Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας | «Ο Πατέρας του Άμλετ» του Μάνου Ελευθερίου

image_print

«Τώρα θα αναρωτιέσαι για ποιο λόγο ήρθα. Ήρθα από μια παρόρμηση, ένα χρέος να σου ιστορήσω τον τρόπο του θανάτου μου, τον οποίο δεν ξέρεις και που πρέπει κάποια στιγμή εσύ ν’ αποφασίσεις, πώς θα χειριστείς την κατάσταση.

Δεν έχεις όμως και μια σοβαρή σύντροφο για να σε συμβουλεύσει.»

Ο Πατέρας του Άμλετ είναι το πρώτο θεατρικό έργο του Μάνου Ελευθερίου. Είναι η αναμέτρηση με τον θάνατο, με αυτά που έγιναν, ο απολογισμός μιας ζωής. Ο Μάνος Ελευθερίου και ο Θοδωρής Γκόνης επιχειρούν να μπουν στο μυαλό και την ψυχή ενός μεγάλου δραματικού ήρωα λίγο πριν το τέλος του. Εργαλείο τους; Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, ο οποίος γίνεται η φωνή του επιβλητικού και μελαγχολικού πατέρα του Άμλετ και μας μεταφέρει στον κόσμο του, για να μας θυμίσει πως ο Άμλετ είμαστε εμείς.

Κείμενο του Μάνου Ελευθερίου

Μια πρώτη μορφή αυτού του κειμένου ενσωματώθηκε πριν από χρόνια σε κάποιο μυθιστόρημά του. Ήταν ο μονόλογος ενός νέου συγγραφέα που βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση και αντιμετώπιζε το θάνατό του με το να σκέπτεται την υπόθεση μερικών έργων του. Τα σκεπτόταν και τα διόρθωνε στο μυαλό του δίνοντας διορία στην επιβίωσή του, περιμένοντας τη σωτηρία του, για να ξεχνά την οδυνηρή θέση όπου βρισκόταν.

Αμέσως μετά την έκδοση του μυθιστορήματος απομόνωσα αυτό το εμβόλιμο κείμενο και άρχιζε η δική μου πια περιπέτεια σβήνοντας και συμπληρώνοντας με σκοπό να γίνει ένας θεατρικός μονόλογος. Το τί κατόρθωσα είναι άλλη υπόθεση και άλλος μονόλογος.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔHMOTIKΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

KABAΛAΣ (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΑΒΑΛΑΣ)

ΦΙΛΙΠΠΟΥ 4, Τ.Κ.652 01–ΤΗΛ. 2510/220876-7, FAX 220878 e-mail: thkavala@otenet.gr

Φυσικά δεν είχα στο νου μου να “διορθώσω” το ποίημα του Θείου Ποιητή, όπως είναι πλέον της μόδας στα χρόνια μας. Ένα μέρος από την υπόθεση μόνο έφερα στον τόπο μας -γιατί εδώ διαδραματίζεται- και μερικές λέξεις από τη σπουδαία μετάφραση, του Μιχ. Δαμηράλη, στην καθαρεύουσα του 19ου αιώνα.

Ο Θοδωρής Γκόνης και ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης αποφάσισαν να το παρουσιάσουν στη σκηνή ξέροντας, σαν παλιές καραβάνες που είναι και οι δύο, τί έχουν να αντιμετωπίσουν μ΄ ένα τέτοιο ρίσκο.

Κείμενο του Θοδωρή Γκόνη

Χρόνια τώρα ο Μάνος Ελευθερίου μελετάει τον Άμλετ, τους μονολόγους, τις μεγάλες σκηνές στις παλιές, μυθικές μεταφράσεις του Περβάνογλου και του Δαμιράλη.

Μετράει φόνους, βλέπει τα αίματα, το φαρμάκι, το δηλητήριο να στάζει, να κυλά, να μπαίνει στη φλέβα με τον ασπασμό, με το φιλί. Το αδελφικό.

