Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δικαίωση εργαζομένων για καταβολή 13ου & 14ου μισθού -Νομοθετική ρύθμιση ζητά η ΚΕΔΕ

image_print

Nα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση και ειδικότερα τους αρμόδιους υπουργούς, αλλά και σχετική απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου για την απόδοση ή όχι αναδρομικά του 13ου και 14ου μισθού στους εργαζομένους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν δικαιωθεί σε δικαστήρια μετά από προσφυγές, ζητά η ΚΕΔΕ.

Το θέμα, που συζητήθηκε εκτάκτως στο δημερινό ΔΣ της ΚΕΔΕ, είχε φέρει στην επιφάνεια αποκλειστικά η aftodioikisi.gr, δημοσιεύοντας αποφάσεις δικαστηρίων που άνοιγαν το δρόμο για επιστροφή και μάλιστα με αναδρομική ισχύ των καταργημένων δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και Επίδομα Αδείας σε δημοτικούς υπαλλήλους του δήμου Λαμιέων και Καλαματάς.

Το ζήτημα τέθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, όπου το σύνολο των μελών του επισήμανε ότι «το θέμα είναι πολιτικό, αφού οι περικοπές έγιναν με βάση το μνημόνιο σε όλο το δημόσιο τομέα και οι δήμοι δεν μπορούν να σηκώσουν αυτό το οικονομικό κόστος, ενώ αρκετοί θα κινδυνέψουν ακόμη και με πτώχευση».

Αφορμή για να τεθεί το θέμα στην συνεδρίαση, υπήρξαν πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν σχετικές προσφυγές εργαζομένων διαφόρων δήμων. Ορισμένες από τις αποφάσεις αυτές, ήταν και προσωρινά εκτελεστέες. Ενδεικτικά αναφέρθηκε η περίπτωση  με του δήμου Ζακύνθου, ενώ ειδική μνεία έκανε  ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων και δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλ. Παρίσης, για το δήμο του.

Η περίπτωση του δήμου Κεφαλονιάς

Συγκεκριμένα ο κ. Παρίσης, αναφέρθηκε στην κατάσχεση λογαριασμών του δήμου Κεφαλονιάς, βάσει άμεσα εκτελεστής απόφασης του Πρωτοδικείου Κεφαλονιάς, σύμφωνα με την οποία δικαιώνονται εργαζόμενοι του δήμου, που είχαν προσφύγει με αίτημα την απόδοση  των απωλειών  της μισθοδοσίας που υπέστησαν κατ΄ εφαρμογή  των μνημονιακών νόμων από το 2011 μέχρι σήμερα.

Ο Αλ. Παρίσης, ενημέρωσε ότι κατασχέθηκε ήδη από τους λογαριασμούς του δήμου, ποσό άνω των 300.000 ευρώ.

Ο κ. Παρίσης ανέφερε επίσης ότι είναι σε εξέλιξη και άλλες προσφυγές εργαζομένων, οι οποίοι διεκδικούν είτε την απόδοση των απωλειών της μισθοδοσίας τους,  είτε  του 13ου και 14ου μισθού, από το 2011 μέχρι σήμερα,  είτε των απωλειών που υπέστησαν λόγων της υποχρεωτικής θέσης τους σε διαθεσιμότητα, πράγμα που σημαίνει ότι ο δήμος θα χρειαστεί για την εξόφλησή τους πάνω από 5 εκ. ευρώ σε βάθος χρόνου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε ότι η περίπτωση του δήμου Κεφαλονιάς δεν είναι η μοναδική και ότι υπάρχουν ανάλογες περιπτώσεις και προσφυγές εργαζομένων και σε άλλους δήμους της χώρας.

Δήμαρχοι: Δεν υπάρχουν τα λεφτά – Εξετάζουν νομικές δυνατότητες

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ θεωρεί ότι «τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν οι δήμοι στους εργαζόμενους με βάση ανάλογες δικαστικές αποφάσεις, αφενός δεν υπάρχουν, αφετέρου, με τις κατασχέσεις των λογαριασμών τους, κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτες οι τρέχουσες μισθοδοσίες των εργαζομένων στους δήμους».

Θεωρεί επίσης ότι το θέμα είναι πολιτικό και άρα η κυβέρνηση οφείλει να το απαντήσει συνολικά. Παράλληλα η ΚΕΔΕ θα εξετάσει όλες τις νομικές δυνατότητες που έχει, ώστε να υπάρξει άμεσα απάντηση από το ανώτατο δικαστήριο για το θέμα και θα ζητήσει άμεσα συνάντηση και με τον υπουργό Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή.

