Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημ. Συμβούλιο Κομοτηνής | Όχι σε κεραία κινητής τηλεφωνίας δίπλα σε παιδί που πάλεψε τον καρκίνο

Μαζική η στήριξη των δημοτικών συμβούλων στον Γολγοθά της οικογένειας Πλευράκη

«Πώς μπορεί να μεγαλώσει με ασφάλεια η κόρη μου μετά από μία τέτοια σπουδαία ιατρική νίκη, δίπλα σε μία κεραία 10 μέτρα από το κρεβατάκι της και το σχολείο της;»

Αγωνιούν οι κάτοικοι της περιοχής για την προστασία της δημόσιας υγείας όλων, κινούνται νομικά για να ξηλωθεί η κεραία

Γκαράνης: «Είμαστε και είμαι δίπλα σας»

Γραβάνης: «Άμεσα ο φάκελος αδειοδότησης να γίνει κόσκινο»

Βαθύτερες διαστάσεις έχει η υπόθεση δημοτών που πρόσφατα αντέδρασαν στην εν κρυπτώ τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε πυκνοκατοικημένη περιοχή. Εκτός του ότι η υπόθεση έχει αποκτήσει νομικές προεκτάσεις, πλέον τους κατοίκους στηρίζει ομόφωνα και μαζικά το Δημοτικό Συμβούλιο. Άπαντες οι δημοτικοί σύμβουλοι πείσθηκαν από τις ενστάσεις των κατοίκων περί έλλειψης επιστημονικών αποδείξεων για απουσία μακροχρόνιων επιπτώσεων στην υγεία, ιδίως από την ιστορία μίας οικογένειας, με παιδί που έδωσε σκληρή μάχη κόντρα και στον καρκίνο.

Το θέμα απασχόλησε προ ημερησίας διάταξης το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση το βράδυ της Δευτέρας 31/01. Το χρονικό της υπόθεσης, τις διαμαρτυρίες που προηγήθηκαν αλλά και το υπόμνημα των κατοίκων θύμισε η πρόεδρος Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, σημειώνοντας πως «το θέμα αφορά όλη την πόλη». Η κεραία, θυμίζουμε, βρίσκεται στην οροφή ημιτελούς οικοδομής στη συμβολή των οδών Μυσιρλή και Αποστολίδη. Στο ΔΣ παρευρέθηκαν κάτοικοι της περιοχής (Σοφία Κυριαζοπούλου, Νεοπτόλεμος Τερλεμές, Αθανάσιος Πλευράκης, Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος) κι η δικηγόρος τους Κυριακή Παπαγεωργίου.

Επιφυλάξεις για τη δημόσια υγεία

Τα δεδομένα που έχουν προκύψει σχετικά με την κεραία έκανε γνωστά ο Ν. Τερλεμές, στον απόηχο και της διαμαρτυρίας (Τετάρτη 28/01) περίπου 200 κατοίκων, με αίτημα την άμεση παύση λειτουργίας και την απομάκρυνσή της. «Η κεραία βρίσκεται σε ταράτσα ημιτελούς οικοδομής, τοποθετήθηκε με άκρα μυστικότητα καλυμμένη από αδιαφανή κατασκευή, ώστε να μην είναι εμφανής στους περαστικούς. Είναι σε σχήμα καμινάδας», προλόγισε.

