ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Διεθνές συμπόσιο του ερευνητικού κέντρου ΜΟΗΑ με θέμα «Μεσογειακές Συνέχειες: Υλικές και πνευματικές διαδρομές»

Το ερευνητικό κέντρο ΜΟΗΑ – Mohammed Ali Research Centerδιοργανώνει το 1ο Διεθνές Συμπόσιο: «Μεσογειακές Συνέχειες: Υλικές και πνευματικές διαδρομές», το οποίο θα λάβει χώρα στις 15 – 16 Απριλίου 2016, στο Imaret Hotel, στην Καβάλα.

Το συμπόσιο έχοντας ως βάση την πολιτιστική συνέχεια στο χώρο της Μεσογείου ανάμεσα στον Ισλαμικό Κόσμο, τον Δυτικοευρωπαϊκό Χριστιανισμό και το Βυζάντιο, επιχειρεί να παρουσιάσει και να τεκμηριώσει τη συνέργεια των τριών πολιτικό-πολιτιστικών ζωνών στην οικειοποίηση και μεταμόρφωση της κληρονομιάς του κόσμου της Ύστερης Αρχαιότητας, καθεμιά στο δικό της θρησκευτικό και πολιτιστικό πλαίσιο. Ξεκινώντας από αυτό το ευρύτερο ιστορικό φάσμα, το συμπόσιο στοχεύει στην ανάδειξη της εμφάνισης του Ισλάμ τον έβδομο αιώνα όχι πλέον ως τομή στις όψιμες εκφάνσεις του κλασικού πολιτισμού αλλά μάλλον ως φυσική συνέχισή του. Σε αυτό το συμπόσιο, το Ερευνητικό Κέντρο Μοχάμετ Άλι επιθυμεί να συγκεντρώσει επιστήμονες που ασχολούνται με ζητήματα μετάβασης από την Ύστερη Αρχαιότητα και την εμφάνιση του Ισλάμ, στα γνωστικά πεδία που εμπίπτουν στις δύο θεματικές ενότητες: υλική και επιστημολογική. Απώτερος στόχος είναι να ενισχυθεί η οπτική της κοινής συνέχειας γύρω από τη Μεσόγειο έναντι των παραδοσιακών διανοητικών και παιδαγωγικών προσεγγίσεων που εμμένουν στην πολιτιστική απομόνωση και τον διαχωρισμό του Χριστιανισμού από τον κόσμο του Ισλάμ.

Δύο κεντρικοί ομιλητές θα εκθέσουν τα δύο πεδία έρευνας και θα αναπτύξουν το αναλυτικό και μεθοδολογικό πλαίσιο του συμποσίου. Ο Nasser Rabbat, καθηγητής της έδρας Αγά Χαν στο MIT, θα διερευνήσει τις περιπτώσεις της συνέχειας, της προσαρμογής και της αφομοίωσης των τριών πολιτικό-πολιτιστικών ζωνών από την Ύστερη αρχαιότητα ως τις αρχές της ισλαμικής αρχιτεκτονικής (ή της αρχιτεκτονικής των Ομεϋαδών), με ιδιαίτερη έμφαση στη Συρία. Ο καθηγητής της έδρας Sultan Qaboos, του Τμήματος Αβρααμικών (Σημιτικών) Θρησκειών Faculty of Divinity, University of Cambridge του Πανεπιστημίου του Cambridge Garth Fowden, θα σχολιάσει τη μετάβαση από την Ύστερη Αρχαιότητα στους κόσμους της πρώιμης ισλαμικής σκέψης, όπως αυτή αποτυπώνεται στην περίπτωση της Αλεξάνδρειας και της Βαγδάτης.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version