Quantcast
Connect with us

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Διευθυντή ΕΣΥ Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας | Ο δεκάλογος επιβίωσης στην εποχή του «νέου» κορωνοϊού

του Ξενοφώντα Κ. Κροκίδη

Διευθυντή ΕΣΥ του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας

Τις τελευταίες δύσκολες εβδομάδες κατά τις οποίες η παγκόσμια κοινότητα βιώνει πρωτόγνωρες απειλητικές καταστάσεις από τον «νέο» κορονοϊό, γινόμαστε ταυτόχρονα αποδέκτες πολλών προτάσεων – συμβουλών από ειδικούς επιστήμονες (Λοιμωξιολόγους, Ψυχολόγους, εξειδικευμένους στη διαχείριση κρίσεων, Διατροφολόγους κα) που αφορούν κυρίως την πρόληψη και την διαχείριση της θανατηφόρου αυτής ασθένειας. Στις γραμμές που ακολουθούν παρατίθεται ένας δεκάλογος επιβίωσης στην εποχή της πανδημίας από τον «νέο» κορονοϊό, ο οποίος επικεντρώνεται στα ΟΧΙ που πρέπει να αρθρώσει ο καθένας μας, προκειμένου να ξεπεράσει χωρίς εμφανείς απώλειες την νέα αυτή παγκόσμια απειλή.

  1. ΟΧΙ στις θεωρίες συνωμοσίας

Η σύγχρονη πανδημία ΔΕΝ είναι δημιούργημα των εργαστηρίων του Μπίλ Γκέιτς η προσπάθεια του Τράμπ να πλήξει την Κίνα εν όψει προεδρικών εκλογών. (Πρώτο Θέμα, 29-2-2020). Επίσης, για τον κορονοϊό ΔΕΝ φταίνε οι εκτρώσεις και σαρκικές αμαρτίες (Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος).

Η πανδημία που ξεκίνησε στην Κίνα έχει συνδεθεί με τη μεγάλη αγορά θαλασσινών και ζώων που βρίσκεται στην πόλη Wuhan, υποδηλώνοντας ζωονοσολογική προέλευσή της (Η Εφημερίδα των Συντακτών, 22-1-2020).

  1. ΟΧΙ στην προσέλευση στο Νοσοκομείο για ελάσσονος σημασίας προβλήματα υγείας

Τα προβλήματα υγείας μπορεί κανείς να τα διαχωρίσει σε δύο μεγάλες κατηγορίες : στη πρώτη κατηγορία συμπεριλαμβάνονται απειλητικές για την ζωή μας καταστάσεις όπως η γαστρορραγία, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ στην δεύτερη κατηγορία εντάσσονται προβλήματα υγείας που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής μας όπως π.χ. η οσφυαλγία.

Τις δύσκολες στιγμές που διανύουμε ΟΛΟΙ μας, ας επικεντρωθούμε στα μείζονα και σημαντικά και ΟΧΙ στα ελάσσονα και δευτερεύοντα, και αυτό αφορά και τα προβλήματα – θέματα υγείας μας.

  1. ΟΧΙ στις άσκοπες μετακινήσεις εντός και εκτός του αστικού ιστού

Η κυκλοφορία εκτός οικίας πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο και μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους και στο αναγκαίο μέτρο για την εξυπηρέτηση ζωτικών και μόνο αναγκών.

Αποδεκτές εξαιρέσεις υπάρχουν αποκλειστικά για :

  • Μετάβαση στην εργασία
  • Επίσκεψη στο γιατρό
  • Μετάβαση σε κατάστημα προμηθειών τροφίμων, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους
  • Μετάβαση στο ταχυδρομείο για την απολύτως αναγκαία αλληλογραφία
  • Μετάβαση στην τράπεζα
  • Μετάβαση σε πρατήριο καυσίμων
  • Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε ανάγκη
  • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά η ανά δύο άτομα τηρώντας απαρέγκλιτα την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου και
  • Την κίνηση με κατοικίδιο ζώο

