Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διπλωματικό πόκερ με φόντο κυρώσεις στην Τουρκία

Σκληρό διπλωματικό πόκερ μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την επόμενη εβδομάδα βρίσκεται σε εξέλιξη, με την Ελλάδα να έχει αναλάβει πρωτοβουλία ανάδειξης του προσχηματικού χαρακτήρα της πρότασης της Άγκυρας για διάλογο. Ο πρωθυπουργός επιδίδεται σε μπαράζ διπλωματικών επαφών ενόψει της Συνόδου, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών προωθεί στα κράτη – μέλη τις ελληνικές θέσεις.

Από την πλευρά της, η Τουρκία έχει αποδυθεί σε μία καμπάνια δημόσιας διπλωματίας προκειμένου να αποφύγει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Για το λόγο αυτό ο Ερντογάν καταφεύγει σε κινήσεις εντυπωσιασμού, καλώντας την Ελλάδα για διερευνητικές επαφές με το επιχείρημα ότι το Oruc Reis επέστρεψε στην Αττάλεια. «Όπως γνωρίζετε, η Τουρκία τάσσεται υπέρ του διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις με την Ελλάδα» δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

Τα σενάρια που επεξεργάζεται η Αθήνα

Το θετικό σενάριο είναι να υιοθετηθεί η θέση της Γαλλίας και της Αυστρίας, χώρες με τις οποίες συντάσσονται Αθήνα και Λευκωσία για επιβολή κυρώσεων, οι οποίες θα εφαρμοστούν αυτομάτως στη βάση χρονοδιαγράμματος.

Οι κυρώσεις αυτές θα προβλέπουν: Αναστολή της χρηματοδότησης της Τουρκίας,  επανεκτίμηση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, μπλόκο στις συναλλαγές τουρκικών επιχειρήσεων και τραπεζών με την ΕΕ και  απαγόρευση πώλησης στην Τουρκία ευρωπαϊκών οπλικών συστημάτων.

Το δεύτερο και επικρατέστερο σενάριο είναι να καταρτίσει κατάλογος κυρώσεων, οι οποίες όμως δεν θα ενεργοποιηθούν άμεσα. Υπό προϋποθέσεις θα επανεξεταστούν, στην περίπτωση που η Άγκυρα συνεχίσει την προκλητική της στάση. Μία επανάληψη δηλαδή της περασμένης Συνόδου του Οκτωβρίου. Άλλωστε η Γερμανία που αποτελεί την μεγαλύτερη δύναμη επιρροής στην ΕΕ είναι κατά των κυρώσεων, με την Ισπανία και την Ιταλία να την συνεπικουρούν καθώς είναι οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υπογράψει εξαγωγές αμυντικών προγραμμάτων συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ με την Τουρκία.

«Η Τουρκία στην ουσία είναι ο σπόνσορας του δικτύου διακινητών στο Αιγαίο, όχι άμεσα αλλά έμμεσα, μέσω του ότι δεν επιτρέπει στην Ακτοφυλακή της να κάνει τη δουλειά της, δηλαδή να κάνει περισυλλογή ενώ ακόμα βρίσκονται σε τουρκικά χωρικά ύδατα και να τους επιστρέφει στην Τουρκία» είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Greek Economic Summit. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργό επίλεξε τη συγκεκριμένη στιγμή να «σηκώσει» το μεταναστευτικό στέλνοντας μήνυμα στην Ευρώπη για τη στάση της γείτονος και υπενθυμίζοντας ότι:  «είναι εξαιρετικά άδικο για την Ελλάδα να αντιμετωπίζει αυτό το επίπονο πρόβλημα μόνη της, ενώ βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Η επιστολική ψήφος για τις Ευρωεκλογές 2024

Ένας μήνας σχεδόν πριν από τις Ευρωεκλογές της 9ης  Ιουνίου , και τα πολιτικά κόμματα έχουν μπει στον ρυθμό για τα καλά.

Το ίδιο φαίνεται πως έχει γίνει και με το τμήμα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στην Καβάλα, όπου πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο “Airotel Galaxy” συνέντευξη τύπου για την επιστολική ψήφο.

Βασικός σκοπός ; Να ενημερωθούν οι Έλληνες πολίτες του εξωτερικού και για το πως θα μπορέσουν μέσα από αυτήν την διαδικασία να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνάντηση δικτύωσης και ενημέρωσης

Συνάντηση δικτύωσης και ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 26 Απριλίου στον χώρο του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας με θέμα την αντιμετώπιση περιστατικών έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας αλλά και πολλαπλών διακρίσεων.

Διοργανωτής της ημέρας , το Ινστιτούτο Πρόληψης και θεραπείας της βίας και προώθησης της ισότητας των φύλων «βία στόπ». Συνεργάτες ωστόσο τόσο το λύκειο Ελληνίδων όσο και ο Σύλλογος για το παιδί και την οικογένεια πνοή που κατόρθωσαν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον πολλών γυναικών της πόλης μας αλλά και να εμπλουτίσουν την ομιλία με ειδικούς του χώρου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έχουν ξεκινήσει τα πασχαλινά ψώνια στην αγορά της

Λίγες μέρες πριν την Μεγάλη Εβδομάδα και οι Καβαλιώτες έχουν ξεκινήσει τα πασχαλινά τους ψώνια στην αγορά της πόλης.

Όπως μας δηλώνει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας κ. Γιάννης Κελγιώργης, η κατάσταση και η κίνηση στην αγορά φέρνουν αισιοδοξία στους καταστηματάρχες ενώ επίσης γίνεται γνωστό και το εορταστικό ωραρίο των καταστημάτων με την Κυριακή των Βαϊων να είναι ανοιχτά.

Ωστόσο δεν είναι μόνο το εορταστικό ωράριο αλλά και η αισιόδοξη κίνηση που απασχολεί τους καταστηματάρχες της πόλης αλλά και η οργάνωση θεσμός πλέον της Λευκής Νύχτας που έρχεται για ακόμη μια χρόνια στην πόλη της Καβάλας με πολλά δρώμενα και συναυλίες στις 24 Μαΐου.

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en