Quantcast
Connect with us

ΕΒΡΟΣ

Δήλωση του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Γ. Παυλίδη για τις πλημμύρες στον Έβρο

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Γιώργος Παυλίδης, σχετικά με τις πλημμύρες στον Έβρο, δήλωσε τα εξής:

«Εκ νέου άλλες επτά (7) σκληρές μέρες, αγωνίας και νυχθημερόν προσπάθειας ζήσαμε εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων και από τις πλημμύρες στον Έβρο. Τρίτη φορά στη χειμερινή περίοδο 2014-2015. Ξεκινήσαμε… με όλους τους μηχανισμούς της Πολιτείας από τον Άρδα και το Ορμένιο, ακολουθώντας την πλημμυρική κατάσταση και καταλήξαμε νότια στο Δέλτα.

Σε κάθε σημείο κινδύνευαν άνθρωποι και περιουσίες. Φθάσαμε ως εδώ από παραλείψεις και κενά πολλών δεκαετιών.

Σε πολλά σημεία, σε όλους τους παραποτάμιους οικισμούς και πόλεις λείπουν ολοκληρωμένες βασικές αντιπλημμυρικές υποδομές μεγάλου κόστους και ένα διακρατικό σχέδιο διαχείρισης. Χωρίς όμως σοβαρές υποδομές προστασίας, από οικισμό σε οικισμό, από πόλη σε πόλη και από χωριό σε χωριό, η Περιφέρεια, οι Τεχνικές Υπηρεσίες, οι Δήμοι, οι κατασταλτικοί μηχανισμοί Πολιτικής Προστασίας, ένας τεράστιος αριθμός οχημάτων, φορτηγών και μηχανημάτων έργων, Στρατός, Αστυνομία, Πυροσβεστική Υπηρεσία, αγωνιζόταν παράλληλα με την ροή της πλημμύρας.

Μια εβδομάδα αγωνιζόμασταν, δίναμε μάχες με την λάσπη και τα νερά, αυτοσχεδιάζαμε σημείο – σημείο για να αντιμετωπίσουμε τους τεράστιους υδάτινους όγκους προκειμένου να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι, να μην πνιγούν κατοικημένες περιοχές, να μην γίνουν καταστροφές, να μην πληγούν περιουσίες. Επιχείρησαν και ακόμη επιχειρούν εκατοντάδες άνθρωποι και στόλος οχημάτων. Κάποιοι καταρρέουν από την κούραση. Χτίζαμε αναχώματα, σπάζαμε αναχώματα, κλείναμε γέφυρες, ανοίγαμε γέφυρες, διοχετεύαμε αλλού όγκους νερών, βλέποντας και κάνοντας ανάλογα με τους εκάστοτε εμφανιζόμενους κινδύνους. Περιστασιακά, με τεράστια κόστη και κινδύνους των εμπλεκομένων.

Το ίδιο σκηνικό εδώ και 10ετίες. Όμως, το 2014-2015 οι πλημμυρικές εκρήξεις και διογκώσεις έπρεπε να αντιμετωπίζονται ως ένα σύνηθες φυσικό γεγονός, να προϋπάρχουν επαρκείς υποδομές, να το παρακολουθούμε βεβαίως, χωρίς η κάθε καταιγίδα να γίνεται κρίση. Απαιτείται σχεδιασμός συμπλήρωση υποδομών που να παρέχει ασφάλεια, να αξιοποιεί τα ύδατα και να μην τρέχουμε πίσω από κάθε ισχυρή βροχόπτωση. Δυστυχώς οι αρνητικές εκπλήξεις διαδέχονται η μία την άλλη.

Στο 5μηνο που είμαστε διοίκηση, ως νέα Περιφερειακή Αρχή, καταγράφουμε σημείο – σημείο τα ελλείμματα στην προστασία, τις αδυναμίες και τα κενά, βλέπουμε, ακούμε την κοινωνία και μαθαίνουμε. Είμαστε αποφασισμένοι και θα επιχειρήσουμε σειρά σημαντικών παρεμβάσεων, με αιχμή την προστασία των κατοικημένων περιοχών. Ήδη δημοπρατήσαμε το πρώτο μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στο Ορμένιο με υπερύψωση αναχώματος (11,5 χιλιόμετρα και προϋπολογισμού 1,5 εκ.ευρώ) και δόθηκε εντολή για την άμεση προώθηση των διαδικασιών ένταξης δεκάδων άλλων έργων, μεταξύ των οποίων και στην περιοχή Πόρου, Μελισσοκομείου και Λαγυνών.