Επίσης θα ζητήσει από την κυβέρνηση οι δήμοι που θα κληθούν να πληρώσουν και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειωμένη η εμπορική κίνηση στην Καβάλα

image_print

Αισθητά μειωμένη παραμένει η εμπορική κίνηση στην Καβάλα, παρά το γεγονός ότι η πόλη βρίσκεται στην καρδιά της καλοκαιρινής περιόδου και καταγράφει αυξημένη παρουσία επισκεπτών.

Για την εικόνα της αγοράς μίλησε στην κάμερα του ENA Channel ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιάννης Κελγιώργης, επισημαίνοντας ότι οι τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή δεν προχωρούν σε αγορές από τα εμπορικά καταστήματα.

Όπως ανέφερε, μπορεί η κίνηση στους δρόμους και στα σημεία ενδιαφέροντος να είναι αυξημένη, ωστόσο αυτό δεν μεταφράζεται σε αντίστοιχη αύξηση του τζίρου για τις τοπικές επιχειρήσεις. Οι επαγγελματίες της αγοράς διαπιστώνουν ότι οι επισκέπτες περιορίζονται κυρίως στη βόλτα, την εστίαση και τις βασικές ανάγκες, αποφεύγοντας τις αγορές.

Η κατάσταση προκαλεί προβληματισμό στους εμπόρους, οι οποίοι περίμεναν ότι η θερινή περίοδος θα έδινε σημαντική ανάσα στην τοπική οικονομία. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η αγοραστική κίνηση παραμένει υποτονική, ενώ τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων συνεχίζουν να αυξάνονται.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληρωμές Β’ Πυλώνα ΚΑΠ: Τι καταβλήθηκε και ποιες ενισχύσεις μεταφέρονται για τον Ιούλιο

Αγρότης σε καλλιέργεια με φόντο αγροτικές εκτάσεις και ενισχύσεις της ΚΑΠ
image_print

Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές του Β’ Πυλώνα της ΚΑΠ

Στις 29 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες πληρωμές του δεύτερου Πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) από την ΑΑΔΕ.

Συνολικά καταβλήθηκαν 64,69 εκατ. ευρώ σε 82.923 μοναδικούς δικαιούχους (ΑΦΜ), στο πλαίσιο των Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι ενισχύσεις που πληρώθηκαν

Το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών αφορούσε τα προγράμματα Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, για τα οποία διατέθηκαν 32,08 εκατ. ευρώ.

Ακολούθησαν:

  • Μείωση Νιτρορύπανσης: 13,64 εκατ. ευρώ
  • Εξισωτική Αποζημίωση: 7,93 εκατ. ευρώ
  • Κομφούζιο: 6,96 εκατ. ευρώ
  • Αυτόχθονες Φυλές: 4,08 εκατ. ευρώ

Ποιες πληρωμές δεν πραγματοποιήθηκαν

Δεν καταβλήθηκαν οι ενισχύσεις που αφορούν:

  • Δασώσεις
  • Ευζωία Χοίρων

Αν και είχαν προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου, οι συγκεκριμένες πληρωμές δεν ολοκληρώθηκαν λόγω τεχνικού προβλήματος στα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ.

Πότε θα γίνουν οι εκκρεμείς πληρωμές

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, οι εκκρεμότητες για τις Δασώσεις και την Ευζωία των Χοίρων αναμένεται να εξοφληθούν έως το τέλος Ιουλίου, μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες τεχνικές διαδικασίες.

Οι δικαιούχοι καλούνται να παρακολουθούν τις επίσημες ανακοινώσεις για την ακριβή ημερομηνία πίστωσης των ποσών.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος στα «δωρεάν δέματα» από τρίτες χώρες

image_print

Οι καταναλωτές που πραγματοποιούν αγορές από ηλεκτρονικές πλατφόρμες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με σημαντικές αλλαγές το επόμενο διάστημα, καθώς προωθούνται νέα μέτρα που βάζουν τέλος στην ανεξέλεγκτη διακίνηση των λεγόμενων «δωρεάν δεμάτων» από τρίτες χώρες.

