Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δήμος Αλεξανδρούπολης | Ημερίδα για τον καρκίνο του μαστού από την πρόληψη ως την αποθεραπεία

Η Επιτροπή Ισότητας Φύλων του Δήμου Αλεξανδρούπολης (Δ.ΕΠ.Ι.Σ.) σε συνεργασία με τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου Ν. Έβρου διοργανώνουν την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016 και ώρα 11.00 π.μ. στο Επιμελητήριο (3ος όροφος) την ημερίδα: “Καρκίνος μαστού: Σύγχρονη γνώση –Ολοκληρωμένη φροντίδα από την πρόληψη ως την αποθεραπεία”.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

  • Έναρξη – Χαιρετισμοί: κα Σπυρίδου Αναστασία, Πρόεδρος Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Έβρου ΣυνεχίΖω, κα Κυριακούλα Δερεκενάρη, Πρόεδρος Συλλόγου Άλμα Ζωής Θεσσαλονίκη
  • Καρκίνος… το απόκρημνο μονοπάτι της ενημέρωσης: Εισηγητής κ. Στυλιανός Κακολύρης, Καθηγητής Ογκολογίας Δ.Π.Θ.
  • Πρόληψη και νέα δεδομένα: Εισηγήτρια κα Αικατερίνη Σαββίδου, Χειρουργός Μαστού
  • Απεικόνιση στο πλαίσιο ελέγχου του μαστού και νέες μέθοδοι και τεχνικές: Εισηγητής κ. Δημήτριος Καρανικόλας, Ακτινοδιαγνώστης
  • Βασική χειρουργική αντιμετώπιση με τα σύγχρονα δεδομένα διερεύνησης (προεγχειρητική βιοψία, λεμφαδένας φρουρός): Εισηγήτρια κα Αικατερίνη Σαββίδου, Χειρουργός Μαστού
  • Σύγχρονες μέθοδοι αποκατάστασης άμεσης ή απώτερης, προς διατήρηση της ποιότητας ζωής και της θηλυκότητας των γυναικών με μαστεκτομή, Εισηγητής κ. Πρόδρομος Παπαϊωάννου, Πλαστικός Χειρουργός

Μετά το πέρας των εισηγήσεων οι ομιλητές θα δεχτούν ερωτήσεις από τους παρευρισκομένους.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Δωρεάν Προληπτικές Εξετάσεις για το Μελάνωμα από τον Σύλλογο Εθελοντών κατά του Καρκίνου Ν. Καβάλας

Ο Σύλλογος Εθελοντών κατά του καρκίνου Ν. Καβάλας, θα πραγματοποιήσει 50 προληπτικές εξετάσεις για το μελάνωμα ΔΩΡΕΑΝ, στις ημερομηνίες από Τετάρτη 15/5 – Παρασκευή 24/5/2024.

 Το μελάνωμα είναι μία από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου του δέρματος.

Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν μαζί τους το ΑΜΚΑ.

 Προηγούνται οι ανασφάλιστοι και οι οικονομικά ασθενείς συμπολίτες μας.

Τα γραφεία μας βρίσκονται Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 9 (πρώην ΠΙΚΠΑ).

Είμαστε ανοιχτά από Δευτέρα έως  Παρασκευή από τις 10 – 12πμ.

Τηλ. 2510 620 208

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Ιπτάμενος «δραπέτης» στον Εβρο

Ενας μαύρος κύκνος από την Ωκεανία στα νερά του Δέλτα, ξαφνιάζοντας τους παρατηρητές – Σπάνιες εμφανίσεις άγριων πτηνών από τον Βορρά έως τον Νότο.

Τι δουλειά έχει ένας «δραπέτης» από την Ωκεανία στα νερά του Εβρου; Ενας εντυπωσιακός μαύρος κύκνος έκανε την εμφάνισή του πριν από λίγες ημέρες στο Δέλτα του Εβρου ξαφνιάζοντας τους παρατηρητές, καθώς οι μαύροι κύκνοι συναντώνται, στην πλειονότητά τους, στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Ηταν άγνωστοι στη Γηραιά Ηπειρο μέχρι το 1697 όταν ολλανδοί εξερευνητές περιπλανήθηκαν για πρώτη φορά στον ποταμό Swan River της Δυτικής Αυστραλίας, ενώ σήμερα ένας μικρός πληθυσμός τους ζει στη Μεγάλη Βρετανία ως «διακοσμητικό πτηνό». Και ενώ ο μοναχικός μαύρος κύκνος απολάμβανε τα νερά του Εβρου, μια νέα έκπληξη περίμενε τους ειδικούς: φλαμίνγκο εντοπίστηκαν σε παραλίες της Λούτσας και της Βουλιαγμένης, χωρίς κανείς να γνωρίζει πώς έφτασαν εκεί.

