ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δεν συγκέντρωσε τις 200 ψήφους ο εκλογικός νόμος(Βίντεο)

Υψηλοί τόνοι και άγριες κόντρες…

Πέρασε από τη Βουλή, χωρίς εκπλήξεις, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον νέο εκλογικό νόμο και τη θέσπιση της απλής αναλογικής.

Το νομοσχέδιο ψήφισαν επί της αρχής, όπως αναμενόταν 179 βουλευτές, καθώς η Χρυσή Αυγή είχε αποχωρήσει. Ειδικότερα, υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων, το ΚΚΕ ψήφισε παρών, ενώ καταψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι – με κατά περίπτωση διαφοροποιήσεις βουλευτών σε άρθρα, όπου ψήφισαν «παρών. Σημειώνεται ότι από την κεντρική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ διαφοροποιήθηκε ο βουλευτής προερχόμενος από τους Οικολόγους Πράσινους Γιάννης Δημαράς.

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές, ο Στάθης Παναγούλης ψήφισε παρών στο άρθρο 2, στο άρθρο 1 ναι και στα υπόλοιπα όχι. Ο Νίκος Νικολόπουλος ψήφισε σε όλα τα άρθρα ναι, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος παρών στο 1 και στα υπόλοιπα όχι, όπως επίσης και ο Χάρης Θεοχάρης.

Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Η «μάχη» των πολιτικών αρχηγών ήταν έντονη, με τους τόνους σε αρκετές περιπτώσεις να ανεβαίνουν πολύ. Εκτός από την αναμενόμενη κόντρα του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σημειώθηκαν και άλλα επεισόδια.

Τσίπρας | Κορυφαία επιλογή ρήξης με το παρελθόν η απλή αναλογική

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η απλή αναλογική αποτελεί «κορυφαία επιλογή ρήξης με το παρελθόν» και τη χαρακτήρισε «εμβληματικό αίτημα Δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας».

 

 

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «για πρώτη φορά κατατίθεται νόμος που βρίσκεται έξω από τις σκοπιμότητες της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας». Αναφερόμενος στην ψήφο στους 17αρηδες, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως αυτό αποτελεί «κίνητρο για τους νέους και τις νέες να μην ενδώσουν στην αποπολιτικοποίηση, αλλά να βγουν μπροστά παίρνοντας την ζωή τους στα χέρια τους», ενώ σχολιάζοντας δήλωση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος τόνισε ότι ο εκλογικός νόμος δεν θα τεθεί ποτέ σε ισχύ, ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε: «Πώς προδικάζετε ότι θα βρείτε 200 ψήφους στην επόμενη Βουλη για να καταργήσετε τον εκλογικό νόμο; Θα συνεργαστείτε με την Χρυσή Αυγή;».

Όσον αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση ο πρωθυπουργος είπε πως πρέπει να έχει στόχο την κατοχύρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, την προστασία των δημοσίων αγαθών, την κατοχύρωση της ισοτιμίας της ψήφου, την ενίσχυση της δημοκρατικής συμμετοχής και την ενδυνάμωση του Κοινοβουλίου.

Μητσοτάκης | Απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία

Από την πλέυρά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η απλή αναλογική είναι απειλή για την ίδια τη Δημοκρατία, σημειώνοντας πως όποτε εφαρμόστηκε είχε τραυματικές εμπειρίες για τη χώρα.

 

 

Ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε πως κανείς πολίτης δεν έχει αυταπάτες για τους λόγους που έρχεται στη Βουλή ο εκλογικός νόμος. «Οδεύετε σε μία βαριά ήττα στις επόμενες εκλογές και γινόμαστε μάρτυρες ενός κυνικού τακτικισμού», τόνισε και δήλωσε πως η ΝΔ υπήρξε πάντα υποστηριχτής της ενισχυμένης αναλογικής.

Μάλιστα διαμήνυσε ότι αμέσως μετά τις εκλογές, και σε περίπτωση που το κόμμα του βρεθεί στην εξουσία, σε χρόνο πολιτικά ουδέτερο, «θα ανοίξουμε τη συζήτηση για έναν εκλογικό νόμο που θα συνιστά πράγματι τομή για τον τόπο».

