Quantcast
Connect with us

ΕΒΡΟΣ

Δηλητηριώδη μεταλλευτικά τέλματα και μοιραίες θραύσεις φραγμάτων | Σήμερα στη Βραζιλία, αύριο στη Θράκη

Πριν μερικές εβδομάδες, στις 5 Νοεμβρίου 2015 κατέρρευσαν δυο φράγματα συγκράτησης τελμάτων στο μεταλλείο σιδήρου Samarca της περιοχής Moniano στη Βραζιλία που ανήκει σε μια κοινοπραξία της Αυσρτραλιανής BHP Billiton και της Βραζιλιάνικης Vale.

Πάνω από 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (!) σιδηρούχα μεταλλευτικά τέλματα ξεχύθηκαν σαν μεγάλο ποτάμι και εξαφάνισαν κυριολεκτικά τον σε απόσταση 2,5 χλμ. ευρισκόμενο οικισμό Bento Rodrigues.

Οι ειδήσεις αναφέρουν ότι 8 νεκροί ανασύρθηκαν από το παχύ στρώμα της ρυπασμένης κόκκινης λάσπης και αγνοούνται άλλα 20 άτομα. Ευτυχώς έγινε το δυστύχημα κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι περισσότεροι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν και πρόλαβαν να εκκενώσουν το σχολείο από τους μαθητές και να διαφύγουν το θανατηφόρο «τσουνάμι» των αποβλήτων. Στην παρούσα εισήγηση παρουσιάζουμε για λόγους χώρου μια μόνο φωτογραφία από τις πολυάριθμες φρικτές εικόνες (και πολλά video) που κυκλοφορούν στις ανά τον Κόσμο ιστοσελίδες των ΜΜΕ.

Ο οικισμός 600 κατοίκων Bento Rodrigues εξαφανίστηκε τελειωτικά. Το ορμητικό «τσουνάμι» των σιδηρούχων αποβλήτων, ύψους μέχρι 20 μ., παρέσυρε τις στέγες και κατάστρεψε ολοσχερώς τα οικήματα. Ο χείμαρρος του τέλματος ήταν τόσο σφοδρός, ώστε το αυτοκίνητο που διακρίνεται στη δεξιά λεπτομέρεια της εικόνας, σηκώθηκε αρκετά μέτρα ψηλά και «προσγειώθηκε» επάνω στην κατεστραμμένη στέγη ενός οικήματος

Πριν ένα χρόνο, στις στις 4 Αυγούστου 2014 βούιξαν τα ΜΜΕ για ένα επίσης μεγάλο δυστύχημα θραύσης φράγματος σε μεταλλείο χαλκού – χρυσού της εταιρείας Imperial Metals στο Mount Polley, στον κεντρικό Καναδά. 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μολυσμένου νερού και 4,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα τοξικής λάσπης μεταλλευτικών τελμάτων ξεχύθηκαν τότε στη διπλανή λίμνη Polley, κατόπιν στο ρέμα Hazeltine και τελικά στη μεγάλη λίμνη Qusnel.

Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα καταγράφτηκαν δύο ακόμη δυστυχήματα θραύσης φραγμάτων, συγκεκριμένα στις 7 Αυγούστου 2014 (3 ημέρες μετά το δυστύχημα στο Mount Polley) στο μεταλλείο χαλκού σιδήρου Buenauvista del Cobre στο Μεξικό και στις 10 Σεπτεμβρίου 2014 στο μεταλλείο σιδήρου Herculano στη Βραζιλία. Δηλαδή, σε 1 χρόνο και 3 μήνες σημειώθηκαν 4 μεγάλα δυστυχήματα, και δεν θα σταθούμε σε αστοχίες και διαρροές τελμάτων που συνήθως δεν βρίσκουν απήχηση στα διεθνή ΜΜΕ. H στατιστική καταχώριση “Chronology of major tailings dam failures” (www.wise-uranium.org/mdaf.html), που καταγράφει τα κυριότερα δυστυχήματα σε μεταλλεία από θραύσεις φραγμάτων παρουσιάζει αυτή τη στιγμή 101 τέτοια δυστυχήματα σε διάφορα μεταλλεία ανά τον κόσμο από τα τελευταία 55 χρόνια (1961 έως 2015), δηλαδή κατά μέσο όρο δύο μεγάλες καταστροφές τον χρόνο.

Τα στατιστικά αυτά δεδομένα μας προειδοποιούν λοιπόν ποια θα είναι η τύχη ανάλογων φραγμάτων που σχεδιάστηκαν για τις εκμεταλλεύσεις χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική και Θράκη, διότι είναι θέμα χρόνου πότε θα καταρρεύσουν οποιαδήποτε φράγματα συγκράτησης μεταλλευτικών αποβλήτων. Θραύσεις φραγμάτων συμβαίνουν συχνά ύστερα από ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις. Ο καθένας έχει μπροστά του τις εικόνες τραγικών καταστροφών και ολισθήσεων από θυελλώδεις βροχοπτώσεις ανά τον κόσμο, συχνότερες τα τελευταία χρόνια λόγω των κλιματικών αλλαγών. Υπάρχουν όμως και άλλα αίτια αστοχιών, όπως π.χ. σεισμικές δονήσεις ή τεκτονικές κινήσεις.

Σημειώνεται ότι για το πρόσφατο δυστύχημα στη Βραζιλία αναφέρθηκαν στα ΜΜΕ (π.χ. στη βραζιλιάνικη εφημερίδα «O GLOBO» και στο γερμανικό περιοδικό «DER SPIEGEL») σαν αιτία της κατάρρευσης του φράγματος μικροσεισμοί που καταγράφτηκαν σε σεισμογράφους του Πανεπιστημίου Brasilia. Αυτά μας προϊδεάζουν για το τι αναμένεται ειδικά στη ΒΑ Χαλκιδική, όπου οι προγραμματιζόμενες γιγαντιαίες λεκάνες τελμάτων με τα θηριώδη φράγματα θα κατασκευαστούν ακριβώς επάνω ή ενδιάμεσα σε ενεργά σεισμικά ρήγματα που έδωσαν στο παρελθόν καταστρεπτικούς σεισμούς μέχρι 7 Ρίχτερ (βλ. παρακάτω)

Προτεινόμενοι χώροι απόθεσης μεταλλευτικών στη ΒΑ Χαλκιδική και Θράκη

Ως γνωστόν, οι μεταλλευτικές δραστηριότητες στη Χαλκιδική και Θράκη ελέγχονται αποκλειστικά από την καναδέζικη κοινοπραξία «Edorado Gold», από την οποία απορρέουν οι θυγατρικές εταιρείες με ελληνικά ονόματα: «Ελληνικός Χρυσός (ΕΧ)» στη ΒΑ Χαλκιδική, «Χρυσσωρυχεία Θράκης (ΧΘ)» στο Πέραμα και «Μεταλλευτική Θράκης (ΜΘ)» στις Σάπες.

Στη Θράκη σχεδιάστηκαν εγκαταστάσεις απόθεσης μεταλλευτικών τελμάτων στο Πέραμα Ν. Έβρου και στις Σάπες Ν. Ροδόπης. Στη ΒΑ Χαλκιδική θα κατασκευαστούν 3 λεκάνες με τα ανάλογα φράγματα συγκράτησης μεταλλευτικών αποβλήτων: στον Κοκκινόλακα και δύο λεκάνες στις Σκουριές.

Η «πυραμίδα» μεταλλευτικών τελμάτων στο Πέραμα Έβρου

Η Εταιρεία «Χρυσωρυχεία Θράκης» (ΧΘ) παρουσίασε το 2011 ένα νέο σχέδιο εγκατάστασης για την απόθεση των μεταλλευτικών τελμάτων σε απόσταση 300 μέτρα νοτιοανατολικά από το ανοιχτό ορυχείο και 500 μ. νότια από τον οικισμό Πέραμα. Η εγκατάσταση θα ξεκινήσει με μία λεκάνη που θα περιλαμβάνει τον χώρο ενός ρέματος με την ονομασία «Σπαλτζακ». Το σημείο εκροής του «Σπαλτζάκ» στο κεντρικό ρέμα «Παλιόρεμα» απέχει από το Θρακικό Πέλαγος μόνο 3,5 χλμ. Η στέψη της νεοσχεδιασμένης αυτής λεκάνης τελμάτων έχει τριγωνικό σχήμα με μήκος πλευρών 900, 750 και 650 μέτρα. Στην νοτιοανατολική πλευρά της λεκάνης, στην κατάντη του ρέματος «Σπαλτζάκ», θα ανορθωθεί το κύριο ανάχωμα (φράγμα) ύψους 40 μέτρων.

Η χωρητικότητα της χαράδρας «Σπαλτζάκ» επαρκεί για την εναπόθεση μεταλλευτικών τελμάτων 1.800.000 κυβ. μέτρων = 2.900.000 τόνων. Για τα υπόλοιπα τέλματα 4.900.000 κυβ. μέτρων = 7.900.000 τόνων, σχεδίασε η εταιρεία την πυραμιδοειδή „ανυψωτική επέκταση“ του χώρου εναπόθεσης με εσωτερικά αναχώματα ύψους 5 μέτρων σε 10 επίπεδα, τα οποία θα πατούν επάνω (!!) στο υγρό τέλμα. Σύμφωνα με το σχέδιο της ΜΠΕ η πελώρια αυτή “χαβούζα” θα ανυψωθεί με αυτόν τον τρόπο από υψόμετρο 195 στα 245 μέτρα (δηλαδή κατά 50 μέτρα). Τελικά θα ξεπροβάλλει μια γιγαντιαία “βαθμιδώδης πυραμίδα” από μεταλλευτικά τέλματα και αναχώματα. Το συνολικό ύψος από το βαθύτερο σημείο του ρέματος μέχρι τη στέψη της πυραμίδας θα πλησιάσει τα 90 μέτρα!!! Το συνολικό μήκος όλων των περιφερειακών εσωτερικών αναχωμάτων ανέρχεται σε 13.150 μέτρα!!! Οι μεγάλες αυτές διαστάσεις μήκους των εσωτερικών αναχωμάτων δημιουργούν πολλά ερωτήματα σε ότι αφορά στατιστικά τις πιθανότητες φθορών, ρηγματώσεων και θραύσεων.

