Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Διάσημες προσωπικότητες που υπήρξαν πρόσφυγες ή μετανάστες

Το προσφυγικό πρόβλημα, αλλά και το μεταναστευτικό, άρχισε να παίρνει μεγάλες διαστάσεις, κυρίως μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η μαζική έξοδος ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη χώρα τους, άλλοτε βίαια και άλλοτε εκούσια από φόβο για την ίδια τους τη ζωή αναζητώντας άσυλο και εν γένει προστασία και ασφάλεια σε άλλες χώρες, έχει αναγκάσει τη διεθνή κοινότητα να αναζητήσει λύσεις.

Μέσα στο 2015, ένας άνευ προηγουμένου αριθμός προσφύγων έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις χώρες προέλευσής τους με κατεύθυνση την Ευρώπη, εξαιτίας πολεμικών συρράξεων, διώξεων και φτώχειας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (Δ.O.M.).

Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστίας, υπολογίζεται ότι περίπου 972.500 άνθρωποι είχαν μέχρι και τις 21 Δεκεμβρίου 2015 διασχίσει τη Μεσόγειο. Επιπρόσθετα, στοιχεία του Δ.Ο.Μ. κάνουν λόγο για περισσότερους από 34.000 πρόσφυγες που έχουν περάσει μέσω Τουρκίας σε Ελλάδα και Βουλγαρία. Σκηνές με καραβάνια προσφύγων και μεταναστών από Συρία, Αφγανιστάν και αλλού, συγκλονίζουν και προκαλούν θλίψη. Το δρόμο της προσφυγιάς, ακολούθησαν και μεγάλες προσωπικότητας της παγκόσμιας ιστορίας, καταφέρνοντας να αλλάξουν τις ζωές τους προς το καλύτερο, όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και ο 14ος  Δαλάι Λάμα.

Άλμπερτ Αϊνστάιν

wc85htag

Θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας και ο σημαντικότερος, ίσως, επιστήμονας του 20ού αιώνα. Ο κορυφαίος φυσικός ο οποίος έχει βραβευθεί με το Νόμπελ Φυσικής, ήταν γερμανοεβραϊκής καταγωγής,  και αντιμετώπισε τον έντονο διωγμό κατά την άνοδο των Ναζί στην εξουσία, υπό την ηγεσία του Αδόλφου Χίλτερ. Ο Αϊνστάιν αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τη Γερμανική Ακαδημία Επιστημών, με προορισμό την Αμερική. Μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1933, όπου εργάστηκε ως καθηγητής στο Πρίνστον μέχρι την συνταξιοδότηση του, το 1945.

Τον Απρίλιο του 1933 η νέα γερμανική κυβέρνηση πέρασε νόμους απαγόρευσης Εβραίων που κατείχαν σημαίνουσες θέσεις, συμπεριλαμβανομένων και της διδασκαλίας στα πανεπιστήμια. Όπως περιγράφει ο ιστορικός Gerald Holton, «χιλιάδες εβραϊκής καταγωγής επιστήμονες αναγκάστηκαν ξαφνικά να εγκαταλείψουν τις πανεπιστημιακές θέσεις τους και τα ονόματά τους αφαιρέθηκαν από τους καταλόγους  ιδρυμάτων όπου απασχολούνταν».

Ένα μήνα αργότερα, ο Αϊνστάιν βρισκόταν στη λίστα των Ναζί με τους εχθρούς της Γερμανίας και τον Μάιο ο Γκέμπελς, ο υπουργός Προπαγάνδας του Χίτλερ, οργάνωσε ένα δημόσιο κάψιμο βιβλίων, με τα έργα του Αϊνστάιν να βρίσκονται σε περίοπτη θέση. Μάλιστα, ένα γερμανικό περιοδικό τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τους εχθρούς της χώρας, με τη φράση «δεν έχει ακόμα απαγχονιστεί», προσφέροντας το ποσό των 5.000 δολαρίων για το «κεφάλι» του. Όπως αργότερα έγραψε ο Αϊνστάιν σε  έναν φίλο του «…Οφείλω να ομολογήσω ότι ο βαθμός της βιαιότητας και της δειλία τους ήταν μια έκπληξη».

