Quantcast
Connect with us

ΝΕΣΤΟΣ

Διαχρονικά έργα ουσίας αλλάζουν τον δήμο Νέστου

«Η προσπάθειά μας δεν είναι να κάνουμε απλά κάποια έργα, αλλά να κάνουμε έργα που θα είναι χρήσιμα για το σήμερα, για το άμεσο αλλά και για το πολύ μακρινό μέλλον. Έργα ουσίας με μεγάλη διαχρονικότητα».

Τα παραπάνω υπογράμμισε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο δήμαρχος Νέστου, Σάββας Μιχαηλίδης, παρουσιάζοντας παράλληλα το πλάνο των έργων και των παρεμβάσεων που προγραμματίζει ο Δήμος Νέστου για το επόμενο διάστημα.

«Καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια κάθε μέρα και αλλάζουμε την σελίδα στον Δήμο μας, δουλεύοντας με φουλ τις μηχανές…»

Αρχικά, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής που αφορούν την καθημερινότητα, όπως έργα ανάπλασης πεζοδρομίων, ανακατασκευές, αλλά και ανακαινίσεις κτηρίων, παρεμβάσεις που όπως επισήμανε έπρεπε να γίνουν και δυστυχώς δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Συμπλήρωσε δε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο Δήμος Νέστου εξοπλίζεται και με σύγχρονα μηχανήματα.

«Καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια κάθε μέρα και αλλάζουμε την σελίδα στον Δήμο μας, δουλεύοντας με φουλ τις μηχανές. Επιστρέψαμε στη διοίκηση οργανωμένοι και λειτουργούμε με μεγάλη προσπάθεια και ζήλο για να μην αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω. Η προσπάθειά μας είναι να προσεγγίσουμε την καθημερινότητα, αλλά και να επαναφέρουμε την σχέση μας με τον πολίτη,», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Νέστου.

«Το σύνολο των έργων που θα υποβάλλουμε με πλαφόν (πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» είναι 12.718.000 ευρώ και χωρίς πλαφόν 14 εκ. ευρώ, συνολικά δηλαδή 26,7 εκ. ευρώ»

Παρουσιάζοντας αναλυτικότερα τα έργα που ακολουθούν για το επόμενο διάστημα, ο Σάββας Μιχαηλίδης σημείωσε: «Έχουμε σχεδιάσει και υποβάλλει τις προτάσεις μας συνολικά στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», μέσα από προβλεπόμενες διατάξεις του νόμου. Σύμφωνα με το αντίστοιχο Φ.Ε.Κ. (8 Απριλίου 2021) μας κατατάσσει στην κατηγορία 5, όπου εκεί ο δυνητικός δικαιούχος μπορεί να καταθέσει προτάσεις μέχρι 12 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι το πλαφόν για τον Δήμο μας, καθώς εξαιρούνται κάποιες κατασκευές, όπως είναι τα Επαγγελματικά Λύκεια, εξαιρείται επίσης το πρόγραμμα «Ελλάδα 1821-2021». Φυσικά μέσω της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. έχουμε φροντίσει να υποβάλουμε προτάσεις, οι οποίες αφορούν την αγροτική οδοποιία με 5,9 εκ. ευρώ, για τα νηπιαγωγεία μας 1 εκ. ευρώ, στην ηλεκτροκίνηση 2 εκ. ευρώ, ενώ εκτός της δέσμευσης του «Α. Τρίτσης», υπάρχει το ΕΠΑ.Λ. με 6,9 εκ. ευρώ, το κολυμβητήριο με 6,8 εκ. ευρώ. Αυτό είναι ένα έργο που έχει υποβληθεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. κι απομένουν μέχρι τη λήξη της πρόσκλησης να υποβάλλουμε για απορρίμματα 1 εκ. ευρώ, για τα σχολεία μας διάφορες παρεμβάσεις 1,7 εκ. ευρώ και για το «Ελλάδα 1821-2021», 300.000 ευρώ. Το σύνολο των έργων που θα υποβάλλουμε με πλαφόν είναι 12.718.000 ευρώ και χωρίς πλαφόν 14 εκ. ευρώ, συνολικά δηλαδή 26,7 εκ. ευρώ».