Διερωτάται κανείς, πώς είναι δυνατόν να στηριχθεί ένα τέτοιο μεγάλο σύστημα αναχωμάτων σε ασταθή ιζήματα τελμάτων, όταν αυτά με κοκκίωση μερικών μικρών (μερικών χιλιοστών του χιλιοστού!) θα συμπεριφέρονται σαν αργιλικά ιζήματα με τα γνωστά φαινόμενα “θιξοτροπίας” και ρευστότητας σε περίπτωση βροχοπτώσεων, ώστε να δημιουργούν διαρκή προβλήματα στη σταθεροποίηση των αναχωμάτων. Άλλωστε ο «φλοιός» της «πυραμίδας» που σχηματίζεται από τα εσωτερικά αναχώματα είναι πολύ λεπτός, στις επαφές των αναχωμάτων μόνο 1 έως 2 μέτρα (βλ. στην παρακάτω εικόνα), και δεν μπορούν να αντέξουν διαχρονικά στις τις πλάγιες δυνάμεις που θα εξασκούνται από τον όγκο των τελμάτων. Ένα τέτοιο σύστημα εναπόθεσης τοξικών μεταλλευτικών τελμάτων είναι απαράδεκτο διότι διαχρονικά θα εξελιχθεί σίγουρα σε μία διαρκή πηγή διαρροών τοξικών ουσιών με μεγάλες πιθανότητες σε μια ασυνήθιστη βροχόπτωση, να σπάσουν ορισμένα τμήματα της «πυραμίδας» και να παρασύρουν σαν „ντόμινο“ το πολύπλοκο σύστημα αναχωμάτων και το κύριο φράγμα με ολέθριες επιπτώσεις στο Παλιόρεμα, στον παραλιακό χώρο Μεσημβρίας και στο Θρακικό Πέλαγος.

Η εγκατάσταση απόθεσης μεταλλευτικών τελμάτων στο προγραμματιζόμενο έργο Περάματος. Τομή κατά μήκος και εγκάρσια του ρέματος «Σπαλτζάκ». Σχηματική παράσταση των αναχωμάτων, της πλήρωσης του ρέματος με τέλματα μέχρι το επίπεδο των κατάντη και ανάντη και αναχωμάτων (Α.1 και Α.2) και της ανυψωτικής επέκτασης της εγκατάστασης με εσωτερικά αναχώματα. Μ: Μεγέθυνση, με ακριβή διάταξη και διάσταση των εσωτερικών αναχωμάτων. (Οι τομές απορρέουν από τα στοιχεία και σχέδια της ΜΠΕ της εταιρείας ΧΘ)

Ως γνωστόν, στο Πέραμα θα χρησιμοποιούνται μεγάλες ποσότητες κυανιούχου νατρίου για την ανάκτηση χρυσού από τα εξορυχθέντα πετρώματα: Η κατανάλωση κυανιούχου νατρίου (NaCN) σύμφωνα με την ΜΠΕ της εταιρεία ΧΘ θα είναι: ημερησίως 2,1 τόνοι, ετησίως 780 τόνοι και στα 9 χρόνια λειτουργίας του έργου 7.000 τόνοι. Για την πολυσυζητημένη «αποτοξίνωση» με τη μέθοδο INCO θα εισάγονται ανάλογα μεγάλες ποσότητες χημικών αντιδραστηρίων, όπως μεταδιθειώδες νάτριο (Na2S2O5), και θειϊκός χαλκός [CuSO4.5H2O] κ.ά.

Οι χημικές διαδικασίες της επεξεργασίας, η έντονη διαλυτότητα μετάλλων στα κυανικά διαλύματα, η εισαγωγή χημικών αντιδραστηρίων και τα τοξικά υλικά που απορρέουν από τις χημικές αντιδράσεις στα υδατικά διαλύματα της μεταλλουργίας θα συνεχίζουν την πορεία τους στο χώρο εναπόθεσης των μεταλλευτικών τελμάτων. Τα τέλματα από χημική άποψη θα είναι στην τελική ανάλυση ιδιαίτερα σύνθετα σύνολα και ο χημικός τους χαρακτηρισμός εν πολλοίς είναι αδύνατος. Θα περιέχουν:

► Ποικιλία τοξικών ενώσεων: ελεύθερα κυανιόντα, μεταλλοκυανιούχα σύμπλοκα, κυανικά, θειοκυανιούχα, αμμωνία, οργανοκυανιούχες ενώσεις.
► Διάφορα μέταλλα: Fe, Pb, Zn, Cu, As, Cd, Bi, Sb, Co, Te, Se κ.ά.
► Αμέταλλα (θειικά, νιτρικά).
► Πιθανόν ραδιενεργά στοιχεία (ράδιο, ουράνιο).

Ο κάθε πολίτης ας υπολογίσει λοιπόν τη συμφορά που θα προκύψει σε περίπτωση αστοχίας εάν τα δηλητηριώδη αυτά τέλματα ξεχυθούν στον παραλιακό χώρο του Θρακικού Πελάγους.

Η προγραμματιζόμενη λεκάνη τελμάτων στις Σάπες Ροδόπης

Η εταιρεία «Μεταλλευτική Θράκης» (ΜΘ), η δεύτερη θυγατρική της «Eldorado Gold» στη Θράκη, σχεδίασε για το προγραμματιζόμενο έργο εκμετάλλευσης χρυσού στις Σάπες μια μεγάλη σε μήκος λεκάνη τελμάτων στη χαράδρα ενός ρέματος που εκρέει στο κεντρικό ρέμα Ζεστόρρεμα, στη τοποθεσία «Αλογότοπος», 2 χιλιόμετρα βορειοανατολικά Σαπών. Η μεγάλη έκταση του ρέματος (1.700 μέτρα) με πολλές διακλαδώσεις στη νότια και νοτιοδυτική πλευρά του, η υψομετρική διαφορά ροής (200 μέτρα) και η σχετικά μεγάλη λεκάνη απορροής (σχεδόν ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο) προμηνύουν έντονη ροή μεγάλων ποσοτήτων βρόχινων νερών. Σε ασυνήθιστες βροχοπτώσεις θα δημιουργούνται μεγάλες πιέσεις στην κατάντη του ρέματος που θα οδηγήσουν αργά ή γρήγορα στη θραύση του φράγματος.

Σημειώνεται ότι στις Σάπες προγραμματίζεται η επεξεργασία θειούχου μεταλλεύματος (μεταλλοφορία Οχιάς) με τη μέθοδο της «επίπλευσης» για την ανάκτηση χρυσοφόρου συμπυκνώματος. Μόνο από τα στοιχεία των «μελετών» της ΜΘ αθροίζονται πάνω από 10 θειούχα ορυκτά από τα οποία πηγάζουν μεγάλες ποσότητες θείου (S) και τα τοξικά μεταλλικά χημικά στοιχεία: αρσενικό (As), αντιμόνιο (Sb), μόλυβδος (Pb), τελλούριο (Te), βισμούθιο (Bi), χαλκός (Cu), ψευδάργυρος (Zn) και κάδμιο (Cd). Τα τοξικά αυτά συστατικά μετά τη μεταλλουργική επεξεργασία («επίπλευση») και θα καταλήγουν εν μέρει στο τέλμα.

Η 2η κατηγορία υλικών που θα καταλήγουν στο χώρο εναπόθεσης των μεταλλευτικών τελμάτων είναι τα χημικά αντιδραστήρια της μεταλλουργικής επεξεργασίας και τα σχετικά παράγωγα των χημικών ενώσεων. Η «Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» (2011) αναφέρει (πίν. 6.3-8) 10 τοξικά και επιβλαβή στην υγεία χημικά αντιδραστήρια. Οι χημικές ενώσεις και τα τοξικά παράγωγα της μεταλλουργικής επεξεργασίας θα συνεχίσουν βέβαια την πορεία τους και μετά την εναπόθεση στη μεγάλη αυτή «χαβούζα» τελμάτων
Στη συγκεκριμένη λεκάνη αποβλήτων στην τοποθεσία «Αλογότοπος», θα απειλούν διαρροές και αστοχίες το υδρολογικό σύστημα στο Ζεστόρρεμα και στη συνέχεια τον ποταμό Φιλιούρη που διασχίζει ένα μεγάλο τμήμα του κάμπου Σαπών – Ξυλαγανής – Ν. Σιδηροχώρι και εκρέει στον όρμο Ιμέρου, μεταξύ Μαρώνειας και Φαναριού. Ο καθένας μπορεί να υπολογίσει την επικινδυνότητα στη δημόσια υγεία και την αναπόφευκτη δυσφήμιση και υποβάθμιση των γεωργικών προϊόντων της περιοχής Σαπών – Κομοτηνής.

Λεκάνη Κοκκινόλακα Χαλκιδικής

Θα γίνει απόθεση 20 εκατομμυρίων τόνων (!!) επικίνδυνων αρσενικούχων αποβλήτων της αμφισβητουμένης μεταλλουργίας «ακαριαίας τήξης», η οποία προτείνεται από την ΕΧ για την ανάκτηση χρυσού και χαλκού από το σύνολο των συμπυκνωμάτων της επεξεργασίας των κοιτασμάτων της Ολυμπιάδας, Μαύρων Πετρών και της προγραμματιζόμενης νέας εκμετάλλευσης στις Σκουριές. Σημειώνεται ότι τα συμπυκνώματα «πυριτών» από τα θειούχα κοιτάσματα, όπως αυτό της Ολυμπιάδας, αποτελούν τεράστιο πρόβλημα, επειδή η μεταλλοφορία σιδήρου, που συνήθως εξουσιάζει ποσοτικά τα μεικτά θειούχα κοιτάσματα, δεν αντιπροσωπεύεται μόνο από τον συνηθισμένο σιδηροπυρίτη (FeS2) παρά εξ’ ίσου ή και κατά το μεγαλύτερο μέρος από τον αρσενοπυρίτη (FeAsS: Fe=34,3% As=46,0% S=19,7%), καθώς και από ενδιάμεσους τύπους αρσενικούχων «πυριτών».

