ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Δεν φτάνουν τα κονδύλια για τους επιλαχόντες των παιδικών σταθμών

Την παρέμβαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας περιμένουν όλα Νομικά Πρόσωπα των δήμων της χώρας, ώστε να εξασφαλιστεί αύξηση της συμμετοχής με εθνικούς πόρους για το πρόγραμμα φιλοξενίας βρεφών και νηπίων στους παιδικούς σταθμούς.

Όπως είναι γνωστό, τα κονδύλια που υπάρχουν διαθέσιμα είναι περίπου 60-70 εκατ. ευρώ και μετά βίας μπορεί να προσεγγίσουν τα 90 – 100 εκατ. την τρέχουσα περίοδο, όταν για πέρυσι απαιτήθηκαν 188 εκατ. για να καλυφθούν 85.000 θέσεις παιδιών.

Στον Δήμο Καβάλας, το Ν.Π. «Αλληλεγγύη» έχει δυναμικότητα 601 θέσεων, όμως λόγω της ποσόστωσης του 70% απορροφητικότητας των αιτήσεων, εγκρίθηκαν 470 μητέρες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν 55 επιλαχούσες (αιτήσεις για 50 νήπια και 5 βρέφη), που έβαλαν ως πρώτη επιλογή κάποιον δημοτικό σταθμό.

Όπως σημείωσε η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου, Ευαγγελία Δρακονάκη, «οι αιτήσεις αυτές θα απορροφηθούν στις δομές, αν δρομολογηθεί η ενίσχυση του Προγράμματος Οικογενειακής Εναρμόνισης της Ε.Ε.Τ.Α.Α. από εθνικούς πόρους.

Αυτό έγινε και πέρυσι και πρόπερσι. Φέτος, ήρθαν λιγότερα χρήματα και δε γνωρίζω τι ποσό θα εκταμιευθεί τελικά για τις ανάγκες όλης της χώρας. Για το Ν.Π. η εισροή χρημάτων από την Ε.Ε.Τ.Α.Α. είναι 1,2 εκατ. ευρώ από τις παραπάνω αιτήσεις, όταν μόνο για τη μισθοδοσία του προσωπικού χρειάζεται ένα ποσό της τάξης του 1.150.000 ευρώ. Αν δεν υπήρχε η επιχορήγηση από τον Δήμο Καβάλας, που ανέρχεται σε ύψος 800.000 ευρώ, αλλά έχει να κάνει με όλες τις δομές, όπως οι παιδικοί σταθμοί, το “Βοήθεια στο Σπίτι” και τα Κ.Α.Π.Η., καταλαβαίνετε σε πόσο δύσκολη θέση θα βρισκόμασταν. Επίσης, αν μείνουν εκτός οι 55 επιλαχούσες μητέρες, αμέσως το Νομικό Πρόσωπο χάνει μια χρηματοδότηση 125.000 ευρώ! Πάντως, όπως και να ‘χει, ο Δήμος Καβάλας θα συμπεριλάβει στις δομές του από αυτές τις επιλαχούσες, όσες μητέρες είναι εργαζόμενες, ώστε να τις ανακουφίσουμε».

Η κ. Δρακονάκη ανέφερε ακόμη ότι ήδη οι δικαιούχες μητέρες, των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν, έχουν ειδοποιηθεί και από την επόμενη εβδομάδα, θα μπορούν να πηγαίνουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς που ενέκρινε η Ε.Ε.Τ.Α.Α., μετά την ανάλυση των εγγράφων.

Τόνισε δε, ότι για τα αιτήματα μετακινήσεων, ότι αυτά θα ολοκληρωθούν, εφόσον υπάρξει έγγραφη διαβεβαίωση από την Ε.Ε.Τ.Α.Α., ώστε ο Δήμος Καβάλας να μην απειληθεί με κάποιο πρόστιμο, σε τυχόν έλεγχο που πρόκειται να διενεργηθεί μελλοντικά, όπως με την περίπτωση του προστίμου των 616.000 ευρώ για την περίοδο 2011-12.

Μια από τα ίδια και στον Δήμο Παγγαίου

Και στον Δήμο Παγγαίου, ίδια είναι η κατάσταση, καθώς από την ποσόστωση του 70% των κατατεθειμένων αιτήσεων που εγκρίθηκαν, επί συνόλου 378 φέτος, στους παιδικούς μέσω Ε.Σ.Π.Α. θα φιλοξενηθούν 225 παιδιά, όταν πέρυσι το νούμερο των ωφελούμενων ήταν 245, με αποτέλεσμα να υπάρχουν 22 επιλαχούσες για τη φετινή σεζόν. Σε περίπτωση μη έγκρισης, το Νομικό Πρόσωπο «Κοινωνική Φροντίδα και Προσχολική Αγωγή» θα απολέσει περίπου 55.000 ευρώ.

Όπως ανέφερε χθες στο «Χ» ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου, Χρήστος Μποσμπότης, ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Α.Μ.-Θ., Ευάγγελος Λαμπάκης ζήτησε επίσημα στοιχεία από όλα τα νομικά πρόσωπα, που υπάγονται οι παιδικοί σταθμοί, ώστε να τα αποστείλει στην Κ.Ε.Δ.Ε. κι αυτή με τη σειρά της να πιέσει τα αρμόδια υπουργεία, για άντληση επιπλέον κονδυλίων, που θα επιτρέψει τη φιλοξενία όλων των δικαιούχων, που είναι σε θέσεις επιλαχόντων.

Δημήτρης Μπουντάς

xronometro.com

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version