Ιμάν

iman

Η αγαπημένη σύζυγος του αείμνηστου Ντέιβιντ Μπάουι, πριν γευτεί τη δόξα τη δημοσιότητας ως υπερκομψο μοντέλο, είδε τη ζωή της να ανατρέπεται και να ταράσσεται εξαιτίας των πολιτικών ασταθειών στη χώρα της. Η Ιμάν, το πλήρες όνομά της είναι Iman Mohamed Abdulmajid, γεννήθηκε στο Μογκαντίσου της Σομαλίας – «Ιμάν» σημαίνει «έχε πίστη» και έτσι την αποκαλούσε ο παππούς της.

Η οικογένεια της Ιμάν, το πραγματικό όνομα της Zahra που στην πατρίδα της θεωρείται αγορίστικο και σημαίνει «λουλούδι της ερήμου», ανήκε σε οικογένεια χαμηλής οικονομικής τάξης οι γονείς της όμως, παρά τα οικονομικά προβλήματα έκαναν τα πάντα για να σπουδάσει – σε ηλικία τεσσάρων την έστειλαν εσώκλειστη σε οικοτροφείο όπου πέρασε ένα μεγάλο μέρος της παιδικής της ηλικίας.

Όταν το 1986 ξέσπασε επανάσταση στη Σομαλία, η Ιμαν από κόρη πρέσβη -εν τω μεταξύ  ο πατέρας της έγινε πρέσβης της Σομαλίας στη Σαουδική Αραβία, με αποτέλεσμα η οικονομική τους κατάσταση να αλλάξει- έγινε πρόσφυγας. Η οικογένεια για να σωθεί, εγκατέλειψε τη χώρα μέσα σε ένα φορτηγάκι. Οδήγησαν μέχρι τα σύνορα με την Κένυα και αργότερα αναγκάστηκαν να συνεχίσουν με τα πόδια.

«Έχω μόνο δύο φωτογραφίες απ’ την παιδική μου ηλικία. Είμαι η προσωποποίηση του πρόσφυγα. Οι πρόσφυγες είναι, στο 99% των περιπτώσεων, άνθρωποι που έφυγαν απ’ τις χώρες τους γιατί φοβούνται για τη ζωή τους. Δεν είναι άνθρωποι που θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες και να ζουν στο περιθώριο», είχε πει κάποτε σε συνέντευξή της η 60χρονη σήμερα Ιμάν.

Αριστοτέλης Ωνάσης

onasis

Ο πανίσχυρος μεγιστάνας, γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1906 στη Σμύρνη, δεύτερο παιδί μιας εύπορης οικογένειας καπνεμπόρων. Η οικονομική επιφάνεια της οικογένειας Ωνάση θα του εξασφαλίσει άνετα παιδικά χρόνια, με τους θρύλους για τα μικράτα του να ποικίλουν και να περιλαμβάνουν σκανδαλιστικές ιστορίες και «πιπεράτα» ενσταντανέ. Αυτό ωστόσο έμελλε να αλλάξει άρδην με τα ιστορικά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής, με τον πατέρα του να φυλακίζεται και την επιχείρησή του να περνά σε τουρκική ιδιοκτησία.

Σε ηλικία 16 ετών ήρθε στην Ελλάδα σαν πρόσφυγας από τη Μικρασιατική καταστροφή, όπου είχε δει τον αγαπημένο του θείο να απαγχονίζεται από τους Τούρκους. Στην αρχή έμενε σε άθλιες συνθήκες όπως και οι υπόλοιποι πρόσφυγες. Μόνη επιλογή για τον νεαρό Αριστοτέλη η ξενιτιά, σε αναζήτηση καλύτερης ζωής για τον ίδιο και τους οικείους του…

14ος Δαλάϊ Λάμα

dalai

Μετά την επικράτηση των κομουνιστών στην Κίνα, το 1949, το ενδιαφέρον του «Κόκκινου Δράκου» αναθερμάνθηκε για το Θιβέτ. Το 1950 ο στρατός της Κίνας εισήλθε στην πρωτεύουσα Λάσα. Οι επαναστάτες συνετρίβησαν το 1959 και η περιοχή ενσωματώθηκε στην Κίνα ως αυτόνομη περιοχή. Έκτοτε, γύρω στο 1 εκατομμύριο Θιβετιανοί έχουν βρει το θάνατο από τις κακές συνθήκες διαβίωσης, αλλά και τις μάχες με τους Κινέζους.