(Νίκος Χαρδαλιάς, Υφυπουργός Πολιτικής Προστασία και Διαχείρισης Κρίσεων, 18-3-2020)

  1. ΟΧΙ στην διακοπή αντιυπερτασικών η άλλων φαρμάκων

Οι υπερτασικοί ασθενείς θεωρούνται ως ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη από τον κορονοϊό. Προκαταρτικά επιστημονικά δεδομένα από τους επιδημιολόγους της Κίνας που βασίσθηκαν στη μόλυνση από τον κορονοϊό στην επαρχία Wuhan έδειξαν ότι οι ασθενείς που είχαν σοβαρή μόλυνση η που απεβίωσαν από τον κορονοϊό ήταν κατά βάση μεγάλης ηλικίας (άνω των 80), η είχαν άλλες συν – νοσηρότητες όπως :

  • υπέρταση (σε ποσοστό 30-50%),
  • σακχαρώδη διαβήτη (20-25%),
  • στεφανιαία νόσο (10-20%), και
  • διαταραχές πηκτικότητας του αίματος

Προς την κατεύθυνση αυτή, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υπέρτασης δημοσίευσε την επίσημη θέση της στο θέμα αυτό με τα κάτωθι τρία σημεία :

α) ΔΕΝ υπάρχει καθαρή απόδειξη ότι η υπέρταση αυτή καθ’ εαυτή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης με κορονοϊό. Συνεπώς οι υπερτασικοί ασθενείς θα πρέπει να ακολουθούν τις ίδιες προφυλάξεις με τους συνομηλίκους τους και τους έχοντες ίδιο προφίλ συν – νοσηροτήτων.

β) Τα υπάρχοντα δεδομένα ΔΕΝ υποστηρίζουν υπεροχή η υστέρηση κάποιας συγκεκριμένης κατηγορίας αντιυπερτασικών φαρμάκων σε ασθενείς με μόλυνση από τον κορονοϊό.

γ) Περαιτέρω έρευνα για την επίδραση της υπέρτασης αλλά και των αντιυπερτασικών φαρμάκων στην έκβαση των ασθενών με μόλυνση από κορονοϊό είναι αναγκαία.

(Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης, 15-3-2020)

  1. ΟΧΙ στη χρήση – κατάχρηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων

Πρόσφατα, οι γαλλικές αρχές εξέδωσαν οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες ορισμένα αντιφλεγμονώδη μπορεί να επιδεινώσουν την λοίμωξη από κορονοϊό. Ο ίδιος ο Γάλλος υπουργός Υγείας Olivier Veran – ο οποίος είναι και γιατρός – ανέφερε το πρόβλημα αφορά ορισμένα φάρμακα, που περιέχουν ιβουπροφαίνη.

Ο ειδικός Λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, απ’ την πλευρά του ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχουν επαρκής επιστημονικές ενδείξεις για το κατά πόσον ισχύει ο συγκεκριμένος ισχυρισμός. Ο Λοιμωξιολόγος συνέστησε στους πολίτες να λαμβάνουν για την αντιμετώπιση του πυρετού φάρμακα με δραστική ουσία την παρακεταμόλη (Apotel, Depon, Panadol).

  1. ΟΧΙ στην προμήθεια χλωροκίνης χωρίς ιατρική συνταγή

Ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση παρουσιάζει το φάρμακο PLAQUENIL με την δραστική ουσία υδροχλωροκίνη, μετά τα δημοσιεύματα ότι ίσως βοηθά στη θεραπεία του «νέου» κορονοϊού, «χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά», αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Γιατροί και Φαρμακοποιοί δέχονται πιέσεις για την χορήγησή του, γι’ αυτό τόσο ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος όσο και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με επιστολή τους στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) ζητούν «την χορήγηση με συνταγή φυλασσόμενη επί διετία, όπως έχει γίνει για το TAMIFLU (=αντιϊκό φάρμακο για τη γρίπη) και τα άλλα αντιϊκά φάρμακα».

