ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ για Ελλάδα | Δεν υπάρχει διάσωση χωρίς μείωση χρέους

Αποκάλυψη εγγράφου από τους FT επιβεβαιώνει με σαφήνεια τις δηλώσεις Ράις και θέτει οδικό χάρτη τριών φάσεων για το νέο πρόγραμμα.

Οδικό χάρτη για την άμεση συμφωνία ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους θέτει εσωτερικό «εμπιστευτικό» έγγραφο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο αποκάλυψε ο Peter Spiegel των Financial Times. Σύμφωνα με το έγγραφο συμπερασμάτων του τελευταιου διοικητικού συμβουλίου σε αυτή τη φάση δεν αναμένεται συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με την Ελλάδα, αλλά θα υπάρξει και δεύτερη φάση διαπραγματεύσεων.

Το sofokleousin.gr είχε επισημάνει την τοποθέτηση και τις προθέσεις του Ταμείου από τις 23 Ιουλίου, όταν ο εκπρόσωπος Τύπου είχε δηλώσει ότι:

«Η συμμετοχή μας θα εξαρτηθεί από την ισορροπημένη προσέγγιση: από τη μια πλευρά οι μεταρρυθμίσεις και η εφαρμογή [τους], και από την άλλη πλευρά χρηματοδότηση [της Ελλάδας] και ελάφρυνση χρέους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, «κλείνοντας το μάτι» στους Ευρωπαίους, προκειμένου να αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ανακούφιση του ελληνικού χρέους». 

Υπογραμμίζοντας ότι για το θέμα του χρέους:

 «θα πρέπει να υπάρχει μια ξεκάθαρη δέσμευση (concrete commitment)» από την πλευρά των Ευρωπαίων, συμπληρώνοντας πως το ζήτημα της ελάφρυνσης αποτυπώθηκε και στο συμπέρασμα της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με το έγγραφο για να μπορέσει η τεχνική ομάδα του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο δεύτερο στάδιο των διαπραγματεύσεων θα πρέπει πρώτα η Ελλάδα να έχει συμφωνήσει «σε ένα πλήρες και ενιαίο πακέτο μεταρρυθμίσεων» και εν συνεχεία οι εταίροι να «συμφωνήσουν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Το ΔΝΤ θέτει τρεις ακόμα προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του στην ελληνική διάσωση: 

1. βιώσιμο ισοζύγιο πληρωμών

2. προοπτική επιστροφής στην ανάπτυξη

3. προοπτική εξόδου στις αγορές στο τέλος του 

Το σκηνικό που οικοδομείται όμως αποδεικνύεται ιδιαίτερα πολυπαραγωγικό, καθώς η συμφωνημένη εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας φαίνεται ότι μπορεί να φέρει είτε λύση, είτε να αποτελέσει προοίμιο νέας ρήξης με απρόβλεπτες συνέπειες.

Απ’ τη μια πλευρά οι όροι και προϋποθέσεις το ΔΝΤ δίνουν νέα δυναμική στις διαπραγματεύσεις εντείνοντας τις διεργασίες στην κατεύθυνση του reprofiling του χρέους, ενώ από την άλλη το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου εκτιμά ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σε αυτή τη φάση.

Σύμφωνα με ένα τετρασέλιδο «άκρως εμπιστευτικό» έγγραφο του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, το οποίο αποκαλύπτει ο Πήτερ Σπίγκελ των Financial Times, το οποίο αποτελεί τα συμπεράσματα της τελευταίες συνεδρίασης: 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version