Στη συνέχεια εξέφρασε αναλυτικά τις επιστημονικές επιφυλάξεις που υπάρχουν, παρότι η εταιρία έχει δηλώσει πως τηρούνται οι -κατά το νόμο- προδιαγραφές ασφαλείας για τη δημόσια υγεία. Οι κάτοικοι αγωνιούν «για τις επιδράσεις που θα μπορούσε να έχει στην υγεία μας και των παιδιών μας η τοποθέτηση και λειτουργία αυτής της κεραίας […]. Η συνεχής έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική μη ιοντίζουσα ακτινοβολία κι οι επιπτώσεις της στον άνθρωπο είναι ένα θέμα, το οποίο σύμφωνα με τη διεθνή και ελληνική βιβλιογραφία είναι ακόμη υπό αμφισβήτηση. Τα όρια ασφαλείας που τίθενται από την Ευρωπαϊκή Ένωση […] έχουν καθοριστεί με βάση αποτελέσματα σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη έντονη έκθεση κι όχι με τη μακροπρόθεσμη έκθεση, διότι διαθέσιμη επιστημονική πληροφορία για τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της έκθεσης σε χαμηλής έντασης ηλεκτρομαγνητικά πεδία θεωρείται ανεπαρκής για τη θέσπιση ποσοτικών ορίων […]. Επομένως η συμμόρφωση με τα ποσοτικά όρια που έχει θέση η ελληνική νομοθεσία δεν εγγυάται με τρόπο αδιαμφισβήτητο την ασφάλεια σε συνεχή έκθεση ακτινοβολία. Σε αυτό συντελεί η απόφαση της πολιτείας να μην επιτρέπει την τοποθέτηση κεραιών πάνω σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, νοσοκομεία, σχολεία κλπ. Τα όρια που θέτει η Ελλάδα είναι μεν χαμηλότερα από αυτά που προτείνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά πολλές χώρες λαμβάνονται υπόψη τη δημόσια υγεία έχουν χαμηλότερα από αυτά της Ελλάδας. Επιπλέον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ταξινόμησε με ανακοίνωσή του τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα ραδιοσυχνοτήτων ως πιθανώς καρκινογόνα για τους ανθρώπους. Η συγκεκριμένη κεραία είναι τοποθετημένη μέσα σε πολύ πυκνό αστικό ιστό […]», δήλωσε αναλυτικά, περιγράφοντας την περιοχή στην οποία ζουν παιδιά κι ενήλικες με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ επίσης υπάρχουν υποδομές δημόσιου ενδιαφέροντος όπως παιδότοπος, πάρκο, σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, ξενοδοχείο, κτίριο αστυνομικής διεύθυνσης, κλπ.

«Η λειτουργία της καινούργιας κεραίας θα επιβαρύνει επιπλέον τη δημόσια υγεία […] το Ευρωπαϊκό Δίκαιο έχει αναγνωρίσει την υπέρτατη αρχή της προφύλαξης υπέρ της δημόσιας υγείας σε περίπτωση αμφιβολίας, ενόψει της οποίας όταν υπάρχουν αμφιβολίες προκρίνεται η δημόσια υγεία έναντι της οικονομικής ελευθερίας η οποία υποχωρεί», υποστήριξε.

Επικουρικά, έθεσε και μία σειρά περαιτέρω ερωτηματικών-ενστάσεων για τη λειτουργία της κεραίας πέρα από το ζήτημα δημόσιας υγείας.

Ο Γολγοθάς μίας οικογένειας

Συγκίνησε το Σώμα η ιστορία της οικογένειας Πλευράκη, τα δύο παιδιά της οποίας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ πλέον ένας νέος πονοκέφαλος -η κεραία- ήρθε να προστεθεί στα σοβαρά τους προβλήματα.

Την ιστορία διηγήθηκε ο Παναγιώτης Πλευράκης και παρατίθεται αναλυτικά όπως ακούστηκε:

«Είμαι λίγο συναισθηματικά φορτισμένος γι’ αυτό τα έχω γράψει. Στο επάγγελμα είμαι στρατιωτικός κι είμαι παντρεμένος με τη Νικολέτα Γελάτου με την οποία αποκτήσαμε δύο παιδιά, τον Παναγιώτη και τη Μαρία 11 κι 6 ετών αντίστοιχα. Έχουμε ιδιόκτητη κατοικία επί της Μυσιρλή καθώς κι ιδιόκτητη επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος ακριβώς απέναντι από την οικοδομή στην οποία τοποθετήθηκε η κεραία. Την τελευταία εβδομάδα η οικογένειά μου αναστατώθηκε αρκετά κι η αναστάτωση οφείλεται στο ιατρικό ιστορικό και των δύο παιδιών μου.

Ο γιος μου έχει διαγνωστεί από τα ΚΕΣΥ (Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης) με μία σωρεία παθήσεων. Παρακολουθείται από παιδοψυχιάτρους, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, κλπ.

Η κόρη μου στην ηλικία των 3 μηνών διαγνώστηκε με μία πάρα πολύ σπάνια κι επιθετική μορφή καρκίνου τελείως άγνωστη στην Ελλάδα -μυοεπιθηλιακό καρκίνωμα του μεσοθωρακίου. Πραγματοποιήθηκε χειρουργείο αφαίρεσης υπερμεγέθους όγκου σε ιδιωτική κλινική, ένα πάρα πολύ δύσκολο χειρουργείο μετά από αεροδιακομιδή, μεταφορά από άλλο Νοσοκομείο και τρεις ανακοπές. Το κόστος τεράστιο […]. Η Μαρία τα κατάφερε από θαύμα, σύμφωνα με τα λεγόμενα των ιατρών, καθώς δεν είχαν συναντήσει ξανά παρόμοιο περιστατικό. Το δύσκολο κομμάτι της θεραπείας όμως δεν ήταν αυτό, καθώς η επιθετικότητα του καρκίνου ήταν κάτι που έπρεπε να επιλυθεί άμεσα.