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα κλινικής χορήγησης της χλωροκίνης σε 24 ασθενείς σε νοσοκομείο της Μασσαλίας, τα οποία ανακοινώθηκαν σε διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης  (ΜΜΕ), ο κύριος Τσιόδρας γνωστοποίησε ότι η θεραπεία παρέχεται – μεταξύ άλλων θεραπειών – και σε έλληνες ασθενείς. Με αγωνία οι επιστήμονες αναμένουν να δουν ποια θα είναι τα αποτελέσματα στη χώρα μας.

  1. ΟΧΙ στις επισκέψεις σε περίπτωση απομόνωσης – καραντίνας

Η ταχέως εξελισσόμενη πανδημία του κορονοϊού επιβάλλει τη λήψη πρόσθετων μέτρων σε συλλογικό επίπεδο, αλλά και την αυστηρή τήρηση σε ατομικό επίπεδο κανόνων υγιεινής. Η απομόνωση στο σπίτι ατόμων που ήρθαν σε επαφή με ύποπτο η επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης με το «νέο» κορονοϊό (π.χ. μέλη οικογένειας, φίλοι, συνάδελφοι, επαγγελματίες υγείας) πρέπει να περιλαμβάνει :

  • Θερμομέτρηση 2 φορές την ημέρα για 14 ημέρες
  • Φροντίδα από ένα άτομο ΟΧΙ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
  • Καλός και τακτικός αερισμός του δωματίου
  • ΟΧΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ
  • ΠΛΥΣΙΜΟ ΧΕΡΙΩΝ
  • ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥΑΛΕΤΑΣ
  • Σχολαστικό πλύσιμο πιάτων, ποτηριών, μαχαιροπήρουνων, πετσετών, σεντονιών.
  • Επικοινωνία με γιατρό η τον ΕΟΔΥ στο 1135 σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων αναπνευστικής λοίμωξης : πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, δυσκολία στην αναπνοή. (www.iefimerida.gr, 11-3-2020)
  1. ΟΧΙ στην αισχροκέρδεια

Η χειρουργική μάσκα, το σύμβολο του κορονοϊού, που όλοι είδαμε αρχικά στις οθόνες μας να τη φοράει η ηπειρωτική Κίνα – μέχρι και ο πρόεδρός της – και στη συνέχεια να την αναζητούν σε απόγνωση οι πολίτες της, για να προστατευτούν από τη μόλυνση της ασθένειας, δημιουργώντας ουρές χιλιομέτρων έξω από τα φαρμακεία. Λειτουργώντας μιμητικά, όπως κάνει ο κόσμος, προκειμένου να προστατέψει την υγεία του, η ζήτηση των χειρουργικών μασκών αυξήθηκε και στη χώρα μας. ( Η Εφημερίδα των Συντακτών, 26-2-2020)

Όχι μόνο οι αρμόδιοι δεν έχουν προχωρήσει ακόμη, αρκετές εβδομάδες μετά το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού, σε διατίμηση, δηλαδή ορισμό ανώτατης τιμής σε αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως οι μάσκες, τα γάντια και τα αντισηπτικά, αλλά το ίδιο το Δημόσιο δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο, το οποίο ακόμη μια φορά θα πληρώσουν οι καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση που έχει αναρτηθεί ήδη στη Διαύγεια, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι, έδωσε 23.000 ευρώ για να αγοράσει από συγκεκριμένο φαρμακείο στο Γαλάτσι (Αθήνα), υλικά προστασίας για τον κορονοϊό σε τιμές πολύ πιο υψηλές και από εκείνες της λιανικής, της μαύρης αγοράς που ανθεί σήμερα, εν μέσω της πρωτόγνωρης πανδημίας. Το Υπουργείο αγόρασε 1.500 απλές χειρουργικές μάσκες για 5.160 ευρώ, δηλαδή πλήρωσε 3,44ευρώ εκάστη, και μάλιστα χωρίς να συνυπολογίζεται ο ΦΠΑ (Εφημερίδα Δημοκρατία, 21-3-2020).

