Quantcast
Connect with us

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

Δέκα τρόποι να μην πετάς φαγητό

Λίγη φαντασία και τίποτα δεν θα καταλήξει στα σκουπίδια

Οι σακούλες των σκουπιδιών μας γεμίζουν με τρομακτικό ρυθμό και ένα καλό ποσοστό τους έχει να κάνει με τρόφιμα που πετιούνται.

Είτε γιατί έχουν χαλάσει είτε πάλι γιατί οι ποσότητές τους είναι περισσεύματα και δεν φτάνουν να ταΐσουν μια πεινασμένη οικογένεια.

Υπάρχει όμως τρόπος να κάνεις οικονομία και μάλιστα αυτός ο τρόπος δεν είναι ένας, αλλά πολλοί…

Φτιάξε σούπα

Τίποτα δεν είναι σαν ένα λαχταριστό πιάτο σούπας. Όταν λοιπόν τα λαχανικά είναι έτοιμα να χαλάσουν, αντί να καταλήξουν στον κάδο μπορούν άνετα να βρουν τον δρόμο για την κατσαρόλα. Μαγειρεύοντάς τα εξάλλου δεν θα καταλάβεις πως έχουν ωριμάσει ενοχλητικά. Οι σούπες αντέχουν στην κατάψυξη ακόμα και δύο μήνες.

Κάνε σαλάτα

Όταν τα λαχανικά μοιάζουν να έχουν περάσει τις μέρες της δόξας τους, υπάρχει τρόπος να αναστηθούν. Τα βουτάς σε παγωμένο νερό για 5 λεπτά. Αφού τα στεγνώσεις, γίνονται όπως και στις αρχές. Ό,τι «πράσινα» περισσεύματα έχουν μείνει φτιάχνουν μια ωραιότατη σαλάτα. Όπως και το μπαγιάτικο ψωμί εξάλλου, το κόβεις μικρό καρέ, το ψήνεις στον φούρνο σε υψηλή θερμοκρασία για 10 λεπτά και έχεις χειροποίητα κρουτόν για τη σαλάτα σου.

Όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις, ο φούρνος είναι εδώ

Αν ανοίξεις το ψυγείο και δεις τα ζαρζαβατικά όχι και στην καλύτερή τους κατάσταση, πιάνεις το ταψί και τα βάζεις στον φούρνο. Θα βγουν καραμελωμένα και πιο νόστιμα απ’ όσο φαντάζεσαι. Προσθέτοντας και λίγη πρωτεΐνη, έχεις έτοιμο ένα σωστό γεύμα.

Όλα μαζί

Τι ξέμεινε; Λαχανικά, κρέας, αυγά, τυρί; Παξιμάδια και φρυγανιές; Όλα αυτά σε ένα πυρέξ στον φούρνο θα αποδώσουν ένα λαχταριστό πιάτο πέρα από κάθε φαντασία. Δεν θα το βρεις σε καμιά συνταγή, είναι η δική σου συνταγή.

Φτιάξε ζωμό από το τίποτα

Αντί να πετάξεις τα κοτσάνια από τα μυρωδικά και τις φλούδες από τα λαχανικά, μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να δώσεις γεύση σε σπιτικούς ζωμούς. Ο σπιτικός ζωμός είναι πανεύκολος και νοστιμότερος από κάθε λύση του εμπορίου. Και αντέχει στην κατάψυξη ακόμα και 6 μήνες.

Όλα τουρσί

Το σπιτικό τουρσί παραμένει ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσεις στη ζωή τα λαχανικά που είναι έτοιμα να χαλάσουν. Τα περισσότερα γίνονται τουρσί με λευκό ξίδι, νερό, σκόρδο, αλάτι και λίγη ζάχαρη.

Η πίτσα η καλή

Σχεδόν τα πάντα που έχεις στο ψυγείο μπορούν να μπουν πάνω από μια ζύμη και να γίνουν πεντανόστιμη πίτσα. Δεν είναι μυστικό, ό,τι περισσεύματα έχεις γίνονται πίτσα, ακόμα και πράγματα που φαινομενικά δεν ταιριάζουν γευστικά.

Συνθλίβω και ψήνω

Ανοίγεις τα ντουλάπια σου και βλέπεις μισοάδειες συσκευασίες. Παξιμάδια στο τέλος, κουλούρια, μερικά φιστίκια, τέτοια πράγματα ψάχνεις που μπορούν να γίνουν στη στιγμή νόστιμα αλμυρά ή γλυκά σνακ.

Σπιτικές σος

Τι μπορείς να κάνεις με ένα βάζο μαρμελάδας ανησυχητικά άδειο; Ή με μαγιονέζα και μουστάρδα που είναι στα τελευταία τους; Τις δικές σου σος. Κάθε σταγόνα που περίσσεψε έχει εδώ τη σημασία της. Προσθέτεις ελαιόλαδο, ξίδι και μυρωδικά και ανακατεύεις. Η βινεγκρέτ είναι έτοιμη!

Μην πετάς, σκέψου

Λίγα βραστά λαχανικά που έμειναν στο ψυγείο φτιάχνουν άνετα μια ομελέτα για δύο. Το κομματάκι από το στήθος κοτόπουλο που περίσσεψε μετατρέπεται σε ένα εξαιρετικό σάντουιτς. Ακόμα και οι τρεις μπουκίτσες κρέατος που ξέμειναν μπορούν να γίνουν η βάση για κάτι καινούριο.

