Quantcast
Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Δράμα | Επιμορφωτικό Σεμινάριο Νέων Αγροτών

image_print

Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ανάληψης δαπανών για επιμορφωτικά σεμινάρια νέων αγροτών ο ΟΓΑ θα διοργανώσει επιμορφωτικό σεμινάριο στη Δράμα στις 20 και 21 Οκτωβρίου.

Την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου στις 16:00 θα γίνει ενημέρωση των Ανταποκριτών του ΟΓΑ και την Τρίτη 21 Οκτωβρίου στις 09:00 θα διεξαχθεί το επιμορφωτικό σεμινάριο αγροτών και οι δύο εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στη ” Αίθουσα Δραμινών ” στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας.

Σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων για νέους που επιθυμούν να ασχοληθούν με τη γεωργία ή ασχολούνται ήδη με αυτήν, εγκαινιάζει ο ΟΓΑ.

Όπως δήλωσε ο νέος υποδιοικητής του Οργανισμού, Κανέλλος Τούντας, ο στόχος αυτής της προσπάθειας είναι διττός. Να συμβάλει, αφενός στην εκπαίδευση των νέων αγροτών σε καινοτόμες πρακτικές και διαδικασίες, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις διαρκώς αυξανόμενες προκλήσεις των ημερών, και αφετέρου στην αύξηση των εσόδων του ΟΓΑ μέσω νέων εγγραφών.

Παράλληλα, ο ΟΓΑ, στο πλαίσιο του κοινωνικού ρόλου του, σχεδιάζει την αναζωογόνηση και ενίσχυση της Αγροτικής Εστίας, προκειμένου να παράσχει ένα μεγάλο φάσμα υπηρεσιών στον αγροτικό πληθυσμό. Υπηρεσίες όπως, το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, η δωρεάν παροχή βιβλίων, ακόμα και η στήριξη πολύτεκνων μητέρων μέσω παροχής επιδομάτων.

Ο κ. Τούντας σημείωσε ότι βασικές προτεραιότητες για τον ΟΓΑ είναι η μείωση του χρόνου απονομής του προϊόντος που προσφέρει ο Οργανισμός και η διατήρηση της αυτονομίας του. «Οι διαθέσιμοι πόροι δίνουν τη δυνατότητα στον ΟΓΑ να μπορεί να ανταποκριθεί διοικητικά και λειτουργικά» σχολίασε, προσθέτοντας, όμως, πως θα ήταν μία σημαντική οικονομική ανάσα για τον ΟΓΑ η ρύθμιση από την πλευρά της πολιτείας των οφειλών των αγροτών προς τον Οργανισμό.

«Έτσι και ο ΟΓΑ θα ενισχύσει τα έσοδά του αλλά και οι αγρότες θα διευκολυνθούν σε τούτη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι παρόλη την υποστελέχωση του Οργανισμού το προσωπικό ανταποκρίνεται στον υπερθετικό βαθμό.

Σήμερα, οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ ανέρχονται σε 626.000 άτομα και οι συνταξιούχοι σε 696.000 άτομα. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παρακράτησης από τις επιδοτήσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών αγροτών, ανέφερε ότι παρακολουθείται στενά το θέμα και ο ΟΓΑ θα τοποθετηθεί εάν και εφόσον ζητηθεί η γνώμη ή η παροχή στοιχείων.

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

ΥΠΑΑΤ: Νέες παρεμβάσεις για την προστασία από τις επιζωοτίες

ΥΠΑΑΤ-Θανάσης Καββαδάς παρεμβάσεις για βιοασφάλεια και επιζωοτίες
image_print

Σε νέες συντονισμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της βιοασφάλειας και την προστασία της χώρας από τις επιζωοτίες προχωρά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την πρόληψη και τον περιορισμό της διασποράς των επιζωοτιών, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Θανάσης Καββαδάς, απέστειλε επιστολές προς Περιφέρειες, Δήμους, λιμενικά ταμεία και συναρμόδιους φορείς.

Οι επιστολές αφορούν τις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Αττικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Νοτίου Αιγαίου, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών για την πρόληψη και την προστασία του ζωικού κεφαλαίου.

Το ΥΠΑΑΤ ζητά την καταγραφή των υφιστάμενων μέτρων και υποδομών βιοασφάλειας, την υπόδειξη νέων σημείων για εγκατάσταση αψίδων απολύμανσης, απολυμαντικών τάφρων και ταπήτων απολύμανσης, καθώς και την υποβολή αναλυτικής εκτίμησης κόστους των απαιτούμενων παρεμβάσεων.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε κρίσιμα σημεία εισόδου και διακίνησης ζώων, ζωοτροφών και γάλακτος, όπως λιμένες, νησιωτικές περιοχές και περιοχές αυξημένου κινδύνου, μεταξύ των οποίων και ο Έβρος.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός συνεκτικού δικτύου υποδομών βιοασφάλειας, που θα λειτουργεί προληπτικά και θα ενισχύει την επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Θανάσης Καββαδάς δήλωσε:

«Η προστασία του ζωικού κεφαλαίου και η ενίσχυση της βιοασφάλειας αποτελούν σταθερή προτεραιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε ενισχύουμε τον συντονισμό με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να προχωρήσουμε έγκαιρα στις απαραίτητες παρεμβάσεις.