Ο Μάνος Ελευθερίου γνωρίζει τον Άμλετ από στήθους.  Έρχεται σαν σκιά, σαν φάσμα, σαν όνειρο με το φάντασμα του πατέρα, να μας θυμίσει πως ο Άμλετ είμαστε εμείς. Μόνο που έχουμε ξεχάσει τον λόγο. Και αυτόν ακριβώς τον λόγο έρχεται να μας πει, να μας υπενθυμίσει με τον δικό του τον τρόπο, τον τρόπο του πατέρα. Του πατέρα του Άμλετ.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Μιχάλης Αγγελίδης, Δημήτρης Καντάς
Ερμηνεία: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης
Σκηνικά-Κοστούμια: Ανδρέας Γεωργιάδης
Σχεδιασμός Φωτισμών: Τάσος Παλαιορούτας
Παραγωγή: Μικρή Άρκτος & Χρήστος Χατζηπαναγιώτης
Οργάνωση Περιοδείας: Μικρή Άρκτος, Βιβή Γερολυμάτου, Απόστολος Παπαδόπουλος

Διάρκεια παράστασης: 70’ (χωρίς διάλειμμα)

«Ο Πατέρας του Άμλετ»

Θέατρο ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΛΑΚΟΥ

Παρασκευή 1 & Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στις 21.00

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στις 20.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :

Προπώληση: 10 € γενική είσοδος, 8 € φοιτητικό, ανέργων

Ταμείο: 13 € γενική είσοδος, 10 € φοιτητικό, ανέργων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔHMOTIKΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

KABAΛAΣ (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΑΒΑΛΑΣ)

ΦΙΛΙΠΠΟΥ 4, Τ.Κ.652 01–ΤΗΛ. 2510/220876-7, FAX 220878 e-mail: thkavala@otenet.gr

Προπώληση εισιτηρίων καθημερινά από τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017, 11.00 – 14.00 και 18.00 – 20.00, στο Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρ. ΕΟΤ) στην κεντρική πλατεία Καβάλας (τηλ. ταμείου 2510 620 566).

Public– σε όλα τα καταστήματα και μέσω της ιστοσελίδας (tickets.public.gr)

Ticket Services-τηλεφωνικά στο 210 7234567 και μέσω της ιστοσελίδας www.ticketservices.gr

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.

Υπεύθυνη επικοινωνίας της παράστασης: Μαρία Τσολάκη

6974 76 78 90 | 210 76 27 966 | mtsolaki@gmail.com

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Τρεις καταγγελίες για ακαθάριστα οικόπεδα στο Περιγιάλι – Παρέμβαση του Δήμου Καβάλας

image_print

Τρεις καταγγελίες για ακαθάριστα οικόπεδα στην περιοχή του Περιγιαλίου έχουν διαχειριστεί μέχρι στιγμής η Πυροσβεστική Υπηρεσία και ο Δήμος Καβάλας, στο πλαίσιο των ελέγχων για την αντιπυρική προστασία.

Ο Δήμος Καβάλας προχώρησε ήδη στον καθαρισμό των δύο από τα τρία οικόπεδα, ενώ αναμένεται άμεσα να ολοκληρωθεί η ίδια διαδικασία και στο τρίτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο οικόπεδα έχουν περιέλθει στην κατοχή τραπεζών έπειτα από διαδικασίες κατάσχεσης. Το τρίτο αφορά ιδιοκτησία που προήλθε από κληρονομιά, για την οποία οι κληρονόμοι προχώρησαν σε αποποίηση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσκολίες ως προς την ευθύνη της διαχείρισής της.

Τα έξοδα του καθαρισμού των δύο οικοπέδων αναμένεται να καταλογιστούν στις τράπεζες, ενώ όσον αφορά την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών προστίμων, την τελική απόφαση θα λάβει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα: Νέες μεγάλες αλυσίδες αλλάζουν τον εμπορικό χάρτη

Καβάλα - Νέες μεγάλες αλυσίδες στην τοπική αγορά - 2026
image_print

Καβάλα: Νέες μεγάλες αλυσίδες αλλάζουν τον εμπορικό χάρτη

Σημαντικές αλλαγές καταγράφονται στην αγορά της Καβάλας, καθώς μεγάλες εμπορικές αλυσίδες συνεχίζουν να επενδύουν στην πόλη, ενισχύοντας την παρουσία τους και διαμορφώνοντας νέα δεδομένα στον χώρο του λιανεμπορίου. Η είσοδος γνωστών ευρωπαϊκών brands αυξάνει τον ανταγωνισμό, την ώρα που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να ανταποκριθούν σε ένα ολοένα και πιο απαιτητικό περιβάλλον.

Η παρουσία της JD άνοιξε τον δρόμο

Καθοριστική θεωρείται η επένδυση της JD Sports στην Καβάλα, με το κατάστημά της να λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2024 και να προσελκύει έντονο καταναλωτικό ενδιαφέρον.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται πως ενίσχυσε τη δυναμική της τοπικής αγοράς, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον μεγάλων εμπορικών ομίλων για την περιοχή.