Τα έργα που έχουν υποβληθεί μέσα από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο δήμαρχος Νέστου αναφέρθηκε στη συνέχεια στα έργα που έχουν υποβληθεί μέσα από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Πρόκειται για 9,6 εκ. για έργα ύδρευσης και φυσικά έχουμε την ωριμότητα να συζητάμε για μεγάλα αναπτυξιακά έργα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, με επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Υπάρχει ενδιαφέρον για την ηλεκτροπαραγωγή από την γεωθερμία, με ένα έργο επέκτασης της θερμικής ενέργειας σε όλο το πεδίο με δίκτυα για 14.000 στρέμματα, πράγμα που περιμένει είτε από το ΕΣΠΑ, είτε από άλλους πόρους, ώστε να εντάξουμε 10 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Επίσης ένα μεγάλο έργο είναι η μεταφορά νερού από τις Πηγές Παραδείσου, όπου είμαστε διαχειριστές, με ελεύθερη ροή, ακόμη 10 εκατομμύρια ευρώ, συνολικά μαζί με τα φωτοβολταϊκά. Νομίζω ότι όλο αυτό το κομμάτι, χωρίς να βάλω τη γεωθερμία με το μεγάλο έργο και το ενδιαφέρον από επενδυτές για μονάδες εμφιάλωσης, έχουμε μία συνολική πρόταση που θα καταθέσουμε, με την οποία θα διεκδικήσουμε περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ σε αυτή την προγραμματική περίοδο, η Δ.Ε.Υ.Α.Ν και ο Δήμος Νέστου μαζί».

«Η Κεραμωτή αποκτά πλέον ταυτότητα. Η ουσία είναι ότι έχουμε γίνει μια κουκκίδα ενδιαφέροντος στον χάρτη των επενδυτών και βεβαίως αυτό θεωρώ ότι είναι μία πρώτη καλή αρχή…»

Ειδικότερα, μιλώντας για την Κεραμωτή, ο δήμαρχος Νέστου υπογράμμισε: «Κάνουμε μια προσπάθεια να υποστηρίξουμε τη νέα λογική στην Κεραμωτή με το Δημοτικό Λιμενικό Γραφείο, με τη δημιουργία νέας προβλήτας που θα απεγκλωβίσει την Κεραμωτή, δίνοντας μία μακρόπνοη προοπτική στον οικισμό. Η Κεραμωτή αποκτά πλέον ταυτότητα. Οσονούπω, μετά την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων διαδικασιών, θα δημιουργηθεί εκεί μια μεγάλη μονάδα, περίπου 50 εκ. ευρώ. Η ουσία είναι ότι έχουμε γίνει μια κουκκίδα ενδιαφέροντος στον χάρτη των επενδυτών και βεβαίως αυτό θεωρώ ότι είναι μία πρώτη καλή αρχή. Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε τις υποδομές σε δίκτυα αποχέτευσης και ύδρευσης κι όλα αυτά τα κομμάτια που απαιτούν μία προϋπόθεση και αναγκαία συνθήκη για να έχουμε από ένα τόπο όπου ο επισκέπτης θα περάσει ευχάριστα το διάστημα που έχει επιλέξει, μέσα σε ένα περιβάλλον με νέες αναβαθμισμένες μονάδες φιλοξενίας, υψηλού βαθμού μονάδες σίτισης που θα του δώσουν την αίσθηση και την δυνατότητα σε συνδυασμό με το όμορφο τοπίο, να απολαύσει τις διακοπές του και παράλληλα να μεταφέρει θετικές κριτικές όταν επιστρέψει στην πατρίδα του».

«Στον κάμπο του Νέστου το μεγάλο έργο της αγροτικής οδοποιίας όταν ολοκληρωθεί αφού εγκριθεί, θα καλύπτει περίπου 150 χιλιόμετρα…»

Αναφορικά με τον πρωτογενή τομέα, ο Σάββας Μιχαηλίδης τόνισε: «Στον κάμπο του Νέστου το μεγάλο έργο της αγροτικής οδοποιίας όταν ολοκληρωθεί αφού εγκριθεί, θα καλύπτει περίπου 150 χιλιόμετρα, δίνοντας τη δυνατότητα σε περίπου 16.000 αγροκτήματα με το πλεονέκτημα που παρέχει σήμερα ένας καλός δρόμος, να μετατραπούν από εύφορη γη και σε αγροκτήματα με δενδρώδεις καλλιέργειες που θα αποδώσουν πολύ μεγαλύτερο αγροτικό εισόδημα, παράλληλα με το αγρόκτημα γεωθερμικών εφαρμογών, το οποίο ήδη ξεκινήσαμε για να λειτουργήσουμε σε συνεργασία με τον «ΕΛΓΟ Δήμητρα», σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Γεωπόνων), δημοτικές επιχειρήσεις και το Σύλλογο Αγροτών Νέστου, ως ένα νέο εγχείρημα πολύ σημαντικό που θα δώσει τη δυνατότητα να αποκτηθεί βιβλιογραφία και γνώση μέσα από προϊόντα με θερμική ενέργεια».