Τα τελευταία χρόνια, εκατομμύρια μικροδέματα χαμηλής αξίας καταφθάνουν καθημερινά στην Ευρωπαϊκή Ένωση από χώρες όπως η Κίνα, μέσω μεγάλων ηλεκτρονικών πλατφορμών. Πολλά από αυτά αποστέλλονται με ιδιαίτερα χαμηλό ή ακόμη και μηδενικό κόστος μεταφοράς για τον καταναλωτή, γεγονός που έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό τόσο για τον αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις όσο και για την αποτελεσματικότητα των τελωνειακών ελέγχων.Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί την επιβολή νέου τέλους διαχείρισης για κάθε μικροδέμα που εισέρχεται στην Ε.Ε. από τρίτες χώρες. Στόχος είναι να καλυφθεί το αυξημένο κόστος των τελωνειακών ελέγχων, να ενισχυθεί η προστασία των καταναλωτών από μη ασφαλή προϊόντα και να διασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να επηρεάσουν κυρίως τις αγορές μέσω δημοφιλών διαδικτυακών πλατφορμών, καθώς το επιπλέον κόστος ενδέχεται να μετακυλιστεί στις τελικές τιμές ή στα έξοδα αποστολής.

Έτσι, η εποχή των «δωρεάν δεμάτων» φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος της.Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές αρχές επισημαίνουν ότι η αυξημένη εισροή δεμάτων χαμηλής αξίας δυσχεραίνει τους ελέγχους για την τήρηση των προδιαγραφών ασφάλειας, ενώ έχουν καταγραφεί περιπτώσεις προϊόντων που δεν συμμορφώνονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ή παραβιάζουν τη νομοθεσία.Οι αλλαγές αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον εκσυγχρονισμό του τελωνειακού συστήματος και την καλύτερη εποπτεία του ηλεκτρονικού εμπορίου. Εφόσον εγκριθούν και εφαρμοστούν, οι καταναλωτές θα πρέπει να αναμένουν ότι οι αγορές από χώρες εκτός Ε.Ε. δεν θα συνοδεύονται πλέον από τις ιδιαίτερα χαμηλές ή «δωρεάν» χρεώσεις αποστολής που ίσχυαν μέχρι σήμερα.Το επόμενο διάστημα αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για την εφαρμογή των μέτρων και τον τρόπο με τον οποίο θα επιβαρύνονται οι αποστολές, με στόχο τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και ασφαλούς πλαισίου για το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δικαίωση εργαζομένων για καταβολή 13ου & 14ου μισθού -Νομοθετική ρύθμιση ζητά η ΚΕΔΕ

image_print

Nα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση και ειδικότερα τους αρμόδιους υπουργούς, αλλά και σχετική απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου για την απόδοση ή όχι αναδρομικά του 13ου και 14ου μισθού στους εργαζομένους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν δικαιωθεί σε δικαστήρια μετά από προσφυγές, ζητά η ΚΕΔΕ.

Το θέμα είχε φέρει στην επιφάνεια αποκλειστικά η aftodioikisi.gr, δημοσιεύοντας αποφάσεις δικαστηρίων που άνοιγαν το δρόμο για επιστροφή και μάλιστα με αναδρομική ισχύ των καταργημένων δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και Επίδομα Αδείας σε δημοτικούς υπαλλήλους του δήμου Λαμιέων και Καλαματάς.

Το ζήτημα τέθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, όπου το σύνολο των μελών του επισήμανε ότι «το θέμα είναι πολιτικό, αφού οι περικοπές έγιναν με βάση το μνημόνιο σε όλο το δημόσιο τομέα και οι δήμοι δεν μπορούν να σηκώσουν αυτό το οικονομικό κόστος, ενώ αρκετοί θα κινδυνέψουν ακόμη και πτώχευση».

Αφορμή για να τεθεί το θέμα στην συνεδρίαση, υπήρξαν πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν σχετικές προσφυγές εργαζομένων διαφόρων δήμων. Ορισμένες από τις αποφάσεις αυτές, ήταν και προσωρινά εκτελεστέες, με αποτέλεσμα στην περίπτωση του δήμου Ζακύνθου, όπως αναφέρεθηκε στην σημερινή συνεδρίαση, να έχει γίνει κατάσχεση στο ταμείο των δήμων υπέρ των εργαζομένων που είχαν προσφύγει και δικαιώθηκαν.

Μάλιστα όπως ανέφεραν δήμαρχοι, υπάρχει ο «σοβαρός κίνδυνος» να υπάρξει ακόμα και κατάσχεση χρημάτων της μισθοδοσίας των εργαζομένων, προκειμένου να πληρωθούν τα αναδρομικά του 13ου και 14ου μισθού σε υπαλλήλους που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη.

 

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Καβάλα: Αυτοκίνητο ανατράπηκε κοντά στη Σαρακήνα – Πέντε τραυματίες στο Νοσοκομείο

Αναποδογυρισμένο αυτοκίνητο μετά από τροχαίο κοντά στη Σαρακήνα Καβάλας.
image_print

Πέντε τραυματίες από ανατροπή αυτοκινήτου κοντά στη Σαρακήνα

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (5/7) στην παλιά παραλιακή εθνική οδό του Δήμου Παγγαίου, λίγο μετά τους Αμμολόφους, στο ύψος της παραλίας Σαρακήνα, όταν επιβατικό αυτοκίνητο ανετράπη υπό συνθήκες που διερευνώνται.

