Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής | Αποφασίζεται ποιοι θα οδηγηθούν στη φυλακή

Ο κύβος ερρίφθη για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής με το Τριμελές Εφετείο να καταδικάζει σε ισόβια κάθειρξη για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και 14 χρόνια τον Γιώργο Ρουπακιά και να «μοιράζει» περισσότερα από 500 χρόνια στην ηγετική ομάδα και τα μέλη της.

Το βλέμμα, πλέον, είναι στραμμένο στην απόφαση του δικαστηρίου για το αν και ποιοι από τους καταδικασθέντες από το «διευθυντήριο» της Χρυσής Αυγής αλλά και από τα μέλη της που συμμετείχαν, σύμφωνα με το δικαστήριο, στην εγκληματική οργάνωση και πρωταγωνίστησαν σε εγκληματικές πράξεις θα οδηγηθούν τελικά στις φυλακές. Μέσω των συνηγόρων τους, αλλά και με τη βοήθεια μαρτύρων που θα καταθέσουν ενώπιον του δικαστηρίου, θα δώσουν την ύστατη «μάχη» για να αποφύγουν τη φυλακή, κερδίζοντας ανασταλτική δύναμη στην έφεσή τους.

Η τελική απόφαση που θα κρίνει την τύχη των καταδικασμένων και αν τελικά θα εκτίσουν τις ποινές που τους επιβλήθηκαν είναι αυτή που «θα κρίνει ως δίκαιο το αποτέλεσμα» αναφέρουν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής καθώς θεωρούν πως οι δικαστές έδειξαν μεγάλη επιείκεια στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αλλά και σε εκείνους που συμμετείχαν στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

«Οι ποινές που επιβλήθηκαν σε όσους καταδικάστηκαν για διεύθυνση βρίσκονται κοντά στο ανώτατο όριο. Στο ανώτατο όριο και η ποινή του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα. Όχι όμως των συνεργών του. Όχι πολλών άλλων καταδικασθέντων για ένταξη που «γλύτωσαν πολύ φτηνά» και άκουσαν ποινές σχεδόν στο ελάχιστο όριο με η χωρίς ελαφρυντικό. Και ακόμα περισσότερο των δραστών της απόπειρας ανθρωποκτονίας των Αιγύπτιων ψαράδων», επισημαίνει ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Κώστας Παπαδάκης ο οποίος αναφερόμενος στις ποινές που επιβλήθηκαν στους συνεργούς των εγκληματικών ενεργειών της οργάνωσης, σημειώνει:

«Η απόφαση επί των ποινών έχει πολλά λάθη και κινδυνεύει να παραδώσει στην ατιμωρησία αρκετούς από αυτούς που έκρινε ένοχους. Δεν ξέρω ποιο σκεπτικό οδήγησε στην απόφαση να κριθούν επιεικέστερα από τον εκτελεστή του Φύσσα για το αδίκημα της ένταξης στελέχη, πρωτοπαλίκαρα και βουλευτές της εγκληματικής οργάνωσης, η να δοθεί ποινή μόνο επτά ετών στα μέλη της και παρ ολίγον δολοφόνους του Αιγύπτιου ψαρά Αμπουσίντ Εμπάρακ».

Όπως σημειώνει ο κ. Παπαδάκης «εκτός ίσως από την διευθυντική επτάδα (μάλλον τους έξι από τους επτά), όλοι οι υπόλοιποι διεκδικούν από αύριο με αξιώσεις να τους δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση που θα ασκήσουν. Αν γίνει δεκτή θα δούμε το αδιανόητο, να περιμένουν άλλα τέσσερα χρόνια για να εκτίσουν την ποινή τους. Και όλη η μακρόχρονη και πολυπρόσωπη δίκη να καταλήγει στη φυλάκιση μόνο έξι η επτά κατηγορουμένων».