Τα έργα και οι παρεμβάσεις στον αθλητικό τομέα

Για τον αθλητικό τομέα, ο δήμαρχος Νέστου, δήλωσε: «Το κολυμβητήριο μας θα είναι με ανθρακικό αποτύπωμα μηδέν και φυσικά η γεωθερμία θα του δώσει τη δυνατότητα ενεργειακά να είναι το λειτουργικό του κόστους μηδαμινό. Η αναβάθμιση του γηπέδου, όχι μόνο στο ταρτάν, αλλά και στο χλοοτάπητα του αγωνιστικού χώρου γενικότερα περιλαμβάνει ένα τεράστιο λίφτινγκ περιμετρικά. Δημοπρατήσαμε 1,1 εκ. ευρώ και ακολουθεί μία δεύτερη μελέτη με 2,6 εκ. ευρώ περίπου, δηλαδή ένα γενναίο λίφτινγκ με περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ, μία αναβάθμιση του γηπέδου μας και του χώρου πέριξ του γηπέδου και των παραλλήλων χωρών. Νομίζω ότι θα έχουμε ένα περιφερειακό έργο πάρα πολύ σημαντικό και να πω στους κακεντρεχείς, που είναι ελάχιστοι και προσπάθησαν με απόλυτο θράσος να λοιδορήσουν επί του συγκεκριμένου θέματος, ότι δυστυχώς θα «πονέσουν» κι άλλο με τα έργα ανάπτυξης στον Δήμο Νέστου και το λέω αυτό διότι υπάρχουν και άνθρωποι που μόνο με το προσωπικό συμφέρον κρίνουν τα ζητήματα αυτά. Εμείς δεν καπνίζουμε κανένα, κατανοούμε και τον ψυχισμό και το πρόβλημα του καθενός».

Περιμετρική οδός μαζί με ποδηλατόδρομο μέχρι την Κεραμωτή

Τέλος, σε σχέση με τη Χρυσούπολη, ο δήμαρχος Νέστου ανέφερε: «Στόχος μας είναι να κατασκευάσουμε την περιμετρική οδό μαζί με έναν ποδηλατόδρομο. Έχουμε υποβάλλει τις μελέτες στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ., ώστε να τις υλοποιήσει με δύο κόμβους, στην είσοδο της Χρυσούπολης όσο και στο Χαϊδευτό, έξω από την Κεραμωτή και βεβαίως σχεδιάζουμε και άλλα έργα. Η Χρυσούπολη το αξίζει, το δικαιούται κι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο. Είχαμε μία μελέτη, η οποία είχε να κάνει με έναν πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο κάποια χιλιόμετρα με κατεύθυνση προς το Χρυσοχώρι και θέλουμε να επεκτείνουμε αυτή τη δράση μέχρι την Κεραμωτή, όπου ένας πεζόδρομος – ποδηλατόδρομος θα δώσει μία άλλη αίσθηση, ένα άλλο επίπεδο σε αυτό το κομμάτι. Νομίζω ότι όλα αυτά που οργανώσαμε, σχεδιάσαμε διεκδικούμε, κάποια υλοποιούμε, κάποια θα μπουν στη σειρά να ακολουθήσουν την φυσική εξέλιξη της ωρίμανσης της αδειοδότησης και της διεκδίκησης των χρημάτων για να υλοποιηθούν, είναι όλα προς τη σωστή κατεύθυνση».

 

Πηγή: https://kavalawebnews.gr/

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Χρυσούπολη | Δείτε την Παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Χρυσούπολη | Με επισημότητα η παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με την παρουσία της πολιτειακής, στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου στην Χρυσούπολη με την φιλαρμονική του Δήμου Νέστου να δίνει τον πανηγυρικό ρυθμό.

Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου ενώ ακολούθησε και επιμνημόσυνη δέηση με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων,όπου ήταν παρατεταγμένες αντιπροσωπείες των σχολείων με τις σημαίες τους.

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Κέρδισαν τις εντυπώσεις στην Έκθεση Τουρισμού της Σόφιας οι Δήμοι Καβάλας, Παγγαίου και Νέστου

Σημαντική παρουσία στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Holiday & Spa 2024, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Σόφια της Βουλγαρίας 13 με 15 Μαρτίου, σημείωσαν οι Δήμοι Καβάλας, Παγγαίου και Νέστου.

Το περίπτερο τους προσέλκυσε ένα μεγάλο πλήθος επισκεπτών, οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, πραγματοποιήθηκε μια σειρά από εποικοδομητικές συζητήσεις και συναντήσεις με επαγγελματίες της τουριστικής βιομηχανίας της περιοχής.

Επιπλέον, παραχωρήθηκαν συνεντεύξεις σε μέσα ενημέρωσης της αγοράς, ενισχύοντας τη φήμη της περιοχής στη βουλγαρική αγορά.

Πηγή: ertnews.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en