Μετά από τιτάνιο αγώνα καταφέραμε με τη βοήθεια του Στρατού να μαζευτούν στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου της Ιταλίας. Καταλαβαίνετε όλοι σας πόσο δύσκολο είναι να μεταφερθείς για θεραπεία στο εξωτερικό σε μια δύσκολη εποχή τότε, με μνημόνια και χρέη. Στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο βρισκόταν ο ιατρός που ανακάλυψε τον συγκεκριμένο καρκίνο, ένας από τους έξι ιατρούς παγκοσμίως που ασχολούνται μόνο με τους σπάνιους αριθμούς καρκίνου […].

Η οικογένειά μας είχε σπάσει στα δύο, η μαμά με τη Μαρία στην Ιταλία κι εγώ εδώ με τον Παναγιώτη, ο οποίος είχε σταματήσει όποια εξέλιξη είχε λόγω του ότι βίωνε έντονο άγχος αποχωρισμού και στρες. Πάρα πολύ συχνά πήγαινα κι εγώ στην Ιταλία, οπότε έμενε με τον παππού και τη γιαγιά. Το πρώτο πράγμα που μας είπαν, όταν φτάσαμε στην Ιταλία, είναι πως η μικρή δεν θα τα καταφέρει. Οι πιθανότητες ήταν εναντίον μας, γιατί κανένα άλλο παιδί δεν τα είχε καταφέρει από τα επτά περιστατικά που έχουν συναντήσει παγκοσμίως, πόσο μάλλον ένα μωρό (τότε 7 μηνών). Αν κατάφερνε να επιβιώσει από τις χημειοθεραπείες, θα συνέχιζαν με ακτινοβολίες αλλά πρώτον οι ακτινοβολίες απαγορεύονται σε παιδιά κάτω των 2μιση ετών και δεύτερον έπρεπε να ακτινοβοληθεί με δόσεις ενηλίκου χωρίς βέβαια να χτυπηθούν ζωτικά όργανα.

Παρά το ότι σχεδόν όλες οι πιθανότητες ήταν εναντίον της, η Μαρία στον τρίτο κύκλο της χημειοθεραπείας είχε εξαφανίσει τον καρκίνο από μέσα της. Ο ιατρός πετούσε στα σύννεφα και δεν το πίστευε ούτε ο ίδιος. Με κάλεσε στο γραφείο, με αγκάλιασε και μου φώναξε με πλατύ χαμόγελο: η Μαρία τα κατάφερε! Πήρε ένα φάκελο κι άρχισε να τον σκίζει μπροστά μου. Αυτό, μου λέει, είναι το πρωτόκολλο θεραπείας αυτού του καρκίνου. Τώρα πλέον το πρωτόκολλο θεραπείας άλλαξε, βγάζοντας πάνω στο γραφείο τον φάκελο της Μαρίας. Μπορώ πλέον, μου λέει, να σου δώσω βεβαίωση ότι η Μαρία θεραπεύτηκε από την ασθένειά της, αλλά δυστυχώς δεν θα σας αφήσω να φύγετε, υπάρχουν πάρα πολλές πιθανότητες να ξαναβγεί ο καρκίνος […] μετά από ακόμη τέσσερις κύκλους χημειοθεραπείας ο κύβος ερρίφθη: η μικρή έκανε 28 ακτινοβολίες με αναισθησία, πάρα πολύ δυνατές σε σημείο να καεί το στήθος κι η πλάτη της. Δυστυχώς όμως χτύπησαν οστά στα οποία σίγουρα θα υπάρχει παραμόρφωση μελλοντικά, όπως μας ενημέρωσαν. Ήταν αδύνατο να μην χτυπηθούν, αλλά τουλάχιστον είναι ζωντανή. Μας όρισαν για τρία χρόνια να κάνουμε κάθε τρεις μήνες μαγνητικές και εξειδικευμένες εξετάσεις, τις οποίες θα στέλνουμε αμέσως στην Ιταλία και με τη σειρά τους σε παιδοογκολόγους παγκοσμίως.