Πάντως, σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα, όσοι από τους καταδικασθέντες σε ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης οδηγηθούν στις φυλακές, για να εκτίσουν την ποινή τους μπορούν να υποβάλουν αίτηση για υφ’ όρον απόλυση αφού έχουν εκτίσει το 1/3 της πραγματικής ποινής τους και τα 4/5 με μεροκάματα. Αρμόδιο για να κρίνει την αίτηση τους είναι το δικαστικό συμβούλιο το οποίο, μεταξύ άλλων, θα αποφανθεί εάν η διαγωγή τους στη φυλακή δείχνει πως έχουν μεταμεληθεί αλλά και αν εξακολουθούν να θεωρούνται επικίνδυνοι για τη διάπραξη και νέων αδικημάτων.

Οι ποινές για την Χρυσή Αυγή
Το δικαστήριο ανακοίνωσε χθες Τετάρτη 14/10 τις τελικές ποινές για τη Χρυσή Αυγή. Πιο συγκεκριμένα, επέβαλε στον Γιώργο Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση ισόβια κάθειρξη και 14 έτη.

Στους Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Γερμενή το δικαστήριο επέβαλε 13 έτη και 6 μήνες. Στον Γιάννη Λαγό 13 έτη και 8 μήνες και στον Χρήστο Παππά 13 έτη και 3 μήνες.

Οι τελικές ποινές του δικαστηρίου ποινές έχουν ως εξής:
Το Διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης

Νίκος Μιχαλολιάκος

13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες.
Ιωάννης Λαγός

13 έτη κάθειρξη και 8 μήνες.
Ηλίας Κασιδιάρης

13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες.
Γιώργος Γερμενής

13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες.
Χρήστος Παππάς

13 έτη κάθειρξη και 3 μήνες.
Ηλίας Παναγιώταρος

13 έτη κάθειρξη.
Αρτέμης Ματθαιόπουλος

10 έτη κάθειρξη.
Πρώην Βουλευτές που καταδικάστηκαν για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, χωρίς ελαφρυντικό

Παναγιώτης Ηλιόπουλος: 7 έτη.

Νίκος Κούζηλος: 7 έτη.

Ελένη Ζαρούλια: 6 έτη.

Πολύβιος Ζησιμόπουλος: 6 έτη.

Αντώνης Γρέγος: 6 έτη.

Δημήτρης Κουκούτσης: 6 έτη.

Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης: 6 έτη.

Πρώην βουλευτές για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με ελαφρυντικό

Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος: 5 έτη κάθειρξη.

Μιχάλης Αρβανίτης: 5 έτη κάθειρξη.

Ευστάθιος Μπούκουρας: 5 έτη κάθειρξη και 6 μήνες.

Νίκος Μίχος: 6 έτη κάθειρξη.

Για την Ανθρωποκτονία Φύσσα

Γιώργος Ρουπακιάς: Ισόβια και 14 έτη.

Ιωάννης Άγγος: 9 έτη κάθειρξη και 2 μήνες.

Αναδιώτης Αναστάσιος: 7 έτη.

Δήμου Γιώργος: 7 έτη.

Καζαντζόγλου Ιω.: 10 έτη κάθειρξη και 2 μήνες.

Καλαρίτης Ελπιδοφόρος: 9 έτη κάθειρξη.

Κομιανός Ιω.: 9 έτη κάθειρξη.

Κορκοβίλης Κων.: 9 έτη κάθειρξη.

Μιχάλαρος Αν.: 9 έτη κάθειρξης και 2 μήνες.

Πατέλης Γιώργος, Πυρηνάρχης Νίκαιας: 10 έτη κάθειρξη και 2 μήνες.

Σαντοριναίος Στ: Για παράνομη Οπλοφορία 2 χρόνια και χρηματική ποινή 2000 ευρώ αναστολή επι τριετία.

Σκάλκος Γ: 7 έτη κάθειρξη.

Σταμπέλος Γ: 9 έτη κάθειρξη.

Τσακανίκας Γ: 6 έτη.

Τσαλίκης Λέων: 9 έτη κάθειρξης.

Τσόρβας Αθ: 9 έτη κάθειρξης.

Τσόρβας Νικ: 9 έτη κάθειρξης.

Χρυσαφίτης Αρ: 7 έτη κάθειρξης.

Υπόθεση Αιγύπτιων ψαράδων

Αγριογιάννης Δημ: 7 έτη κάθειρξης.

Ευγενικός Μάρκος: 7 έτη κάθειρξης.