Η Κυβέρνηση, πέραν της πλήρους αποζημίωσης των πληγέντων, για την αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές που έχουν υποστεί, πρέπει να διαθέσει πόρους σε ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος, ως αρμόδια δια του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Ανεξάρτητα εάν αυτό το έργο ολοκληρωθεί σε 5-10 χρόνια, πρέπει κάποτε να ξεκινήσει.

Ταυτόχρονα ερευνούμε την τεκμηρίωση προσφυγής στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. για χρηματοδότηση των αναγκαίων αποκαταστάσεων.

Θα επιχειρήσουμε συγκροτημένα, χωρίς συμβιβασμούς, και με σοβαρότητα, για να προστατεύσουμε την κοινωνία και τον τόπο μας».

Click to comment

Απάντηση

ΕΒΡΟΣ

Καταδικάστηκε σε 22 μήνες ο καθηγητής από την Αλεξανδρούπολη

Η δίκη του καθηγητή Βιολογίας Γυμνασίου της Αλεξανδρούπολης, που κατηγορείται για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος της 17χρονης, είχε αποτέλεσμα την καταδίκη του με αναστολή.

Σύμφωνα με τον Alpha το δικαστήριο μετά τις προηγούμενες αναβολές καταδίκασε τον καθηγητή σε 22 μήνες με αναστολή. Πέραν της κατηγορίας για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας τον καθηγητή βάραινε και η κατηγορία διατάραξης της λειτουργίας της υπηρεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο καθηγητής Βιολογίας, σε παλιότερες δηλώσεις του ανέφερε: «Απαιτώ ένα συγγνώμη για τις ψευδείς κατηγορίες σε βάρος μου. Είναι πολύ γελοίο ότι μπορεί οποιοσδήποτε να κατηγορήσει κάποιον και να πάρει το 100 και τώρα αυτή τη στιγμή μπορούν να με συλλάβουν με οποιαδήποτε κατηγορία».

Από την πρώτη μέρα που άρχισε να ξετυλίγεται η υπόθεση στην Αλεξανδρούπολη, ο καθηγητής τονίζει πως «είναι όλα σκευωρία».

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Σταϊκούρας από Κομοτηνή : “Δημιουργούμε καλύτερες συνθήκες με έργα υποδομών στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ”

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη και τη Ροδόπη, όπου συναντήθηκε με τοπικούς φορείς και επιθεώρησε σημαντικά έργα υποδομών στην περιοχή. Η επίσκεψη αυτή είχε ως στόχο την ενημέρωση για την πρόοδο των έργων και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου και των τοπικών αρχών ενόψει και των Ευρωεκλογών.

Στην Αλεξανδρούπολη, ο Υπουργός επισκέφθηκε το λιμάνι, όπου επιθεώρησε τα έργα αναβάθμισης των υποδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι παρεμβάσεις αυτές αναμένεται να βελτιώσουν τη λειτουργικότητα και την ασφάλεια του λιμανιού, καθιστώντας το έναν ακόμη πιο σημαντικό κόμβο μεταφορών και εμπορίου για την περιοχή.

Στην συνέχεια ο Υπουργός στην Ροδόπη είχε συνάντηση με ιδιωτικές επιχειρήσεις στη ΒΙ.ΠΕ Κομοτηνής.

Ο κ. Σταϊκούρας, σχολιάζοντας την επίσκεψη σε Αλεξανδρούπολη και Ροδόπη τόνισε: «Η βελτίωση των υποδομών στις περιφέρειες είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς και να ολοκληρώσουμε τα έργα που θα ενισχύσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής».

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Έβρος | Συνελήφθη διακινητής ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθη την Δευτέρα (20-5-2024) το πρωί στην Εθνική οδό Ορμενίου – Αρδανίου, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου, ένας αλλοδαπός διακινητής, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες.

Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον δράστη, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρει παράνομα στο εσωτερικό της χώρας δέκα (10) μη νόμιμους μετανάστες.

Κατασχέθηκαν το παραπάνω όχημα και ένα κινητό τηλέφωνο. 

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου Ορεστιάδας.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en