Quantcast
Connect with us

ΞΑΝΘΗ

Δημοσκοπικό «βατερλώ» για τους ΑΝΕΛ που στήριξαν την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης»

image_print

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες του  liberal.gr, τα αποτελέσματα των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων που φτάνουν στα κομματικά γραφεία τις τελευταίες ημέρες. Δημοσκοπήσεις που διενεργούνται κάτω από άκρα μυστικότητα και αποτελούν χωρίς αμφιβολία τη «φωτογραφία» της στιγμής, μια και παραγγέλλονται από κόμματα για δική τους χρήση. Μια «φωτογραφία» που βοηθά τα κομματικά επιτελεία να στοχεύσουν σε συγκεκριμένα ακροατήρια και πιθανόν να αναπροσαρμόσουν την τακτική τους.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες στη πολιτική σκηνή της χώρας κυριαρχούν από την μία τα δημοσιεύματα για τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο ( διαμονή σε πολυτελές ξενοδοχείο του Λονδίνου, πληρωμή με μετρητά, παρουσία του σε καζίνο της πόλης) και από την άλλη η στρατηγική επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου να παρέχει πλήρη πολιτική στήριξη στον κυβερνητικό του εταίρο.

Στο πλαίσιο αυτό πολύς λόγος γίνεται για την συγκατάθεση των Ανεξάρτητων Ελλήνων σε  νομοσχέδια που φέρουν την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ και  που κάτω από άλλες συνθήκες δε θα γινόντουσαν αποδέκτες του «ναι». Νομοθετήματα όπως η αλλαγή φύλου και η «τουρκική ένωση Ξάνθης», μια σειρά  νομοθετικών πρωτοβουλιών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες χωρίς αμφιβολία «θαμπώνουν» το ιδεολογικό στίγμα των ΑΝΕΛ. Είναι νωπές άλλωστε οι αντιδράσεις ορισμένων βουλευτών του κόμματος όπως ο Δημήτρης Καμμένος και ο Κώστας Κατσίκης, οι οποίοι δείχνουν μέχρι στιγμής απροθυμία να στηρίξουν τις επιλογές του κόμματος.

Ένα από τα πρώτα συμπεράσματα λοιπόν που, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, βγαίνει από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που «τρέχουν» τις μέρες αυτές  είναι πως το ακροατήριο των ΑΝΕΛ δε δείχνει ενθουσιασμένο από την επιλογή του κ.Καμμένου να προσφέρει «χείρα βοηθείας» στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τονίζει αρμόδια πηγή που έχει άριστη γνώση των ερευνών κοινής γνώμης που διενεργήθηκαν τα τελευταία 24ωρα, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες δείχνουν σημάδια αποσυσπείρωσης που εντέλει οδηγούν σε δημοσκοπική κάμψη.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επιλογή του προέδρου των ΑΝΕΛ να συναινέσει τόσο στην αλλαγή φύλου όσο και στην προωθούμενη ρύθμιση για την «τουρκική ένωση» στη Ξάνθη δε βρίσκει σύμφωνους την πλειοψηφία των ψηφοφόρων που στήριξαν στις περασμένες εκλογές τους ΑΝΕΛ. Ένα ακροατήριο με συντηρητικά χαρακτηριστικά, που διατηρεί σαφείς αναφορές στην λεγόμενη πατριωτική δεξιά. Ένα ακροατήριο που έχει πολύ ψηλά την έννοια της πατρίδας και βεβαίως διατηρεί στενούς δεσμούς με την εκκλησία. Η αποδοκιμασία λοιπόν του συγκεκριμένου ακροατηρίου προς τις επιλογές της κεντρικής διοίκησης του κόμματος φαίνεται πως αποτυπώνεται στις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, αφού η εκλογική επιρροή των Ανεξάρτητων Ελλήνων δείχνει να πέφτει κάτω από το 3%, που εξασφαλίζει την είσοδο στη Βουλή.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μιλάμε για αποτύπωση τάσης , που στέλνει μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό, ουδείς δικαιούται την στιγμή αυτή να μιλάει για εκλογική υποχώρηση των ΑΝΕΛ, μια και κάλπες δεν έχουν στηθεί. Αντιθέτως η κάθε πλευρά μπορεί να επεξεργαστεί τα στοιχεία κατά το δοκούν, καταστρώνοντας το σχέδιο δράσης της.