Το σύνολο του συμπυκνώματος που θα οδηγείται για μεταλλουργική επεξεργασία θα έχει λοιπόν υπέρμετρα υψηλές περιεκτικότητες, κατά μέσο όρο 11% σε αρσενικό. Επειδή αυτό δεν είναι αποδεκτό, η εταιρεία προβάλλει ένα σχέδιο «αδρανοποίησης» και μετατροπής του αρσενικού σε «κρυσταλλικό σκοροδίτη» που θα συνοδεύει την αναφερθείσα πυρομεταλλουργική διαδικασία της «ακαριαίας τήξης». Το προϊόν «Σκοροδίτης» χαρακτηρίζεται από την εταιρεία ΕΧ σαν «σταθερό» για απόθεση στον Κοκκινόλακα.

Από τα ορυκτολογικά κριτήρια, τα βιβλιογραφικά δεδομένα και από δικές μας εμπειρίες σχετικά με τις ιδιότητες φυσικού σκοροδίτη και άλλων αρσενικούχων ορυκτών στη ζώνη οξείδωσης της μεταλλευτικής περιοχής του Λαυρίου (σχετική μελέτη μας είναι διαθέσιμη) προκύπτουν τα εξής:

Η δυνατότητα απομάκρυνσης τεραστίων ποσοτήτων αρσενικού και η μετατροπή του σε «κρυσταλλικό σκοροδίτη» υπό συνθήκες συνεχούς και μαζικής παραγωγής είναι μια αμφιλεγόμενη μέθοδος. Σύμφωνα με ορυκτολογικά κριτήρια, θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνεται καθολική και ολοκληρωμένη κρυστάλλωση αρσενικούχων διαλυμάτων σε σκοροδίτη, σε ποσότητες εκατοντάδων τόνων και με ρυθμούς μιας ώρας παραμονής σε αυτόκλειστο, όπως παρουσιάζεται στη ΜΠΕ της ΕΧ. Ένα μεγάλο μέρος του υλικού καθίζησης θα είναι οπωσδήποτε σε άμορφη κατάσταση αλλά και αυτό το κρυσταλλικό μέρος σε κατάσταση ιλύος θα είναι οπωσδήποτε ευδιάλυτο. Η διαλυτότητα του λεπτότατα διαμερισμένου «σκοροδίτη» και η απορροή αρσενικού στο περιβάλλον δεν θα είναι λοιπόν ελεγχόμενη.

Το αρσενικό, το τοξικό και καρκινογόνο αυτό στοιχείο δεν «εξουδετερώνεται» ούτε «καταβυθίζεται», ούτε «δεσμεύεται» σε δήθεν «αδρανή σταθερά υλικά». Το αρσενικό, αφ’ ότου εξορυχθεί και βγει στην επιφάνεια βρίσκει σε διάφορες μορφές τον δρόμο του και αποτελεί διαρκεί απειλή στην δημόσια υγεία. Η απόθεση τέτοιου αρσενικούχου υλικού είναι απαράδεκτη και ανεύθυνη εκ μέρους της πολιτείας που αποδέχεται μια τόσο επικίνδυνη επέμβαση.

Εκτός αυτών, ο κάθε πολίτης μπορεί να υπολογίσει τη διάσταση καταστροφής εάν ξεχυθούν τα δηλητηριώδη αυτά τέλματα σε περίπτωση θραύσης του φράγματος στον Κοκκινόλακα. Επ’ αυτού αρκεί η εξής παράθεση από άρθρο του «Παρατηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων» (antigoldgr.org): «Η λεκάνη Κοκκινολακα απέχει μόλις 500 μ. από τα πρώτα σπίτια του Στρατωνίου και δύο χιλιόμετρα από τη θάλασσα. Το φράγμα Κοκκινόλακα βρίσκεται ακριβώς επάνω στο ενεργό ρήγμα-τέρας του Στρατωνίου, που έχει δώσει στον 20ο αιώνα δυο καταστροφικούς σεισμούς μεγαλύτερους των 7 Ρίχτερ (σεισμός Ιερισσού, Σεπτ. 1932, με 180 νεκρούς και ολοκληρωτική καταστροφή χωριών)».

Σκουριές: Λεκάνες και φράγματα στα ορεινά ρέματα Καρατζά και Λοτσάνικο

Θα αποτεθούν 44 εκατομμύρια τόνοι (!) μεταλλευτικά τέλματα στο ρέμα Καρατζά και 22 εκατομμύρια τόνοι (!) στο ρέμα Λοτσάνικο. Πρόκειται για τα απόβλητα που θα προκύψουν από τη μεταλλουργική επεξεργασία (εμπλουτισμός μεταλλικών ορυκτών με τη μέθοδο της επίπλευσης) των εξορυχθέντων πετρωμάτων του ανοιχτού ορυχείου και του υπόγειου μεταλλείου των Σκουριών. Τα φράγματα στις κοίτες των εν λόγω ρεμάτων θα έχουν αντίστοιχα ύψος 143 (!!) και 131 (!!) μέτρα και θα απέχουν 7 χλμ από τον κόλπο Ιερισσού.

Επειδή το μήκος των ρεμάτων δεν επαρκεί, η ΕΧ επέλεξε την ανύψωση των λεκανών κατασκευάζοντας τα εν λόγω γιγαντιαία φράγματα και επιπλέον την κεκλιμένη απόθεση (κλίση 12% ή 7°) των τελμάτων.

Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις συμπεραίνεται ότι δεν είναι δυνατόν τα πρωτοφανή σε ύψος αυτά φράγματα να παραμείνουν σταθερά και να συγκρατήσουν διαχρονικά τα ασταθή ιζήματα τελμάτων, όταν τα τέλματα αυτά με λεπτότατα διαμερισμένη κοκκίωση θα συμπεριφέρονται σαν αργιλικά ιζήματα με τα γνωστά φαινόμενα “θιξοτροπίας” και ρευστότητας σε περίπτωση βροχοπτώσεων, ιδιαίτερα στην ειδική αυτή περίπτωση της επικίνδυνης κεκλιμένης απόθεσης τους. Αστοχίες και θραύσεις των φραγμάτων στον Καρατζά και Λοτσάνικο είναι κάτω από αυτές τις συνθήκες ήδη προδιαγραμμένες. Δεν είναι απαραίτητο να λεπτομερήσουμε εδώ, διότι υπάρχουν ήδη αρκετές δημοσιευμένες πληροφορίες για τις επικινδυνότητες που θα εγκυμονούν τα απαράδεκτα αυτά θηριώδη κατασκευάσματα.

Το «Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων» έχει καταγγείλει πριν δύο χρόνια τη στατική/δυναμική ανεπάρκεια των φραγμάτων Καρατζά και Λουτσάνικου (antigoldgr.org/blog/2013/09/27/parathriseis-fragmata2). Τέλος θα παραθέσουμε την εξής παρατήρηση σε πρόσφατο άρθρο του «Πατηρητηρίου»: «Τα φράγματα θα κατασκευαστούν σε σαθρό και κατακερματισμένο έδαφος με πολύ μεγάλη κλίση, σε πολύ μικρή απόσταση από το ανοιχτό όρυγμα και το υπόγειο μεταλλείο όπου θα πραγματοποιούνται καθημερινά επί 30 χρόνια ισχυρές εκρήξεις που θα υπονομεύουν τη σταθερότητά του. Τη σεισμική επάρκεια των φραγμάτων που θα βρίσκονται ανάμεσα σε δύο σεισμικά ρήγματα (Στρατωνίου και Γοματίου) αμφισβητεί με γνωμάτευσή του ο Καθηγητής σεισμολογίας Α.Π.Θ. Κ. Παπαζάχος».

Δρ. Κυριάκος Αρίκας
Υφηγητής Ινστιτούτου Ορυκτολογίας – Πετρογραφίας Πανεπιστημίου Αμβούργου

alexpolisonline.com

Click to comment

Απάντηση

ΕΒΡΟΣ

Αλεξανδρούπολη | Ανήμερα της 14ης Μαΐου συναυλία με τους αδερφούς Τσαχουρίδη στο λιμάνι με ελεύθερη είσοδο

Ανήμερα της 14ης Μαΐου, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης διοργανώνει μεγάλη συναυλία με τους αδερφούς Τσαχουρίδη στο λιμάνι της πόλης!

Αμέσως μετά την καθιερωμένη πλέον αναπαράσταση της έλευσης της εικόνας της Παναγιάς Τριφώτισσας από την Αίνο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης μας καλεί σε μια ξεχωριστή συναυλία από τον Κωνσταντίνο και Ματθαίο Τσαχουρίδη σε ένα μοναδικό μουσικό σχήμα με επίκεντρο την ποντιακή λύρα, την ανθρώπινη φωνή και τις απεριόριστες μουσικές δυνατότητες και των δύο.

Βασισμένη σε ήχους αρχέγονους αλλά και μοντέρνους, αυτό που κάνει τη μουσική των δύο αδελφών να ξεχωρίζει είναι η διαφορετική άποψη για τον ήχο που αποδίδεται, εκφράζεται και ερμηνεύεται με την ποντιακή λύρα και τη φωνή αντίστοιχα καθώς και οι ενδιαφέρουσες ενορχηστρώσεις.

Κάτοικοι και επισκέπτες της Αλεξανδρούπολης θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν ένα μοναδικά επιλεγμένο μουσικό ρεπερτόριο, πλαισιωμένο από μια επίλεκτη ομάδα μουσικών, που μπορεί και αφήνει ανύσταχτο το ενδιαφέρον του κάθε ακροατή.