Αναφερόμενος εξάλλου στην ψήφο στα 17, έκανε λόγο για «τακτικισμό» της κυβέρνησης. «Αν σας ενδιέφεραν πραγματικά οι νέοι δεν θα επιτρέπατε σε αντιεξουσιαστές να καταστρέφουν τα πανεπιστήμια», συμπλήρωσε.

Καμμένος: Λυπηρές οι συμμαχίες που διαμορφώνονται

«Αρχή μίας σειράς πρωτοβουλιών» χαρακτήρισε ο Πάνος Καμμένος τον εκλογικό νόμο, προσθέτοντας πως «θα αλλάξουμε όλο αυτό το καθεστώς που επικρατούσε όλα αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα, το πελατειακό κράτος».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε πως «το αποτέλεσμα αυτών των δεκαετιών ήταν η αδυναμία της λειτουργίας των θεσμών, η απαξίωση των θεσμών» και συμπλήρωσε ότι κατά τη μεταπολίτευση «δύο ολόκληρα κοινοβούλια ήταν οι βουλευτές που διεγράφησαν από τα κόμματά τους».

 

 

«Η δική μας πρόταση είναι η κατάργηση του ψηφοδελτίου επικρατείας», είπε και τόνισε πως «πρέπει να ανοίξουμε το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης. Πρέπει να καταργηθεί άμεσα ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Να αυξηθούν οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας και την εκλογή του από τον λαό. Στη βάση του Συντάγματος του 86. Πρέπει να βάλουμε όρια στη θητεία των βουλευτών. Δεν μπορεί να είμαστε πάντα βουλευτές».

Γεννηματά σε Τσίπρα: Ψάξτε αλλού για θηράματα και παγίδες

Σφοδρή επίθεση προσωπικά στο πρωθυπουργό για τους χειρισμούς στην κατάθεση του νομοσχεδίου της απλής αναλογικής εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. 

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής κατά τη σχετική συζήτηση η κ. Γεννηματά τόνισε πως δεν θα πρέπει η κυβέρνηση να αναζητά συνενόχους στο κόμμα της για να κάνει τα «τερτίπια της».

 

 

«Ψάξτε  αλλού για θηράματα στις παγίδες σας», δήλωσε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε τέχνασμα βάζοντας τον αρμόδιο υπουργό να μιλά για μικρότερο μπόνους, να τη διαβεβαιώνει προσωπικά για ευρύτερη συνεννόηση, για ένα σύστημα απλής αναλογικής και μετά από λίγες μέρες με διαδικασία fast- track, να φέρνει ένα αποσπασματικό νομοσχέδιο.

Θεοδωράκης | Όποιοι σκέφτονται κυβερνήσεις χωρίς το πρώτο κόμμα να το ξεχάσουν

Ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο κ. Θεοδωράκης, επεσήμανε πως δεν είναι λύση στην Ελλάδα της κρίσης η απλή αναλογική. «Αν είχαμε απλή αναλογική θα έπρεπε σήμερα να συνεργασθούν 5 κόμματα για να κάνουν κυβέρνηση. Υπάρχει τέτοια σύγκλιση στην Βουλή και δεν το βλέπουμε; Έχουν υποχωρήσει τόσο οι εγωισμοί και το κομματικό αλάθητο, που μπορούν να συνεργασθούν 5 κόμματα;» σημείωσε.

 

 

«Αν κάποιοι σκέφτονται ότι θα μπορούσαν να γίνουν κυβερνήσεις στην Ελλάδα, χωρίς το πρώτο κόμμα, να το ξεχάσουν. Θα θεωρηθεί – και θα είναι κοινοβουλευτική ανωμαλία. Εκτός αν μιλάμε για ποσοστά κάτω του 25% οπότε είναι σαφές ότι κανείς δεν έχει το προβάδισμα» είπε ακόμα.