Στο σημείο επικράτησε αναστάτωση, ενώ άμεσα κινητοποιήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για την παροχή πρώτων βοηθειών στους επιβαίνοντες.

Στο Νοσοκομείο Καβάλας οι τραυματίες

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, πέντε άτομα τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, κυρίως για προληπτικούς λόγους.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες που να κάνουν λόγο για σοβαρούς τραυματισμούς.

Μεγάλη κίνηση στον παραλιακό δρόμο

Το ατύχημα σημειώθηκε σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους οδικούς άξονες της περιοχής κατά τη θερινή περίοδο.

Η παλιά παραλιακή εθνική οδός συγκεντρώνει αυξημένη κυκλοφορία, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα, καθώς χιλιάδες λουόμενοι κατευθύνονται καθημερινά προς τις παραλίες του Δήμου Παγγαίου.

Σε εξέλιξη η προανάκριση

Τα ακριβή αίτια του τροχαίου διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές.

Η κυκλοφορία στο σημείο διεξήχθη προσωρινά με δυσκολία μέχρι την απομάκρυνση του οχήματος και την αποκατάσταση της ομαλής ροής των οχημάτων.

Φωτογραφία Αρχείου

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Rolex Ελλάς: Τι δείχνει ο ισολογισμός για τις πωλήσεις του 2025

Βιτρίνα καταστήματος Rolex με πολυτελή ελβετικά ρολόγια.
image_print

Τι αποκαλύπτει ο ισολογισμός της Rolex Ελλάς

Η Rolex δεν δημοσιοποιεί στοιχεία για τον αριθμό των ρολογιών που διαθέτει σε κάθε αγορά και η ελληνική θυγατρική δεν αποτελεί εξαίρεση. Ωστόσο, τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2025 δίνουν σημαντικές ενδείξεις για την πορεία της εταιρείας στην ελληνική αγορά.

Η Rolex Ελλάς ολοκλήρωσε τη χρήση με κύκλο εργασιών 97,67 εκατ. ευρώ, έναντι 100,4 εκατ. ευρώ το 2024, καταγράφοντας μείωση 2,7%. Για το 2026, η διοίκηση θέτει στόχο αύξησης πωλήσεων άνω του 6%, που θα μπορούσε να οδηγήσει τον τζίρο σε νέο ιστορικό υψηλό, ξεπερνώντας τα 103 εκατ. ευρώ.

Τα αποθέματα δείχνουν λιγότερα αλλά ακριβότερα ρολόγια

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του ισολογισμού αφορά τα αποθέματα.

Η αξία τους υποχώρησε στα 3,85 εκατ. ευρώ από 6 εκατ. ευρώ το 2024, σημειώνοντας πτώση περίπου 36%, τη στιγμή που ο κύκλος εργασιών μειώθηκε μόλις κατά 2,7%.

Η εικόνα αυτή αποτελεί ένδειξη ότι το 2025 διατέθηκαν λιγότερα ρολόγια, αλλά με υψηλότερη μέση αξία ανά πώληση, αποτέλεσμα που συνδέεται και με τη στρατηγική περιορισμένης διαθεσιμότητας που εφαρμόζει διεθνώς η Rolex.

Αλλαγές στο δίκτυο καταστημάτων

Το 2025 σηματοδότησε και σημαντικές αλλαγές στο δίκτυο λιανικής.

Τον Απρίλιο έκλεισε οριστικά το ιστορικό κατάστημα της πλατείας Κολοκοτρώνη, το πρώτο κατάστημα Rolex στην Ελλάδα, μετά από περίπου έξι δεκαετίες λειτουργίας, λόγω αλλαγής ιδιοκτησίας του ακινήτου.

Παράλληλα, το κατάστημα της Βαλαωρίτου στο Κολωνάκι παρέμεινε για αρκετούς μήνες κλειστό λόγω εργασιών ανακαίνισης και επέκτασης.

Περιορισμένη προσφορά σε παγκόσμιο επίπεδο

Η εικόνα της ελληνικής αγοράς ακολουθεί τη διεθνή στρατηγική του ελβετικού ομίλου.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλύσεις, η Rolex αύξησε τον παγκόσμιο κύκλο εργασιών της το 2025, ενώ παράλληλα περιόρισε την παραγωγή της για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, διατηρώντας τη στρατηγική της περιορισμένης προσφοράς.