Ο 14ος Δαλάι Λάμα, εγκατέλειψε τη χώρα το 1959 και ζει εξόριστος στο εξωτερικό, προσπαθώντας να συνεγείρει τη διεθνή κοινή γνώμη με σκοπό την ανεξαρτησία του Θιβέτ. Δεν μπορεί να επιστρέψει στη χώρα του – η επίσημη πολιτική θέση του είναι η αναγνώριση του Θιβέτ ως αυτόνομη περιοχή εντός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Ο Δαλάι Λάμα γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου του 1935 στο Τάκτσερ του Κινγκάι (γνωστό στους Θιβετιανούς ως Άμντο) με την ονομασία Λάμο Θοντάπ και επιλέχθηκε ως διάδοχος του 13ου Δαλάι Λάμα δύο χρόνια αργότερα, αν και αναγνωρίστηκε επισήμως ως 14ος Δαλάι Λάμα στις 17 Νοεμβρίου του 1950, σε ηλικία 15 ετών.

Ελί Βιζέλ

elie

Ο Βιζέλ, διάσημος Εβραίος συγγραφέας, πολιτικός ακτιβιστής και δημοσιογράφος, γεννήθηκε το 1928 στη Ρουμανία. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1986 και έχει συγγράψει 57 βιβλία, μεταξύ των οποίων και το «Η Νύχτα» («La Nuit»), στο οποίο αφηγείται τις εμπειρίες του από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς και του Μπούχενβαλντ.

Το 1944, ο γερμανικός στρατός μεταφέρει την εβραϊκή κοινότητα του Σίγκερτ όπου ζούσε ο Έλι, στο Άουσβιτς. Εκεί, ο νεαρός Έλι σημαδεύτηκε με τον αριθμό Α-7713 στο αριστερό του βραχίονα. Για περισσότερους από οχτώ μήνες, ο έφηβος υποχρεωνόταν να δουλεύει υπό ακραίες συνθήκες.

Στα στρατόπεδα, έχασαν τη ζωή του οι γονείς και η μικρότερη αδελφή του. Αυτός και οι δυο μεγαλύτερες αδελφές του επέζησαν. Εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, σπούδασε στη Σορβόννη και εργάστηκε ως δημοσιογράφος.

Μερικοί ακόμα…

freddy
Ο Φρέντι Μέρκιουρι των Queen, (1946-1991), εγκατέλειψε με την οικογένειά του τη Ζανζιβάρη και εγκαταστάθηκαν στο Λονδίνο
karlene
Μαρλέν Ντίτριχ (1901-1992) έλαβε την αμερικανική υπηκοότητα αφού έφυγε από τη Γερμανία, το 1939
albright
Η οικογένεια της πρώην υφυπουργού των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, όταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος μετανάστευσε από το Βελιγράδι (εργαζόταν εκεί ο πατέρας της) στη Βρετανία και τελικά στις ΗΠΑ
isabelalliende
Η χιλιανή μυθιστοριογράφος Ιζαμπέλ Αλιέντε, κατέφυγε στη Βενεζουέλα, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, το 1973, που ανέτρεψε τον θείο της Σαλβαδόρ Αλιέντε
karlmarx
Ο σπουδαίος φιλόσοφος, κοινωνιολόγος και ιστορικός Καρλ Μαρξ, εγκατέλειψε τη Γερμανία και εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο
bobmarley
Ο τζαμαϊκανός τραγουδιστής, Μπομπ Μάρλεϊ, άφησε, το 1976, την Τζαμάικα και εγκαταστάθηκε στην Αγγλία, έπειτα από μια απόπειρα δολοφονίας
henrykissinger
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ έφτασε το 1938 στις ΗΠΑ από τη Γερμανία. προκειμένου να ξεφύγει από τις διώξεις των Ναζί

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Φωτιά στο Μάτι | Εξι κατηγορούμενοι ένοχοι για την τραγωδία

Την απόφασή του επί της ενοχής των 21 κατηγορουμένων στη δίκη για τη φωτιά στο Μάτι ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών έπειτα από μακρά ακροαματική διαδικασία.

Συνολικά το δικαστήριο έκρινε ενόχους 6 από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους με συγγενείς θυμάτων που βρίσκονταν στην αίθουσα να φωνάζουν «ντροπή σας» προς το δικαστήριο. «Μπράβο σας, μπραβο σας, έχετε χάσει παιδί;», «όλοι αθώοι, έπρεπε από μόνοι τους να μπoυν στη φυλακη», φώναζαν οι συγγενείς των θυμάτων.

