Quantcast
Connect with us

ΘΑΣΟΣ

Δέσμη προτάσεων για την πυρόπληκτη Θάσο από το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας

Στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν το νησί της Θάσου το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) Ανατολικής Μακεδονίας, ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας σε δασολογικά θέματα και γενικότερα θέματα πρωτογενούς παραγωγής και προστασίας περιβάλλοντος, προχώρησε σε επιτόπια αυτοψία των καμένων εκτάσεων και μία σειρά συναντήσεων με τους αρμόδιους φορείς, Διεύθυνση Δασών και Δασαρχείο Θάσου, προκειμένου να ενημερωθεί και να συμβάλει, στο βαθμό που του αναλογεί, στην αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής.

Στο δελτίο Τύπου αναφέρονται, ακόμα, τα εξής: «Οι δασικές πυρκαγιές, εκτός από τη σημαντική καταστροφή που προκαλούν στον προστατευτικό μαώλεια του εδάφους αποτρέπει τη φυσική αναγέννηση και τη διήθηση του νερού αυξάνοντας τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων. Οι επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών, εκτός από περιβαλλοντικές, είναι και οικονομικές, καθώς επηρεάζουν τις γεωργικές δραστηριότητες, αλλά και τις υποδομές. Η διοικούσα επιτροπή του Παραρτήματός μας, αποφάσισε να συστήσει ειδική επιστημονική επιτροπή, που θα εξετάσει τα προβλήματα που έχουν προκύψει και να υποβάλει αναλυτικά δέσμη προτάσεων.

Έως τότε και θέλοντας να συμβάλει στο σχετικό διάλογο πιστεύουμε ότι:

• Πρέπει να σταματήσει, επιτέλους, η διαχρονική απαξίωση των Δασικών Υπηρεσιών, που είναι θεσμική, υλικοτεχνική και στελεχιακή. Η απαξίωση αυτή έχει ως αποτέλεσμα, τα δάση μας να αφήνονται στην τύχη τους τα τελευταία χρόνια, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις.

• Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση και χρηματοδότηση στη δασοπροστασία και στη δασοπονία, που σαν σκοπό έχουν, εκτός των άλλων, την πρόληψη και την εκτέλεση προκατασταλτικών έργων, για την αποφυγή έναρξης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών. Τα τελευταία χρόνια, που η χώρα μας μαστίζεται από την οικονομική κρίση, ξοδεύονται περισσότερα χρήματα στη δασοπυρόσβεση – καταστολή δασικών πυρκαγιών, με σκοπό τη διαχείριση της καταστροφής και όχι την πρόληψη της. Παρατηρείται ένας άνισος καταμερισμός ενδιαφέροντος και πόρων μεταξύ των δύο πυλώνων της δασοπυροπροστασίας, δηλαδή μεταξύ της πρόληψης και καταστολής, με τη ζυγαριά να γέρνει υπερβολικά προς το μέρος της καταστολής. Όλο αυτό αποβαίνει εις βάρος του δασικού πλούτου της χώρας μας.

• Για την αποτελεσματικότερη δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση επιβάλλεται η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης και προστασίας δασών, έτσι ώστε να πάψει να υφίσταται ο σημερινός κατακερματισμός των αντικειμένων μεταξύ των υπηρεσιών (αλλού ανήκει η δασοπροστασία, αλλού η δασοπυρόσβεση, αλλού η σύνταξη των δασικών χαρτών και αλλού η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων κ.λπ.).

• Οι δασικές υπηρεσίες θα πρέπει να είναι παρούσες σε κάθε δραστηριότητα που αφορά τα δάση και τις δασικές εκτάσεις γενικότερα, διότι αυτές γνωρίζουν καλύτερα τις περιοχές αυτές και τις ιδιαιτερότητες των δασών, της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να εγκατασταθεί ένα δίκτυο επιτήρησης των δασών τις επικίνδυνες μέρες, το οποίο υπήρχε στο παρελθόν και σήμερα έχει σχεδόν εκλείψει.

• Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα εφαρμογής και αστυνόμευσης των απαγορευτικών διατάξεων, που θα εκδοθούν από τις δασικές υπηρεσίες για τη Θάσο και θα αφορούν την κήρυξη αναδασωτέων των καμένων εκτάσεων και την απαγόρευση της βόσκησης. Σε αυτές, θα πρέπει να προστεθεί και η απαγόρευση της θήρας σε όλο το νησί, διότι η μεγάλη έκταση της ζημιάς δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια για ανάκαμψη του πληθυσμού των θηραμάτων. Σε αυτή την περίπτωση, η πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει, ώστε να δοθεί στους κτηνοτρόφους έκτακτη ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών, προκειμένου να τραφούν τα κοπάδια τους στις πληγείσες περιοχές.

