ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ | Στο 2,6% η ελληνική ανάπτυξη το 2023 ενώ στο 4% ο πληθωρισμός

Σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις η ανεργία φέτος «πέφτει» στο 11,2% και του χρόνου (10,4%), ενώ παραμένει ψηλά το έλλειμμα στο ισοζύγιο ρεχουσών συναλλαγών (8% φέτος από 9,7% πέρυσι)

Πιο αναλυτικά, η αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία οδήγησε φέτος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην αναθεώρηση  της πρόβλεψης του για την ανάπτυξη της  ελληνικής οικονομίας.

Αντίθετα, «ανεβάζει» τον πήχη του φετινού πληθωρισμού, αλλά και του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Ειδικότερα, ενόψει της εαρινής Συνόδου με την Παγκόσμια Τράπεζα  στην έκθεσή του Ταμείου που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, προβλέπεται ότι η άνοδος του ελληνικού ΑΕΠ για το 2023 θα φτάσει το 2,6% από 5,9% το 2022.

Επίσης ,αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη πρόβλεψη του Ταμείου τον Οκτώβριο του  2022 έκανε λόγο για 5,2% για πέρυσι και 1,8% για φέτος, ενώ η κυβέρνηση έχει «ανεβάσει» την πρόβλεψή της στο 2,3% για φέτος από 1,8% στον προϋπολογισμό. Συνεπώς, το Ταμείο «βλέπει» μεγαλύτερη άνοδο του ελληνικού ΑΕΠ σε σχέση με την κυβέρνηση. Παράλληλα, στη σημερινή έκθεσή του, το ΔΝΤ προβλέπει μικρή αποκλιμάκωση της αύξησης του ΑΕΠ το 2024 στο 1,5%.

Πηγή : ot.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version