Ο μαύρος κύκνος του Εβρου έγινε αντιληπτός κατά τη διάρκεια επιστημονικής παρακολούθησης από το προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων στο Δέλτα του Εβρου και στη Δαδιά, το οποίο έκανε λόγο για μια ευχάριστη έκπληξη. Πανέμορφος, με άνοιγμα φτερών σχεδόν δύο μέτρων, το είδος αυτό θεωρείται ένα «ρομαντικό» πτηνό: ζευγαρώνει μόνο με ένα ταίρι κατά τη διάρκειά της ζωής του και αν ο σύντροφός του πεθάνει, δεν προσπαθεί να τον αναπληρώσει. Μεγάλοι πληθυσμοί του ζουν σε υγροτόπους της Νοτιοδυτικής και Ανατολικής Αυστραλίας, σε λίμνες γλυκού, υφάλμυρου και αλμυρού νερού, σε βάλτους και σε ποτάμια όπου μπορούν να βρουν εύκολα υδρόβια φυτά για να τραφούν. Σε ολόκληρο τον κόσμο υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 500.000 μαύροι κύκνοι, ενώ πληθυσμοί τους εντοπίζονται επίσης στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία και στην Κίνα.

Ο μαύρος κύκνος εντοπίστηκε να απολαμβάνει τα νερά στο Δέλτα του Εβρου

Πριν από περίπου 15 χρόνια ένας μαύρος κύκνος είχε παρατηρηθεί για ακόμη μία φορά στον Εβρο, όμως οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν πρόκειται για το ίδιο πτηνό με αυτό που συνάντησαν τώρα. Ενας μαύρος κύκνος, τον οποίο οι περίοικοι είχαν ονομάσει Μπλάκι, ζούσε και στο λιμάνι του Πόρτο Ράφτη ως το 2022, οπότε έφυγε από τη ζωή μπλεγμένος στις πετονιές ψαρά. «Στην Ευρώπη ζουν τρία είδη κύκνων – οι βουβόκυκνοι, οι αγριόκυκνοι και οι νανόκυκνοι. Το Δέλτα του Εβρου είναι μία από τις πιο σημαντικές περιοχές παγκοσμίως για τους νανόκυκνους καθώς ο πληθυσμός τους εδώ παρουσιάζει μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Ετσι, είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα, σε μια περιοχή με λευκούς κύκνους να συναντάς και έναν μαύρο. Δεν είναι κάτι συνηθισμένο», λέει στα «ΝΕΑ» η Ελένη Μακρυγιάννη, περιβαλλοντολόγος στη Μονάδα Διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων της περιοχής. «Παρότι πρόκειται για ένα πουλί της Ωκεανίας, στην Ευρώπη λειτουργούν εκτροφεία για μαύρους κύκνους και για άλλα όμορφα πουλιά, τα οποία πωλούνται είτε σε πάρκα της Ευρώπης είτε σε ευκατάστατους ιδιοκτήτες που έχουν λίμνη στο σπίτι τους και μπορούν να τα φιλοξενήσουν. Εικάζουμε ότι ο συγκεκριμένος κύκνος δραπέτευσε από κάποιο τέτοιο εκτροφείο και έτσι έφτασε στο Δέλτα του Εβρου», εξηγεί.

Παρασύρθηκαν

Και ενώ οι επιστήμονες στον Εβρο ασχολούνται με τον μαύρο κύκνο, ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ» προσπαθεί να διαλευκάνει το μυστήριο των φλαμίνγκο στην Αρτέμιδα και τη Βουλιαγμένη. «Εδώ και μία εβδομάδα δεχόμαστε δεκάδες τηλέφωνα αναφορικά με την παρουσία ενός φλαμίνγκο στην πλαζ της Βουλιαγμένης, και από χτες για ένα άλλο στην Αρτέμιδα», ανέφερε η οργάνωση σε ανάρτησή της στο Facebook. Μαρτυρίες έκαναν λόγο για φλαμίνγκο και στο Πόρτο Ράφτη στα τέλη Απριλίου.