Cosmos Sport και Foot Locker στην Καβάλα

Την ίδια στιγμή, εγκαινιάστηκε νέο κατάστημα της Cosmos Sport στην οδό Ομονοίας. Η αλυσίδα ανήκει πλέον στον όμιλο της JD Sports, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την παρουσία του στην ελληνική αγορά.

Παράλληλα, το φθινόπωρο προγραμματίζεται να ανοίξει κατάστημα της Foot Locker στον πεζόδρομο της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου, προσθέτοντας ακόμη ένα διεθνές εμπορικό σήμα στο κέντρο της Καβάλας.

Αναζητούνται νέοι εμπορικοί χώροι

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον δύο ακόμη μεγάλες εταιρείες εξετάζουν την είσοδό τους στην αγορά της Καβάλας και αναζητούν κατάλληλους επαγγελματικούς χώρους.

Ωστόσο, η εύρεση καταστημάτων με μεγάλα τετραγωνικά μέτρα στο κέντρο της πόλης αποτελεί σημαντική πρόκληση, ενώ και τα αυξημένα ενοίκια δυσκολεύουν την ολοκλήρωση νέων συμφωνιών.

Κινητικότητα και στις μικρότερες επιχειρήσεις

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αλλαγές και στις μικρότερες επιχειρήσεις της πόλης.

Δύο καταστήματα εστίασης που λειτουργούσαν κοντά στα παλιά Δικαστήρια έκλεισαν, ενώ στον έναν από τους δύο χώρους θα εγκατασταθεί επιχείρηση ειδών κινητής τηλεφωνίας.

Επιπλέον, στον χώρο ζαχαροπλαστείου που είχε διακόψει τη λειτουργία του στην οδό Βενιζέλου πρόκειται να μεταφερθεί κατάστημα ΟΠΑΠ, ενώ νέα καφετέρια ετοιμάζεται να ανοίξει στην οδό 7ης Μεραρχίας.

Νέα δεδομένα για την τοπική αγορά

Η είσοδος διεθνών εμπορικών αλυσίδων δημιουργεί νέες προοπτικές για την αγορά της Καβάλας, αυξάνοντας τις επιλογές των καταναλωτών και ενισχύοντας την εμπορική κίνηση.

Την ίδια στιγμή, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες ανταγωνισμού, ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο, όταν η εμπορική δραστηριότητα παρουσιάζει αισθητή κάμψη.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα: Στο ΕΣΠΑ η επέκταση της Δομής επιχειρηματικότητας Kick-IT του Επιμελητηρίου

Η Δομή επιχειρηματικότητας Kick-IT του Επιμελητηρίου Καβάλας εντάσσεται στο Πρόγραμμα Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2021-2027.
image_print

Στο Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2021-2027» εντάχθηκε η πράξη «Επέκταση Δομής Kick-IT: Δράσεις mentoring σε θέματα επιχειρηματικότητας και marketing», με δικαιούχο το Επιμελητήριο Καβάλας και συνολικό προϋπολογισμό 208.000 ευρώ.

Η ένταξη πραγματοποιήθηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλου Τοψίδη.

Το έργο προβλέπει την αναβάθμιση της υφιστάμενης θερμοκοιτίδας επιχειρηματικότητας Kick-IT σε Κέντρο Επιτάχυνσης Επιχειρηματικότητας (Κ.Ε.Ε.), με έδρα το Περιγιάλι, το οποίο θα παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής, mentoring και δικτύωσης σε νεοφυείς και αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις.

Στόχος της νέας δομής είναι η υποστήριξη επιχειρηματικών ομάδων για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την επέκτασή τους σε αγορές πέρα από την τοπική, ενώ παράλληλα θα λειτουργεί ως κόμβος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Κέντρου προβλέπεται η ανάπτυξη συνεργασιών με επιμελητήρια, πανεπιστήμια και επιχειρηματικά δίκτυα, η ενίσχυση της επιχειρηματικής κουλτούρας, η προώθηση της πρακτικής μάθησης και η ενδυνάμωση της εξωστρέφειας.

Η παρέμβαση στοχεύει επίσης στην ενίσχυση καινοτόμων και ανθεκτικών επιχειρηματικών μοντέλων, στην αξιολόγηση δεξιοτήτων και κοινωνικοοικονομικού αντικτύπου μέσω σύγχρονων δεικτών, καθώς και στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος στήριξης της επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η πράξη εντάσσεται στην Προτεραιότητα «Κοινωνική Ενσωμάτωση και αντιμετώπιση της φτώχειας (ΕΚΤ+)» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en