Ένα τραγούδι για τον καθένα λοιπόν, που αγγίζει την ψυχή και το σώμα καθώς το μουσικό σχήμα «Ψυχή και Σώμα» που δημιούργησαν οι αδερφοί Τσαχουρίδη είναι ένα μουσικό ταξίδι υψηλής αισθητικής και συγκίνησης. Ένα εκρηκτικό μουσικό κράμα με στοιχεία Ελληνικής, κινηματογραφικής, εθνικής και κλασσικής μουσικής, βασισμένη σε ήχους αρχέγονους αλλά και μοντέρνους.

Ακολουθώντας τις πετυχημένες τους εμφανίσεις στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, οι αδελφοί Τσαχουρίδη με τη μουσική παράσταση «Ψυχή και Σώμα» παρουσιάζουν και στην Αλεξανδρούπολη ένα σπάνιο ντουέτο και μία μοναδική ροή προγράμματος και ελεύθερη είσοδο για όλους!!

Συντελεστές Ορχήστρας

ΜΟΥΣΙΚΟΙ

ΤΕΧΝΙΚΟΙ

Ποντιακή λύρα βιολί, φωνή: Ματθαίος Τσαχουρίδης

Φωνή: Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης

Ενορχηστρώσεις – πιάνο: Αντώνιος Σαρακατσιάνος

Καβάλ, κλαρίνο: Γεώργιος Σκηπητάρης

Λαούτο: Γιάννης Πούλιος

Ακορντεόν: Αθανάσιος Σωτηριάδης

Νταούλι, καχόν: Γεώργιος Κορτσινίδης

Νταραμπούκα, ρεκ: Ιμπραήμ Ιπραήμογλου

Ηχολήπτης FOH: Ιωάννης Ιωαννίδης

Ηχολήπτης Stage: Κώστας Πατρίκας

Οργάνωση και εκτέλεση παράγωγης : J2 Art Group

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Ιπτάμενος «δραπέτης» στον Εβρο

Ενας μαύρος κύκνος από την Ωκεανία στα νερά του Δέλτα, ξαφνιάζοντας τους παρατηρητές – Σπάνιες εμφανίσεις άγριων πτηνών από τον Βορρά έως τον Νότο.

Τι δουλειά έχει ένας «δραπέτης» από την Ωκεανία στα νερά του Εβρου; Ενας εντυπωσιακός μαύρος κύκνος έκανε την εμφάνισή του πριν από λίγες ημέρες στο Δέλτα του Εβρου ξαφνιάζοντας τους παρατηρητές, καθώς οι μαύροι κύκνοι συναντώνται, στην πλειονότητά τους, στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Ηταν άγνωστοι στη Γηραιά Ηπειρο μέχρι το 1697 όταν ολλανδοί εξερευνητές περιπλανήθηκαν για πρώτη φορά στον ποταμό Swan River της Δυτικής Αυστραλίας, ενώ σήμερα ένας μικρός πληθυσμός τους ζει στη Μεγάλη Βρετανία ως «διακοσμητικό πτηνό». Και ενώ ο μοναχικός μαύρος κύκνος απολάμβανε τα νερά του Εβρου, μια νέα έκπληξη περίμενε τους ειδικούς: φλαμίνγκο εντοπίστηκαν σε παραλίες της Λούτσας και της Βουλιαγμένης, χωρίς κανείς να γνωρίζει πώς έφτασαν εκεί.

Ο μαύρος κύκνος του Εβρου έγινε αντιληπτός κατά τη διάρκεια επιστημονικής παρακολούθησης από το προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων στο Δέλτα του Εβρου και στη Δαδιά, το οποίο έκανε λόγο για μια ευχάριστη έκπληξη. Πανέμορφος, με άνοιγμα φτερών σχεδόν δύο μέτρων, το είδος αυτό θεωρείται ένα «ρομαντικό» πτηνό: ζευγαρώνει μόνο με ένα ταίρι κατά τη διάρκειά της ζωής του και αν ο σύντροφός του πεθάνει, δεν προσπαθεί να τον αναπληρώσει. Μεγάλοι πληθυσμοί του ζουν σε υγροτόπους της Νοτιοδυτικής και Ανατολικής Αυστραλίας, σε λίμνες γλυκού, υφάλμυρου και αλμυρού νερού, σε βάλτους και σε ποτάμια όπου μπορούν να βρουν εύκολα υδρόβια φυτά για να τραφούν. Σε ολόκληρο τον κόσμο υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 500.000 μαύροι κύκνοι, ενώ πληθυσμοί τους εντοπίζονται επίσης στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία και στην Κίνα.

Ο μαύρος κύκνος εντοπίστηκε να απολαμβάνει τα νερά στο Δέλτα του Εβρου

Πριν από περίπου 15 χρόνια ένας μαύρος κύκνος είχε παρατηρηθεί για ακόμη μία φορά στον Εβρο, όμως οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν πρόκειται για το ίδιο πτηνό με αυτό που συνάντησαν τώρα. Ενας μαύρος κύκνος, τον οποίο οι περίοικοι είχαν ονομάσει Μπλάκι, ζούσε και στο λιμάνι του Πόρτο Ράφτη ως το 2022, οπότε έφυγε από τη ζωή μπλεγμένος στις πετονιές ψαρά. «Στην Ευρώπη ζουν τρία είδη κύκνων – οι βουβόκυκνοι, οι αγριόκυκνοι και οι νανόκυκνοι. Το Δέλτα του Εβρου είναι μία από τις πιο σημαντικές περιοχές παγκοσμίως για τους νανόκυκνους καθώς ο πληθυσμός τους εδώ παρουσιάζει μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Ετσι, είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα, σε μια περιοχή με λευκούς κύκνους να συναντάς και έναν μαύρο. Δεν είναι κάτι συνηθισμένο», λέει στα «ΝΕΑ» η Ελένη Μακρυγιάννη, περιβαλλοντολόγος στη Μονάδα Διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων της περιοχής. «Παρότι πρόκειται για ένα πουλί της Ωκεανίας, στην Ευρώπη λειτουργούν εκτροφεία για μαύρους κύκνους και για άλλα όμορφα πουλιά, τα οποία πωλούνται είτε σε πάρκα της Ευρώπης είτε σε ευκατάστατους ιδιοκτήτες που έχουν λίμνη στο σπίτι τους και μπορούν να τα φιλοξενήσουν. Εικάζουμε ότι ο συγκεκριμένος κύκνος δραπέτευσε από κάποιο τέτοιο εκτροφείο και έτσι έφτασε στο Δέλτα του Εβρου», εξηγεί.

Παρασύρθηκαν

Και ενώ οι επιστήμονες στον Εβρο ασχολούνται με τον μαύρο κύκνο, ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ» προσπαθεί να διαλευκάνει το μυστήριο των φλαμίνγκο στην Αρτέμιδα και τη Βουλιαγμένη. «Εδώ και μία εβδομάδα δεχόμαστε δεκάδες τηλέφωνα αναφορικά με την παρουσία ενός φλαμίνγκο στην πλαζ της Βουλιαγμένης, και από χτες για ένα άλλο στην Αρτέμιδα», ανέφερε η οργάνωση σε ανάρτησή της στο Facebook. Μαρτυρίες έκαναν λόγο για φλαμίνγκο και στο Πόρτο Ράφτη στα τέλη Απριλίου.

Μαγικό θέαμα με φλαμίνγκο στη Βουλιαγμένη

«Τα πουλιά που εντοπίστηκαν είναι ενήλικα και υγιή. Τα φλαμίνγκο συνήθως ζουν πολλά μαζί σε υφάλμυρα νερά, σε λιμνοθάλασσες και δέλτα ποταμών. Τα συγκεκριμένα δεν ξέρουμε πώς βρέθηκαν σ΄ αυτή την πλευρά της Αττικής. Φλαμίνγκο σε κατάλληλο βιότοπο μπορεί κανείς να συναντήσει στο Βουρκάρι Μεγάρων. Ισως παρασύρθηκαν από τους δυνατούς ανέμους», εξηγεί η «ΑΝΙΜΑ».

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το φλαμίνγκο της Βουλιαγμένης φέρει δαχτυλίδι, ενώ η «ΑΝΙΜΑ» έχει επικοινωνήσει με το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης για να αντλήσει περισσότερες πληροφορίες.

Τα φλαμίνγκο είναι ένα μεταναστευτικό είδος με κύρια σημεία αναπαραγωγής τη Νότια Ευρώπη και τη Νότια Αφρική και αποτελούν τακτικό αποδημητικό επισκέπτη της χώρας μας με συχνές εμφανίσεις σε παράκτιους υγρότοπους. Το 2020 έγινε για πρώτη φορά αναπαραγωγή φλαμίνγκο στην Ελλάδα, με μωρά φλαμίνγκο να εντοπίζονται στη Λιμνοθάλασσα του Αγίου Μάμα στη Χαλκιδική, τα οποία όμως δεν κατάφεραν να επιζήσουν.

Γαλάζιος καρχαρίας στη Γλυφάδα

 Καρχαρίας εντοπίστηκε να κολυμπά τη Δεύτερα του Πάσχα στη θαλάσσια περιοχή της Γλυφάδας, μία ημέρα μετά την εμφάνιση άλλου καρχαριοειδούς στο λιμάνι του Βόλου. Παρά την αναστάτωση που προκλήθηκε, οι επιστήμονες εξηγούν πως δεν πρόκειται για σπάνιο φαινόμενο και επισημαίνουν ότι στις ελληνικές θάλασσες ζουν 34 είδη καρχαριών που κινούνται από τα ρηχά νερά μέχρι σε βάθος ενός χιλιομέτρου.

Οι ειδικοί εικάζουν ότι ο νεαρός γαλάζιος καρχαρίας της Γλυφάδας παρασύρθηκε στα ρηχά κυνηγώντας κάποιο θήραμα και θεωρούν την παρουσία του ως «μια υπενθύμιση ότι οι θάλασσες δεν είναι μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για τα υπόλοιπα είδη με τα οποία συγκατοικούμε»…

tanea.gr

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Περιοδεία Υποψηφίων Ευρωβουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π.Σ. στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Κλιμάκιο υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π.Σ., αποτελούμενο από τον εν ενεργεία ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη, την Αναστασία Σαπουνά και τον Γρηγόρη Στογιαννίδη, θα επισκεφθεί από την Παρασκευή 10 Μαΐου μέχρι και την Τρίτη 14 Μαΐου την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η επίσκεψή τους θα εκκινήσει την Παρασκευή και το Σάββατο 10 και 11 Μαΐου από τη Θάσο και την Καβάλα.