Μαγικό θέαμα με φλαμίνγκο στη Βουλιαγμένη

«Τα πουλιά που εντοπίστηκαν είναι ενήλικα και υγιή. Τα φλαμίνγκο συνήθως ζουν πολλά μαζί σε υφάλμυρα νερά, σε λιμνοθάλασσες και δέλτα ποταμών. Τα συγκεκριμένα δεν ξέρουμε πώς βρέθηκαν σ΄ αυτή την πλευρά της Αττικής. Φλαμίνγκο σε κατάλληλο βιότοπο μπορεί κανείς να συναντήσει στο Βουρκάρι Μεγάρων. Ισως παρασύρθηκαν από τους δυνατούς ανέμους», εξηγεί η «ΑΝΙΜΑ».

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το φλαμίνγκο της Βουλιαγμένης φέρει δαχτυλίδι, ενώ η «ΑΝΙΜΑ» έχει επικοινωνήσει με το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης για να αντλήσει περισσότερες πληροφορίες.

Τα φλαμίνγκο είναι ένα μεταναστευτικό είδος με κύρια σημεία αναπαραγωγής τη Νότια Ευρώπη και τη Νότια Αφρική και αποτελούν τακτικό αποδημητικό επισκέπτη της χώρας μας με συχνές εμφανίσεις σε παράκτιους υγρότοπους. Το 2020 έγινε για πρώτη φορά αναπαραγωγή φλαμίνγκο στην Ελλάδα, με μωρά φλαμίνγκο να εντοπίζονται στη Λιμνοθάλασσα του Αγίου Μάμα στη Χαλκιδική, τα οποία όμως δεν κατάφεραν να επιζήσουν.

Γαλάζιος καρχαρίας στη Γλυφάδα

 Καρχαρίας εντοπίστηκε να κολυμπά τη Δεύτερα του Πάσχα στη θαλάσσια περιοχή της Γλυφάδας, μία ημέρα μετά την εμφάνιση άλλου καρχαριοειδούς στο λιμάνι του Βόλου. Παρά την αναστάτωση που προκλήθηκε, οι επιστήμονες εξηγούν πως δεν πρόκειται για σπάνιο φαινόμενο και επισημαίνουν ότι στις ελληνικές θάλασσες ζουν 34 είδη καρχαριών που κινούνται από τα ρηχά νερά μέχρι σε βάθος ενός χιλιομέτρου.

Οι ειδικοί εικάζουν ότι ο νεαρός γαλάζιος καρχαρίας της Γλυφάδας παρασύρθηκε στα ρηχά κυνηγώντας κάποιο θήραμα και θεωρούν την παρουσία του ως «μια υπενθύμιση ότι οι θάλασσες δεν είναι μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για τα υπόλοιπα είδη με τα οποία συγκατοικούμε»…

tanea.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Europe Direct Α.Μ.Θ. | Εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης με το Γενικό Λύκειο Χρυσούπολης

Την Πέμπτη 25 Απριλίου το Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πραγματοποίησε εκδήλωση με το Γενικό Λύκειο Χρυσούπολης για την Ημέρα της Ευρώπης. Στο πρώτο μέρος ο Καθηγητής του Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Χρύσανθος Τάσσσης, παρουσίασε τους θεσμούς και τον τρόπο λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εστιάζοντας στον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στη συνέχεια ο Δρ. Αργύριος Σαπουνίδης από το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας παρουσίασε το πρόγραμμα LIFEEL, τους στόχους και τις δράσεις του προγράμματος στο πλαίσιο της European Maritime Day.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης το ΓΕΛ Χρυσούπολης μας «γύρισε» πίσω στο χρόνο, παρουσιάζοντας τις δράσεις του την τελευταία τριετία στο πρόγραμμα «Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Την εκδήλωση χαιρέτησε Αντιδήμαρχος Οικονομικού Προγραμματισμού Δημοτικής Περιουσίας -Διοικητικής Αναδιάρθρωσης & Οργάνωσης του Δήμου Νέστου, κ. Κέλλης Γιώργος και η κα. Χριστίνα Χαϊτίδου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Δια Βίου Μάθησης και Μουσικής Εκπαίδευσης του Δήμου Νέστου.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δήμος Αλεξανδρούπολης | Ημερίδα για τον καρκίνο του μαστού από την πρόληψη ως την αποθεραπεία