• Πρέπει να γίνουν άμεσα όλες οι σχετικές μελέτες, υπό την επιμέλεια δασολόγων, για τις απαραίτητες επεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν στο νησί και αφορούν την αντιπλημμυρική του προστασία και να εξασφαλιστεί, από την πολιτεία, η χρηματοδότηση για την υλοποίηση αυτών των δασοτεχνικών έργων. Όσον αφορά την αναδάσωση, που είναι υποχρέωση της πολιτείας, αυτή θα πρέπει να σχεδιαστεί μετά το πρώτο έτος από τις πυρκαγιές, λαμβάνοντας υπόψη και τη φυσική αναγέννηση.

• Στις μελέτες αυτές, θα πρέπει να περιληφθούν και οι δασοτεχνικές επεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν από δασολόγους, μετά την αποτίμηση των αιτίων της πυρκαγιάς και θα αφορούν δασοπονικής φύσεως επεμβάσεις (διάνοιξη και συντήρηση δασικών δρόμων, ζωνών πυροπροστασίας, δημιουργία υδατοδεξαμένων, καθαρισμοί βλάστησης κ.ά.).

• Να ληφθεί μέριμνα από την πολιτεία, για την άμεση αποζημίωση όλων των αγροτών και κτηνοτρόφων των οποίων έχει πληγεί από τις πυρκαγιές το φυτικό και ζωικό τους κεφάλαιο και οι πάγιες εγκαταστάσεις τους κατόπιν εξατομίκευσης των ζημιών από εκτιμητές. Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να δοθεί και για την αποζημίωση των πληγέντων από τις φωτιές μελισσοκόμων, που την εποχή αυτή συρρέουν στη Θάσο με τα μελίσσια τους για την παραγωγή πευκόμελου. Η Δασική Υπηρεσία της Θάσου έκανε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, παρά την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωσή της και κατάφερε να διατηρήσει τις υποδομές πυρόσβεσης στο μέγιστο δυνατό επίπεδο ετοιμότητας. Θα πρέπει, όμως, να ενισχυθεί πολλαπλά η υπηρεσία, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πυρκαγιάς. Το ιδιοκτησιακό, όμως, καθεστώς των δασών της Θάσου περιλαμβάνει δημόσια, ιδιωτικά και σε μεγάλο ποσοστό δημοτικά δάση. Αυτό το καθεστώς, επιβάλει την επιπρόσθετη οικονομική και στελεχιακή ενίσχυση του Δήμου Θάσου, αφού έχει να διαχειριστεί ένα μεγάλο τμήμα του δασικού πλούτου του νησιού. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να υπάρξει αγαστή συνεργασία των Δασικών Υπηρεσιών με τον Δήμο Θάσου, ώστε με τη βοήθεια της πολιτείας να εξευρεθεί η χρηματοδότηση και γίνουν όλες οι απαραίτητες μελέτες και επεμβάσεις, που θα μετριάσουν, όσο αυτό είναι δυνατό, τις επιπτώσεις της καταστροφικής πυρκαγιάς».

Πηγή: k-tipos.gr

Click to comment

Απάντηση

ΘΑΣΟΣ

Δήμος Θάσου | Συνεδρίαση Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας

Την Πέμπτη 9 Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκε στο Δήμο της Θάσου, υπό την προεδρεία του Δημάρχου Θάσου κ. Ελευθέριου Κυριακίδη η τακτική συνεδρίαση του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.) του Δήμου Θάσου, για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν ως τακτικά μέλη του Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π. του Δήμου Θάσου: ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, η Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, ο Διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Νομού Καβάλας, εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Θάσου, εκπρόσωπος του Αστυνομικού Τμήματος Θάσου, η Διοικητής του Α’ Λιμενικού Τμήματος Θάσου, ο εκπρόσωπος της ΧΧ ΤΘ Μεραρχίας και ο Δασάρχης Θάσου.

Επίσης στην συνεδρίαση παρέστησαν, ως φορείς που κρίθηκε απαραίτητη η συμμετοχή τους: ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών και Έργων της ΠΑΜΘ, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής προστασίας της ΠΑΜΘ, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής προστασίας της ΠΕ. Καβάλας και Θάσου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θάσου και εκπρόσωπος της ΔΕΥΑ Θάσου, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας και Θράκης, οι εκπρόσωποι των Ναυτιλιακών Εταιριών Α.Ν.Ε.Θ. & Α.Ν.Ε.Κ, καθώς και εκπρόσωποι της Ελληνικής Ομάδας διάσωσης Παρ. Καβάλας και του Συλλόγου Πυρασφάλειας Ποταμιάς.

