ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διπλασιάστηκαν τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις

Σε υπερδιπλασιασμό των καταθετικών επιτοκίων έχουν προχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες οι ελληνικές τράπεζες, επιδιδόμενες σε έναν ιδιότυπο “ανταγωνισμό” με αιχμή τις προθεσμιακές αποταμιεύσεις.

Από τα επίπεδα των 60–70 μονάδων βάσης που ήταν η μεσοσταθμική απόδοση των προθεσμιακών στις αρχές του έτους, ανέβασαν τον πήχη στα επίπεδα του 1,50%-2%, γεφυρώνοντας το χάσμα με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους.

Μέσα από ένα μπαράζ ανακοινώσεων νέων επιτοκίων −προθεσμιακών και επενδυτικών− μικρές και μεγάλες τράπεζες αναπροσάρμοσαν τις αποδόσεις που προσφέρουν στους αποταμιευτές, ανοίγοντας τη βεντάλια των προσφερόμενων προϊόντων.

Το τελευταίο δεκαήμερο η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank, η Τράπεζα Πειραιώς, η Eurobank, αλλά και μη συστημικές τράπεζες, όπως η Attica Bank, η Συνεταιριστική Χανίων και η Συνεταιριστική Ηπείρου ανακοίνωσαν αυξημένες αποδόσεις ή και νέα καταθετικά και αποταμιευτικά προϊόντα.

Ειδικά για τις μικρότερες τράπεζες, το κίνητρο είναι διπλό, καθώς στοχεύουν σε διεύρυνση της πελατειακής τους βάσης και, κυρίως, σε ενίσχυση της “ορατότητάς” και του ρόλου τους στην αγορά σε πανελλαδικό επίπεδο. Αυτός είναι και ο λόγος που −σε αρκετές περιπτώσεις− προσφέρουν υψηλότερες επιδόσεις από τα συστημικά ιδρύματα, όπως απεικονίζονται στους παρακάτω πίνακες.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι −πλην εξαιρέσεων− αυξημένες αποδόσεις απολαμβάνουν και μικροκαταθέτες, καθώς το ελάχιστο ποσό κατάθεσης συνήθως ξεκινά από τα επίπεδα των 10.000 έως 30.000 ευρώ.

Επίσης, στα περισσότερα προϊόντα οι αποδόσεις αυξάνονται κλιμακωτά (συνήθως ανά εξάμηνο), ξεκινώντας από 1% και φτάνοντας έως το 3,25%. Μεσοσταθμικά, οι αποδόσεις κυμαίνονται χαμηλότερα −από 1,50% έως 2%−, αναλόγως του ύψους και της χρονικής διάρκειας της προθεσμιακής κατάθεσης.
Αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι ότι οι τράπεζες δεν επιβάλλουν ρήτρα πρόωρης εξόφλησης στους προθεσμιακής λογαριασμούς, υπό τον όρο η εξόφληση να είναι ολική. Αποτέλεσμα αυτού του ιδιόμορφου χαρακτηριστικού της ελληνικής αγοράς είναι ότι ένα σημαντικό ποσοστό καταθετών να “σπάει” νωρίτερα τις προθεσμιακές, αίροντας ουσιαστικά τον χαρακτήρα τους, όπως σχολιάζουν στο Capital.gr στελέχη του κλάδου.

Εκτός από τις καταθέσεις, όμως, τα πιστωτικά ιδρύματα δίνουν ιδιαίτερη έμφαση και στα επενδυτικά προϊόντα, τα οποία συνδέονται με αμοιβαία κεφάλαια και άλλες μορφές επενδύσεων. Τα προϊόντα αυτά, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, προσφέρουν ικανοποιητικές αποδόσεις σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι οποίες αντισταθμίζουν τα χαμηλά καταθετικά επιτόκια.

Όσον αφορά τη ζήτηση για τα επενδυτικά προϊόντα, τα ίδια στελέχη διαπιστώνουν μια αυξανόμενη στροφή των καταθετών προς τη συγκεκριμένη αγορά. “Αρκετοί πελάτες μας έχουν στραφεί σε αυτά τα προϊόντα ήδη από πέρυσι. Σε όσους περισσότερους εξηγούμε πώς λειτουργούν τα εν λόγω προϊόντα και τις ιδιαιτερότητές τους, η ανταπόκριση αυξάνεται”, εξηγεί στο Capital.gr ανώτατο τραπεζικό στέλεχος.

Διευκρινίζει, πάντως, ότι η λογική των συγκεκριμένων προϊόντων δεν είναι ο πελάτης να τοποθετήσει το σύνολο των αποταμιεύσεων σε αυτά τα προϊόντα, αλλά μόνο ένα μέρος, καθώς ενέχουν ρίσκο − σε αντίθεση με τις καταθέσεις όπου η επιστροφή κεφαλαίου και η απόδοση είναι εγγυημένες.

Στο ερώτημα κατά πόσο αναμένουμε ακόμη υψηλότερες αποδόσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις, η απάντηση που δίνουν τα στελέχη του κλάδου είναι συγκρατημένη. Παρότι τα ευρωπαϊκά επιτόκια αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες, η αναπροσαρμογή των επιτοκίων καταθέσεων δεν ακολουθεί γραμμικά τις εν λόγω αυξήσεις.

Αυτός ήταν και ο λόγος που −τουλάχιστον στην ελληνική αγορά− παρενέβη η κυβέρνηση, ζητώντας από τις τράπεζες να επιβραβεύσουν τους πελάτες τους, αναπροσαρμόζοντας όχι μόνο τα επιτόκια των χορηγήσεων, αλλά και τα επιτόκια των καταθέσεων.

Το επιχείρημα που αντιτείνουν, πάντως, οι τράπεζες από την αρχή της ανόδου των επιτοκίων τον περασμένο Ιούλιο είναι ότι η υπερβάλλουσα ρευστότητα είναι τέτοια, που δεν προσφέρονται τα κίνητρα για προσέλκυση νέων καταθετών μέσω της προσφοράς πιο ελκυστικών επιτοκίων από τον ανταγωνισμό.

capital.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version