Κατά την περιοδεία τους στη Θάσο, την Παρασκευή, θα συναντηθούν στον Λιμένα με επαγγελματίες και φορείς του τουρισμού, στις 10.30, στο ζαχαροπλαστείο Σταμάτης.

Στις 12.00 το μεσημέρι θα επισκεφθούν την Ποταμιά και θα συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του πανηγυριού της Ζωοδόχου Πηγής.

Στη συνέχεια, στις 2.00 μετά το μεσημέρι θα επισκεφθούν το Κέντρο Υγείας Πρίνου, όπου θα ενημερωθούν από τους υγειονομικούς και τους υπεύθυνους του ΕΚΑΒ για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Τέλος, στις 6.00 το απόγευμα θα συνομιλήσουν με μέλη Περιβαλλοντικών Συλλόγων και πολίτες στην πλατεία, στη Σκάλα Καλλιράχης.

Επιστρέφοντας από την Θάσο, την Παρασκευή το βράδυ, στις 9.30, θα συναντηθούν στο Cityzen με μέλη και φίλους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π.Σ., ενώ το Σάββατο το πρωί θα περιηγηθούν στην πόλη της Καβάλας, όπου θα συναντήσουν και θα συνομιλήσουν με τους πολίτες.

Μετά το μεσημέρι θα αναχωρήσουν για την πόλη της Δράμας, τρίτο σταθμό της περιοδείας τους στην Α.Μ.Θ. Θα ακολουθήσει την Κυριακή η Ξάνθη, τη Δευτέρα η Αλεξανδρούπολη και την Τρίτη η Κομοτηνή.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Δηλητηριώδη μεταλλευτικά τέλματα και μοιραίες θραύσεις φραγμάτων | Σήμερα στη Βραζιλία, αύριο στη Θράκη

του Δρ. Κυριάκου Αρίκα

Πριν μερικές εβδομάδες, στις 5 Νοεμβρίου 2015 κατέρρευσαν δυο φράγματα συγκράτησης τελμάτων στο μεταλλείο σιδήρου Samarca της περιοχής Moniano στη Βραζιλία που ανήκει σε μια κοινοπραξία της Αυσρτραλιανής BHP Billiton και της Βραζιλιάνικης Vale. Πάνω από 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (!) σιδηρούχα μεταλλευτικά τέλματα ξεχύθηκαν σαν μεγάλο ποτάμι και εξαφάνισαν κυριολεκτικά τον σε απόσταση 2,5 χλμ. ευρισκόμενο οικισμό Bento Rodrigues.

Οι ειδήσεις αναφέρουν ότι 8 νεκροί ανασύρθηκαν από το παχύ στρώμα της ρυπασμένης κόκκινης λάσπης και αγνοούνται άλλα 20 άτομα. Ευτυχώς έγινε το δυστύχημα κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι περισσότεροι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν και πρόλαβαν να εκκενώσουν το σχολείο από τους μαθητές και να διαφύγουν το θανατηφόρο «τσουνάμι» των αποβλήτων. Στην παρούσα εισήγηση παρουσιάζουμε για λόγους χώρου μια μόνο φωτογραφία από τις πολυάριθμες φρικτές εικόνες (και πολλά video) που κυκλοφορούν στις ανά τον Κόσμο ιστοσελίδες των ΜΜΕ.

Ο οικισμός 600 κατοίκων Bento Rodrigues εξαφανίστηκε τελειωτικά. Το ορμητικό «τσουνάμι» των σιδηρούχων αποβλήτων, ύψους μέχρι 20 μ., παρέσυρε τις στέγες και κατάστρεψε ολοσχερώς τα οικήματα. Ο χείμαρρος του τέλματος ήταν τόσο σφοδρός, ώστε το αυτοκίνητο που διακρίνεται στη δεξιά λεπτομέρεια της εικόνας, σηκώθηκε αρκετά μέτρα ψηλά και «προσγειώθηκε» επάνω στην κατεστραμμένη στέγη ενός οικήματος

Πριν ένα χρόνο, στις στις 4 Αυγούστου 2014 βούιξαν τα ΜΜΕ για ένα επίσης μεγάλο δυστύχημα θραύσης φράγματος σε μεταλλείο χαλκού – χρυσού της εταιρείας Imperial Metals στο Mount Polley, στον κεντρικό Καναδά. 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μολυσμένου νερού και 4,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα τοξικής λάσπης μεταλλευτικών τελμάτων ξεχύθηκαν τότε στη διπλανή λίμνη Polley, κατόπιν στο ρέμα Hazeltine και τελικά στη μεγάλη λίμνη Qusnel.

Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα καταγράφτηκαν δύο ακόμη δυστυχήματα θραύσης φραγμάτων, συγκεκριμένα στις 7 Αυγούστου 2014 (3 ημέρες μετά το δυστύχημα στο Mount Polley) στο μεταλλείο χαλκού σιδήρου Buenauvista del Cobre στο Μεξικό και στις 10 Σεπτεμβρίου 2014 στο μεταλλείο σιδήρου Herculano στη Βραζιλία. Δηλαδή, σε 1 χρόνο και 3 μήνες σημειώθηκαν 4 μεγάλα δυστυχήματα, και δεν θα σταθούμε σε αστοχίες και διαρροές τελμάτων που συνήθως δεν βρίσκουν απήχηση στα διεθνή ΜΜΕ. H στατιστική καταχώριση “Chronology of major tailings dam failures” (www.wise-uranium.org/mdaf.html), που καταγράφει τα κυριότερα δυστυχήματα σε μεταλλεία από θραύσεις φραγμάτων παρουσιάζει αυτή τη στιγμή 101 τέτοια δυστυχήματα σε διάφορα μεταλλεία ανά τον κόσμο από τα τελευταία 55 χρόνια (1961 έως 2015), δηλαδή κατά μέσο όρο δύο μεγάλες καταστροφές τον χρόνο.

Τα στατιστικά αυτά δεδομένα μας προειδοποιούν λοιπόν ποια θα είναι η τύχη ανάλογων φραγμάτων που σχεδιάστηκαν για τις εκμεταλλεύσεις χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική και Θράκη, διότι είναι θέμα χρόνου πότε θα καταρρεύσουν οποιαδήποτε φράγματα συγκράτησης μεταλλευτικών αποβλήτων. Θραύσεις φραγμάτων συμβαίνουν συχνά ύστερα από ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις. Ο καθένας έχει μπροστά του τις εικόνες τραγικών καταστροφών και ολισθήσεων από θυελλώδεις βροχοπτώσεις ανά τον κόσμο, συχνότερες τα τελευταία χρόνια λόγω των κλιματικών αλλαγών. Υπάρχουν όμως και άλλα αίτια αστοχιών, όπως π.χ. σεισμικές δονήσεις ή τεκτονικές κινήσεις.

Σημειώνεται ότι για το πρόσφατο δυστύχημα στη Βραζιλία αναφέρθηκαν στα ΜΜΕ (π.χ. στη βραζιλιάνικη εφημερίδα «O GLOBO» και στο γερμανικό περιοδικό «DER SPIEGEL») σαν αιτία της κατάρρευσης του φράγματος μικροσεισμοί που καταγράφτηκαν σε σεισμογράφους του Πανεπιστημίου Brasilia. Αυτά μας προϊδεάζουν για το τι αναμένεται ειδικά στη ΒΑ Χαλκιδική, όπου οι προγραμματιζόμενες γιγαντιαίες λεκάνες τελμάτων με τα θηριώδη φράγματα θα κατασκευαστούν ακριβώς επάνω ή ενδιάμεσα σε ενεργά σεισμικά ρήγματα που έδωσαν στο παρελθόν καταστρεπτικούς σεισμούς μέχρι 7 Ρίχτερ (βλ. παρακάτω)

Προτεινόμενοι χώροι απόθεσης μεταλλευτικών στη ΒΑ Χαλκιδική και Θράκη

Ως γνωστόν, οι μεταλλευτικές δραστηριότητες στη Χαλκιδική και Θράκη ελέγχονται αποκλειστικά από την καναδέζικη κοινοπραξία «Edorado Gold», από την οποία απορρέουν οι θυγατρικές εταιρείες με ελληνικά ονόματα: «Ελληνικός Χρυσός (ΕΧ)» στη ΒΑ Χαλκιδική, «Χρυσσωρυχεία Θράκης (ΧΘ)» στο Πέραμα και «Μεταλλευτική Θράκης (ΜΘ)» στις Σάπες.

Στη Θράκη σχεδιάστηκαν εγκαταστάσεις απόθεσης μεταλλευτικών τελμάτων στο Πέραμα Ν. Έβρου και στις Σάπες Ν. Ροδόπης. Στη ΒΑ Χαλκιδική θα κατασκευαστούν 3 λεκάνες με τα ανάλογα φράγματα συγκράτησης μεταλλευτικών αποβλήτων: στον Κοκκινόλακα και δύο λεκάνες στις Σκουριές.

