Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Δεν φτάνουν τα κονδύλια για τους επιλαχόντες των παιδικών σταθμών

Την παρέμβαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας περιμένουν όλα Νομικά Πρόσωπα των δήμων της χώρας, ώστε να εξασφαλιστεί αύξηση της συμμετοχής με εθνικούς πόρους για το πρόγραμμα φιλοξενίας βρεφών και νηπίων στους παιδικούς σταθμούς.

Όπως είναι γνωστό, τα κονδύλια που υπάρχουν διαθέσιμα είναι περίπου 60-70 εκατ. ευρώ και μετά βίας μπορεί να προσεγγίσουν τα 90 – 100 εκατ. την τρέχουσα περίοδο, όταν για πέρυσι απαιτήθηκαν 188 εκατ. για να καλυφθούν 85.000 θέσεις παιδιών.

Στον Δήμο Καβάλας, το Ν.Π. «Αλληλεγγύη» έχει δυναμικότητα 601 θέσεων, όμως λόγω της ποσόστωσης του 70% απορροφητικότητας των αιτήσεων, εγκρίθηκαν 470 μητέρες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν 55 επιλαχούσες (αιτήσεις για 50 νήπια και 5 βρέφη), που έβαλαν ως πρώτη επιλογή κάποιον δημοτικό σταθμό.

Όπως σημείωσε η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου, Ευαγγελία Δρακονάκη, «οι αιτήσεις αυτές θα απορροφηθούν στις δομές, αν δρομολογηθεί η ενίσχυση του Προγράμματος Οικογενειακής Εναρμόνισης της Ε.Ε.Τ.Α.Α. από εθνικούς πόρους.

Αυτό έγινε και πέρυσι και πρόπερσι. Φέτος, ήρθαν λιγότερα χρήματα και δε γνωρίζω τι ποσό θα εκταμιευθεί τελικά για τις ανάγκες όλης της χώρας. Για το Ν.Π. η εισροή χρημάτων από την Ε.Ε.Τ.Α.Α. είναι 1,2 εκατ. ευρώ από τις παραπάνω αιτήσεις, όταν μόνο για τη μισθοδοσία του προσωπικού χρειάζεται ένα ποσό της τάξης του 1.150.000 ευρώ. Αν δεν υπήρχε η επιχορήγηση από τον Δήμο Καβάλας, που ανέρχεται σε ύψος 800.000 ευρώ, αλλά έχει να κάνει με όλες τις δομές, όπως οι παιδικοί σταθμοί, το “Βοήθεια στο Σπίτι” και τα Κ.Α.Π.Η., καταλαβαίνετε σε πόσο δύσκολη θέση θα βρισκόμασταν. Επίσης, αν μείνουν εκτός οι 55 επιλαχούσες μητέρες, αμέσως το Νομικό Πρόσωπο χάνει μια χρηματοδότηση 125.000 ευρώ! Πάντως, όπως και να ‘χει, ο Δήμος Καβάλας θα συμπεριλάβει στις δομές του από αυτές τις επιλαχούσες, όσες μητέρες είναι εργαζόμενες, ώστε να τις ανακουφίσουμε».

Η κ. Δρακονάκη ανέφερε ακόμη ότι ήδη οι δικαιούχες μητέρες, των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν, έχουν ειδοποιηθεί και από την επόμενη εβδομάδα, θα μπορούν να πηγαίνουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς που ενέκρινε η Ε.Ε.Τ.Α.Α., μετά την ανάλυση των εγγράφων.

Τόνισε δε, ότι για τα αιτήματα μετακινήσεων, ότι αυτά θα ολοκληρωθούν, εφόσον υπάρξει έγγραφη διαβεβαίωση από την Ε.Ε.Τ.Α.Α., ώστε ο Δήμος Καβάλας να μην απειληθεί με κάποιο πρόστιμο, σε τυχόν έλεγχο που πρόκειται να διενεργηθεί μελλοντικά, όπως με την περίπτωση του προστίμου των 616.000 ευρώ για την περίοδο 2011-12.