Η διοίκηση της Rolex Ελλάς επισημαίνει ότι η συγκρατημένη διαθεσιμότητα προϊόντων επηρέασε και την εγχώρια αγορά.

Μειωμένα κέρδη, αυξημένες αγορές

Παρότι οι πωλήσεις υποχώρησαν ελαφρά, η εταιρεία αύξησε τις αγορές εμπορευμάτων από τη Rolex SA και τη Montres Tudor SA στα 74,9 εκατ. ευρώ, έναντι 72,9 εκατ. ευρώ το 2024.

Το μικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε στο 16,5%, από 19,7% την προηγούμενη χρήση, ενώ τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 4,7 εκατ. ευρώ από 7,7 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας πτώση περίπου 39%.

Η Tudor συνεχίζει ανοδικά

Σε αντίθεση με τη Rolex, η Tudor συνέχισε την ανοδική της πορεία στην ελληνική αγορά.

Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν σχεδόν κατά 30% σε σχέση με το 2024, εξέλιξη που αποδίδεται στη διεύρυνση της γκάμας των μοντέλων και στην ενίσχυση του δικτύου διάθεσης.

Ισχυρή οικονομική θέση και αισιοδοξία για το 2026

Παρά τη μείωση της κερδοφορίας, η οικονομική θέση της εταιρείας παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή.

Τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν στα 4 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς τραπεζικό δανεισμό.

Για τη χρήση του 2025 προτείνεται η διανομή μερίσματος ύψους 6 εκατ. ευρώ, έναντι 7 εκατ. ευρώ που είχαν εγκριθεί την προηγούμενη χρονιά.

Η διοίκηση εμφανίζεται αισιόδοξη για το 2026, εκτιμώντας ότι η πλήρης επαναλειτουργία του ανακαινισμένου καταστήματος στο Κολωνάκι, η αυξημένη ζήτηση για Rolex και Tudor και η πορεία της τουριστικής αγοράς θα στηρίξουν την ανάπτυξη, με βασική προϋπόθεση τη διαθεσιμότητα προϊόντων από τη μητρική εταιρεία.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα εφαρμογή δείχνει σε πραγματικό χρόνο πού υπάρχει ελεύθερη θέση πάρκινγκ στην Αθήνα

Οδηγός χρησιμοποιεί εφαρμογή στο κινητό για να βρει ελεύθερη θέση πάρκινγκ στην Αθήνα.
image_print

Νέα εφαρμογή για πιο εύκολο πάρκινγκ στην Αθήνα

Τέλος στο ατελείωτο ψάξιμο για θέση στάθμευσης επιχειρεί να βάλει ο Δήμος Αθηναίων, μέσω της δωρεάν εφαρμογής Parkout.

Η εφαρμογή δείχνει σε πραγματικό χρόνο πού ελευθερώνεται θέση πάρκινγκ, βοηθώντας τους οδηγούς να εξοικονομούν χρόνο και να περιορίζουν την άσκοπη κυκλοφορία στους δρόμους της πόλης.

Πώς λειτουργεί το Parkout

Το Parkout βασίζεται στη συνεργασία των ίδιων των οδηγών.

Όταν ένας οδηγός πρόκειται να φύγει από μία θέση στάθμευσης, το δηλώνει μέσα από την εφαρμογή. Έτσι, άλλοι οδηγοί που αναζητούν θέση στην περιοχή ενημερώνονται άμεσα ότι υπάρχει διαθέσιμο σημείο.

Η εφαρμογή λειτουργεί σε περιοχές όπου δεν υπάρχει ελεγχόμενη στάθμευση και δεν απαιτεί αισθητήρες ή πρόσθετες υποδομές.

Διαθέσιμο για Android και iOS

Το Parkout διατίθεται δωρεάν για συσκευές Android και iOS.

Οι χρήστες μπορούν να το κατεβάσουν στο κινητό τους και να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για θέσεις που ελευθερώνονται κοντά τους.

Στόχος η μείωση της άσκοπης κυκλοφορίας

Με το νέο εργαλείο, ο Δήμος Αθηναίων στοχεύει στη βελτίωση της καθημερινής μετακίνησης στην πόλη.

Η αναζήτηση πάρκινγκ αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες κυκλοφοριακής επιβάρυνσης, καθώς πολλοί οδηγοί κινούνται για αρκετή ώρα γύρω από οικοδομικά τετράγωνα μέχρι να βρουν θέση.

Η εφαρμογή φιλοδοξεί να μειώσει αυτόν τον χρόνο και να κάνει τη στάθμευση πιο εύκολη και άμεση.

Continue Reading

espa logo

espa_logo_en