Η «πυραμίδα» μεταλλευτικών τελμάτων στο Πέραμα Έβρου

Η Εταιρεία «Χρυσωρυχεία Θράκης» (ΧΘ) παρουσίασε το 2011 ένα νέο σχέδιο εγκατάστασης για την απόθεση των μεταλλευτικών τελμάτων σε απόσταση 300 μέτρα νοτιοανατολικά από το ανοιχτό ορυχείο και 500 μ. νότια από τον οικισμό Πέραμα. Η εγκατάσταση θα ξεκινήσει με μία λεκάνη που θα περιλαμβάνει τον χώρο ενός ρέματος με την ονομασία «Σπαλτζακ». Το σημείο εκροής του «Σπαλτζάκ» στο κεντρικό ρέμα «Παλιόρεμα» απέχει από το Θρακικό Πέλαγος μόνο 3,5 χλμ. Η στέψη της νεοσχεδιασμένης αυτής λεκάνης τελμάτων έχει τριγωνικό σχήμα με μήκος πλευρών 900, 750 και 650 μέτρα. Στην νοτιοανατολική πλευρά της λεκάνης, στην κατάντη του ρέματος «Σπαλτζάκ», θα ανορθωθεί το κύριο ανάχωμα (φράγμα) ύψους 40 μέτρων.

Η χωρητικότητα της χαράδρας «Σπαλτζάκ» επαρκεί για την εναπόθεση μεταλλευτικών τελμάτων 1.800.000 κυβ. μέτρων = 2.900.000 τόνων. Για τα υπόλοιπα τέλματα 4.900.000 κυβ. μέτρων = 7.900.000 τόνων, σχεδίασε η εταιρεία την πυραμιδοειδή „ανυψωτική επέκταση“ του χώρου εναπόθεσης με εσωτερικά αναχώματα ύψους 5 μέτρων σε 10 επίπεδα, τα οποία θα πατούν επάνω (!!) στο υγρό τέλμα. Σύμφωνα με το σχέδιο της ΜΠΕ η πελώρια αυτή “χαβούζα” θα ανυψωθεί με αυτόν τον τρόπο από υψόμετρο 195 στα 245 μέτρα (δηλαδή κατά 50 μέτρα). Τελικά θα ξεπροβάλλει μια γιγαντιαία “βαθμιδώδης πυραμίδα” από μεταλλευτικά τέλματα και αναχώματα. Το συνολικό ύψος από το βαθύτερο σημείο του ρέματος μέχρι τη στέψη της πυραμίδας θα πλησιάσει τα 90 μέτρα!!! Το συνολικό μήκος όλων των περιφερειακών εσωτερικών αναχωμάτων ανέρχεται σε 13.150 μέτρα!!! Οι μεγάλες αυτές διαστάσεις μήκους των εσωτερικών αναχωμάτων δημιουργούν πολλά ερωτήματα σε ότι αφορά στατιστικά τις πιθανότητες φθορών, ρηγματώσεων και θραύσεων.

Διερωτάται κανείς, πώς είναι δυνατόν να στηριχθεί ένα τέτοιο μεγάλο σύστημα αναχωμάτων σε ασταθή ιζήματα τελμάτων, όταν αυτά με κοκκίωση μερικών μικρών (μερικών χιλιοστών του χιλιοστού!) θα συμπεριφέρονται σαν αργιλικά ιζήματα με τα γνωστά φαινόμενα “θιξοτροπίας” και ρευστότητας σε περίπτωση βροχοπτώσεων, ώστε να δημιουργούν διαρκή προβλήματα στη σταθεροποίηση των αναχωμάτων. Άλλωστε ο «φλοιός» της «πυραμίδας» που σχηματίζεται από τα εσωτερικά αναχώματα είναι πολύ λεπτός, στις επαφές των αναχωμάτων μόνο 1 έως 2 μέτρα (βλ. στην παρακάτω εικόνα), και δεν μπορούν να αντέξουν διαχρονικά στις τις πλάγιες δυνάμεις που θα εξασκούνται από τον όγκο των τελμάτων. Ένα τέτοιο σύστημα εναπόθεσης τοξικών μεταλλευτικών τελμάτων είναι απαράδεκτο διότι διαχρονικά θα εξελιχθεί σίγουρα σε μία διαρκή πηγή διαρροών τοξικών ουσιών με μεγάλες πιθανότητες σε μια ασυνήθιστη βροχόπτωση, να σπάσουν ορισμένα τμήματα της «πυραμίδας» και να παρασύρουν σαν „ντόμινο“ το πολύπλοκο σύστημα αναχωμάτων και το κύριο φράγμα με ολέθριες επιπτώσεις στο Παλιόρεμα, στον παραλιακό χώρο Μεσημβρίας και στο Θρακικό Πέλαγος.

Η εγκατάσταση απόθεσης μεταλλευτικών τελμάτων στο προγραμματιζόμενο έργο Περάματος. Τομή κατά μήκος και εγκάρσια του ρέματος «Σπαλτζάκ». Σχηματική παράσταση των αναχωμάτων, της πλήρωσης του ρέματος με τέλματα μέχρι το επίπεδο των κατάντη και ανάντη και αναχωμάτων (Α.1 και Α.2) και της ανυψωτικής επέκτασης της εγκατάστασης με εσωτερικά αναχώματα. Μ: Μεγέθυνση, με ακριβή διάταξη και διάσταση των εσωτερικών αναχωμάτων. (Οι τομές απορρέουν από τα στοιχεία και σχέδια της ΜΠΕ της εταιρείας ΧΘ)

Ως γνωστόν, στο Πέραμα θα χρησιμοποιούνται μεγάλες ποσότητες κυανιούχου νατρίου για την ανάκτηση χρυσού από τα εξορυχθέντα πετρώματα: Η κατανάλωση κυανιούχου νατρίου (NaCN) σύμφωνα με την ΜΠΕ της εταιρεία ΧΘ θα είναι: ημερησίως 2,1 τόνοι, ετησίως 780 τόνοι και στα 9 χρόνια λειτουργίας του έργου 7.000 τόνοι. Για την πολυσυζητημένη «αποτοξίνωση» με τη μέθοδο INCO θα εισάγονται ανάλογα μεγάλες ποσότητες χημικών αντιδραστηρίων, όπως μεταδιθειώδες νάτριο (Na2S2O5), και θειϊκός χαλκός [CuSO4.5H2O] κ.ά.

Οι χημικές διαδικασίες της επεξεργασίας, η έντονη διαλυτότητα μετάλλων στα κυανικά διαλύματα, η εισαγωγή χημικών αντιδραστηρίων και τα τοξικά υλικά που απορρέουν από τις χημικές αντιδράσεις στα υδατικά διαλύματα της μεταλλουργίας θα συνεχίζουν την πορεία τους στο χώρο εναπόθεσης των μεταλλευτικών τελμάτων. Τα τέλματα από χημική άποψη θα είναι στην τελική ανάλυση ιδιαίτερα σύνθετα σύνολα και ο χημικός τους χαρακτηρισμός εν πολλοίς είναι αδύνατος. Θα περιέχουν:

► Ποικιλία τοξικών ενώσεων: ελεύθερα κυανιόντα, μεταλλοκυανιούχα σύμπλοκα, κυανικά, θειοκυανιούχα, αμμωνία, οργανοκυανιούχες ενώσεις.
► Διάφορα μέταλλα: Fe, Pb, Zn, Cu, As, Cd, Bi, Sb, Co, Te, Se κ.ά.
► Αμέταλλα (θειικά, νιτρικά).
► Πιθανόν ραδιενεργά στοιχεία (ράδιο, ουράνιο).

Ο κάθε πολίτης ας υπολογίσει λοιπόν τη συμφορά που θα προκύψει σε περίπτωση αστοχίας εάν τα δηλητηριώδη αυτά τέλματα ξεχυθούν στον παραλιακό χώρο του Θρακικού Πελάγους.

Η προγραμματιζόμενη λεκάνη τελμάτων στις Σάπες Ροδόπης

Η εταιρεία «Μεταλλευτική Θράκης» (ΜΘ), η δεύτερη θυγατρική της «Eldorado Gold» στη Θράκη, σχεδίασε για το προγραμματιζόμενο έργο εκμετάλλευσης χρυσού στις Σάπες μια μεγάλη σε μήκος λεκάνη τελμάτων στη χαράδρα ενός ρέματος που εκρέει στο κεντρικό ρέμα Ζεστόρρεμα, στη τοποθεσία «Αλογότοπος», 2 χιλιόμετρα βορειοανατολικά Σαπών. Η μεγάλη έκταση του ρέματος (1.700 μέτρα) με πολλές διακλαδώσεις στη νότια και νοτιοδυτική πλευρά του, η υψομετρική διαφορά ροής (200 μέτρα) και η σχετικά μεγάλη λεκάνη απορροής (σχεδόν ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο) προμηνύουν έντονη ροή μεγάλων ποσοτήτων βρόχινων νερών. Σε ασυνήθιστες βροχοπτώσεις θα δημιουργούνται μεγάλες πιέσεις στην κατάντη του ρέματος που θα οδηγήσουν αργά ή γρήγορα στη θραύση του φράγματος.

Σημειώνεται ότι στις Σάπες προγραμματίζεται η επεξεργασία θειούχου μεταλλεύματος (μεταλλοφορία Οχιάς) με τη μέθοδο της «επίπλευσης» για την ανάκτηση χρυσοφόρου συμπυκνώματος. Μόνο από τα στοιχεία των «μελετών» της ΜΘ αθροίζονται πάνω από 10 θειούχα ορυκτά από τα οποία πηγάζουν μεγάλες ποσότητες θείου (S) και τα τοξικά μεταλλικά χημικά στοιχεία: αρσενικό (As), αντιμόνιο (Sb), μόλυβδος (Pb), τελλούριο (Te), βισμούθιο (Bi), χαλκός (Cu), ψευδάργυρος (Zn) και κάδμιο (Cd). Τα τοξικά αυτά συστατικά μετά τη μεταλλουργική επεξεργασία («επίπλευση») και θα καταλήγουν εν μέρει στο τέλμα.