Ειδικότερα με την απόφαση του το δικαστήριο υιοθέτησε εν μέρει την εισαγγελική πρόταση και κήρυξε ενόχους τους:

  • – Σωτήρη Τερζούδη τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια για την εκτροπή ελικοπτέρου)
  • – Βασίλη Ματθαιόπουλο τότε υπαρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα),
  • – Ιωάννη Φωστιέρη τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ (ανθρωποκτονία από αμέλεια)
  • – Νικόλαο Παναγιωτόπουλο τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπους, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων),
  • – Χαράλαμπο Χιώνη τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπους, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων) και
  • – Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο κάτοικο από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.

Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος ΓκολφίνοςΦίλιππος ΠαντελεάκοςΔαμιανός ΠαπαδόπουλοςΧρήστος ΛάμπρηςΧρήστος ΔροσόπουλοςΓεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

Αθώοι κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχος δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνης Παλπατζής τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

«Χάθηκε η ντροπή», δήλωσε δικηγόρος θυμάτων μετά την απόφαση του δικαστηρίου.
protothema.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Χαλκίδα | Πέταξαν σκύλο σε κάδο απορριμμάτων και τον έκαψαν

Άγρια κτηνωδία σημειώθηκε, τα ξημερώματα του Σαββάτου (27/04), στη Χαλκίδα αφού άγνωστος δράστης πέταξε σκύλο σε κάδο απορριμμάτων και τον έκαψε.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα eviathema.gr, άγνωστος πέταξε μέσα σε κάδο απορριμμάτων του κοιμητηρίου έναν σκύλο και έπειτα έβαλε φωτιά και τον έκαψε. Κάτοικοι ειδοποίησαν τις αρμόδιες Αρχές και άμεσα στο σημείο έσπευσαν άνδρες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας Χαλκίδας..

Αφού έγινε η κατάσβεση της φωτιάς και ανασύρθηκε η σορός του άτυχου ζώου, έγινε σκανάρισμα για τσιπ χωρίς αποτέλεσμα. Οι αστυνομικές Αρχές ερευνούν το περιστατικό για τον εντοπισμό του δράστη.

protothema.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Πόλεμος «χωρίς ιερό και όσιο» | Γιατί χτύπησε σήμερα ειδικά το Ισραήλ

Η αναμενόμενη επίθεση-αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν, ξεκίνησε αιφνιαδιστικά όχι μετά το εβραϊκό Πάσχα, όπως θα ανέμεναν πολύ, αλλά σε μια ημέρα με υψηλό συμβολισμό κατά τη γνώμη του Διεθνολόγου-Οθωμανολόγου, Δημήτρη Σταθακόπουλου, ο οποίος μιλώντας στο Newsbomb.gr ερμηνεύει τα γεγονότα:

«Καταρχάς, πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι εθνικοί συμβολισμοί, που ανάγονται στην μακραίωνη ιστορία των λαών της Μέσης Ανατολής, έχουν τεράστια σημασία και, όπως αποδεικνύεται στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορούν να καθορίσουν την πολιτική των κρατών, ακόμα και για πράγματα τόσο σοβαρά, όσο ο πόλεμος. Αυτό δεν είναι πολύ εύκολα αντιληπτό τη Δύση, που σκέφτεται, περισσότερο ρεαλιστικά και με οικονομικά κριτήρια», σημειώνει στην αρχή της συζήτησής μας.

Όπως ο ίδιος είχε αναφέρει ήδη δημόσια από χθες το μεσημέρι, η ισραηλινή επίθεση ήταν για αυτόν αναμενόμενη ειδικά αυτό το διάστημα, και μάλιστα η σημερινή ημέρα έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για τον «εχθρό»: Είναι η Ιερή Παρασκευή για τους Ιρανούς που συμπίπτει με τα 85α γενέθλια του Χαμενέϊ.

Για τους αντιμαχόμενους, έχει ιδιαίτερη σημασία το χτύπημα στον εχθρό να επέρχεται είτε τη στιγμή που δεν το περιμένουν, είτε ακριβώς την «ιερή» τους ημέρα. Το ιερό Σάββατο των Εβραίων χτύπησαν οι Ιρανοί, την ιερή Παρασκευή τους χτύπησαν οι Ισραηλινοί.