Click to comment

Απάντηση

ΓΥΝΑΙΚΑ

Εύκολη γαλλική κρεμμυδόσουπα

Εξαιρετική γεύση, απλότητα στην προετοιμασία…

Υλικά

  • 1/2 φλ. τσαγιού ανάλατο βούτυρο
  • 2 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 4 φλ. τσαγιού κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
  • 5 φλ. τσαγιού ζωμό βοδινού κρέατος
  • 2 κ. σ. ξηρό σέρι
  • 1 κ. γλ. αποξηραμένο θυμάρι
  • 1 πρέζα αλάτι και πιπέρι για γεύση
  • 4 φέτες ψωμί γαλλικής μπαγκέτας
  • 4 φέτες τυρί προβολόνε
  • 2 φέτες ελβετικό τυρί, σε κύβους
  • τσαγιού

Εκτέλεση

Βήμα 1
Λιώστε το βούτυρο με το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια στο βούτυρο και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα.
Βήμα 2
Προσθέστε το ζωμό βοδινού κρέατος, το σέρι και το θυμάρι. Αλατοπιπερώστε και αφήστε να σιγοβράσει για 30 λεπτά.
Βήμα 3
Εντωμεταξύ, προθερμάνετε το γκριλ του φούρνου.
Βήμα 4
Μεταφέρετε τη σούπα σε μπολ σερβιρίσματος που είναι κατάλληλα για φούρνο και τοποθετήστε από μία φέτα ψωμί πάνω στο καθένα (το ψωμί μπορεί να σπάσει σε κομμάτια αν προτιμάτε).
Βήμα 5
Στρώστε σε κάθε φέτα ψωμιού μια φέτα προβολόνε, 1/2 φέτα ελβετικό τυρί σε κύβους και 1 κουταλιά της σούπας παρμεζάνα.
Βήμα 6
Τοποθετήστε τα μπολ σε ένα ταψί και ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι το τυρί να φουσκώσει και να ροδίσει ελαφρώς, 2 έως 3 λεπτά.
Βήμα 7
Σερβίρετε ζεστή και απολαύστε!

Continue Reading

ΓΥΝΑΙΚΑ

Εύκολο κέικ πορτοκαλιού της μαμάς

Αρωματικό και λαχταριστό…

Υλικά

  • 2 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 2 1/2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 φλ. τσαγιού λάδι
  • 1 1/4 φλ. τσαγιού φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
  • Ξύσμα πορτοκαλιού από 3- 4 πορτοκάλια
  • 1 κ. γλ. καθαρό εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

Βήμα 1
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώστε μία φόρμα για κέικ.
Βήμα 2
Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και αφήστε τα στην άκρη.
Βήμα 3
Χτυπήστε τα αυγά και τη ζάχαρη στο μίξερ σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να ομοιγενοποιηθούν, περίπου 5 λεπτά. Σε χαμηλή ταχύτητα και με το μίξερ σε λειτουργία, προσθέστε σιγά σιγά το λάδι μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέστε το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίστε να χτυπάτε αργά. Προσθέστε το μείγμα αλευριού και χτυπήστε με το σύρμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Μην αναμειγνύετε υπερβολικά.
Βήμα 4
Αδειάστε το μείγμα στη φόρμα και ψήστε για 50- 60 λεπτά μέχρι μια οδοντογλυφίδα που εισάγετε στο κέντρο του κέικ να βγαίνει καθαρή.
Βήμα 5
Εάν η κορυφή ροδίσει γρήγορα κατά το ψήσιμο, καλύψτε το κέικ με αλουμινόχαρτο.
Βήμα 6
Αφήστε το κέικ να κρυώσει εντελώς σε μια σχάρα και απολαύστε.

Continue Reading

ΓΥΝΑΙΚΑ

Κοτόπουλο με γλάσο μελιού

Ελαφρύ γεύμα που όλοι θα απολαύσουν..

Υλικά

  • 2 μισά στήθη κοτόπουλου χωρίς πέτσα και κόκαλα, κομμένα σε μέγεθος μπουκιάς
  • 1/4 φλ. τσαγιού μέλι
  • 2 κ. σ. σάλτσα σόγιας
  • 1/8 κ. γλ. νιφάδες κόκκινου πιπεριού
  • 1 1/2 κ. σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βήμα 1
Ανακατέψτε το μέλι, τη σάλτσα σόγιας και τις νιφάδες κόκκινου πιπεριού σε ένα μπολ και αφήστε τα στην άκρη.
Βήμα 2
Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, σοτάρετε και μαγειρέψτε το κοτόπουλο στο καυτό λάδι μέχρι να ροδίσει ελαφρά, περίπου 5 λεπτά.
Βήμα 3
Ρίξτε το μείγμα μελιού στο τηγάνι. Συνεχίστε να μαγειρεύετε και να ανακατεύετε μέχρι το κοτόπουλο να μην είναι πλέον ροζ στο κέντρο και η σάλτσα να πήξει, περίπου 5 λεπτά ακόμα.

Βήμα 4

Σερβίρετε ζεστό και απολαύστε!

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en