ΔΡΑΜΑ

Δράμα | Σχολικός εκφοβισμός, αντικείμενο έρευνας εκπαιδευτικών της Βουλγαρίας

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα διοργάνωσε την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016 το Πανεπιστήμιο του Μπλαγκόεβγκραντ της Βουλγαρίας με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά σε συνεργασία με τη Δικαστική Αρχή του Γκόστε Ντέλτσεφ στον χώρο του Δικαστικού Μεγάρου συμμετείχαν μαθητές και φοιτητές της ευρύτερης περιοχής, ενώ εισηγητές ήταν εκπαιδευτικοί- ερευνητές, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος του Γκότσε Ντέλτσεφ κ. Μοσκώφ, ο αντιδήμαρχος κ. Σαράντεφ, η πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών του Μπλαγκόεβγκραντ κ. Λιουμπένοβα, η πρόεδρος των Δικαστών Αρχών του Γκότσε Ντέλτσεφ κ. Μαρία Καραγκιόζοβα κ.ά επίσημοι.
Εισηγητές της ενημερωτικής αυτής ημερίδας ήταν καθηγητές, οι οποίοι παρουσίασαν τις μεταπτυχιακές τους εργασίες, οι οποίες είχαν άμεση σχέση με τα θέμα της ημερίδας. Μεταξύ των εισηγητών ήταν και πρόεδρος της Ένωσης Κυριών Δράμας, η οποία και αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων, στις καλές πρακτικές που εφαρμόζει η Ένωση Κυριών Δράμας για την εξάλειψη της ενδοσχολικής βίας.
Η πρώτη εισήγηση αφορούσε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από την περιοχή του Μπάνσκο, αναφορικά με το κατά πόσο τα παιδιά θύματα σχολικού εκφοβισμού μπορούν να εμπιστευτούν και να βοηθηθούν από τους δασκάλους τους.
Η δεύτερη εισήγηση αφορούσε έρευνα που πραγματοποιήθηκε αναφορικά με τις ψυχοσωματικές επιπτώσεις του θυμού, σε παιδιά ηλικίας 10-11 ετών.
Η τρίτη έρευνα που παρουσιάστηκε, αφορούσε τον ρόλο του δασκάλου στην προσέγγιση και παροχή βοήθειας σε νέους ηλικίας 16-17 ετών και κατά πόσο τα παιδιά αντιμετωπίζουν φιλικά τους δασκάλους τους.
Η τέταρτη κατά σειρά έρευνα που πραγματοποιήθηκε και παρουσιάστηκε είχε να κάνει με το σύστημα αξιών των νέων και με ποιο τρόπο μπορούν, πιο αποτελεσματικά οι εκπαιδευτικοί να προσεγγίσουν τους νέους.
Η πέμπτη έρευνα είχε συγκριτικό ενδιαφέρον , αν δηλαδή και κατά πόσο το φύλο παίζει σημαντικό ρόλο στην εξωτερίκευση, κάθε επιθετικής διάθεσης.
Από τις έρευνες των εκπαιδευτικών που έγιναν στο πλαίσιο μεταπτυχιακών εργασιών τους, βγήκε το συμπέρασμα ότι πολλά από τα παιδιά οδηγούνται σε βίαιες συμπεριφορές, μη μπορώντας να εκτονώσουν την ενέργεια, τον θυμό ή την αγανάκτησή τους.
Σημαντικός επίσης παράγοντας είναι η κρίση αξιών που περνά η νέα γενιά, η μη εφικτή μεταξύ τους επικοινωνία, αλλά και με τους εκπαιδευτικούς και το οικογενειακή και κοινωνικό τους περίγυρο.
Αποτέλεσμα του στρες ή της απαξίωσης που βιώνουν σήμερα οι νέοι, αποτελεί η λανθασμένη και επίπονη πάντα εκτόνωσή τους, μέσα από βίαιες συμπεριφορές, για τις οποίες συχνά μετανιώνουν.
Σύμφωνα με τις έρευνες που παρουσιάστηκαν, δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες αντιμετώπισης του φαινομένου είναι, η προτροπή των νέων να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και η ανάπτυξη μιας ισορροπημένης μεταξύ τους επικοινωνίας.
Στο πρώτο σκέλος, όπως ανέφερε σε τοποθέτησή του ο Δήμαρχος του Γκότσε Ντέλτσεφ, κ. Μοσκώφ, ως Δήμαρχος έδωσε εδώ και χρόνια βαρύτητα στον αθλητισμό, δημιουργώντας πολλούς χώρους άθλησης για τους νέους, ωστόσο, όπως τόνισε, τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί στον βαθμό που θα επιθυμούσαν, αν και οι γονείς δεν συμμεριστούν και δεν στηρίζουν τα παιδιά τους.
Στο δεύτερο σκέλος, αυτό της επικοινωνίας, οι εκπαιδευτικοί της περιοχής εκτιμώντας ότι είναι αναγκαία η επικοινωνία των ανθρώπων μεταξύ τους, πολύ δε περισσότερο μεταξύ των νέων, προσχώρησαν στη θέσπιση μιας ημέρας κατά την οποία οι νέοι, μέσα από δράσεις που υλοποιούν, έρχονται πιο κοντά, ανταλλάσουν απόψεις και γνωρίζονται μεταξύ τους, ακούσει ο ένας τα προβλήματα και τα θέλω του άλλου.
Την ημέρα αυτή την ονόμασαν «Ημέρας της Υπομονής» και φέτος για πρώτη χρονιά την υλοποίησαν στις 25 Μαρτίου, με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Όλα τα παραπάνω έχουν ως στόχο την εξάλειψη του σχολικού εκφοβισμού, αλλά και την αποτροπή των παιδιών από τα ναρκωτικά που συχνά πέφτουν θύματα του λόγο της ψυχολογικής τους ανισορροπίας.
Να σημειωθεί ότι ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών στη γειτονική χώρα, με επικεφαλής της Δρ. Λιουμπένοβα, έχει αναπτύξει πολλές και άκρως προοδευτικές δράσεις, που στόχο έχουν την προστασία των νέων, την ενημέρωσή τους για την μάστιγα των ναρκωτικών και πραγματικά τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.
Συγχαρητήρια αξίζουν επίσης και στο Δικαστικό Σώμα του Γκότσε Ντέλτσεφ, το οποίο πρωτοπορεί κάνοντας πράξη το κοινωνικό του προφίλ, στηρίζοντας όλες τις δράσεις που έχουν να κάνουν με την πνευματική, σωματική και ψυχική υγεία των νέων της χώρας τους.
Η πρόεδρος των Δικαστών κ. Μαρία Καραγκιόζοβα είναι παρούσα και στηρίζει ενεργά κάθε θετική κίνηση φορέων και συλλόγων, προς την κατεύθυνση αυτή.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι η ημερίδα δεν έκλεισε απλώς με μια συζήτηση μεταξύ των εισηγητών και των νέων που την παρακολούθησαν. Ζητήθηκε από τους νέους όπως καταθέσουν τις απόψεις τους, τους προβληματισμούς τους, ακόμη και το προσωπικό τους πρόβλημα, αν υπάρχει, μέσω email και θα λάβουν άμεσα απαντήσεις ή βοήθεια από τους ειδικούς.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version