Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν υπογράφω δήλωση μετανοίας ζητώντας παράταση του μνημονίου

image_print

Η πρώτη συνέντευξη του Βαρουφάκη στη θέση του υπουργού Οικονομικών

Βοήθεια από την Αμερική ψάχνει ο Έλληνας υπουργός οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του MEGA στην Ουάσινγκτον Μιχάλη Ιγνατίου ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε την υποστήριξη και την παρέμβαση των Αμερικανών προκειμένου να αλλάξουν στάση οι Ευρωπαίοι ενόψει των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις την Παρασκευή του εκπροσώπου τύπου του Λευκού Οίκου στις οποίες ο κ. Έρνεστ είχε αναφέρει ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά με την ΕΕ και με τους νέους πολιτικούς ηγέτες στην Ελλάδα, προκειμένου να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε αυτές τις διαφορές και να επαναφέρουμε την Ελλάδα, την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία στο μονοπάτι της ανάπτυξης και της ευημερίας, επειδή αυτό, τελικά, θα είναι προς το συμφέρον της αμερικανικής οικονομίας».

Επίσπευση των επαφών των στελεχών της νέας ελληνικής κυβέρνησης παρατηρείται τις τελευταίες ώρες με τους Ευρωπαίους πολιτικούς να αγωνιούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην πορεία της ευρωοικονομίας και στις αντιδράσεις των αγορών η ρήξη που καταγράφηκε στην Αθήνα μεταξύ Ντάισελμπλουμ – Τσίπρα και Βαρουφάκη.

Την ίδια ώρα σαφή μηνύματα, εντός και εκτός συνόρων, στέλνει ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, λίγες ώρες μετά την συνάντηση του με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο υπουργός Οικονομικών, δηλώνει ότι συζητήθηκε και το «πρόγραμμα- γέφυρα» και προσθέτει:

«Από τη μια μεριά κατανοώ ότι οι εταίροι μας δεν μπορούν εύκολα να δεχθούν το ότι εμείς “θα σκίσουμε το μνημόνιο”. Ό,τι θα κάνουμε μια συμβολική κίνηση που θα θεωρηθεί εχθρική. Και είναι κάτι το οποίο εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να κάνω, έτσι κι αλλιώς. Από την άλλη μεριά, δεν θα κάνουμε δήλωση, μια δήλωση μετάνοιας για την άποψή μας για το ισχύον πρόγραμμα υπό την μορφή της αίτησης για επέκτασή του. Η Ευρώπη, χρόνια τώρα, δεκαετίες, αν έχει πετύχει κάτι είναι να παράγει φρασεολογίες που να ικανοποιούν όλες τις πλευρές. Πολύ εύκολα μπορούμε να βρούμε μια τέτοια φράση που να καλύπτει και τη δική τους πλευρά και τη δική μας. Μια ιδέα είναι η γέφυρα μεταξύ του προγράμματος που ισχύει και του επόμενου προγράμματος».

Ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι θα δοθεί δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα, για μερικούς μήνες, για να καταθέσει η νέα κυβέρνηση τις προτάσεις της, ενώ απαντώντας στην ερώτηση εάν θα καλύπτεται έτσι και η ΕΚΤ για να χρηματοδοτεί ομαλά τις τράπεζες απαντά: «Νομίζω ότι αυτή θα είναι η λογική λύση: ότι συμφωνούμε πως θα έχουμε μια περίοδο η οποία θα μας οδηγήσει στη νέα συμφωνία , η οποία ελπίζουμε να είναι έτσι δομημένη που θα σταματήσει τη σκοτοδίνη της ελληνικής οικονομίας και θα αποτελέσει και τη βάση -εμείς θα το θέλαμε- για το γύρισμα της σελίδας για ολόκληρη την Ευρώπη».

Σε ό,τι αφορά τη δόση των 7,2 δισ. λέει πως «η δική μας θέση είναι ότι αυτή η πρακτική του “άντε να αγοράσουμε λίγο χρόνο και έχει ο Θεός” πρέπει να σταματήσει». Συμπληρώνει πως «θα περιοριστούμε στις δικές μας δυνάμεις, στο λιτό βίο, αλλά αυτό που τόνισα στον κ. Ντάϊσελμπλουμ είναι ότι εμείς είμαστε αποφασισμένοι. Ειδικά, εγώ ως υπουργός Οικονομικών, είμαι αποφασισμένος να μην αφήσω τον προϋπολογισμό να εκτροχιαστεί. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μετατροπή των πρωτογενών πλεονασμάτων σε πρωτογενές έλλειμμα… Δεν θα πέσουμε σε πρωτογενές έλλειμμα μέχρις ότου η νέα συμφωνία, η οποία θα αναδιαρθρώνει και το χρέος, θα βασίζεται σε βαθιές μεταρρυθμίσεις που θα αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα τόσο του ιδωτικού όσο και του δημοσίου τομέα».

Επαναλαμβάνει ο υπουργός Οικονομικών για την τρόικα ότι δεν είναι το άθροισμα της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ «θεσμούς στους οποίους προσβλέπουμε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό για συνεργασία», όπως λέει και σημειώνει: «Δεν θέλω να τους χασομερώ, γιατί δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να συζητήσουν την ουσία και τη λογική του προγράμματος».

Δεν αποκαλύπτει τι του «ψιθύρισε», ούτε τι συζήτησαν κατ΄ιδίαν με τον κ. Ντάισελμπλουμ γιατί «συμφωνήσαμε ότι η συνάντηση θα ήταν μια συνάντηση γνωριμίας και δημιουργίας ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ δύο ανδρών, δυο υπουργών».