Μας έδωσαν σαφείς οδηγίες για το πως πρέπει να μεγαλώσει ένα τέτοιο παιδί. Μέσα σε αυτές είναι και να αποφεύγουμε, όσο μπορούμε, κάθε είδους ακτινοβολία, γιατί έχει δεχθεί αρκετή. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι πέρσι ράγισε τον καρπό της και για να κάνουμε μία ακτινογραφία έπρεπε να περιμένουμε την εντολή τους, την οποία τελικά αποφύγαμε, για να μην πάρει περαιτέρω ακτινοβολία η μικρή. Πλέον μας παρακολουθεί μία ομάδα ιατρών στην Αθήνα κάθε έξι μήνες, οι οποίοι συνεργάζονται με τον Ιταλό ιατρό. Επίσης η κόρη μου έχει αξιολογηθεί με 80% αναπηρία […].

Πώς μπορεί να μεγαλώσει με ασφάλεια η κόρη μου μετά από μία τέτοια σπουδαία ιατρική νίκη, δίπλα σε μία τέτοια κεραία 10 μέτρα από το κρεβατάκι της και δίπλα στο σχολείο της; Η οποιαδήποτε υποτροπή θα είναι μοιραία, δυστυχώς δεν επιτρέπονται άλλες ακτινοβολίες.

Όσο και να δεσμεύεται η εταιρία ότι θα τηρήσει τα μέτρα ασφαλείας, εγώ έχω τις επιφυλάξεις μου. Οι ανάγκες αυξάνονται και δεν θα ρωτήσουν κανένα μας, όταν θα χρειαστεί ν’ ανεβάσουν την ισχύ […]. Αισθάνομαι ντροπιασμένος στα παιδιά μου, που δεν μπορώ να τους εγγυηθώ μια καλύτερη ζωή μετά τον Γολγοθά τον οποίο ανέβηκαν. Ζητάω άμεσα να σταματήσει η λειτουργία της κεραίας, προκειμένου να εξασφαλίσω την ευκαιρία που μου έδωσε ο Θεός στα παιδιά μου, την ευκαιρία να ζήσουν. Ευχαριστώ».

Μιλώντας από το παιδικό δωμάτιο, δακρύζοντας ανά διαστήματα, ο κος Πλευράκης κέρδισε τον σεβασμό όλων όσοι παρακολούθησαν τη συνεδρίαση, με το Σώμα συγκλονισμένο απ’ όσα άκουσε. «Δεν υπάρχουν λόγια» αποκρίθηκε η Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, ενώ στην τοποθέτηση του πατέρα πως όσα λέει επιβεβαιώνονται με τα κατάλληλα ιατρικά έγγραφα κι εξετάσεις, απάντησε άμεσα πως δεν αμφισβητεί κανείς τα λεγόμενά του.

Προσθετικά, ο κος Τερλεμές υπογράμμισε: «φαίνεται ότι η μη ιοντίζουσα ακτινοβολία περισσότερο επηρεάζει τα παιδιά, το έχει αποδειχθεί κι η νομοθεσία και φαίνεται με τους περιορισμούς που έχει θέσει για μη τοποθέτηση δίπλα σε παιδικούς σταθμούς».

Στα δικαστήρια
Στη συνεδρίαση μίλησαν επίσης οι Σοφία Κυριαζοπούλου και Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος, θίγοντας επιμέρους ζητήματα όπως η ύπαρξη κι άλλων κεραιών στην περιοχή ή πως το αίτημα απομάκρυνσης της κεραίας δεν συνοδεύεται από τοποθέτηση σε άλλη γειτονιά της πόλης αλλά εκτός αυτής. Ξεκαθαρίστηκε περαιτέρω πως η αδειοδότηση έχει δοθεί από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος κι όχι από τον Δήμο Κομοτηνής.

Δεδομένο είναι πως η υπόθεση έχει πάρει πλέον νομική οδό, με τη δικηγόρο των κατοίκων Κυριακή Παπαγεωργίου να εξηγεί πως η νομολογία είναι με το μέρος των κατοίκων, ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση η υπόθεση της οικογένειας Πλευράκη αποτελεί ένα τεράστιο επιχείρημα. Να σημειωθεί πως κατά το παρελθόν έχουν υπάρξει δεκάδες δικαστικές αποφάσεις που αφορούν απομάκρυνση κεραιών που είχαν λάβει νόμιμη αδειοδότηση από το Υπουργείο. Η φιλοσοφία των δικαστικών αποφάσεων είναι πως, όταν δεν υπάρχει 100% επιστημονικά βεβαιότητα ότι η κεραία δεν βλάπτει καθόλου τους κατοίκους -άμεσα ή μακροχρόνια, τότε το οικονομικό συμφέρον πρέπει να περιοριστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας, όπως εξήγησε η δικηγόρος.