Ενδεικτικό πάντως των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της συγκυβέρνησης προκειμένου να περάσει το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου είναι οι επιφυλάξεις που εξέφρασε η βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργία Γεννιά  στο Κανάλι της Βουλής. «Θεωρώ ότι υπάρχει προχειρότητα στη σύνταξη του νομοσχεδίου και ότι τέτοια σχέδια νόμου θα πρέπει να ψηφίζονται κατά συνείδηση», είπε η κ. Γεννιά και πρόσθεσε ότι έχει πολλά ερωτήματα για τα οποία περιμένει απαντήσεις από την αρμόδια Επιτροπής της Βουλής και τον υπουργό Δικαιοσύνης.

«Ακόμη είναι σε εκκρεμότητα το θέμα της ηλικίας και για εμένα το 15οέτος είναι κόκκινη γραμμή» τόνισε η βουλευτή, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Η πολιτική κόντρα πάντως με επίκεντρο τον υπουργό Άμυνας καλά κρατεί. Επίκαιρη Ερώτηση προς τον κ.Καμμένο κατέθεσε ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τσιάρας

Ο κ. Τσιάρας υπογραμμίζει ότι «προκειμένου να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό του, ο κ. Υπουργός κατέθεσε προς ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας την υποτιθέμενη απόδειξη από τη χρέωση της προσωπικής του πιστωτικής κάρτας» και προσθέτει: «Ωστόσο, σύμφωνα με τη σχετική απόδειξη εξόφλησης του κ. Καμμένου στο ξενοδοχείο Mandarin, η οποία δημοσιεύτηκε στον Τύπο, ο κ. Υπουργός – εν αντιθέσει με όσα υποστήριξε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής – φέρεται να εξόφλησε το λογαριασμό του με μετρητά».
 
Πιο συγκεκριμένα η ΝΔ δια του κ.Τσιαρα ρωτά:
 
– Αντιλαμβάνεται ο κ. Υπουργός το θεσμικό ατόπημα στο οποίο υπέπεσε να επιχειρήσει να παραπλανήσει την Εθνική Αντιπροσωπεία, μετερχόμενος μάλιστα ψευδή αποδεικτικά στοιχεία; Συναισθάνεται το μέγεθος του ηθικού του παραπτώματος;
 
– Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο ο κ. Υπουργός κατασκεύασε ένα τόσο αυταπόδεικτο ψέμα;

kavalapress.gr

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ξάνθη: Παρέμβαση Ζεϊμπέκ για τους σιτοπαραγωγούς της ΑΜΘ

Ξάνθη-παρέμβαση Ζεϊμπέκ στη Βουλή για τους σιτοπαραγωγούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
image_print

Το ζήτημα των μειωμένων αποδόσεων και των χαμηλών τιμών παραγωγού στα σιτηρά της Ξάνθης και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης φέρνει στη Βουλή ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Ξάνθης, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Ζεϊμπέκ κάνει λόγο για απόγνωση των σιτοπαραγωγών, καθώς η φετινή καλλιεργητική περίοδος εξελίσσεται ιδιαίτερα δύσκολα, με σημαντική μείωση της παραγωγής και τιμές που, όπως αναφέρει, δεν καλύπτουν ούτε το αυξημένο κόστος παραγωγής.

Σύμφωνα με την παρέμβαση του βουλευτή, οι αποδόσεις σε πολλές περιοχές εμφανίζονται μειωμένες ακόμη και πάνω από 50%, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, των παρατεταμένων βροχοπτώσεων και των προβλημάτων που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες.

Ο κ. Ζεϊμπέκ επικαλείται και δηλώσεις του προϊσταμένου της ΔΑΟΚ ΠΕ Ξάνθης, ο οποίος χαρακτήρισε τη χρονιά «καταστροφική» για τα σιτάρια, τόσο ως προς τις αποδόσεις όσο και ως προς τις τιμές.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι το κόστος για εφόδια, λιπάσματα, σπόρους, καύσιμα και ενέργεια παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βρίσκονται χωρίς ουσιαστικό εισόδημα.

Ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Ξάνθης ζητά από το Υπουργείο να παρουσιάσει τα στοιχεία που διαθέτει για τις αποδόσεις σκληρού και μαλακού σιταριού στην Ξάνθη και στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της ΑΜΘ.

Παράλληλα, ρωτά αν προτίθεται να προχωρήσει σε άμεση οικονομική ενίσχυση των σιτοπαραγωγών μέσω ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων ή εθνικών πόρων, λόγω της απώλειας εισοδήματος που προκαλούν οι μειωμένες αποδόσεις και οι χαμηλές τιμές.

Θέτει επίσης ζήτημα αντιμετώπισης των στρεβλώσεων στη διαμόρφωση των τιμών παραγωγού, ώστε να εξασφαλιστεί δίκαιη αμοιβή για τους παραγωγούς σιτηρών.

Τέλος, ζητά συνολικό σχεδιασμό για τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη στήριξη της σιτοκαλλιέργειας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και η παραμονή των παραγωγών στην ύπαιθρο.

Ακολουθεί η ερώτηση:

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Σε απόγνωση οι σιτοπαραγωγοί της Ξάνθης και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Μειωμένες αποδόσεις και εξευτελιστικές τιμές παραγωγού»

Ιδιαίτερα δύσκολη εξελίσσεται η φετινή καλλιεργητική περίοδος για τους σιτοπαραγωγούς της Ξάνθης και συνολικά της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς οι μειωμένες αποδόσεις, σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές παραγωγού, οδηγούν σε δραματική συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες παραγωγών και εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου, οι αποδόσεις σε πολλές περιοχές εμφανίζονται μειωμένες ακόμη και κατά ποσοστά που υπερβαίνουν το 50%, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προϊστάμενου της ΔΑΟΚ ΠΕ Ξάνθης σε τοπικά μέσα, ο οποίος και δήλωσε πως «Είναι μια κακή χρονιά και σε αποδόσεις και σε τιμές. Έχουμε μείωση πάνω από 50% σε απόδοση στα σιτάρια. Είναι μια καταστροφική χρονιά. Οι πολλές και παρατεταμένες βροχές δημιούργησαν πολλά προβλήματα. Ενώ στην αρχή ευνόησαν των ανάπτυξη των σιτηρών στην συνέχεια προκάλεσαν διάβρωση το έδαφος και δεν μπόρεσαν οι αγρότες να ραντίσουν με φυτοφάρμακα έγκαιρα. Έτσι είχαμε αρρώστιες που επηρέασαν τον καρπό και άρα την απόδοση».

Την ίδια στιγμή, οι τιμές που προσφέρονται κατά την παράδοση της παραγωγής δεν επαρκούν ούτε για την κάλυψη του αυξημένου κόστους παραγωγής, αφήνοντας τους παραγωγούς χωρίς ουσιαστικό εισόδημα. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο ασφυκτική, καθώς το κόστος των αγροτικών εφοδίων, των λιπασμάτων, των σπόρων, των καυσίμων, της ενέργειας και των λοιπών εισροών εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα η καλλιέργεια των σιτηρών να καθίσταται οικονομικά μη βιώσιμη.

Επειδή η παραγωγή σιτηρών αποτελεί βασική καλλιέργεια για την Ξάνθη και ευρύτερα για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, συμβάλλοντας σημαντικά τόσο στο εισόδημα των αγροτικών νοικοκυριών όσο και στην επισιτιστική επάρκεια της χώρας,

Επειδή η διατήρηση της σιτοπαραγωγής στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αποτελεί ζήτημα οικονομικής, κοινωνικής και αναπτυξιακής σημασίας,

