ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δήλωση Γιάννη Πασχαλίδη για την Επέτειο Γενοκτονίας των Αρμενίων

«Σήμερα τιμούμε την 106η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, του αδερφικού μας χριστιανού λαού.

Πρόκειται για ένα από τα ειδεχθέστερα και στυγερά εγκλήματα εναντίον ενός λαού, με θύματα που ξεπερνούν τις 1.500.000 ψυχές, και μάλιστα στη περιοχή που ζούσε ειρηνικά και μεγαλουργούσε, έχοντας αναπτύξει δεσμούς που χάνονται στα βάθη της αρχαιότητας. Όπως ακριβώς και οι Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας.

Έχουμε την ευλογία να συμβιώνουμε μια αρκετά δραστήρια Αρμενική Κοινότητα στη πόλη της Καβάλας, επιβεβαιώνοντας τους ισχυρούς δεσμούς ιστορίας, θρησκείας και φιλίας που μας συνδέουν.

Στο πρόσωπο άλλωστε των Αρμενίων αναζητούν τη δική τους λύτρωση και οι υπόλοιποι λαοί που σφαγιάστηκαν στις πατρογονικές τους εστίες από το τουρκικό κράτος.

Ελάχιστη κληρονομιά, η μνήμη. Ποτέ ξανά!

Υ.Γ. 1 Στη δεύτερη φωτογραφία είναι ο Αρμιν Βέγκνερ, Γερμανός εθελοντής υγειονομικού του Τούρκικου Στρατού, ο οποίος φωτογράφισε όλες τις κτηνωδίες εναντίον των Χριστιανών της Μικράς Ασίας και αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις για να ενημερώσει τον κόσμο για τα εγκλήματα της Τουρκίας, στέλνοντας μέχρι και επιστολή και φωτογραφίες στον Πρόεδρο Ουίλσον, αλλά και σε όλες τις μεγάλες εφημερίδες του κόσμου. Διώχτηκε από τον Χίτλερ, λόγω και της Εβραίας γυναίκας του, και πέθανε σε μεγάλη ηλικία στην Ιταλία. Το Ισραήλ τον τιμά ως “Άξιο μεταξύ των Εθνών”, ενώ είναι θαμμένος στο Ερεβάν της Αρμενίας.

Υ.Γ. 2 Δημοσιεύματα εποχής των New York Times για τη γενοκτονία Αρμενίων και Ελλήνων.»

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version