Τι λένε οι επικεφαλής
Την πλήρη στήριξή του στον αγώνα των κατοίκων μετέφεραν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Γιάννης Γκαράνης (Κοινωνία Πολιτών), Αντώνης Γραβάνης (Σύμπραξη Προοπτικής), Κώστας Καραϊσκος (Σπάρτακος), Ελένη Λαφτσή (Πολη-τική Ανατροπή), Γιάννης Λεβέντης (Λαϊκή Συσπείρωση).

«Αυτά που λένε οι κάτοικοι κι ιδιαίτερα ο κος Πλευράκης μάς αγγίζουν όλους» δήλωσε ο δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης αλλά πρόσθεσε: «Αντιλαμβανόμαστε όμως πως δεν είναι κάτι που μπορεί να σταματήσει ο Δήμος Κομοτηνής. Εμείς θα είμαστε μαζί σας. Κι εγώ θα είμαι παρών όπου χρειαστεί, ακόμη και στα δικαστήρια». Ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα να βγάλει απόφαση κατά της κεραίας και σε δεύτερο χρόνο να κληθούν εκπρόσωποι της εταιρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να δώσουν απαντήσεις. Ακόμη, πρότεινε να καταγραφούν πόσες κεραίες λειτουργούν στην περιοχή και να διερευνηθεί εάν ο Δήμος μπορεί να δώσει χώρους ώστε να λειτουργήσουν εκτός πόλης.

«Μόνο και μόνο να το εκφράσεις δημόσια είναι συγκλονιστικό κι ένας λόγος ώστε όλοι εδώ πέρα να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να λυθεί αυτό το θέμα», είπε απευθυνόμενος στον πατέρα ο Αντώνης Γραβάνης. Ξεκαθάρισε πως «εννοείται συμφωνούμε στο ψήφισμα και σε οποιαδήποτε στήριξη των πολιτών, συγχαρητήρια για τον αγώνα που δώσατε. Θα σας συμπαρασταθούμε μέχρι τέλους, γιατί θεωρούμε το αίτημά σας δίκαιο», ενώ ζήτησε ενέργειες κι όχι απλώς λόγια από τη Δημοτική Αρχή, προτείνοντας: «Πρώτον, ο Δήμος πρέπει άμεσα να κινηθεί νομικά, ώστε να φαίνεται πως αντιδρά επίσημα (καθώς υπάρχουν και δημοτικά κτίρια πλησίον, όπως το Πολύκεντρο ή Σχολεία). Θα είναι ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα. Δεύτερον, αφού τίθεται η παραμικρή υπόνοια για πολεοδομική παράβαση, αύριο το πρωί η Πολεοδομία να κάνει αυτοψία. Στις καφετέριες… πάνε και μετράνε, εδώ το θέμα είναι σοβαρό. Να γίνει ο φάκελος κόσκινο, ώστε να εντοπιστεί εάν έχει γίνει οποιαδήποτε πολεοδομική παράβαση. Να στηρίξουμε έμπρακτα ως Δήμος την προσπάθεια των δημοτών».

«Η δικιά μας Πολεοδομία δεν έχει αδειοδοτήσει τίποτα, η αδειοδότηση έχει έρθει από το Υπουργείο, παρόλα αυτά θα τη στείλουμε», απάντησε εμβόλιμα ο δήμαρχος.

Τη στήριξη του Σπάρτακου στα αιτήματα των πολιτών μετέφερε ο Κώστας Καραΐσκος, ενώ επίσης προειδοποίησε πως «το 5g θα φέρει μία κεραία κάθε 50 μέτρα στον αστικό ιστό», ζητώντας συνολικές αντιδράσεις.

«Και στην προηγούμενη δημοτική αρχή είχε τεθεί αντίστοιχο θέμα», θύμισε η Ελένη Λαφτσή που και τότε και τώρα ζήτησε αναλυτική καταγραφή των κεραιών, των επιπτώσεών τους στη δημόσια υγεία και της γνώμης των δημοτών. «Να μη σταματήσουμε μόνο στο ψήφισμα και στη συμπαράσταση, αλλά να ξεκινήσουμε έρευνα ως Δήμος Κομοτηνής με έγγραφο στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας», πρότεινε.

Διαρκή στήριξη της Λαϊκής Συσπείρωσης στα αιτήματα, υποσχέθηκε ο Γιάννης Λεβέντης, υποστηρίζοντας «ο ανταγωνισμός των ομίλων (τηλεπικοινωνιών) οδηγεί στο να βάζουν κεραίες όπου τους βολεύει», ενώ στις πρακτικές των εταιριών βλέπει «υπέρμετρη επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος».