Θωμάς Μαρίας: 7 έτη κάθειρξης.

Κων. Παπαδόπουλος: 7 έτη κάθειρξης.

Ανταστ. Πανταζής Πυρηνάρχης Περάματος: 10 έτη και 24 μήνες.

Υπόθεση ΠΑΜΕ

Κυριάκος Αντωνακόπουλος: 3 έτη κάθειρξης και 6 μήνες και μετατροπή σε χρηματική προς 5 ευρώ ημερησίως.

Καστρινός Ιω: 3 έτη κάθειρξης και 6 μήνες και μετατροπή σε χρηματική προς 5 ευρώ ημερησίως.

Αντώνης Χατζηδάκης: 6 έτη και μετατροπή σε χρηματική προς 5 ευρώ ημερησίως.

Καταδικασμένοι μόνο για ένταξη εγκληματικής οργάνωσης

Νικ. Αποστόλου: 7 έτη κάθειρξη.

Αριστ. Δασκαλάκης: 5 χρόνια κάθειρξη.

Λιακοπουλος Διον: 6 έτη κάθειρξη.

Μπαρέκας Θωμάς: 6 έτη κάθειρξης και 2 μήνες.

Νικ. Παπαβασιλείου: 6 έτη.

Βενετία Πόπορη: 7 έτη κάθειρξη και 4 μήνες.

Βας. Σιατούνης: 6 έτη κάθειρξη.

Χρ. Στεργιοπουλος: 6 έτη κάθειρξη.

Αθ. Στράτος: 6 χρόνια κάθειρξη.

Γ. Τσακανίκας: 6 έτη κάθειρξη.

Μικελάτου Μαργαρίτα: 2 χρόνια με τριετή αναστολή.

Θεοδ. Στέφας: 17 μήνες με τριετή αναστολή.

Θεώνη Σκαρπελη: 1 έτος φυλάκιση και 1.000 ευρώ με τριετή αναστολή.

Αναστάσιος Χιλιος: 2 έτη και 2.000 χρηματική ποινή μετατροπή προς 5 ευρώ ημερησίως.

«Είναι αδιανόητο άνθρωποι που προσπάθησαν να σκοτώσουν να φεύγουν με επτάμισι χρόνια»
Νωρίτερα, η εισαγγελική λειτουργός, μεταξύ άλλων, ζήτησε να επιβληθεί στον Γιώργο Ρουπακιά ισόβια κάθειρξη και επιπλέον ποινή 14 ετών. Για τον Νίκο Μιχαλολιάκο 13 έτη και 6 μήνες.

«Η απόφαση για την αναστολή είναι κρίσιμη για το αν τα θύματα θα αισθανθούν δικαιωμένα» ανέφερε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Θανάσης Καμπαγιάννης σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου. Ο δικηγόρος τόνισε πως οι ποινές για τους διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης «τείνουν προς την ανώτερη, είναι μια υψηλή ποινή» Ωστόσο συμπλήρωσε πως για τα επιμέρους κακουργήματα «είναι χαμηλότερες από τις αρμόζουσες».

Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Κ. Παπαδάκης υπογράμμισε με τη σειρά του ότι το δικαστήριο «πέτυχε μια ευρύτερη κατανομή των ποινών ανάλογα με την πράξη του καθενός» και πρόσθεσε αναφερόμενος στη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ότι οι ποινές αγγίζουν τα ανώτατα.

«Για τους συνεργούς της δολοφονίας Φύσσα και τους δράστες της επίθεσης στους ψαράδες είναι χαμηλές» είπε ο κ. Παπαδάκης. Και τόνισε: «Είναι αδιανόητο άνθρωποι που προσπάθησαν να σκοτώσουν να φεύγουν με επτάμισι χρόνια, όπως και η αστυνομικός που βρέθηκ

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Αυτές είναι οι γαλάζιες σημαίες στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Π.Ε. ΕΒΡΟY [1]

Δήμος Αλεξανδρούπολης

Δημοτική Πλαζ Αλεξανδρούπολης

Π.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ [4]

Δήμος Κομοτηνής

Αρωγή

Μέση

Φανάρι/Camping

Φανάρι/Ιουλία

Π.Ε. ΞΑΝΘΗΣ [4]