Η 2η κατηγορία υλικών που θα καταλήγουν στο χώρο εναπόθεσης των μεταλλευτικών τελμάτων είναι τα χημικά αντιδραστήρια της μεταλλουργικής επεξεργασίας και τα σχετικά παράγωγα των χημικών ενώσεων. Η «Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» (2011) αναφέρει (πίν. 6.3-8) 10 τοξικά και επιβλαβή στην υγεία χημικά αντιδραστήρια. Οι χημικές ενώσεις και τα τοξικά παράγωγα της μεταλλουργικής επεξεργασίας θα συνεχίσουν βέβαια την πορεία τους και μετά την εναπόθεση στη μεγάλη αυτή «χαβούζα» τελμάτων
Στη συγκεκριμένη λεκάνη αποβλήτων στην τοποθεσία «Αλογότοπος», θα απειλούν διαρροές και αστοχίες το υδρολογικό σύστημα στο Ζεστόρρεμα και στη συνέχεια τον ποταμό Φιλιούρη που διασχίζει ένα μεγάλο τμήμα του κάμπου Σαπών – Ξυλαγανής – Ν. Σιδηροχώρι και εκρέει στον όρμο Ιμέρου, μεταξύ Μαρώνειας και Φαναριού. Ο καθένας μπορεί να υπολογίσει την επικινδυνότητα στη δημόσια υγεία και την αναπόφευκτη δυσφήμιση και υποβάθμιση των γεωργικών προϊόντων της περιοχής Σαπών – Κομοτηνής.

Λεκάνη Κοκκινόλακα Χαλκιδικής

Θα γίνει απόθεση 20 εκατομμυρίων τόνων (!!) επικίνδυνων αρσενικούχων αποβλήτων της αμφισβητουμένης μεταλλουργίας «ακαριαίας τήξης», η οποία προτείνεται από την ΕΧ για την ανάκτηση χρυσού και χαλκού από το σύνολο των συμπυκνωμάτων της επεξεργασίας των κοιτασμάτων της Ολυμπιάδας, Μαύρων Πετρών και της προγραμματιζόμενης νέας εκμετάλλευσης στις Σκουριές. Σημειώνεται ότι τα συμπυκνώματα «πυριτών» από τα θειούχα κοιτάσματα, όπως αυτό της Ολυμπιάδας, αποτελούν τεράστιο πρόβλημα, επειδή η μεταλλοφορία σιδήρου, που συνήθως εξουσιάζει ποσοτικά τα μεικτά θειούχα κοιτάσματα, δεν αντιπροσωπεύεται μόνο από τον συνηθισμένο σιδηροπυρίτη (FeS2) παρά εξ’ ίσου ή και κατά το μεγαλύτερο μέρος από τον αρσενοπυρίτη (FeAsS: Fe=34,3% As=46,0% S=19,7%), καθώς και από ενδιάμεσους τύπους αρσενικούχων «πυριτών».

Το σύνολο του συμπυκνώματος που θα οδηγείται για μεταλλουργική επεξεργασία θα έχει λοιπόν υπέρμετρα υψηλές περιεκτικότητες, κατά μέσο όρο 11% σε αρσενικό. Επειδή αυτό δεν είναι αποδεκτό, η εταιρεία προβάλλει ένα σχέδιο «αδρανοποίησης» και μετατροπής του αρσενικού σε «κρυσταλλικό σκοροδίτη» που θα συνοδεύει την αναφερθείσα πυρομεταλλουργική διαδικασία της «ακαριαίας τήξης». Το προϊόν «Σκοροδίτης» χαρακτηρίζεται από την εταιρεία ΕΧ σαν «σταθερό» για απόθεση στον Κοκκινόλακα.

Από τα ορυκτολογικά κριτήρια, τα βιβλιογραφικά δεδομένα και από δικές μας εμπειρίες σχετικά με τις ιδιότητες φυσικού σκοροδίτη και άλλων αρσενικούχων ορυκτών στη ζώνη οξείδωσης της μεταλλευτικής περιοχής του Λαυρίου (σχετική μελέτη μας είναι διαθέσιμη) προκύπτουν τα εξής:

Η δυνατότητα απομάκρυνσης τεραστίων ποσοτήτων αρσενικού και η μετατροπή του σε «κρυσταλλικό σκοροδίτη» υπό συνθήκες συνεχούς και μαζικής παραγωγής είναι μια αμφιλεγόμενη μέθοδος. Σύμφωνα με ορυκτολογικά κριτήρια, θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνεται καθολική και ολοκληρωμένη κρυστάλλωση αρσενικούχων διαλυμάτων σε σκοροδίτη, σε ποσότητες εκατοντάδων τόνων και με ρυθμούς μιας ώρας παραμονής σε αυτόκλειστο, όπως παρουσιάζεται στη ΜΠΕ της ΕΧ. Ένα μεγάλο μέρος του υλικού καθίζησης θα είναι οπωσδήποτε σε άμορφη κατάσταση αλλά και αυτό το κρυσταλλικό μέρος σε κατάσταση ιλύος θα είναι οπωσδήποτε ευδιάλυτο. Η διαλυτότητα του λεπτότατα διαμερισμένου «σκοροδίτη» και η απορροή αρσενικού στο περιβάλλον δεν θα είναι λοιπόν ελεγχόμενη.

Το αρσενικό, το τοξικό και καρκινογόνο αυτό στοιχείο δεν «εξουδετερώνεται» ούτε «καταβυθίζεται», ούτε «δεσμεύεται» σε δήθεν «αδρανή σταθερά υλικά». Το αρσενικό, αφ’ ότου εξορυχθεί και βγει στην επιφάνεια βρίσκει σε διάφορες μορφές τον δρόμο του και αποτελεί διαρκεί απειλή στην δημόσια υγεία. Η απόθεση τέτοιου αρσενικούχου υλικού είναι απαράδεκτη και ανεύθυνη εκ μέρους της πολιτείας που αποδέχεται μια τόσο επικίνδυνη επέμβαση.

Εκτός αυτών, ο κάθε πολίτης μπορεί να υπολογίσει τη διάσταση καταστροφής εάν ξεχυθούν τα δηλητηριώδη αυτά τέλματα σε περίπτωση θραύσης του φράγματος στον Κοκκινόλακα. Επ’ αυτού αρκεί η εξής παράθεση από άρθρο του «Παρατηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων» (antigoldgr.org): «Η λεκάνη Κοκκινολακα απέχει μόλις 500 μ. από τα πρώτα σπίτια του Στρατωνίου και δύο χιλιόμετρα από τη θάλασσα. Το φράγμα Κοκκινόλακα βρίσκεται ακριβώς επάνω στο ενεργό ρήγμα-τέρας του Στρατωνίου, που έχει δώσει στον 20ο αιώνα δυο καταστροφικούς σεισμούς μεγαλύτερους των 7 Ρίχτερ (σεισμός Ιερισσού, Σεπτ. 1932, με 180 νεκρούς και ολοκληρωτική καταστροφή χωριών)».

Σκουριές: Λεκάνες και φράγματα στα ορεινά ρέματα Καρατζά και Λοτσάνικο

Θα αποτεθούν 44 εκατομμύρια τόνοι (!) μεταλλευτικά τέλματα στο ρέμα Καρατζά και 22 εκατομμύρια τόνοι (!) στο ρέμα Λοτσάνικο. Πρόκειται για τα απόβλητα που θα προκύψουν από τη μεταλλουργική επεξεργασία (εμπλουτισμός μεταλλικών ορυκτών με τη μέθοδο της επίπλευσης) των εξορυχθέντων πετρωμάτων του ανοιχτού ορυχείου και του υπόγειου μεταλλείου των Σκουριών. Τα φράγματα στις κοίτες των εν λόγω ρεμάτων θα έχουν αντίστοιχα ύψος 143 (!!) και 131 (!!) μέτρα και θα απέχουν 7 χλμ από τον κόλπο Ιερισσού.

Επειδή το μήκος των ρεμάτων δεν επαρκεί, η ΕΧ επέλεξε την ανύψωση των λεκανών κατασκευάζοντας τα εν λόγω γιγαντιαία φράγματα και επιπλέον την κεκλιμένη απόθεση (κλίση 12% ή 7°) των τελμάτων.

Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις συμπεραίνεται ότι δεν είναι δυνατόν τα πρωτοφανή σε ύψος αυτά φράγματα να παραμείνουν σταθερά και να συγκρατήσουν διαχρονικά τα ασταθή ιζήματα τελμάτων, όταν τα τέλματα αυτά με λεπτότατα διαμερισμένη κοκκίωση θα συμπεριφέρονται σαν αργιλικά ιζήματα με τα γνωστά φαινόμενα “θιξοτροπίας” και ρευστότητας σε περίπτωση βροχοπτώσεων, ιδιαίτερα στην ειδική αυτή περίπτωση της επικίνδυνης κεκλιμένης απόθεσης τους. Αστοχίες και θραύσεις των φραγμάτων στον Καρατζά και Λοτσάνικο είναι κάτω από αυτές τις συνθήκες ήδη προδιαγραμμένες. Δεν είναι απαραίτητο να λεπτομερήσουμε εδώ, διότι υπάρχουν ήδη αρκετές δημοσιευμένες πληροφορίες για τις επικινδυνότητες που θα εγκυμονούν τα απαράδεκτα αυτά θηριώδη κατασκευάσματα.

Το «Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων» έχει καταγγείλει πριν δύο χρόνια τη στατική/δυναμική ανεπάρκεια των φραγμάτων Καρατζά και Λουτσάνικου (antigoldgr.org/blog/2013/09/27/parathriseis-fragmata2). Τέλος θα παραθέσουμε την εξής παρατήρηση σε πρόσφατο άρθρο του «Πατηρητηρίου»: «Τα φράγματα θα κατασκευαστούν σε σαθρό και κατακερματισμένο έδαφος με πολύ μεγάλη κλίση, σε πολύ μικρή απόσταση από το ανοιχτό όρυγμα και το υπόγειο μεταλλείο όπου θα πραγματοποιούνται καθημερινά επί 30 χρόνια ισχυρές εκρήξεις που θα υπονομεύουν τη σταθερότητά του. Τη σεισμική επάρκεια των φραγμάτων που θα βρίσκονται ανάμεσα σε δύο σεισμικά ρήγματα (Στρατωνίου και Γοματίου) αμφισβητεί με γνωμάτευσή του ο Καθηγητής σεισμολογίας Α.Π.Θ. Κ. Παπαζάχος».