«Το Πέσαχ/ Πάσχα θυμίζει στους Εβραίουςτον αγώνα απελευθέρωσης από τους Αιγυπτίους και επομένως αποτελεί ένα άριστο εμψυχωτικό εναρκτήριο λάκτισμα να τελειώνουν με τα θέματά τους», υπογραμμίζει. «Οφείλουμε να διαβάζουμε τον κάθε λαό σύμφωνα με τον δικό του αξιακό κώδικα και όχι με αυτό που στρεβλά νομίζουμε, ή ορίζουν τα θεωρητικά φασόν εγχειρίδια δυτικής σκέψης», προσθέτει.

Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος θεωρεί ότι παρά τις «προειδοποιήσεις» της Δύσης και τις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, η «στόχευση» του Ιράν με τελικό σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος των μουλάδων, γίνεται με τη σιωπηρή συγκατάθεσή της. Και εξηγεί:

«Παρότι το Ιράν το αρνείται, το Ισραήλ δεν ακούει κανέναν, παρά μόνον τον εαυτό του και δρά όταν και όπως νομίζει. Παρά τα όσα ακούτε για εγκράτεια, από ΗΠΑ και αραβικό κόσμο, ουσιαστικά ο,τι και να λένε λεκτικά, πρακτικά “κλείνουν το μάτι” στο Ισραήλ δηλαδή το αφήνουν να «βγάλει το φίδι» από την τρύπα και γι αυτούς, ως πληρεξούσιός τους ».

Όσο για τη συνέχεια, ο ίδιος εκτιμά:

Το Εβραϊκό Πέσαχ/Πάσχα (πέρασμα) ξεκινάει φέτος , τη Δευτέρα 22 Απριλίου (μετά τη δύση του ηλίου) και τελειώνει τη Μεγάλη Τρίτη στις 30 Απριλίου το βράδυ. Σύμφωνα λοιπόν με την παράδοσή τους : אחת המצוות החשובות ביותר של פסח, ציווי המהווה את שיאו של טקס הפסח, היא סיפור האגדה, או סיפור יציאת מצרים: הנרטיב מתחיל בסיכום היסטורי קצר, ממשיך בתיאור הסבל שסבלו בני ישראל, עוקב אחר מניין המכות שפקדו את המצרים ומסתיים במזמור לקב”ה, על ניסיו, שהעניקו לעמו את חירותם. Μια από τις σημαντικότερες μιτσβότ/εντολή του Πέσαχ – η οποία είναι η κορύφωση της ιεροτελεστίας του – είναι η αφήγηση της Αγκαντά, δηλαδή της Ιστορίας της Εξόδου από την Αίγυπτο.

Η αφήγηση αρχίζει με μια σύντομη ιστορική αναδρομή, συνεχίζει με την περιγραφή των δεινών που υπέφεραν οι Ισραηλίτες, ακολουθεί η απαρίθμηση των πληγών που έπληξαν τους Αιγυπτίους και ολοκληρώνεται μ’ έναν ύμνο στον Μεγαλοδύναμο, για τα θαύματα Του, που έδωσε στον λαό Του την ελευθερία του.

Όπερ μεθερμηνευόμενον, μέσα στο εβραϊκό Πέσαχ , αναμένω τη “νέα απελευθέρωση/ Πέρασμα” του Ισραήλ, δηλ. Ράφα (μετά τη Χαμάς – Γάζα) , Λίβανο ( Χεζμπολάχ) , Ιράν σε ανύποπτο μη αναμενόμενο χρόνο/ στιγμή και σε μη προφανείς στόχους».

«Στόχος του Ισραήλ είναι να αρχίσει την εκ των έσω αποδόμηση του καθεστώτος των Μουλλάδων και των “Φρουρών της Επανάστασης” για να επανέλθει το Ιράν στην κατάσταση ante 1979, με σύνδεση πάλι με τη Δύση και μεταφορά των αποθεμάτων ενέργειας, χερσαία, μέσω Ισραήλ προς την Ευρώπη», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο Newsbomb.gr.