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγορές: Νέο sell off μετά την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

image_print

Η αισιοδοξία που είχε δημιουργηθεί στις αγορές μετά τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν υποχώρησε απότομα, καθώς η νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ επανέφεραν την αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές.

Η στρατιωτική ένταση, η ανάκληση της αμερικανικής άδειας για τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου και οι νέες εμπορικές απειλές του Αμερικανού προέδρου προς την Ισπανία προκάλεσαν μαζικές ρευστοποιήσεις στα χρηματιστήρια, ενώ οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν εκ νέου ανοδικά.

Το βράδυ της Τρίτης οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν αεροπορικά πλήγματα κατά στόχων στο Ιράν, ως απάντηση στις επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στα Στενά του Ορμούζ. Παράλληλα, η Ουάσιγκτον ανακάλεσε την άδεια που επέτρεπε στην Τεχεράνη να εξάγει πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές.

Από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι η εκεχειρία με το Ιράν έχει πλέον τερματιστεί, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα κατά της ιρανικής ηγεσίας. Παράλληλα, επιτέθηκε και στην Ισπανία, ζητώντας τη διακοπή των εμπορικών σχέσεων με τη χώρα.

Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν ισχυρές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρούσε περίπου 1,6%, ενώ σημαντικές απώλειες κατέγραφαν ο DAX, ο CAC 40, ο FTSE 100 και ο FTSE MIB.

Ιδιαίτερα έντονες ήταν οι πιέσεις στη Μαδρίτη, με τον IBEX 35 να χάνει σχεδόν 2,5%, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις των εμπορικών απειλών των ΗΠΑ. Μεγάλες απώλειες σημείωσαν και ισπανικές τράπεζες, όπως η Banco Santander και η BBVA.

Αρνητικό ήταν το κλίμα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε σχεδόν 3%, ενώ πιέσεις δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές και αρκετοί τίτλοι υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως η ΔΕΗ, η Metlen, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο ΟΤΕ.

Πτωτικά κινούνταν και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Wall Street, προμηνύοντας δύσκολο άνοιγμα για τους βασικούς αμερικανικούς δείκτες.

Στην αγορά ενέργειας, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν ισχυρή άνοδο. Το Brent πλησίασε εκ νέου τα 80 δολάρια το βαρέλι, ενώ και το αμερικανικό WTI κατέγραψε κέρδη άνω του 5%, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τον εφοδιασμό λόγω των εξελίξεων στα Στενά του Ορμούζ.

Αντίθετα, ο χρυσός, το ασήμι, ο χαλκός και τα κρυπτονομίσματα κινήθηκαν πτωτικά, καθώς οι επενδυτές επανεκτιμούν τις προοπτικές των επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη στάση της Federal Reserve.

Την ίδια στιγμή, ανοδικά κινήθηκαν και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, καθώς η νέα γεωπολιτική ένταση και η άνοδος του πετρελαίου ενίσχυσαν τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το βλέμμα στη ΔΕΘ – Προσδοκίες για μέτρα στήριξης νοικοκυριών και συνταξιούχων

image_print

Καθώς πλησιάζει η έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, εντείνεται η συζήτηση γύρω από το πακέτο μέτρων που αναμένεται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με νοικοκυριά και συνταξιούχους να προσδοκούν ουσιαστικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση του εισοδήματός τους.

Στο επίκεντρο των σεναρίων βρίσκονται φορολογικές ελαφρύνσεις, παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενίσχυση των οικογενειών, αλλά και μέτρα που θα αφορούν τους συνταξιούχους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει τις δημοσιονομικές δυνατότητες της οικονομίας, ώστε οι εξαγγελίες της ΔΕΘ να συνδυάζουν τη στήριξη των πολιτών με τη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να «κλειδώσουν» τις επόμενες εβδομάδες, ενώ η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θεωρείται για ακόμη μία χρονιά το βασικό βήμα για την παρουσίαση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.

Μέχρι τότε, οι προσδοκίες παραμένουν υψηλές, καθώς χιλιάδες νοικοκυριά και συνταξιούχοι αναμένουν να ακούσουν μέτρα που θα προσφέρουν ουσιαστική ανακούφιση απέναντι στις αυξημένες οικονομικές πιέσεις της καθημερινότητας.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναστάτωση με το επίδομα των 150 ευρώ ανά παιδί – Δικαιούχοι δεν είδαν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους

image_print

Αναστάτωση έχει προκαλέσει η καταβολή του επιδόματος των 150 ευρώ ανά τέκνο, καθώς αρκετές οικογένειες που ανέμεναν την πληρωμή διαπίστωσαν ότι το ποσό δεν πιστώθηκε στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αρκετές περιπτώσεις το πρόβλημα οφείλεται σε λάθη ή ελλείψεις στα στοιχεία που είχαν δηλωθεί στις αιτήσεις, όπως λανθασμένος ή μη επικαιροποιημένος τραπεζικός λογαριασμός (IBAN), ασυμφωνίες στα προσωπικά στοιχεία ή άλλες εκκρεμότητες που δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωση της πληρωμής.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούν τους δικαιούχους που δεν έχουν λάβει το επίδομα να ελέγξουν τα στοιχεία της αίτησής τους και, εφόσον διαπιστώσουν κάποιο σφάλμα, να προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθώσεις σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα των 150 ευρώ ανά παιδί καταβλήθηκε σε χιλιάδες οικογένειες στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης, ωστόσο οι περιπτώσεις με λανθασμένα στοιχεία έχουν ως αποτέλεσμα ορισμένοι δικαιούχοι να παραμένουν προσωρινά εκτός πληρωμής μέχρι να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en