  1. ΟΧΙ στην συμμετοχή σε δημόσιες η ιδιωτικές συναθροίσεις

Στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης για την προστασία από τον «νέο» κορονοϊό απαγορεύονται οι «πάσης φύσεως μαζικές συναθροίσεις».

Με βάση τα νεότερα δεδομένα, και συνεχίζοντας ο κρατικός μηχανισμός να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού, απαγορεύονται από 19-3-2020 οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις με συμμετοχή 10 η περισσοτέρων ατόμων. Επιπρόσθετα, αποθαρρύνονται αυστηρά οι ψυχαγωγικές συναθροίσεις σε κλειστό χώρο με συμμετοχή 10 η περισσοτέρων ατόμων. (Νίκος Χαρδαλιάς, Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, 18-3-2020).

  1. ΟΧΙ στο bullying και τον ρατσισμό

Κύμα ρατσισμού κατά των Ασιατών προκάλεσε η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού «made in China». Στη Γαλλία, η κατάσταση ξέφυγε αρκετά, με πολλούς Ασιάτες να υποστηρίζουν ότι είναι «δακτυλοδεικτούμενοι» όχι μόνο στους δρόμους αλλά και στον εργασιακό τους τομέα.

Ο στιγματισμός των Κινέζων εξαιτίας του ιού, έχει χτυπήσει όχι μόνο την πόρτα της Ευρώπης, αλλά και άλλων χωρών. Στην Ιαπωνία, ένα κατάστημα σε ορεινή πόλη κρέμασε μια επιγραφή – ζητώντας συγγνώμη από τις τουριστικές αρχές-  κι’ έγραφε : «Κανένας Κινέζος δεν επιτρέπεται να εισέλθει στο κατάστημα. Δεν θέλω να εξαπλώσω τον ιό». Η Σιγκαπούρη εμπόδισε την είσοδο τουριστών που είχαν επισκεφθεί την πόλη Wuhan. Η Μαλαισία σταμάτησε να χορηγεί βίζα σε Κινέζους ταξιδιώτες από την επαρχία Χουμπέϊ. Στον Καναδά, ο ιστότοπος «BlogTo» με έδρα το Τορόντο ανέφερε ότι δεν μπαίνουν στο στόχαστρο μόνο οι Κινέζοι αλλά και τα κινεζικά τρόφιμα, κάτι αντίστοιχο που είχε συμβεί το 2003 με την επιδημία του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) (www.cretalive.gr, 30-1-2020).

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός | Τέλος οι μάσκες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από σήμερα και επίσημα. Πού παραμένουν μαζί με τα rapid tests

Διαβάστε τι προβλέπει το ΦΕΚ που εκδόθηκε και ισχύει από σήμερα Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023.

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ το οποίο προβλέπει διατήρηση της χρήσης μάσκας και rapid test σε ανεμβολίαστους μόνο στις δομές Υγείας.

Αντίθετα στο ΦΕΚ δεν περιλαμβάνεται πλέον η υποχρέωση χρήσης μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπως είχε ανακοινωθεί στις 14 Μαρτίου από το υπουργείο Υγείας μετά από εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Ειδικότερα για νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κέντρα αποκατάστασης προβλέπεται χρήση προστατευτικής μάσκας από το προσωπικό, τους ασθενείς και τους επισκέπτες.

Όσον αφορά το ανεμβολίαστο ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό που επιστρέφει στις δομές αυτές αλλά και σε κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας για ηλικιωμένους, χρονίως πάσχοντες και άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ)
ισχύουν τα εξής μέτρα:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95 ή ΚΝ95)
  • Διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου δύο (2) φορές την εβδομάδα με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001 (Α’ 70), ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη. Στην περίπτωση που το προσωπικό αυτό νοσήσει από κορονοϊό COVID-19, για το χρονικό διάστημα ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 7, υποχρεούται σε διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου μία (1) φορά την εβδομάδα με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001, ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη. Μετά το πέρας ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης, το εν λόγω προσωπικό υποχρεούται στη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο. Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις το προσωπικό προσκομίζει υποχρεωτικά το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου στον Προϊστάμενο της δομής που εργάζεται.