Η Επιτροπή Ισότητας Φύλων του Δήμου Αλεξανδρούπολης (Δ.ΕΠ.Ι.Σ.) σε συνεργασία με τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου Ν. Έβρου διοργανώνουν την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016 και ώρα 11.00 π.μ. στο Επιμελητήριο (3ος όροφος) την ημερίδα: “Καρκίνος μαστού: Σύγχρονη γνώση –Ολοκληρωμένη φροντίδα από την πρόληψη ως την αποθεραπεία”.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

  • Καρκίνος… το απόκρημνο μονοπάτι της ενημέρωσης: Εισηγητής κ. Στυλιανός Κακολύρης, Καθηγητής Ογκολογίας Δ.Π.Θ.
  • Πρόληψη και νέα δεδομένα: Εισηγήτρια κα Αικατερίνη Σαββίδου, Χειρουργός Μαστού
  • Απεικόνιση στο πλαίσιο ελέγχου του μαστού και νέες μέθοδοι και τεχνικές: Εισηγητής κ. Δημήτριος Καρανικόλας, Ακτινοδιαγνώστης
  • Βασική χειρουργική αντιμετώπιση με τα σύγχρονα δεδομένα διερεύνησης (προεγχειρητική βιοψία, λεμφαδένας φρουρός): Εισηγήτρια κα Αικατερίνη Σαββίδου, Χειρουργός Μαστού
  • Σύγχρονες μέθοδοι αποκατάστασης άμεσης ή απώτερης, προς διατήρηση της ποιότητας ζωής και της θηλυκότητας των γυναικών με μαστεκτομή, Εισηγητής κ. Πρόδρομος Παπαϊωάννου, Πλαστικός Χειρουργός

Μετά το πέρας των εισηγήσεων οι ομιλητές θα δεχτούν ερωτήσεις από τους παρευρισκομένους.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Δωρεάν Προληπτικές Εξετάσεις για το Μελάνωμα από τον Σύλλογο Εθελοντών κατά του Καρκίνου Ν. Καβάλας

Ο Σύλλογος Εθελοντών κατά του καρκίνου Ν. Καβάλας, θα πραγματοποιήσει 50 προληπτικές εξετάσεις για το μελάνωμα ΔΩΡΕΑΝ, στις ημερομηνίες από Τετάρτη 15/5 – Παρασκευή 24/5/2024.

 Το μελάνωμα είναι μία από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου του δέρματος.

Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν μαζί τους το ΑΜΚΑ.

 Προηγούνται οι ανασφάλιστοι και οι οικονομικά ασθενείς συμπολίτες μας.

Τα γραφεία μας βρίσκονται Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 9 (πρώην ΠΙΚΠΑ).

Είμαστε ανοιχτά από Δευτέρα έως  Παρασκευή από τις 10 – 12πμ.

Τηλ. 2510 620 208

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Ιπτάμενος «δραπέτης» στον Εβρο

Ενας μαύρος κύκνος από την Ωκεανία στα νερά του Δέλτα, ξαφνιάζοντας τους παρατηρητές – Σπάνιες εμφανίσεις άγριων πτηνών από τον Βορρά έως τον Νότο.

Τι δουλειά έχει ένας «δραπέτης» από την Ωκεανία στα νερά του Εβρου; Ενας εντυπωσιακός μαύρος κύκνος έκανε την εμφάνισή του πριν από λίγες ημέρες στο Δέλτα του Εβρου ξαφνιάζοντας τους παρατηρητές, καθώς οι μαύροι κύκνοι συναντώνται, στην πλειονότητά τους, στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Ηταν άγνωστοι στη Γηραιά Ηπειρο μέχρι το 1697 όταν ολλανδοί εξερευνητές περιπλανήθηκαν για πρώτη φορά στον ποταμό Swan River της Δυτικής Αυστραλίας, ενώ σήμερα ένας μικρός πληθυσμός τους ζει στη Μεγάλη Βρετανία ως «διακοσμητικό πτηνό». Και ενώ ο μοναχικός μαύρος κύκνος απολάμβανε τα νερά του Εβρου, μια νέα έκπληξη περίμενε τους ειδικούς: φλαμίνγκο εντοπίστηκαν σε παραλίες της Λούτσας και της Βουλιαγμένης, χωρίς κανείς να γνωρίζει πώς έφτασαν εκεί.