Η εμπειρία των τελευταίων μηνών απέδειξε ότι η πρόληψη είναι το αποτελεσματικότερο μέσο αντιμετώπισης των επιζωοτιών. Για τον λόγο αυτό προχωρούμε συστηματικά στην αναβάθμιση των μέτρων βιοασφάλειας, ώστε να προστατεύσουμε την ελληνική κτηνοτροφία, να στηρίξουμε τους παραγωγούς και να θωρακίσουμε τη χώρα απέναντι σε κάθε πιθανό κίνδυνο διασποράς».

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Πασχαλίδης: Αυτοψία σε αμπελώνες και Τενάγη Φιλίππων για τα αγροτικά προβλήματα

Γιάννης Πασχαλίδης – Αυτοψία σε αμπελώνες του Παγγαίου και στα Τενάγη Φιλίππων
image_print

Αγροτικές περιοχές του Δήμου Παγγαίου επισκέφθηκε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας και Θάσου, Γιάννης Πασχαλίδης, προκειμένου να ενημερωθεί για ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής.

Αρχικά, ο Βουλευτής επισκέφθηκε αμπελώνες στις περιοχές των Ελευθερών και του Ελαιοχωρίου, όπου, σύμφωνα με την ενημέρωση, διαπιστώνεται εκτεταμένο πρόβλημα προσβολής από περονόσπορο.

Η έξαρση της ασθένειας αποδίδεται στις ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες των τελευταίων εβδομάδων.

Οι συνεχείς βροχοπτώσεις και οι χαμηλές νυχτερινές θερμοκρασίες δημιούργησαν ευνοϊκό περιβάλλον για την ταχεία εξάπλωση του περονόσπορου, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στην αμπελοκαλλιέργεια.

Στη συνέχεια, ο κ. Πασχαλίδης επισκέφθηκε τα Τενάγη Φιλίππων και ειδικότερα την κεντρική τάφρο, στο τμήμα από το φράγμα Νικήσιανης έως το φράγμα Συμβολής.

Στην περιοχή αυτή εντοπίζονται τα σοβαρότερα προβλήματα λόγω των πλημμυρικών φαινομένων.

Κατά την επίσκεψή του, ο Βουλευτής πραγματοποίησε αυτοψία στα μηχανήματα που επιχειρούν στην περιοχή, καθώς και στις εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Παράλληλα, ενημερώθηκε για την πρόοδο των παρεμβάσεων και για τις ανάγκες που εξακολουθούν να υπάρχουν.

Ο Γιάννης Πασχαλίδης δήλωσε: «Έχοντας πλήρη γνώση των προβλημάτων της περιοχής, θα επισκεφθώ όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες προς επίλυση των ζητημάτων αυτών».

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Παρατείνεται έως τις 9 Αυγούστου η διάθεση 79 στρατιωτικών κτηνιάτρων

Στρατιωτικοί κτηνίατροι για την επιτήρηση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων και του αφθώδους πυρετού
image_print

Παρατείνεται έως τις 9 Αυγούστου 2026 η διάθεση στρατιωτικών κτηνιάτρων των Ενόπλων Δυνάμεων στις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.

Η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων και του αφθώδους πυρετού.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με απόφαση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας η διάθεση του στρατιωτικού υγειονομικού κτηνιατρικού προσωπικού παρατείνεται για επιπλέον δύο μήνες.

Συνολικά διατίθενται 79 στελέχη, εκ των οποίων 71 σε άμεση διάθεση και 8 σε ετοιμότητα.

Το προσωπικό κατανέμεται σε Περιφερειακές Ενότητες όπου υπάρχει αυξημένη ανάγκη ενίσχυσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Η παρουσίαση του μετακινούμενου προσωπικού στις αρμόδιες Διευθύνσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων και η ανάληψη καθηκόντων προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2026.

Η συνέχιση της συνδρομής των στρατιωτικών κτηνιάτρων αποτελεί μέρος του συνολικού σχεδίου του ΥΠΑΑΤ για την ενίσχυση της επιτήρησης, την ταχύτερη ανταπόκριση στο πεδίο και την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας.

Το σχέδιο υλοποιείται σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές.

Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπύρος Πρωτοψάλτης, δήλωσε: «Η μάχη απέναντι στις επιζωοτίες δίνεται καθημερινά στο πεδίο, με συνεργασία και διαρκή επαγρύπνηση. Η παράταση της διάθεσης των στρατιωτικών κτηνιάτρων ενισχύει ουσιαστικά τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών και συμβάλλει στην προστασία της ελληνικής κτηνοτροφίας. Ευχαριστούμε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το ΓΕΕΘΑ και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για τη σημαντική συνδρομή τους σε αυτή την εθνική προσπάθεια».

Το ΥΠΑΑΤ αναφέρει ότι παραμένει σε συνεχή συνεργασία με όλες τις συναρμόδιες αρχές, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς των νοσημάτων, την προστασία του ζωικού κεφαλαίου και τη στήριξη των κτηνοτρόφων.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en