ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ | Επιμένει σε «γενναία» ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

 Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στην «συνταγή» του ελάφρυνσης του χρέους και μάλιστα σε μεγαλύτερη κλίμακα από αυτή που εξετάζεται μέχρι τώρα. Αυτό προκύπτει από τις πρώτες «διαρροές» των δύο εκθέσεων του ΔΝΤ, για το ελληνικό χρέος και την αξιολόγηση του δανειακού προγράμματος. Η έκθεση για το ελληνικό χρέος, που φέρει την υπογραφή του Πολ Τόμσεν, το χαρακτηρίζει μη βιώσιμο, κάτι που ασφαλώς δεν προξενεί έκπληξη. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, σχετίζεται με την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, καθώς οι συντάκτες της έκθεσης επιμένουν ότι απαιτείται περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους και μάλιστα κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή που έχει τεθεί προς εξέταση.

Ουσιαστικά οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν ότι τα βραχυπρόθεσμα και λοιπά μέτρα για το χρέος, αποτελούν ημίμετρα και δεν επιλύουν με αποφασιστικό τρόπο το ελληνικό «πρόβλημα», σημειώνοντας ότι ο κατάλληλος δρόμος για την ανάπτυξη και δημιουργία βιώσιμων αποτελεσμάτων, εκ μέρους της Ελλάδας, περνάει μέσα από το… γενναίο «κούρεμα» του χρέους.

Κρίσιμη η συνεδρίαση του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου

Οι δύο εκθέσεις που αφορούν την Ελλάδα, επιδόθηκαν την Τρίτη στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως αναφέρει ο έγκυρος δημοσιογράφος και ανταποκριτής στην Ουάσιγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου. Οι συγκεκριμένες εκθέσεις, που είναι… ιδιαιτέρως αποθαρρυντικές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, θα συζητηθούν σε ειδική συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, στις 6 Φεβρουαρίου.

Συνεδρίαση που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο από την Αθήνα όσο και από τις Βρυξέλλες, καθώς αμφότεροι οι «πόλοι» γνωρίζουν, ότι οι αποφάσεις που θα προκύψουν από την εν λόγω συνεδρίαση, θα δρομολογήσουν εξελίξεις στο επερχόμενο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Εκεί  αναμένεται να κριθούν τα πάντα, σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το κλείσιμο της αξιολόγησης, τον καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το 2018, αλλά και την θέσπιση οδικού «χάρτη» για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Σε ό,τι αφορά την έκθεση για την βιωσιμότητα του χρέος, τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν ο Πολ Τόμσεν και οι συνεργάτες τους-όπως προαναφέρθηκε-δεν προκαλούν έκπληξη. Το ελληνικό χρέος κρίνεται και πάλι μη βιώσιμο, ενώ υιοθετείται αυτούσια παλαιότερη εκτίμηση του ΔΝΤ (είχε γίνει τον Σεπτέμβριο), που έκανε λόγο για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, ενδεχομένως και σε μεγαλύτερη κλίμακα από αυτή έχει ήδη τεθεί επί τάπητος.

Επίσης, η δεύτερη έκθεση που θα εισαχθεί προς συζήτηση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, αφορά στην εκ των υστέρων αξιολόγηση του δανειακού προγράμματος που είχε συνομολογήσει το Ταμείο με την Ελλάδα το 2012 και το οποίο ολοκληρώθηκε πρόωρα τον Ιανουάριο του 2016. Εκεί γίνεται αναφορά στην εφαρμογή του προγράμματος και στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, που δεν… σκιαγραφείται με «ζωντανά» χρώματα…

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version