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν απαιτείται σύμφωνη γνώμη Δημοτικού Συμβουλίου για την τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας, ωστόσο οι κάτοικοι θεωρούν πως ένα ψήφισμα ΔΣ κατά αυτής, θα ήταν επωφελές στις νομικές ενέργειές τους, με στόχο την απομάκρυνση της κεραίας από την περιοχή, αλλά κι αντίστοιχων κεραιών σ’ άλλες πυκνοκατοικημένες περιοχές. Τελικώς, το ψήφισμα που εκδόθηκε ήταν ομόφωνα κι αναμένεται να κοινοποιηθεί στον Τύπο, στην εταιρία κινητής τηλεφωνίας και σε κάθε αρμόδιο.

Πηγή : https://www.xronos.gr/

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Την Δευτέρα συζητούν για την χάραξη της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Καβάλας

Το μεσημέρι της Δευτέρας στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προσκλήθηκαν να βρίσκονται οι 4 βουλευτές του Ν. Καβάλας, ο Περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης και ο Δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης.

Θα συζητήσουν με τον Υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα τις λεπτομέρειες του έργου της σιδηροδρομικής σύνδεσης του νέου λιμανιού «Φίλιππος Β’» με τους Τοξότες καθώς φαίνεται πως δημιουργούνται κάποια ζητήματα.

Πιο συγκεκριμένα φαίνεται πως η χάραξη που έχει προβλεφθεί θα περνά πάρα πολύ κοντά από το εργοστάσιο Λιπασμάτων και πιο συγκεκριμένα από εγκαταστάσεις που πρέπει να ισχύουν αυστηροί κανόνες ασφαλείας.

Παράλληλα η συγκεκριμένη χάραξη φαίνεται πως θα περνά ακόμα και μέσα από το ΒΙΟ.ΠΑ Καβάλας κάτι που θα επιφέρει ζημίες στην βιομηχανική ζώνη καθώς υπάρχει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον για περαιτέρω επενδύσεις εκεί.

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κινητοποίηση φοιτητών στη Σύνοδο των Πρυτάνεων στην Αλεξανδρούπολη

Κινητοποίηση στην Αλεξανδρούπολη, όπου διεξάγεται η Σύνοδος των Πρυτάνεων, παρουσία του υπουργού Παιδείας Πιερρακάκη, πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας» (ΠΚΣ) στους Φοιτητικούς Συλλόγους των Τμημάτων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Όπως σημειώνουν «αποτελεί πρόκληση για όλους μας να διαλέγουν για τη Σύνοδο των Πρυτάνεων την Αλεξανδρούπολη για να μας διαφημίσουν την υποτιθέμενη αναβάθμιση του ΔΠΘ».

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Πόλεμος «χωρίς ιερό και όσιο» | Γιατί χτύπησε σήμερα ειδικά το Ισραήλ

Η αναμενόμενη επίθεση-αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν, ξεκίνησε αιφνιαδιστικά όχι μετά το εβραϊκό Πάσχα, όπως θα ανέμεναν πολύ, αλλά σε μια ημέρα με υψηλό συμβολισμό κατά τη γνώμη του Διεθνολόγου-Οθωμανολόγου, Δημήτρη Σταθακόπουλου, ο οποίος μιλώντας στο Newsbomb.gr ερμηνεύει τα γεγονότα:

«Καταρχάς, πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι εθνικοί συμβολισμοί, που ανάγονται στην μακραίωνη ιστορία των λαών της Μέσης Ανατολής, έχουν τεράστια σημασία και, όπως αποδεικνύεται στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορούν να καθορίσουν την πολιτική των κρατών, ακόμα και για πράγματα τόσο σοβαρά, όσο ο πόλεμος. Αυτό δεν είναι πολύ εύκολα αντιληπτό τη Δύση, που σκέφτεται, περισσότερο ρεαλιστικά και με οικονομικά κριτήρια», σημειώνει στην αρχή της συζήτησής μας.

Όπως ο ίδιος είχε αναφέρει ήδη δημόσια από χθες το μεσημέρι, η ισραηλινή επίθεση ήταν για αυτόν αναμενόμενη ειδικά αυτό το διάστημα, και μάλιστα η σημερινή ημέρα έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για τον «εχθρό»: Είναι η Ιερή Παρασκευή για τους Ιρανούς που συμπίπτει με τα 85α γενέθλια του Χαμενέϊ.

