ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Δεν τα βρίσκουν για ΑΔΜΗΕ και κόκκινα δάνεια

Με διαφωνίες ξεκίνησε ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων. Ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια για το Μαξίμου

Διαφωνίες με το καλημέρα ξεκίνησαν στο νέο κύκλο διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης – κουαρτέτου για το πακέτο με τα 13 προαπαιτούμενα, για το οποίο υπάρχει διορία ως την Παρασκευή, προκειμένου να κλείσει και να πάει στη Βουλή για ψήφιση, ώστε να εκταμιευτεί η υποδόση του 1 δισ. ευρώ και στη συνέχεια να βρεθεί στο τραπέζι η συνολική αξιολόγηση και το ασφαλιστικό.Όπως γνωστοποίησε και από την πλευρά της η Κομισιόν η λίστα περιλαμβάνει 13 σημεία και όπως είναι ευνόητο το μεγάλο στοίχημα δεν είναι απλά η εκταμίευση αλλά ο δρόμος για την αξιολόγηση, όπως αναφέρουν διάφοροι παράγοντες, με σκοπό να τεθεί επί τάπητος η διαβούλευση για το χρέος.

Κόκκινα δάνεια

Καυτή πατάτα παραμένει το εάν θα επιτραπεί τελικά η πώληση των στεγαστικών δανείων σε μη τραπεζικά ιδρύματα (funds) ή αυτά θα αναλάβουν μόνο τη διαχείρισή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία θα κλείσει σε επιχειρηματικά δάνεια υπολειπόμενης αξίας 1 εκατ. ευρώ και άνω, που έχουν υπερβεί τις 180 ημέρες και έχουν χάσει όλες τις ρυθμίσεις. Παράλληλα οι δυο πλευρές συζητούν τις προϋποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες τα δάνεια αυτά θα είναι μετατρέψιμα σε κοινές μετοχές, εφόσον δεν πληρωθούν, ενώ ανοιχτός παραμένει ο προσδιορισμός της εμπλοκής της δικαιοσύνης σε αυτό το πλαίσιο.

Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου, η ελληνική πλευρά συζητά μόνο για τη διαχείριση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, αποκλείοντας το ενδεχόμενο πώλησης σε ξένα funds των μη εξυπηρετούμενων δανείων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Το θέμα αυτό δεν μετατίθεται ούτε στην πρώτη αξιολόγηση» σχολίασε η ίδια πηγή.

Στόχος είναι μέχρι την Παρασκευή να κλείσει η συμφωνία για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων προκειμένου το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο να ψηφιστεί από τη Βουλή έως τις 18 Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ, θέμα συζήτησης με τους θεσμούς είναι και η συγκρότηση «Διακυβερνητικού Οργάνου Ιδιωτικού Χρέους» και η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την εφαρμογή του νόμου Κατσέλη.

Όπως εκτιμούν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, η συζήτηση με τους εκπροσώπους των θεσμών θα συνεχιστεί την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Η ελληνική πρόταση για τον ΑΔΜΗΕ

Με μια μίνι-έκπληξη ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις του αρμόδιου Υπουργού Πάνου Σκουρλέτη και των εκπροσώπων των Θεσμών για την υπόθεση του ΑΔΜΗΕ καθώς η ελληνική πλευρά καταθέτει πρόταση για την αγορά του 100% με στόχο να προβεί σε πώληση έπειτα του 49% για τεχνικούς λόγους

Ως εκ τούτου, το βασικό διακύβευμα είναι ποιος θα έχει τον έλεγχο του management με την ελληνική κυβέρνηση να εμμένει ως γνωστόν εδώ και καιρό στον δημόσιο χαρακτήρα και τους εκπροσώπους των δανειστών να προκρίνουν το καθαρά ιδιωτικό μοντέλο. Στον απόηχο όμως δημιουργείται και το ερώτημα για του που θα βρεθεί το 1,2 δισ. ευρώ που υπολογίζεται το κόστος για την εξαγορά. Όπως σημειώνουν άλλωστε παράγοντες από το κυβερνητικό επιτελείο η εν λόγω υποχρέωση δεν αφορά εισπρακτικούς αλλά ρυθμιστικούς λόγους. Η νέα συνάντηση ορίστηκε για αύριο στις 5 το απόγευμα

Η ελληνική πλευρά από την πλευρά της επισημαίνει πως «η συζήτηση δε γίνεται πλέον επί τη βάσει της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ αλλά επί τη βάσει των ισοδυνάμων που προτείνει η κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται άλλωστε (σύμφωνα και με την τελευταία ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) πως για την υπόθεση του ΑΔΜΗΕ, οι αρχές θα λάβουν μέτρα για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ΑΔΜΗΕ. Ωστόσο τονίζεται ότι αν υπάρξει εναλλακτικό καθεστώς με ισοδύναμα αποτελέσματα όσον αφορά τον ανταγωνισμό και τις προοπτικές για τις επενδύσεις και τα οποία θα είναι σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές η ΕΕ θα το εξετάσει.

