ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Δράμα | Τριήμερο συμπόσιο λογοτεχνίας του ΣΦΓΤ και του Δικηγορικού Συλλόγου

Ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών (Σ.Φ.Γ.Τ.) Δράμας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας δηλώνουν το «παρών» και συμμετέχουν κάθε χρόνο, την τελευταία περίπου δεκαετία, στις Προφεστιβαλικές Εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, επιδιώκοντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, να στηρίζουν, εμπράκτως, τον εξ ορισμού σημαντικότερο, πολιτιστικό θεσμό που η πόλη διαθέτει.

Φέτος, ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών (Σ.Φ.Γ.Τ.) Δράμας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας συμμετέχουν από κοινού στο πρόγραμμα των Προφεστιβαλικών Εκδηλώσεων 2022 του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, με τη συν-διοργάνωση και τη διεξαγωγή ενός τριήμερου ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ, το οποίο έχει ως κεντρικό θέμα «ΟΙ ΑΠΟΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ» και το οποίο είναι αφιερωμένο στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Οι εργασίες του εν λόγω τριήμερου Συμποσίου Λογοτεχνίας θα διεξαχθούν την Παρασκευή, 24 Ιουνίου, το Σάββατο, 25 Ιουνίου καθώς και την Κυριακή, 26 Ιουνίου, στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Δράμας και με ώρα έναρξης στις 19.00 καθημερινά.

Στο Συμπόσιο Λογοτεχνίας συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), Χαράλαμπος Λ. Καράογλου, ο επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), Βασίλης Βασιλειάδης, οι υπεύθυνοι των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, Μαρία Δημητριάδου και Τάσος Σακελλαρόπουλος καθώς και ο συγγραφέας Δημοσθένης Παπαμάρκος.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του τριήμερου Συμποσίου Λογοτεχνίας έχει ως εξής:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 24 Ιουνίου 2022
ώρα 19.00:

Επίσημη έναρξη

Πρόλογος

Χαιρετισμοί

ώρα 20.00:

Η ξεχωριστή περίπτωση της σμυρναίας Έλδας (Ελπίδας) ΛΑΜΠΙΣΗ, πολεμικής ανταποκρίτριας στο Μέτωπο της Μικράς Ασίας για ελληνικές και ξένες εφημερίδες.

Οι υπεύθυνοι των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, Μαρία ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ και Τάσος ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, συνδέονται διαδικτυακά και μας μιλούν για το πολύτιμο φωτογραφικό υλικό πεσόντων ελλήνων στρατιωτών στη Μικρασιατική Εκστρατεία που η Έλδα Λαμπίση είχε συγκεντρώσει & φυλάσσεται σήμερα στα ιστορικά αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.

ΣΑΒΒΑΤΟ, 25 Ιουνίου 2022
ώρα 19.00:

Εισήγηση με θέμα:

«Μνήμη της Μικρασίας: όψεις μυθοπλασίας της ιστορίας»

του ομότιμου καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), Χαράλαμπου Λ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ

ώρα 20.00:

Εισήγηση με θέμα:

«Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες στις σελίδες της νεοελληνικής πεζογραφίας: η πρώτη εγκατάσταση, η επούλωση του τραύματος, η διαχείριση της μνήμης»

του επίκουρου καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), Βασίλη ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ.

ΚΥΡΙΑΚΗ, 26 Ιουνίου 2022
ώρα 19.00:

Ο συγγραφέας Δημοσθένης ΠΑΠΑΜΑΡΚΟΣ συνομιλεί με τη συγγραφέα Πολύνα Γ. ΜΠΑΝΑ για τη βραβευμένη συλλογή διηγημάτων του «ΓΚΙΑΚ», με ήρωες στρατιώτες που πολέμησαν στα πεδία μαχών στη Μικρά Ασία και επιστρέφουν οριστικά αλλαγμένοι στον τόπο τους και αναφέρεται, επίσης, στη θεατρική διασκευή της συλλογής και τη μεταφορά της στην σκηνή.

ώρα 20.00:

Η καταγόμενη από τη Σμύρνη, ποιήτρια και συγγραφέας Έλλη ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ και η από μέρους της συγκέντρωση εκατό περίπου προφορικών μαρτυριών, μεταξύ άλλων, και ανθρώπων που επέζησαν από τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι οποίες εκδόθηκαν σε ένα τετράτομο έργο με τον ενιαίο τίτλο «Ο ΚΟΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ».

 

Πολύνα Μπανά

Πρ. ΣΦΓΤ Δράμας.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version