Δήμος Αβδήρων

Άβδηρα/Πόρτο Μόλο

Λεύκιππος

Μάνδρα

Μυρωδάτο

Π.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ [10]

Δήμος Νέστου

Αμμόγλωσσα Κεραμωτή/Ammos beach

Αμμόγλωσσα Κεραμωτή/Paralia Beach

Δήμος Καβάλας

Μπάτης

Περιγιάλι

Τόσκα/Tosca Beach

Δήμος Παγγαίου

Αμμόλοφοι

Νέα Ηρακλείτσα

Νέα Πέραμος

Σαρακήνα

Οφρύνιο/Τούζλα

Π.Ε. ΘΑΣΟΥ [5]

Δήμος Θάσου

Θάσος Πόλη/Λιμανάκι

Μακρύαμμος

Πευκάρι 2/Alexandra Beach

Πρίνος Δασύλιο 2/Ilio Mare Beach

Χρυσή Αμμουδιά/Golden Beach Camping

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΠΑΣΟΚ Καβάλας : «Δύο ολόκληρα χρόνια μετά, δεν υπάρχει το παραμικρό αποτέλεσμα για τις αποζημιώσεις»

Στις 17/07/2022 κατέπεσε στο αγρόκτημα Αντιφιλίππων του Δήμου Παγγαίου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας ένα (1) αεροπλάνο τύπου ADONOV, με αποτέλεσμα να δεσμευτεί από τον ελληνικό στρατό μία περιοχή περίπου 500 στρεμμάτων.

Στη συγκεκριμένη περιοχή καταστράφηκε ολοσχερώς το δίκτυο άρδευσης του αγροκτήματος, ενώ λόγω της φύλαξής του από τον ελληνικό στρατό και την ελληνική αστυνομία δεν κατέστη δυνατή η αποκατάσταση της ζημίας.

Η παραπάνω περιοχή λόγω της μη άρδευσης υπέστη απώλεια παραγωγής της τάξεως του 70%. Σε ένα μέρος της περιοχής αυτής (33 στρέμματα) προκλήθηκε ολική καταστροφή και στο σημείο εκείνο απαγορεύτηκε η συγκομιδή της παραγωγής.

Παρά τις μέχρι σήμερα υποσχέσεις των Βουλευτών της ΝΔ και των λοιπών κομματικών κυβερνητικών παραγόντων προς τους αγρότες της περιοχής και παρά το γεγονός ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις ζημιών σε άλλες περιοχές της χώρας παρατηρείται σχετικά άμεση καταβολή αποζημιώσεων, στην περίπτωση του αγροκτήματος Αντιφιλίππων δεν υπάρχει το παραμικρό αποτέλεσμα, μολονότι μεσολάβησαν δύο (2) ολόκληρα χρόνια.

Οι αγρότες του αγροκτήματος Αντιφιλίππων ζητούν όλο αυτό το διάστημα, όπως δικαιούνται, να αποζημιωθούν σε τιμές πώλησης του έτους 2022 και βάσει της μέσης παραγωγής. Οι αγρότες ζητούν στήριξη και αξιοπρέπεια και εισπράττουν κοροϊδία και εμπαιγμό. Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την προσπάθειά τους και θα φέρει άμεσα το θέμα στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Δελτίο τύπου

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συντάξεις 2024 | “Μαχαίρι” τουλάχιστον 100 ευρώ σε χιλιάδες δικαιούχους

Στα 100 ευρώ φαίνεται πως καταλήγει η κυβέρνηση για το ποσό το οποίο θα παρακρατείται από τις συντάξεις των αγροτών που χρωστούν από 6.000 έως 10.000 ευρώ στον πρώην ΟΓΑ, ώστε να μπορούν να πάρουν το πράσινο φως για να βγουν στη σύνταξη.

Αναμένεται ότι με τη δημοσίευση της πολυαναμενόμενης ΚΥΑ από τα υπουργεία θα αποσαφηνίζονται – διαδικαστικά και όχι μόνο – ζητήματα για την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας.