Δρ. Κυριάκος Αρίκας
Υφηγητής Ινστιτούτου Ορυκτολογίας – Πετρογραφίας Πανεπιστημίου Αμβούργου
Alexandroupoli Online

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Αμετανόητα προκλητικός ο Ράμα | Ρατσιστικό κρεσέντο κατά της Ελλάδας με αναφορές σε Τσάμηδες

Ο Έντι Ράμα τόνισε ότι πρέπει να πειστούν οι Έλληνες και οι Αλβανοί, πως η μοίρα των δύο λαών είναι αχώριστη. Όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας

Σε μια απροκάλυπτα ρατσιστική επίθεση κατά της χώρας που φιλοξένησε την προεκλογική του ομιλία, και στην οποία ζουν και εργάζονται χιλιάδες συμπατριώτες του, προχώρησε από το Γαλάτσι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.

Ο Εντι Ράμα, υποδαύλισε τον Αλβανικό εθνικισμό, έφτασε στο σημείο να αναφερθεί ακόμη και στους Τσάμηδες, και κατηγόρησε την Ελλάδα για ρατσιστικό μίσος και συμπεριφορά κατά των συμπατριωτών του.

Σε μερίδα του ακροατηρίου του μάλιστα, ο διχαστικός και παραληρηματικός λόγος του Ράμα βρήκε ενθουσιώδη υποδοχή, καθώς άστραφταν οι φωτογραφίες στις χειρονομίες με τον αλαβνικό αετό.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι πρέπει να πειστούν οι Έλληνες και οι Αλβανοί, πως η μοίρα των δύο λαών είναι αχώριστη. «Οι απαντήσεις του μέλλοντος δεν μπορούν να βρεθούν στο παρελθόν αλλά στο παρόν», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια περιέγραψε τον τρόπο που οι Αλβανοί έφυγαν από τη χώρα τους μετά το άνοιγμα των συνόρων, λέγοντας πως «ήρθατε σε αυτό το αρχαίο λίκνο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού για να ξεφύγετε από τα ερείπια του Κομμουνιστικού καθεστώτος».

Αναφερόμενος  κατά του ρατσισμού που όπως είπε βίωσαν οι Αλβανοί μετανάστες τόνισε ότι «αντιμετωπίσατε κάθε είδους βάναυσες εκφράσεις αλαζονείας του πλούσιου γείτονα προς τον φτωχό γείτονα».

Έκανε παραλληλισμό για την εκδίωξη Αλβανών μεταναστών με τους Τσάμηδες, υπογραμμίζοντας πως «ζήσατε τον εξευτελισμό των επιχειρήσεων «σκούπα» στο τέλος του 20ού αιώνα, όταν σας πήραν από τα σπίτια σας με τα ρούχα σας τη νύχτα για να απελαθείτε στην Αλβανία, σαν μια ταινία πολύ παλιάς εποχής για τις αναγκαστικές μεταναστεύσεις των προγόνων μας από τα σπίτια τους στη Βόρεια Ελλάδα. Κάνατε 2-3 ασταμάτητα για τα μεροκάματα, τρώγοντας ένα γεύμα την ημέρα».

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Έντι Ράμα

Υποστήριξε ότι πολλοί εκ των Αλβανών που έμειναν στην Ελλάδα άλλαξαν τα ονόματα που τους έδωσαν οι γονείς τους, για να καταφέρουν να πάρουν χαρτιά και να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο, λέγοντας, όμως, ότι «είδατε το παιδί σας να κλαίει επειδή ήταν το καλύτερο στο σχολείο αλλά δεν του δόθηκε το δικαίωμα να συμμετάσχει στην τελετή της σημαίας».

Καταληκτικά ο Έντι Ράμα ανέφερε ότι «βήμα-βήμα καταφέρατε και γίνατε ισότιμοι πολίτες αυτής της χώρας, με τις αξίες σας, τη δουλειά σας, την ορθότητά σας, σας υποδέχτηκαν σαν να μην είστε ξένοι σε αυτή τη χώρα. Βρήκατε τη θέση σας στην ελληνική κοινωνία, κερδίσατε τον σεβασμό του διπλανού σας και την αξιοπρέπεια μιας δημοκρατικής χώρας. Η Ελλάδα είναι δική σας όσο και των Ελλήνων».

Στο τέλος της ομιλίας του κατά τη συνάντηση με Αλβανούς μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα, ο Έντι Ράμα δήλωσε:

«Ζητώ συγγνώμη για οποιοδήποτε λάθος νομίζετε ότι έχω κάνει, αλλά ποτέ δεν πρόδωσα αυτούς που με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους, έστω και μια φορά για αυτήν την εξαιρετική τιμή. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για έναν άνδρα στη ζωή του να ηγείται της χώρας του. Δεν υπάρχει καμία υλική, οικονομική, οικονομική δύναμη, άτομο ή κράτος που να μπορεί να με δελεάσει ή να με πιέσει να λειτουργήσω πίσω από την πλάτη σας και να παραβιάσω τα συμφέροντα. Αυτή ήταν η πιο όμορφη επίσκεψή μου στην Αθήνα και δεν το πιστεύω θα υπάρξει ομορφότερη».

Θα ήθελα επίσης να στείλω εκ μέρους σας ένα μήνυμα στον φίλο μου που εκλέχτηκε από τον λαό αυτής της χώρας για να ηγηθεί της Ελλάδας, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Το 1886 ο ποιητής μας Naim Frasheri έγραψε το ποίημά του στα ελληνικά «Ο αληθινός πόθος των Αλβανών». Ας ζήσουμε με όλους τους γείτονες με τάξη και ειρήνη, ας μην γίνουμε εχθροί και ας πολεμήσουμε. Πολλά ευχαριστώ από εμένα και τους Αλβανούς της Ελλάδας.

Πλήθος κόσμου βρέθηκε στο Γαλάτσι

Σημειώνεται ότι πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο στάδιο του Γαλατσίου το πρωί της Κυριακής για την ομιλία του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα.

Οι Αλβανοί που διαμένουν στην Αθήνα και στις γύρω περιοχές αλλά και πολίτες της Αλβανίας που κατέφθασαν με λεωφορεία προσήλθαν με σημαίες της χώρας τους αλλά και -μερικοί εξ’ αυτών- μπλούζες με το πρόσωπο του Αλβανού πρωθυπουργού ή/και πανό.

Ο Έντι Ράμα μπήκε στην αίθουσα λίγο μετά τις 12:00 υπό τους ήχους του αλβανικού εθνικού ύμνου και καταχειροκροτούμενος από τον κόσμο που φώναζε «Έντι, Έντι».

Την εκδήλωση άνοιξαν ο τραγουδιστής Νόιζι και η τραγουδίστρια Έρα Ρούσι.

Ξεκινώντας, ο Έντι Ράμα απάντησε στο μήνυμα του Φρέντι Μπελέρη ότι «ήρθε στην Ελλάδα για να προκαλέσει», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν ήρθα για να προκαλέσω, ήρθα για να συναντήσω τον λαό μου».

tanea.gr

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Eurovision 2024: Μη χάσετε τον Μεγάλο Τελικό με την Ελλάδα και τη Μαρίνα Σάττι

Τον Μεγάλο Τελικό της 68ης Eurovision θα παρακολουθήσετε, σε απευθείας σύνδεση με τη σκηνή του Malmö Arena, από την ΕΡΤ1 και το Δεύτερο Πρόγραμμα με ελληνικό σχολιασμό καθώς και από το Eurovision Channel, στο ERTFLIX, στην πρωτότυπη μετάδοση, το Σάββατο 11 Μαΐου 2024, στις 22:00.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Μετά την επιτυχημένη εμφάνισή της στον Β’ Ημιτελικό, η Μαρίνα Σάττι κέρδισε για την Ελλάδα το πολυπόθητο εισιτήριο για τον Τελικό με το τραγούδι «ZARI».

Τη μουσική του τραγουδιού «ZARI» συνέθεσαν οι Μαρίνα Σάττι, OGE, Kay Be, Nick Kodonas, Jay Stolar, Gino The Ghost και Jordan Palmer, ενώ τους στίχους υπογράφουν οι VLOSPA, OGE, Μαρίνα Σάττι και Solmeister. Creative director της εμφάνισης της Μαρίνας Σάττι στη σκηνή της Eurovision είναι ο Φωκάς Ευαγγελινός, τη χορογραφία και το movement direction έχει αναλάβει ο Mecnun Giasar (Majnoon), ενώ το art direction οι NMR.

Τον Μεγάλο Τελικό της Eurovision θα σχολιάσουν οι Θανάσης Αλευράς και Ζερόμ Καλούτα.

Το 12άρι της ελληνικής κριτικής επιτροπής, στον Μεγάλο Τελικό της Eurovision θα ανακοινώσει η Έλενα Παπαρίζου, η μοναδική που κατέκτησε την πρώτη θέση για την Ελλάδα στη Eurovision του 2005, με το τραγούδι «My number one».

Στον Τελικό θα συμμετάσχουν οι 20 χώρες που προκρίθηκαν από τους δύο Ημιτελικούς, οι Big Five (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία) και η διοργανώτρια χώρα, Σουηδία.

Η σειρά εμφάνισης των χωρών στον Τελικό έχει ως εξής: Σουηδία, Ουκρανία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ισραήλ, Λιθουανία, Ισπανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Λετονία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Ιταλία, Σερβία, Φινλανδία, Πορτογαλία, Αρμενία, Κύπρος, Ελβετία, Σλοβενία, Κροατία, Γεωργία, Γαλλία, Αυστρία

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Γατάκια, εγώ γκαντέμης;;» | Ο Μητσοτάκης αυτοσαρκάζεται για τις προκρίσεις Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στο Final-4-

Στην ευχή και πρόβλεψή του για πρόκριση Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στο Final-4 της Euroleague, αλλά και στον χαρακτηρισμό «γκαντέμης», αναφέρθηκε μέσω TikTok ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή: sport-fm.gr

Continue Reading

espa logo

espa_logo_en