Για τους ασθενείς:

  • Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για εξέταση δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19.
  • Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test) σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 7. Ο τρόπος εφαρμογής του παρόντος εξειδικεύεται, αντιστοίχως, από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.
  • Ασθενείς που εισάγονται-νοσηλεύονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας υπόκεινται σε υποχρεωτικό εργαστηριακό έλεγχο ως ακολούθως:
  1. Οι ασθενείς που εισάγονται με τακτικό εισιτήριο (προγραμματισμένη εισαγωγή) προσέρχονται με PCR που διενεργήθηκε έως σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν την προγραμματισμένη εισαγωγή τους.
  2. Οι ασθενείς που εισάγονται εκτάκτως (έκτακτη εισαγωγή) υπόκεινται άμεσα σε rapid test και παράλληλα σε PCR την πρώτη ημέρα της εισαγωγής-νοσηλείας τους.
  3. Και στις δύο ως άνω περιπτώσεις ο έλεγχος επαναλαμβάνεται με rapid test ανά επτά (7) ημέρες.

Για τους συνοδούς ασθενών

  • Οι πλήρως εμβολιασμένοι, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 7 και οι νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 7, συνοδοί ασθενών δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο πριν την είσοδό τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, περιλαμβανομένων και των δημόσιων και ιδιωτικών ιατρείων.
  • Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες συνοδοί ασθενών υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την είσοδό τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, περιλαμβανομένων και των δημόσιων και ιδιωτικών ιατρείων.
  • Oι συνοδοί νοσηλευόμενων ασθενών, ανεξαρτήτως της κατάστασης εμβολιασμού ή νόσησης, σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 7, αντιστοίχως, υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο [PCR εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών ή rapid test εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών] πριν την είσοδό τους σε κάθε άλλη δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας. Ο εργαστηριακός έλεγχος (PCR ή rapid test) επαναλαμβάνεται ανά τρεις (3) ημέρες.

Στις ανωτέρω περιπτώσεις, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων επιβεβαιώνονται μέσω της ειδικής εφαρμογής Covid Free GR του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α’ 118). Από τις ανωτέρω υποχρεώσεις εξαιρούνται οι συνοδοί ασθενών που προσέρχονται σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων

  • Οι εργαζόμενοι σε δομές υγείας και κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες υπό την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 7 αντιστοίχως και παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους υποχρεούνται σε διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου δύο (2) φορές την εβδομάδα, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001 (Α’ 70), ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη, σύμφωνα με την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.55570/12.9.2021 (Β’4207) κοινή υπουργική απόφαση, όπως τροποποιήθηκε με τις υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.69461/5.11.2021 (Β’ 5163) και Δ1α/ΓΠ.οικ.23985/3.5.2022 (Β’ 2196) όμοιες αποφάσεις και την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.64232/15.10.2021 (Β’ 4766) κοινή υπουργική απόφαση, όπως τροποποιήθηκε με τις υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.69459/5.11.2021 (Β’ 5165) και Δ1α/ΓΠ.οικ.24415/3.5.2022 (Β’ 2193) όμοιες αποφάσεις, αντιστοίχως, οι οποίες διατηρούνται σε ισχύ μόνο για εργαζόμενους σε ιδιωτικές και δημόσιες δομές υγείας και κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας.