Συντάξεις 2024: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Οι αιτήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεκινήσουν μετά τη δημοσίευση της ΚΥΑ των υπουργείων Εργασίας και Εθνικής Οικονομίας περί τα μέσα Ιουνίου, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων ΕΦΚΑ και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που θα επιτρέψουν τη διασταύρωση των στοιχείων που αφορούν τις τραπεζικές καταθέσεις των ενδιαφερομένων.

Συντάξεις 2024: Ποια η απαραίτητη προϋπόθεση

Απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθεί στη ρύθμιση ένας αγρότης με χρέη από 6.000 έως 10.000 ευρώ (σ.σ.: για τους ελεύθερους επαγγελματίες το αντίστοιχο εύρος είναι από 20.000 έως 30.000 ευρώ) είναι οι καταθέσεις του να μην ξεπερνούν τις 6.000 ευρώ (ή τις 12.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες).

Το όριο αυτό αφορά αποκλειστικά οφειλές στον π. ΟΓΑ και, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, για τον υπολογισμό του θα λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό καταθέσεων στο όνομα του οφειλέτη τον προηγούμενο μήνα από την υποβολή της αίτησης, καθώς και ο μέσος όρος του προηγούμενου δωδεκάμηνου.

Η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση θα υποβάλλεται ταυτόχρονα με την αίτηση συνταξιοδότησης (σ.σ.: δεν θα υπάρχει, δηλαδή, κάποια ξεχωριστή πλατφόρμα) και με αυτήν ο ασφαλισμένος θα δίνει τη συγκατάθεσή του για την άρση του τραπεζικού απορρήτου σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στα οποία έχει λογαριασμό ή κάποιο επενδυτικό προϊόν στο όνομά του.

Πέρα από καταθέσεις που δεν ξεπερνούν τις 6.000 ευρώ ο οφειλέτης θα πρέπει, επίσης, να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του και να έχει καταβάλει εισφορές για τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης. Εφόσον πληρούνται όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις, οι συντάξεις θα εκδίδονται κανονικά, αλλά οι οφειλέτες θα λαμβάνουν το 40%, αφού το υπόλοιπο 60% θα παρακρατείται μέχρι η οφειλή να πέσει στις 6.000 ευρώ (ή στις 20.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες).

Συντάξεις 2024: Παρακράτηση τουλάχιστον 100 ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρακράτηση στις συντάξεις δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 100 ευρώ (ή των 333,3 ευρώ, εφόσον πρόκειται για χρέη των ελεύθερων επαγγελματιών σε ΟΑΕΕ – ΕΤΑΑ). Όταν η οφειλή πέσει κάτω από τις 6.000 ευρώ θα τίθεται σε εφαρμογή το ισχύον σήμερα σύστημα του αυτόματου συμψηφισμού σε 60 μηνιαίες δόσεις, το κατώτερο όριο για τις οποίες είναι τα 50 ευρώ.

Παράδειγμα Με βάση τα παραπάνω, επομένως, ένας αγρότης που έχει οφειλές 8.000 ευρώ στον π. ΟΓΑ και δικαιούται σύνταξη 390 ευρώ θα λαμβάνει για εννέα μήνες σύνταξη 156 ευρώ, αφού τα υπόλοιπα 234 ευρώ θα χρησιμοποιούνται για να συμψηφιστεί το χρέος των 2.000 ευρώ που υπερβαίνει το όριο των 6.000 ευρώ.

Μετά το πέρας των εννέα μηνών θα τίθεται σε εφαρμογή ο αυτόματος συμψηφισμός και η μηνιαία δόση θα διαμορφωθεί σε (6.000 : 60 =) 100 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι για πέντε χρόνια θα λαμβάνει 290 ευρώ.

Τέλος, στην περίπτωση που τα χρέη του αγρότη – οφειλέτη ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ (30.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες), τότε θα καλείται από τον ΕΦΚΑ να καταβάλει εντός διμήνου το υπερβάλλον ποσό προκειμένου να κάνει χρήση της νέας ευνοϊκής ρύθμισης. Αν η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, η αίτηση συνταξιοδότησης θα απορρίπτεται.

ΠΗΓΗ: workenter.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
text about elections
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en