Ο μαύρος κύκνος του Εβρου έγινε αντιληπτός κατά τη διάρκεια επιστημονικής παρακολούθησης από το προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων στο Δέλτα του Εβρου και στη Δαδιά, το οποίο έκανε λόγο για μια ευχάριστη έκπληξη. Πανέμορφος, με άνοιγμα φτερών σχεδόν δύο μέτρων, το είδος αυτό θεωρείται ένα «ρομαντικό» πτηνό: ζευγαρώνει μόνο με ένα ταίρι κατά τη διάρκειά της ζωής του και αν ο σύντροφός του πεθάνει, δεν προσπαθεί να τον αναπληρώσει. Μεγάλοι πληθυσμοί του ζουν σε υγροτόπους της Νοτιοδυτικής και Ανατολικής Αυστραλίας, σε λίμνες γλυκού, υφάλμυρου και αλμυρού νερού, σε βάλτους και σε ποτάμια όπου μπορούν να βρουν εύκολα υδρόβια φυτά για να τραφούν. Σε ολόκληρο τον κόσμο υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 500.000 μαύροι κύκνοι, ενώ πληθυσμοί τους εντοπίζονται επίσης στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία και στην Κίνα.

Ο μαύρος κύκνος εντοπίστηκε να απολαμβάνει τα νερά στο Δέλτα του Εβρου

Πριν από περίπου 15 χρόνια ένας μαύρος κύκνος είχε παρατηρηθεί για ακόμη μία φορά στον Εβρο, όμως οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν πρόκειται για το ίδιο πτηνό με αυτό που συνάντησαν τώρα. Ενας μαύρος κύκνος, τον οποίο οι περίοικοι είχαν ονομάσει Μπλάκι, ζούσε και στο λιμάνι του Πόρτο Ράφτη ως το 2022, οπότε έφυγε από τη ζωή μπλεγμένος στις πετονιές ψαρά. «Στην Ευρώπη ζουν τρία είδη κύκνων – οι βουβόκυκνοι, οι αγριόκυκνοι και οι νανόκυκνοι. Το Δέλτα του Εβρου είναι μία από τις πιο σημαντικές περιοχές παγκοσμίως για τους νανόκυκνους καθώς ο πληθυσμός τους εδώ παρουσιάζει μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Ετσι, είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα, σε μια περιοχή με λευκούς κύκνους να συναντάς και έναν μαύρο. Δεν είναι κάτι συνηθισμένο», λέει στα «ΝΕΑ» η Ελένη Μακρυγιάννη, περιβαλλοντολόγος στη Μονάδα Διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων της περιοχής. «Παρότι πρόκειται για ένα πουλί της Ωκεανίας, στην Ευρώπη λειτουργούν εκτροφεία για μαύρους κύκνους και για άλλα όμορφα πουλιά, τα οποία πωλούνται είτε σε πάρκα της Ευρώπης είτε σε ευκατάστατους ιδιοκτήτες που έχουν λίμνη στο σπίτι τους και μπορούν να τα φιλοξενήσουν. Εικάζουμε ότι ο συγκεκριμένος κύκνος δραπέτευσε από κάποιο τέτοιο εκτροφείο και έτσι έφτασε στο Δέλτα του Εβρου», εξηγεί.

Παρασύρθηκαν

Και ενώ οι επιστήμονες στον Εβρο ασχολούνται με τον μαύρο κύκνο, ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ» προσπαθεί να διαλευκάνει το μυστήριο των φλαμίνγκο στην Αρτέμιδα και τη Βουλιαγμένη. «Εδώ και μία εβδομάδα δεχόμαστε δεκάδες τηλέφωνα αναφορικά με την παρουσία ενός φλαμίνγκο στην πλαζ της Βουλιαγμένης, και από χτες για ένα άλλο στην Αρτέμιδα», ανέφερε η οργάνωση σε ανάρτησή της στο Facebook. Μαρτυρίες έκαναν λόγο για φλαμίνγκο και στο Πόρτο Ράφτη στα τέλη Απριλίου.