Η λίστα με τα 13 προαπαιτούμενα:
Σε δημοσιονομικό επίπεδο

1) Οι ελληνικές αρχές θα καταθέσουν ένα υπόμνημα στους θεσμούς που θα παρουσιάζει τις επιλογές για τις βασικές αποφάσεις όσον αφορά τον σχεδιασμό της ανεξάρτητης γραμματείας εσόδων (ΓΓΔΕ), για να διασφαλιστεί η γρηγορότερη σύνταξη και υιοθέτηση του νόμου.

2) Την υιοθέτηση μέτρων για την εξασφάλιση της είσπραξης φόρων

α)Οι ελληνικές αρχές θα υιοθετήσουν μέτρα για διασταυρωμένους ελέγχους στις δεξαμενές καυσίμων ώστε να αντιμετωπιστεί το λαθρεμπόριο

β)θα προσλάβουν μια επιτροπή προμήθειας για να οριστικοποιηθεί η απόκτηση λογισμικού για ανάλυση πληροφοριών για τον ΦΠΑ μέσω δικτύου ώστε να καταπολεμηθεί η αλυσιδωτή απάτη (carrousel).

3) Τις αποφάσεις για την εφαρμογή του claw back στα νοσοκομεία

α)Η κυβέρνηση θα εκδώσει την υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία

β)θα εκδώσει υπουργική απόφαση για την αναθεώρηση προς τα κάτω των τιμών των διαγνώσεων από ιδιώτες

Μεταρρυθμίσεις

4) Την ενεργοποίηση της ομάδας επιλογής στελεχών από το ΤΧΣ. Στόχος να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες ως το τέλος του χρόνου.

5) Την νομοθεσία για την φερεγγυότητα των νοικοκυριών. Δημιουργία συγκεκριμένου πλαισίου ως τον Ιούνιο του 2016 ώστε να προσδιορισθεί ακριβώς η διαδικασία που εφαρμόζεται από τις τράπεζες. Θα θεσπιστεί νόμος σχετικά με την οικονομική υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών. Η Τράπεζα της Ελλάδα θα εκδώσει απόφαση σχετικά με τη διαδικασία και τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται για τον προσδιορισμό του μηχανσιμού αποπληρωμής των οφειλών από τους οφειλέτες

6) Την στρατηγική για τα κόκκινα δάνεια. Την δημιουργία συντονιστικού μηχανισμού που θα εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδα με στόχο να εξετάσει τα χρέη προς τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένες ενέργειες για τα NPLs. Θα θεσπιστεί θέση ειδικού εκκαθαριστή και οι επιδόσεις θα κρίνουν το καθεστώς αμοιβής. Το ΤΧΣ θα ορίσει ένα εκτελεστικό μέλος που θα είναι επικεντρωμένο στην ανάλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Θα δημιουργηθεί ένας ειδικός συντονιστικός φορέας για την διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

Δομικές μεταρρυθμίσεις

7) Υιοθέτηση 10 μέτρων την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ

8) Αποφάσεις για κλειστά επαγγέλματα. Δημιουργία ανεξάρτητης υπουργικής επιτροπής για τα νομοθετικώς κατοχυρωμένα επαγγέλματα.

9) Ρυθμίσεις για τα διαρθρωτικά Ταμεία. Για τα πέντε έργα παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων και για τα έργα του μετρό και των λυμάτων και των στερεών αποβλήτων, οι αρχές σε συνεργασία με τους θεσμούς: (α) θα συντάξουν σχέδιο δράσης με χρονοδιάγραμμα ή τους αναδόχους (β) με την συντονιστική επιτροπή θα αξιολογείται το σχέδιο δράσης.

10) Χωροταξικός σχεδιασμός και δασική νομοθεσία. Απαιτείται η παρουσίαση πιθανόν βελτιώσεων του νόμου 4299 όσον αφορά τον χωροταξικό σχεδιασμό.

11) Ενέργεια (ΑΔΜΗΕ). Οι αρχές θα λάβουν μέτρα για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ΑΔΜΗΕ.

Ωστόσο τονίζεται ότι αν υπάρξει εναλλακτικό καθεστώς με ισοδύναμα αποτελέσματα όσον αφορά τον ανταγωνισμό και τις προοπτικές για τις επενδύσεις και τα οποία θα είναι σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές η ΕΕ θα το εξετάσει.

12) Ιδιωτικοποιήσεις. Έγκριση σχέδιο για νέες ιδιωτικοποιήσεις το αργότερο ως τις αρχές του 2016

Δημόσια διοίκηση

13) Μισθολόγιο στο Δημόσιο. Στόχος η μείωση του μισθολογικού κόστους καθώς και αποσυμπίεση της κατανομής των μισθών.Οι μισθοί στον δημόσιο τομέα θα καθορίζονται με βάση την ικανότητα, την απόδοση, την ευθύνη και τη θέση των εργαζομένων.

sofokleousin.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version