 

 

Πηγή: kavalapost.gr

Continue Reading

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Θεοκλής Ζαούτης: Θα κοιτάμε τα λύματα στο αεροδρόμιο – Όχι στις μάσκες

Πόσο ανησυχητική είναι η έκρηξη της πανδημίας; Ποια είναι η κατάσταση στην Κίνα; Υπάρχει φόβος για μετάλλαξη;

Όλα αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα κλήθηκε να απαντήσει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ,  Θεοκλής Ζαούτης

Ο Θεοκλής Ζαούτης, Πρόεδρος ΕΟΔΥ και καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, μιλώντας στην ΕΡΤ σχολίασε την κατάσταση της πανδημίας στην Κίνα και την Αμερική, το πώς θα δεχτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τους τουρίστες από την ασιατική χώρα, την έξαρση των ιών του αναπνευστικού στη χώρα μας και τα αντιβιοτικά.

Σε ότι αφορά την κατάσταση στην Κίνα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, δήλωσε πως «αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στην Κίνα είναι πως υπάρχει μια μεγάλη αύξηση στα κρούσματα κορονοϊού. Αυτό είναι συνέπεια της πολιτικής του μηδενικού Covid-19 που όταν έχουμε έναν ιό που μεταδίδεται τόσο εύκολα και η διασπορά γίνεται τόσο εύκολα, είναι δύσκολο να ακολουθήσουμε μακρόχρονα μηδενική στρατηγική. Έτσι βλέπουμε αυτή την έξαρση με το που άνοιξαν τα μέτρα στην Κίνα».

Για όσους ταξιδεύουν από την Κίνα τόνισε ότι «η Ευρώπη προσπαθεί να έχει μια ενιαία προσέγγιση προς την Κίνα. Και πραγματικά όλες οι συναντήσεις είναι στη ”γραμμή” να είμαστε όλοι ενωμένοι στις απόψεις μας. Υπάρχει μια κατεύθυνση που θα ακολουθήσει όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι προτάσεις θα έχουν να κάνουν με κάποιο υποχρεωτικό τεστ πριν φύγει η πτήση από την Κίνα προς την Ευρώπη. Υποχρεωτικό τεστ για όλους που έρχονται με απευθείας πτήση από την Κίνα».

Μεγάλο προβληματισμό δημιουργεί η μυστικοπάθεια της Κίνας για τα δεδομένα του κορονοϊού, διευκρινίζοντας πως «υπάρχει ένα θέμα όσον αφορά τα δεδομένα από την Κίνα, αλλά ας θεωρήσουμε πως τα τεστ θα είναι αξιόπιστα. Θα προβλέπεται σύσταση για μάσκα στις πτήσεις αυτές και αυξημένη επιτήρηση από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να είμαστε σε εγρήγορση, να δούμε κάποια νέα μετάλλαξη».

Για το κατά πόσο ανησυχητική είναι αυτή η έκρηξη της πανδημίας ανέφερε ότι, «αυτή τη στιγμή έχουμε ένα υψηλό ποσοστό ανοσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα. Έχουμε δηλαδή εμβολιασμένους και άτομα που έχουν κολλήσει και έχουν ανοσία από τη λοίμωξη. Οι μεταλλάξεις που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην Κίνα δεν είναι διαφορετικές από αυτές που έχουμε αντιμετωπίσει και έτσι θεωρούμε πως είμαστε προστατευμένοι από σοβαρή νόσο και από θάνατο. Αυτή τη στιγμή δεν ανησυχούμε πολύ. Είμαστε σε εγρήγορση και θα αυξήσουμε την επιτήρηση για μεταλλάξεις».

Αν υπάρχει φόβος για μετάλλαξη επισήμανε πως, «θα κοιτάζουμε τα λύματα στα αεροδρόμια. Ήδη κοιτάμε τα λύματα σε όλη την επικράτεια, αλλά θα κάνουμε κάποιες συζητήσεις να εστιάσουμε σε λύματα στα αεροδρόμια. Τα λύματα γενικότερα στην Ελλάδα έχουν λειτουργήσει πάρα πολύ καλά στην περίοδο της πανδημίας».