Μαγικό θέαμα με φλαμίνγκο στη Βουλιαγμένη

«Τα πουλιά που εντοπίστηκαν είναι ενήλικα και υγιή. Τα φλαμίνγκο συνήθως ζουν πολλά μαζί σε υφάλμυρα νερά, σε λιμνοθάλασσες και δέλτα ποταμών. Τα συγκεκριμένα δεν ξέρουμε πώς βρέθηκαν σ΄ αυτή την πλευρά της Αττικής. Φλαμίνγκο σε κατάλληλο βιότοπο μπορεί κανείς να συναντήσει στο Βουρκάρι Μεγάρων. Ισως παρασύρθηκαν από τους δυνατούς ανέμους», εξηγεί η «ΑΝΙΜΑ».

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το φλαμίνγκο της Βουλιαγμένης φέρει δαχτυλίδι, ενώ η «ΑΝΙΜΑ» έχει επικοινωνήσει με το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης για να αντλήσει περισσότερες πληροφορίες.

Τα φλαμίνγκο είναι ένα μεταναστευτικό είδος με κύρια σημεία αναπαραγωγής τη Νότια Ευρώπη και τη Νότια Αφρική και αποτελούν τακτικό αποδημητικό επισκέπτη της χώρας μας με συχνές εμφανίσεις σε παράκτιους υγρότοπους. Το 2020 έγινε για πρώτη φορά αναπαραγωγή φλαμίνγκο στην Ελλάδα, με μωρά φλαμίνγκο να εντοπίζονται στη Λιμνοθάλασσα του Αγίου Μάμα στη Χαλκιδική, τα οποία όμως δεν κατάφεραν να επιζήσουν.

Γαλάζιος καρχαρίας στη Γλυφάδα

 Καρχαρίας εντοπίστηκε να κολυμπά τη Δεύτερα του Πάσχα στη θαλάσσια περιοχή της Γλυφάδας, μία ημέρα μετά την εμφάνιση άλλου καρχαριοειδούς στο λιμάνι του Βόλου. Παρά την αναστάτωση που προκλήθηκε, οι επιστήμονες εξηγούν πως δεν πρόκειται για σπάνιο φαινόμενο και επισημαίνουν ότι στις ελληνικές θάλασσες ζουν 34 είδη καρχαριών που κινούνται από τα ρηχά νερά μέχρι σε βάθος ενός χιλιομέτρου.

Οι ειδικοί εικάζουν ότι ο νεαρός γαλάζιος καρχαρίας της Γλυφάδας παρασύρθηκε στα ρηχά κυνηγώντας κάποιο θήραμα και θεωρούν την παρουσία του ως «μια υπενθύμιση ότι οι θάλασσες δεν είναι μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για τα υπόλοιπα είδη με τα οποία συγκατοικούμε»…

tanea.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Europe Direct Α.Μ.Θ. | Εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης με το Γενικό Λύκειο Χρυσούπολης

Την Πέμπτη 25 Απριλίου το Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πραγματοποίησε εκδήλωση με το Γενικό Λύκειο Χρυσούπολης για την Ημέρα της Ευρώπης. Στο πρώτο μέρος ο Καθηγητής του Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Χρύσανθος Τάσσσης, παρουσίασε τους θεσμούς και τον τρόπο λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εστιάζοντας στον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στη συνέχεια ο Δρ. Αργύριος Σαπουνίδης από το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας παρουσίασε το πρόγραμμα LIFEEL, τους στόχους και τις δράσεις του προγράμματος στο πλαίσιο της European Maritime Day.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης το ΓΕΛ Χρυσούπολης μας «γύρισε» πίσω στο χρόνο, παρουσιάζοντας τις δράσεις του την τελευταία τριετία στο πρόγραμμα «Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Την εκδήλωση χαιρέτησε Αντιδήμαρχος Οικονομικού Προγραμματισμού Δημοτικής Περιουσίας -Διοικητικής Αναδιάρθρωσης & Οργάνωσης του Δήμου Νέστου, κ. Κέλλης Γιώργος και η κα. Χριστίνα Χαϊτίδου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Δια Βίου Μάθησης και Μουσικής Εκπαίδευσης του Δήμου Νέστου.

Continue Reading

espa logo

espa_logo_en