Μια από τα ίδια και στον Δήμο Παγγαίου

Και στον Δήμο Παγγαίου, ίδια είναι η κατάσταση, καθώς από την ποσόστωση του 70% των κατατεθειμένων αιτήσεων που εγκρίθηκαν, επί συνόλου 378 φέτος, στους παιδικούς μέσω Ε.Σ.Π.Α. θα φιλοξενηθούν 225 παιδιά, όταν πέρυσι το νούμερο των ωφελούμενων ήταν 245, με αποτέλεσμα να υπάρχουν 22 επιλαχούσες για τη φετινή σεζόν. Σε περίπτωση μη έγκρισης, το Νομικό Πρόσωπο «Κοινωνική Φροντίδα και Προσχολική Αγωγή» θα απολέσει περίπου 55.000 ευρώ.

Όπως ανέφερε χθες στο «Χ» ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου, Χρήστος Μποσμπότης, ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Α.Μ.-Θ., Ευάγγελος Λαμπάκης ζήτησε επίσημα στοιχεία από όλα τα νομικά πρόσωπα, που υπάγονται οι παιδικοί σταθμοί, ώστε να τα αποστείλει στην Κ.Ε.Δ.Ε. κι αυτή με τη σειρά της να πιέσει τα αρμόδια υπουργεία, για άντληση επιπλέον κονδυλίων, που θα επιτρέψει τη φιλοξενία όλων των δικαιούχων, που είναι σε θέσεις επιλαχόντων.

Δημήτρης Μπουντάς

xronometro.com

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πιέσεις του Περιφερειάρχη για την ένταξη της Θάσου και της Σαμοθράκης στην βίζα express για τους Τούρκους

Η κινητικότητα που δημιούργησε το μέτρο της ειδικής επταήμερης τουριστικής βίζας εξπρές σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Ρόδο, όπου πρωτοεφαρμόστηκε, οδήγησε, σε τριπλασιασμό των αφίξεων Τούρκων επισκεπτών έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.   Οι Τούρκοι τουρίστες από τις 30 Απριλίου 2024, έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται με την ειδική βίζα επιπλέον το Καστελόριζο, τη Σύμη, την Κάλυμνο, τη Λέρο και τη Λήμνο.

Δυστυχώς στην συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν υπήρχαν τα νησιά της Θάσου και της Σαμοθράκης. Σε δηλώσεις του στο ENA Channel ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρ. Τοψίδης τόνισε ότι ήδη ασκεί πιέσεις έτσι ώστε να αποκτήσουν και τα δύο αυτά νησιά την δυνατότητα να φιλοξενούν Τούρκους τουρίστες μόνο με την έκδοση βίζας express.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Το κάψιμο του Ιούδα στην Παναγία της Θάσου

Για μια ακόμη χρονιά πραγματοποιήθηκε το Έθιμο του Καψίματος του Ιούδα από το Σύλλογο, την Κυριακή του Πάσχα, με πλήθος κόσμου να παρευρίσκεται στο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Παναγίας για να το παρακολουθήσει, μαζί με τη “λειτουργία της αγάπης”, τη μοναδική που πραγματοποιείται στο νησί της Θάσου, λόγω του εθίμου.

Όπως θέλει το έθιμο, προηγήθηκε η περιφορά του ομοιώματος του Ιούδα στο χωριό και στη συνέχεια οδηγήθηκε στην εκκλησία όπου και κάηκε με το άκουσμα του “Χριστός Ανέστη”.

Φυσικά υπήρχε και το κείμενο που συνοδεύει πάντα το έθιμο, με τον πύρινο λόγο του Ιούδα, ο οποίος καυτηρίασε τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Παρουσία χιλιάδων πιστών η περιφορά του Επιταφίου στην Κομοτηνή

Σε κλίμα κατάνυξης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής η συνάντηση των Επιταφίων από πέντε ενορίες στο Ηρώο Κομοτηνής.

Παρά τη βροχή, πλήθος πιστών ακολούθησαν την περιφορά των Επιταφίων στους κεντρικούς δρόμους της Κομοτηνής κατά την κορύφωση του θείου δράματος το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής.

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ενώ περίπου στις 9:00 το βράδυ πραγματοποιήθηκε η έξοδος του Επιταφίου και η περιφορά του στους δρόμους της πόλης με κατάληξη στο Ηρώο Κομοτηνής.

Παρόντες, μεταξύ άλλων, στην Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου και στην περιφορά, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης, ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Μανώλης Ταπατζάς, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Νίκος Ευκαρπίδης και ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης.

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en