Κατά την συνεδρίαση συζητήθηκε αναλυτικά, μεταξύ όλων των συναρμόδιων φορέων, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για την Θάσο, η ετοιμότητα και οι δυνατότητες των εμπλεκόμενων φορέων στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, αλλά και οι δυνατότητες βελτίωσης της ήδη αγαστής μέχρι τώρα συνεργασίας όλων φορέων για την επιτυχή αντιμετώπιση της αντιπυρικής περιόδου.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος Θάσου κ. Ελευθέριος Κυριακίδης δήλωσε τα εξής:

«Η συνεργασία μεταξύ του Δήμου Θάσου και όλων των συναρμόδιων φορέων για την αντιπυρική προστασία της Θάσου ήταν, είναι, και θα συνεχίσει να είναι άριστη και διαρκής. Ο Δήμος της Θάσου, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, εργάζεται συνεχώς καθ’ όλη την διάρκεια του έτους για την αντιπυρική θωράκιση της Θάσου και την διαφύλαξη του σπάνιου φυσικού πλούτου που διαθέτει προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών του.

Φέτος ξεκινά η αντιπυρική περίοδο για την Θάσο με τον καθαρισμό των αντιπυρικών ζωνών και την βατότητα του δημοτικού δασικού οδικού στην καλύτερη δυνατή κατάσταση μετά από πολλά έτη, λόγω της ολοκλήρωσης των δύο μεγάλων σχετικών έργων από τον Δήμο Θάσου, συνολικής δαπάνης περίπου 1.277.000€».

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Περιοδεία Υποψηφίων Ευρωβουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π.Σ. στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Κλιμάκιο υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π.Σ., αποτελούμενο από τον εν ενεργεία ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη, την Αναστασία Σαπουνά και τον Γρηγόρη Στογιαννίδη, θα επισκεφθεί από την Παρασκευή 10 Μαΐου μέχρι και την Τρίτη 14 Μαΐου την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η επίσκεψή τους θα εκκινήσει την Παρασκευή και το Σάββατο 10 και 11 Μαΐου από τη Θάσο και την Καβάλα.

Κατά την περιοδεία τους στη Θάσο, την Παρασκευή, θα συναντηθούν στον Λιμένα με επαγγελματίες και φορείς του τουρισμού, στις 10.30, στο ζαχαροπλαστείο Σταμάτης.

Στις 12.00 το μεσημέρι θα επισκεφθούν την Ποταμιά και θα συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του πανηγυριού της Ζωοδόχου Πηγής.

Στη συνέχεια, στις 2.00 μετά το μεσημέρι θα επισκεφθούν το Κέντρο Υγείας Πρίνου, όπου θα ενημερωθούν από τους υγειονομικούς και τους υπεύθυνους του ΕΚΑΒ για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Τέλος, στις 6.00 το απόγευμα θα συνομιλήσουν με μέλη Περιβαλλοντικών Συλλόγων και πολίτες στην πλατεία, στη Σκάλα Καλλιράχης.

Επιστρέφοντας από την Θάσο, την Παρασκευή το βράδυ, στις 9.30, θα συναντηθούν στο Cityzen με μέλη και φίλους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π.Σ., ενώ το Σάββατο το πρωί θα περιηγηθούν στην πόλη της Καβάλας, όπου θα συναντήσουν και θα συνομιλήσουν με τους πολίτες.

Μετά το μεσημέρι θα αναχωρήσουν για την πόλη της Δράμας, τρίτο σταθμό της περιοδείας τους στην Α.Μ.Θ. Θα ακολουθήσει την Κυριακή η Ξάνθη, τη Δευτέρα η Αλεξανδρούπολη και την Τρίτη η Κομοτηνή.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πιέσεις του Περιφερειάρχη για την ένταξη της Θάσου και της Σαμοθράκης στην βίζα express για τους Τούρκους

Η κινητικότητα που δημιούργησε το μέτρο της ειδικής επταήμερης τουριστικής βίζας εξπρές σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Ρόδο, όπου πρωτοεφαρμόστηκε, οδήγησε, σε τριπλασιασμό των αφίξεων Τούρκων επισκεπτών έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.   Οι Τούρκοι τουρίστες από τις 30 Απριλίου 2024, έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται με την ειδική βίζα επιπλέον το Καστελόριζο, τη Σύμη, την Κάλυμνο, τη Λέρο και τη Λήμνο.

Δυστυχώς στην συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν υπήρχαν τα νησιά της Θάσου και της Σαμοθράκης. Σε δηλώσεις του στο ENA Channel ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρ. Τοψίδης τόνισε ότι ήδη ασκεί πιέσεις έτσι ώστε να αποκτήσουν και τα δύο αυτά νησιά την δυνατότητα να φιλοξενούν Τούρκους τουρίστες μόνο με την έκδοση βίζας express.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en