Επειδή η συνεχής συμπίεση του αγροτικού εισοδήματος οδηγεί σε εγκατάλειψη των καλλιεργειών και ερήμωση της υπαίθρου,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Ποια στοιχεία διαθέτει το Υπουργείο για τις αποδόσεις των καλλιεργειών σκληρού και μαλακού σιταριού στην Ξάνθη και στις Περιφερειακές Ενότητες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο;
  2. Προτίθεται να προχωρήσει στην άμεση οικονομική ενίσχυση των σιτοπαραγωγών της περιοχής μέσω της ενεργοποίησης ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων ή αξιοποίησης εθνικών πόρων για την απώλεια εισοδήματος που προκαλείται τόσο από τις μειωμένες αποδόσεις όσο και από τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές παραγωγού;
  3. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις στη διαμόρφωση των τιμών παραγωγού και να εξασφαλιστεί δίκαιη αμοιβή για τους παραγωγούς σιτηρών;
  4. Ποιος είναι ο συνολικός σχεδιασμός του Υπουργείου για τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη στήριξη της καλλιέργειας σιτηρών στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και η παραμονή των παραγωγών στην ύπαιθρο;

Ο ερωτών Βουλευτής

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

 

Continue Reading

ΞΑΝΘΗ

Ξάνθη: Ρεμπέτικη και λαϊκή βραδιά στην Καπναποθήκη «Π»

Ξάνθη-ρεμπέτικη και λαϊκή βραδιά στην αυλή της Καπναποθήκης Π
image_print

Ρεμπέτικη και λαϊκή βραδιά διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2026, στις 20:00, στην αυλή της διατηρητέας Καπναποθήκης «Π».

Η εκδήλωση αποτελεί την πρώτη προσπάθεια του Συλλόγου να καθιερώσει καλοκαιρινές δράσεις στον χώρο, με στόχο να φέρει πιο κοντά την τοπική κοινωνία της Ξάνθης στην οικογένεια του Ιδρύματος.

Στη μουσική βραδιά θα συμμετάσχει το ξανθιώτικο ντουέτο «Φερ’ Ειπείν», παρουσιάζοντας ρεμπέτικα τραγούδια και παλιά λαϊκά που παραπέμπουν σε μια άλλη εποχή της Ελλάδας.

Τη βραδιά θα προλογίσει ο Κυριαζής Παρασχίδης, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, μέλος του Συλλόγου και λάτρης της ρεμπέτικης μουσικής. Στην εισαγωγή του θα αναφερθεί στο προπολεμικό και μεταπολεμικό ρεμπέτικο τραγούδι, στην ιστορία και στις θεματικές του.

Η είσοδος ανέρχεται στα 8 ευρώ, ενώ για παιδιά έως 12 ετών είναι δωρεάν. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, ο Σύλλογος Φίλων θα προσφέρει μεζέ στους παρευρισκόμενους.

Υπεύθυνες διοργάνωσης είναι η Άννα Λαγού και η Ανδριανή Λοϊζίδου. Για κρατήσεις και προπώληση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο 6936628881, Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00-12:30 και 18:30-20:00.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σχολή Αστυφυλάκων Ξάνθης – Χωρίς νέους δόκιμους για ακόμη μια χρονιά

image_print

Έντονη ανησυχία προκαλεί η απόφαση να μη δεχθεί νέους δόκιμους η Σχολή Αστυφυλάκων Ξάνθης κατά το τρέχον εκπαιδευτικό έτος, εξέλιξη που έχει οδηγήσει σε παρεμβάσεις προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Με επιστολή τους, τοπικοί φορείς ζητούν την επανεξέταση της απόφασης, επισημαίνοντας ότι η Σχολή αποτελεί έναν σημαντικό εκπαιδευτικό και αναπτυξιακό πυλώνα για την περιοχή, ενώ η μη εισαγωγή νέων δοκίμων δημιουργεί εύλογους προβληματισμούς για το μέλλον της.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι η λειτουργία της Σχολής συμβάλλει τόσο στην τοπική οικονομία όσο και στην κοινωνική ζωή της Ξάνθης, ενώ εκφράζεται η ανάγκη να διασφαλιστεί η συνέχιση της εκπαιδευτικής της δραστηριότητας.

Οι υπογράφοντες καλούν το αρμόδιο υπουργείο να επανεξετάσει το ζήτημα και να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε η Σχολή Αστυφυλάκων Ξάνθης να συνεχίσει να λειτουργεί με πλήρη εκπαιδευτική δραστηριότητα και τα επόμενα χρόνια.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en