Από τον «Ευρωπαϊκό Πόλεμο» στα 10 κριτήρια του Παγκόσμιου Πολέμου

Κατά τον διεθνολόγο-νομικό, δε, τα γεγονότα αυτά εντάσσονται στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο οποίος ήδη έχει ξεκινήσει, όπως εξήγησε στο Newsbomb.gr:

Ο πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος αρχικά ονομαζόταν «Ευρωπαϊκός Πόλεμος», εξηγεί ο Δημήτρης Σταθακόπουλος. Οι αμερικανικές εφημερίδες υιοθέτησαν τον όρο «Παγκόσμιος Πόλεμος» όταν η Αμερική εισήλθε σ’ αυτόν το 1917. Οι Βρετανοί προτιμούσαν τον όρο «Μεγάλος Πόλεμος» μέχρι τη δεκαετία του 1940, με αξιοσημείωτη εξαίρεση τον Ουίνστον Τσώρτσιλ, που τον ονόμασε «Παγκόσμιο Πόλεμο» στον Η τόμο των απομνημονευμάτων του ( 1927) για την Παγκόσμια Κρίση.

Ο «Β Παγκόσμιος Πόλεμος», πιθανολογήθηκε πως θα γίνει ήδη απο τον Φεβρουάριο του 1919, με ένα άρθρο του Manchester Guardian. Ο Φράνκλινος Ντ. Ρούσβελτ, χαρακτήρισε δημόσια τον πόλεμο ως «Δεύτερο Παγκόσμιο» στις 7 Δεκεμβρίου 1941 , όταν χτυπήθηκε το Περλ Χάρμπορ από τους Ιάπωνες. Αντίθετα , στη Βρετανία, ο πόλεμος αυτός χαρακτηριζόταν απλώς ως «ο πόλεμος» μέχρι το 1949. Έως το 1950 ο δεύτερος Π.Π. ονομαζόταν «Πόλεμος για τον Πολιτισμό» ή/και «Πόλεμος ενάντια στην υποδούλωση», ή «ο πόλεμος επιβίωσης».

Τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί ένας πόλεμος ως παγκόσμιος είναι τα παρακάτω και κρίνονται εκ των υστέρων απο τους ιστορικούς:

  1. Οικονομία
  2. Ενέργεια

  3. Αναθεωρητισμός. Ειδικά στα καθ’ ημάς , ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας για τη Συνθήκη της Λωζάνης κ.ά

  4. Ολοκληρωτικές τάσεις με ενεργό φασισμό και ναζισμό σε πολλές χώρες. Δεσποτισμός

  5. Παγκόσμια Λαϊκή δυσαρέσκεια

  6. Αδυναμία εκλεγμένων Δημοκρατικών ηγετών να βρουν βιώσιμες λύσεις. Αύξηση Λαϊκισμού

  7. Αδυναμία διεθνών οργανισμών , ΟΗΕ, Ε.Ε , ΝΑΤΟ κ.ά να βρουν διέξοδο.

  8. Περιβαλλοντολογικά και διατροφικά προβλήματα.

  9. Προσφυγικό – μεταναστευτικό , Human Trafficking.

  10. Ορατή σύγκρουση πολιτισμών, με δημογραφική παρακμή του παλαιού Δυτικού κόσμου , έλλειψη εργατικών χεριών, δημογραφική αύξηση των υπολοίπων και υπερσυγκέντρωση πυρηνικών και λοιπών καταστροφικών όπλων στα χέρια μη Δυτικών, διατεθειμένων (προς το παρόν στα λόγια) να τα χρησιμοποιήσουν.

Εφόσον και τα 10 παραπάνω κριτήρια υπήρξαν στους δύο προηγούμενους παγκόσμιους πολέμους και υπάρχουν και σήμερα, πιθανολογώ πως οι ιστορικοί του μέλλοντος, σφόδρα πιθανά θα ονομάσουν τις σημερινές τρέχουσες συγκρούσεις ως Παγκόσμιες και «Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Να σας θυμίσω», συνέχει ο Διεθνολόγος-Νομικός, αυτό που δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Άλεξ Γκάντλερ: «Κάποιες φορές η κλιμάκωση είναι αναπόφευκτη και ο κατευνασμός δεν είναι καλό πράγμα. Μπορούμε να δούμε τις ιστορικές αναφορές ” …. όπως για παράδειγμα του Τσάμπερλεϊν , τον λάθος κατευνασμό του προς τον Χίτλερ και την λάθος εκτίμησή του για τον Πόλεμο που ερχόταν».

«Προσωπικά και υποκειμενικά μιλώντας, είμαι αισιόδοξος, ελπίζοντας πως τελικά θα κάνω λάθος. Εν τούτοις στη ζωή μου είμαι 100% ρεαλιστής και ουδέποτε εθελοτυφλώ», καταλήγει ο καθηγητής..

newsbomb.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en