Για τους αντιμαχόμενους, έχει ιδιαίτερη σημασία το χτύπημα στον εχθρό να επέρχεται είτε τη στιγμή που δεν το περιμένουν, είτε ακριβώς την «ιερή» τους ημέρα. Το ιερό Σάββατο των Εβραίων χτύπησαν οι Ιρανοί, την ιερή Παρασκευή τους χτύπησαν οι Ισραηλινοί.

«Το Πέσαχ/ Πάσχα θυμίζει στους Εβραίουςτον αγώνα απελευθέρωσης από τους Αιγυπτίους και επομένως αποτελεί ένα άριστο εμψυχωτικό εναρκτήριο λάκτισμα να τελειώνουν με τα θέματά τους», υπογραμμίζει. «Οφείλουμε να διαβάζουμε τον κάθε λαό σύμφωνα με τον δικό του αξιακό κώδικα και όχι με αυτό που στρεβλά νομίζουμε, ή ορίζουν τα θεωρητικά φασόν εγχειρίδια δυτικής σκέψης», προσθέτει.

Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος θεωρεί ότι παρά τις «προειδοποιήσεις» της Δύσης και τις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, η «στόχευση» του Ιράν με τελικό σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος των μουλάδων, γίνεται με τη σιωπηρή συγκατάθεσή της. Και εξηγεί:

«Παρότι το Ιράν το αρνείται, το Ισραήλ δεν ακούει κανέναν, παρά μόνον τον εαυτό του και δρά όταν και όπως νομίζει. Παρά τα όσα ακούτε για εγκράτεια, από ΗΠΑ και αραβικό κόσμο, ουσιαστικά ο,τι και να λένε λεκτικά, πρακτικά “κλείνουν το μάτι” στο Ισραήλ δηλαδή το αφήνουν να «βγάλει το φίδι» από την τρύπα και γι αυτούς, ως πληρεξούσιός τους ».

Όσο για τη συνέχεια, ο ίδιος εκτιμά:

Το Εβραϊκό Πέσαχ/Πάσχα (πέρασμα) ξεκινάει φέτος , τη Δευτέρα 22 Απριλίου (μετά τη δύση του ηλίου) και τελειώνει τη Μεγάλη Τρίτη στις 30 Απριλίου το βράδυ. Σύμφωνα λοιπόν με την παράδοσή τους : אחת המצוות החשובות ביותר של פסח, ציווי המהווה את שיאו של טקס הפסח, היא סיפור האגדה, או סיפור יציאת מצרים: הנרטיב מתחיל בסיכום היסטורי קצר, ממשיך בתיאור הסבל שסבלו בני ישראל, עוקב אחר מניין המכות שפקדו את המצרים ומסתיים במזמור לקב”ה, על ניסיו, שהעניקו לעמו את חירותם. Μια από τις σημαντικότερες μιτσβότ/εντολή του Πέσαχ – η οποία είναι η κορύφωση της ιεροτελεστίας του – είναι η αφήγηση της Αγκαντά, δηλαδή της Ιστορίας της Εξόδου από την Αίγυπτο.

Η αφήγηση αρχίζει με μια σύντομη ιστορική αναδρομή, συνεχίζει με την περιγραφή των δεινών που υπέφεραν οι Ισραηλίτες, ακολουθεί η απαρίθμηση των πληγών που έπληξαν τους Αιγυπτίους και ολοκληρώνεται μ’ έναν ύμνο στον Μεγαλοδύναμο, για τα θαύματα Του, που έδωσε στον λαό Του την ελευθερία του.

Όπερ μεθερμηνευόμενον, μέσα στο εβραϊκό Πέσαχ , αναμένω τη “νέα απελευθέρωση/ Πέρασμα” του Ισραήλ, δηλ. Ράφα (μετά τη Χαμάς – Γάζα) , Λίβανο ( Χεζμπολάχ) , Ιράν σε ανύποπτο μη αναμενόμενο χρόνο/ στιγμή και σε μη προφανείς στόχους».

«Στόχος του Ισραήλ είναι να αρχίσει την εκ των έσω αποδόμηση του καθεστώτος των Μουλλάδων και των “Φρουρών της Επανάστασης” για να επανέλθει το Ιράν στην κατάσταση ante 1979, με σύνδεση πάλι με τη Δύση και μεταφορά των αποθεμάτων ενέργειας, χερσαία, μέσω Ισραήλ προς την Ευρώπη», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο Newsbomb.gr.