«Την μετάλλαξη που είναι στην Αμερική δεν τη βλέπουμε στην Ελλάδα. Πιθανόν να έρθει όπως έχει γίνει με όλες τις άλλες μεταλλάξεις. Είναι μια μετάλλαξη της παραλλαγής της Όμικρον. Οι λοιμώξεις που προέρχονται από αυτές τις μεταλλάξεις δεν έχουν αυξημένη νοσηρότητα, θνησιμότητα που είναι πάρα πολύ σημαντικό», τόνισε για την κατάσταση στην Αμερική.

«Δεν θα τελειώσουμε με τον κορονοϊό. Μπορεί να τελειώσουμε με την πανδημία κάποια στιγμή, αλλά αυτός ο συγκεκριμένος ιός είναι εδώ και θα μείνει μαζί μας και θα κυκλοφορεί όπως κυκλοφορούν και άλλοι αναπνευστικοί ιοί. Πρέπει να ακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Φαίνεται πως όλες οι μεταλλάξεις πηγαίνουν προς τις πιο μεταδοτικές αλλά όχι τόσο σοβαρές. Αυτό όμως αναμένεται να το παρακολουθούμε».

«Δεν υπάρχει το ενδεχόμενο να επιστρέψουμε στις μάσκες. Δεν ανησυχούμε γιατί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που έχει ανοσία. Δεν είμαστε εκεί που είμαστε. Καλύπτεται η νέα παραλλαγή από το εμβόλιο όσον αφορά σοβαρή νόσο και θάνατο» δήλωσε αναφορικά με τα μέτρα για τις μάσκες και το εμβόλιο.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην γρίπη και τον ιό RSV που απειλούν το τελευταίο διάστημα τα παιδιά:

«Βλέπουμε μια αύξηση των αναπνευστικών ιών. Συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή είναι η γρίπη και ο ιός RSV. Ο RSV επηρεάζει τα παιδιά. Σχεδόν όλα τα παιδιά μέχρι την ηλικία δύο ετών θα κολλήσουν. Και αυτό γιατί επί δύο χρόνια ήταν κάτω από ένα άλλο καθεστώς. Άλλα μέτρα, κλείσιμο σχολείο, με μάσκες κλπ. Έτσι δεν κόλλησαν όλα αυτά τα παιδιά που ήταν 0 έως 2 ετών εκείνη την περίοδο. Και βέβαια τώρα που έχουμε επανέλθει σε μια κανονικότητα θα κολλάνε τον ιό και άλλους αναπνευστικού ιούς, τους οποίους δεν επιτηρούμε κάθε ήμερα».

Ενώ για την μάστιγα των αντιβιοτικών και την κατανάλωση τους σε μεγάλη ποσότητα δήλωσε: «Η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο ποσοστό μικροβίων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και είμαστε πολύ υψηλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην κατανάλωση αντιβιοτικών για τις ιώσεις. Συγκεκριμένα για τους ιούς τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά, δεν έχουν καμία επιρροή και έτσι όλα αυτά τα αντιβιοτικά που δίνουμε για τους αναπνευστικού ιούς δεν χρειάζονται και δεν βοηθάνε. Μπορεί να κάνουν κακό στη δημόσια υγεία, δηλαδή το μικρόβιο να αναπτύξει αντοχή. Η πλειοψηφία των λοιμώξεων αυτών από ιών δεν χρειάζονται αντιβιοτικά».

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Πρωταθλητισμό» στον κορονοϊό κάνουν οι Σέρρες!

Στο 14,65% ανήλθε ο δείκτης θετικότητας μετά τα χθεσινά, Σάββατο, rapid test COVID-19 που διενήργησαν κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε 20 σημεία της χώρας, με τη Θεσσαλονίκη να καταγράφει 18,1% στη θετικότητα.

Μεγαλύτερος δείκτης θετικότητας από τη Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε στον Δυτικό τομέα Αθηνών, στις Σέρρες όπου ξεπέρασε το 30% και στην Αχαΐα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en