Κουτσούμπας |  Όποιο κι αν είναι το εκλογικό σύστημα θα εφαρμόζονται πολιτικές σε βάρος του λαού 

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε και η ομιλία του γραμματεά της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με αφορμή τον εκλογικό νόμο αλλά και τα τρέχουσα ζητήματα της επικαιρότητας.

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως η κυβέρνηση επιχειρεί την εξαπάτηση των εργαζομένων και υποστήριξε πως κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα δεν αντέδρασε σε αυτή την κυβερνητική πολιτική «ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι ασκούν κριτική στην κυβέρνηση γιατί δεν προχωρά γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις. Η ΕΚ παίζει τον ρόλο του λαγού στα αντεργατικά μέτρα», υπογράμμισε.

 

 

Λεβέντης | Η ΝΔ φοβίζει τον κόσμο, το ΠΑΣΟΚ θα το μετανιώσει για τη στάση του

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης έστρεψε τα βέλη του κατά του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας για τη στάσης τους απέναντι στον εκλογικό.

Ο κ. Λεβέντης τόνισε πως η ΝΔ «φοβίζει τον κόσμο και λέει ότι η χώρα θα μείνει ακυβέρνητη», κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως «δεν μπορεί να πιάσει τα μηνύματα της εποχής».

«Από τη σημερινή ψήφο εξαρτάται ο τρόπος με τον οποίο κυβερνάται η χώρα, να φύγουμε από τις μονοκομματικές κυβερνήσεις και να πάμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας, όπως σε όλη την Ευρώπη», είπε και πρότεινε να υπάρχουν 20 ημέρες συζητήσεων μετά τις εκλογές ώστε να «εκπονείται μία εθνική στρατηγική».

Μιχαλολιάκος |  Δεν συμμετέχουμε σε ανατολίτικα παζάρια

Κατά την ομιλία του ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, τόνισε πως η ΧΑ δε συμμετέχει «σε αυτό το ανατολίτικο παζάρι».

Εξαπολύοντας επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ο κ. Μιχαλολιάκος υποστήριξε ότι έχουν την ίδια εθνοκτόντο πολιτική, ενώ μίλησε για «εκτεταμένη εκστρατεία λάσπης και παραπληροφόρησης» που δέχεται το κόμμα του, με ισχυρισμούς, όπως είπε, ότι «η Χρυσή Αυγή έχει κάνει συμφωνία κάτω από το τραπέζι με αντάλλαγμα την δίκη της».

Αναψαν τα αίματα στη Βουλή

Καβγάς Σκανδαλίδη – Λεβέντη

Άγριος καβγάς ξέσπασε μεταξύ του εισηγητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστα Σκανδαλίδη και του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη με αφορμή την ομιλία του δεύτερου που επιτέθηκε με σφοδρότητα στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση του απέναντι στον εκλογικό νόμο.

Ο κ. Σκανδαλίδης χαρακτήρισε τον κ. Λεβέντη «γραφικό», με αποτέλεσμα, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων να εκραγεί.

 

 

Σφοδρή αντιπαράθεση Βούτση – Μητσοτάκη

Σφοδρότατη αντιπαράθεση ξέσπασε και με αφορμή την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη σε δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, που σύμφωνα με τον ίδιο έκλεινε το μάτι στη Χρυσή Αυγή.

Ως αποτέλεσμα, ο κ. Βούτσης κατέβηκε στο βήμα της Βουλής, πήρε τον λόγο και επιτέθηκε με σφοδρότητα στον πρόεδρο της ΝΔ.

 

 

Θερμό επεισόδιο Τσίπρα – Γεννηματά – Καμμένου

Στο τέλος της συνεδρίασης, λίγο πριν αρχίσει η ψηφοφορία, οι τόνοι ανέβηκαν εκ νέου.

Αλέξης Τσίπρας, Φώφη Γεννηματά και Πάνος Καμμένος αντάλλαξαν βαρείς χαρακτηρισμούς, με αφορμή τις επικρίσεις του πρωθυπουργού για το ΠΑΣΟΚ.

 

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version