Από τον «Ευρωπαϊκό Πόλεμο» στα 10 κριτήρια του Παγκόσμιου Πολέμου

Κατά τον διεθνολόγο-νομικό, δε, τα γεγονότα αυτά εντάσσονται στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο οποίος ήδη έχει ξεκινήσει, όπως εξήγησε στο Newsbomb.gr:

Ο πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος αρχικά ονομαζόταν «Ευρωπαϊκός Πόλεμος», εξηγεί ο Δημήτρης Σταθακόπουλος. Οι αμερικανικές εφημερίδες υιοθέτησαν τον όρο «Παγκόσμιος Πόλεμος» όταν η Αμερική εισήλθε σ’ αυτόν το 1917. Οι Βρετανοί προτιμούσαν τον όρο «Μεγάλος Πόλεμος» μέχρι τη δεκαετία του 1940, με αξιοσημείωτη εξαίρεση τον Ουίνστον Τσώρτσιλ, που τον ονόμασε «Παγκόσμιο Πόλεμο» στον Η τόμο των απομνημονευμάτων του ( 1927) για την Παγκόσμια Κρίση.

Ο «Β Παγκόσμιος Πόλεμος», πιθανολογήθηκε πως θα γίνει ήδη απο τον Φεβρουάριο του 1919, με ένα άρθρο του Manchester Guardian. Ο Φράνκλινος Ντ. Ρούσβελτ, χαρακτήρισε δημόσια τον πόλεμο ως «Δεύτερο Παγκόσμιο» στις 7 Δεκεμβρίου 1941 , όταν χτυπήθηκε το Περλ Χάρμπορ από τους Ιάπωνες. Αντίθετα , στη Βρετανία, ο πόλεμος αυτός χαρακτηριζόταν απλώς ως «ο πόλεμος» μέχρι το 1949. Έως το 1950 ο δεύτερος Π.Π. ονομαζόταν «Πόλεμος για τον Πολιτισμό» ή/και «Πόλεμος ενάντια στην υποδούλωση», ή «ο πόλεμος επιβίωσης».

Τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί ένας πόλεμος ως παγκόσμιος είναι τα παρακάτω και κρίνονται εκ των υστέρων απο τους ιστορικούς:

  1. Οικονομία
  2. Ενέργεια

  3. Αναθεωρητισμός. Ειδικά στα καθ’ ημάς , ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας για τη Συνθήκη της Λωζάνης κ.ά

  4. Ολοκληρωτικές τάσεις με ενεργό φασισμό και ναζισμό σε πολλές χώρες. Δεσποτισμός

  5. Παγκόσμια Λαϊκή δυσαρέσκεια

  6. Αδυναμία εκλεγμένων Δημοκρατικών ηγετών να βρουν βιώσιμες λύσεις. Αύξηση Λαϊκισμού

  7. Αδυναμία διεθνών οργανισμών , ΟΗΕ, Ε.Ε , ΝΑΤΟ κ.ά να βρουν διέξοδο.

  8. Περιβαλλοντολογικά και διατροφικά προβλήματα.

  9. Προσφυγικό – μεταναστευτικό , Human Trafficking.

  10. Ορατή σύγκρουση πολιτισμών, με δημογραφική παρακμή του παλαιού Δυτικού κόσμου , έλλειψη εργατικών χεριών, δημογραφική αύξηση των υπολοίπων και υπερσυγκέντρωση πυρηνικών και λοιπών καταστροφικών όπλων στα χέρια μη Δυτικών, διατεθειμένων (προς το παρόν στα λόγια) να τα χρησιμοποιήσουν.

Εφόσον και τα 10 παραπάνω κριτήρια υπήρξαν στους δύο προηγούμενους παγκόσμιους πολέμους και υπάρχουν και σήμερα, πιθανολογώ πως οι ιστορικοί του μέλλοντος, σφόδρα πιθανά θα ονομάσουν τις σημερινές τρέχουσες συγκρούσεις ως Παγκόσμιες και «Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Να σας θυμίσω», συνέχει ο Διεθνολόγος-Νομικός, αυτό που δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Άλεξ Γκάντλερ: «Κάποιες φορές η κλιμάκωση είναι αναπόφευκτη και ο κατευνασμός δεν είναι καλό πράγμα. Μπορούμε να δούμε τις ιστορικές αναφορές ” …. όπως για παράδειγμα του Τσάμπερλεϊν , τον λάθος κατευνασμό του προς τον Χίτλερ και την λάθος εκτίμησή του για τον Πόλεμο που ερχόταν».

«Προσωπικά και υποκειμενικά μιλώντας, είμαι αισιόδοξος, ελπίζοντας πως τελικά θα κάνω λάθος. Εν τούτοις στη ζωή μου είμαι 100% ρεαλιστής και ουδέποτε εθελοτυφλώ», καταλήγει ο καθηγητής..

newsbomb.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en