ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Δημοκρατική Συμπαράταξη Καβάλας | Αναφορικά με το “Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για τις Συντάξεις”

Με δελτίο τύπου η Δημοκρατική Συμπαράταξη Καβάλας αναφέρει…

“Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το Πόρισμα για το «Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για τις Συντάξεις» της Επιτροπής Κατρούγκαλου υπογραμμίσαμε ότι απαιτείται ευρύτατη επαγρύπνηση όλων των κομμάτων, συνδικάτων και κοινωνικών φορέων για μια αποτελεσματική διαβούλευση εντός των προσεχών εβδομάδων.

Προειδοποιούσαμε ότι, η οριστική κατεδάφιση ενός ιδιαιτέρως πάσχοντος και σαθρού συνταξιοδοτικού συστήματος, μέσα από χειρισμούς μαθητευόμενων μάγων, μπορεί ανά πάσα στιγμή να επισυμβεί.

To τελευταίο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου αντιμετωπίσαμε μια επικοινωνιακή καταιγίδα για τη συζήτηση του ασφαλιστικού στο επίπεδο του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, χωρίς ακόμη να γνωρίζει κανείς ποια είναι η πρόταση της κυβέρνησης, έστω οι βασικοί άξονες των θέσεών της, χωρίς να έχει προηγηθεί η οποιαδήποτε διαβούλευση είτε στην κοινωνία είτε στην Βουλή.

Εμείς ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ έχουμε επεξεργασμένες θέσεις για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα για τις επόμενες δεκαετίες, συνδέοντας την πορεία του και τα χαρακτηριστικά του με την πορεία της οικονομίας της χώρας.

Οι προτάσεις αυτές ξεκινούν από τη διασφάλιση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τους συνταξιούχους και αφορούν στη δομή του ασφαλιστικού συστήματος, την αρχιτεκτονική του, τη χρηματοδότησή του. Οι προτάσεις μας συνοψίζονται στο κεντρικό σύνθημα της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ: «Βιώσιμες λύσεις για αξιοπρεπείς συντάξεις».

Πριν από οποιαδήποτε εξέλιξη και επειδή οι κυβερνητικές προτάσεις είναι ακόμη στο επίπεδο των σκέψεων και των σχεδίων και οι σχετικές διαρροές οργιάζουν, υπογραμμίζουμε ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ, η αύξηση των εισφορών για μισθωτούς και επιχειρήσεις και προ πάντων η φαλκίδευση της συμμετοχής του κράτους στην κοινωνική ασφάλιση θα μας βρούν, ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ, με όλες τις δυνάμεις που διαθέτουμε, απέναντι.

Στόχος μας είναι

Ένα σύστημα ενιαίο, που να συνδυάζει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και την κοινωνική αποτελεσματικότητα. Να εξασφαλίζει την εξαφάνιση των προνομίων, των ανισοτήτων, των στρεβλώσεων, της αδιαφάνειας, της σπατάλης.

Ένα σύστημα, που θα συνδυάζει την αναδιανομή και την αναλογικότητα στις παροχές, που θα λειτουργεί ενιαία για όλους, ανεξάρτητα από το χρόνο υπαγωγής στην ασφάλιση, με απόλυτη διαφάνεια.

Ένα σύστημα, που θα διασφαλίζει τον αναδιανεμητικό και διανεμητικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, τόσο μέσα από τη συμμετοχή του κράτους, όσο και μέσα από την εσωτερική αλληλεγγύη.”

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version