Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Δάνειο 90,5 εκατ. από την Παρευξείνια Τράπεζα για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον για την Energean

image_print

Στη σύναψη δανείου ύψους 90,5 εκατ. ευρώ με την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (ΤΕΑΕΠ – Παρευξείνια Τράπεζα) προχώρησε η Energean.

Με το δάνειο θα χρηματοδοτηθούν τα επενδυτικά σχέδια της Energean κυρίως για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον αλλά και για την περαιτέρω ανάπτυξη των άλλων κοιτασμάτων του Πρίνου, ενώ θα υποστηρίξει τόσο τις ανάγκες σε κεφάλαια κίνησης όσο και επενδύσεις στις υποδομές του συγκροτήματος του Πρίνου

Το συγκεκριμένο project θα δώσει δουλειές στις υπηρεσίες γεώτρησης, στον κατασκευαστικό τομέα καθώς και στις προμήθειες αγαθών, ενώ θα υποστηρίξει και το εισόδημα των τοπικών κοινωνιών μέσα στις συνθήκες που δημιουργεί η συνεχιζόμενη πανδημία.

Η Δρ. Κατερίνα Σάρδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα δήλωσε σχετικά:

«Η νέα μας συνεργασία με την TEAEΠ είναι καθοριστική για την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του κοιτάσματος Έψιλον, η οποία θα παρατείνει τη ζωή της μοναδικής παραγωγής πετρελαίου στη χώρα για αρκετά χρόνια. Η σύναψη του δανείου αναδεικνύει και την εμπιστοσύνη του τραπεζικού τομέα σε καλά δομημένα και ρεαλιστικά επενδυτικά σχέδια. Στόχος της Energean είναι, εκτός από την περαιτέρω ανάπτυξη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων του Κόλπου της Καβάλας, να καταστεί ο Πρίνος σε βιομηχανικό συγκρότημα με ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου».

Ο Πρόεδρος της BSTDB Ντμίτρι Πάνκιν δήλωσε σχετικά:

«Μετά την επιτυχή έναρξη της συνεργασίας μας το 2018, η συνεχιζόμενη στήριξη της Παρευξείνιας Τράπεζας προς την Energean αναδεικνύει τη δέσμευσή μας να βοηθήσουμε την Ελλάδα να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους της που θα οδηγήσουν τη χώρα σε μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη, θα συμβάλουν στην αύξηση των δημοσιονομικών εσόδων και στην ανάπτυξη των εξαγωγών στην περιοχή. Η συνεργασία αυτή θα έχει σημαντική αναπτυξιακή και οικονομική επίδραση σε μια κρίσιμη περίοδο κατά την οποία η επιχειρηματική δραστηριότητα προσπαθεί να ανακάμψει από την παγκόσμια πανδημία. Επιπλέον, δεσμευόμαστε στην προώθηση ανανεώσιμων και καθαρότερων πηγών ενέργειας και πιστεύουμε ότι η συνετή χρήση ορυκτών καυσίμων, βάσει υψηλών προτύπων απόδοσης και μετριασμού της ρύπανσης, παραμένει βασικό στοιχείο για τη διασφάλιση της μετάβασης σε πράσινη παραγωγή ενέργειας».

Η Energean εκτιμά ότι η παραγωγή από τις κάθετες γεωτρήσεις του κοιτάσματος Έψιλον, μέσω της νέας εξέδρας Λάμδα, θα ξεκινήσει στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2023.

H Black Sea Trade and Development Bank (TEAΕΠ) είναι διεθνής χρηματοδοτικός οργανισμός που ιδρύθηκε από την Αλβανία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, την Βουλγαρία, την Γεωργία, την Ελλάδα, την Μολδαβία, την Ουκρανία, την Ρουμανία, την Ρωσία και την Τουρκία. Τα κεντρικά γραφεία της βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη. Η ΤΕΑΕΠ υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και την περιφερειακή συνεργασία παρέχοντας δάνεια, πιστωτικές γραμμές, κεφάλαια και εγγυήσεις για projects καθώς και εμπορικές χρηματοδοτήσεις για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα των κρατών – μελών της.

To εγκεκριμένο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας είναι 3,45 δισεκ. ευρώ, ενώ η μακροπρόθεσμη αξιολόγησή είναι “A” από την Standard and Poor’s, “A2” από την Moody’s και “A+” από τον ρωσικό οργανισμό πιστωτικής αξιολόγησης ACRA. Περισσότερες πληροφορίες για την ΤΕΑΕΠ στο www.bstdb.org.

H Energean Oil & Gas SA είναι 100% θυγατρική της Energean Plc, εισηγμένης στα χρηματιστήρια του Λονδίνου (LSE: ENOG, FTSE 250) και του Τελ Αβίβ (TASE:אנאג), η οποία δραστηριοποιείται σε οκτώ χώρες στη Μεσόγειο και στη Βόρειο Θάλασσα. Η παραγωγή της Energean προέρχεται κυρίως από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου Abu Qir στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, καθώς και από κοιτάσματα στη Νότια Ευρώπη. Το σημαντικότερο σε εξέλιξη project της εταιρείας είναι η ανάπτυξη των κοιτασμάτων Karish, Karish North και Tanin που διαθέτουν 3,5 τρισεκ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου στην θάλασσα της Ισραήλ, όπου η Energean θα χρησιμοποιήσει το “Energean Power”, ένα νεότευκτο και 100% ιδιόκτητο FPSO, το οποίο θα είναι το πρώτο και μοναδικό FPSO στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η έναρξη παραγωγής στο Ισραήλ αναμένεται στα μέσα του 2022.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Αστικό ΚΤΕΛ Καβάλας: Παράπονα πολιτών για τις συχνές βλάβες στα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων

image_print

Έντονα παράπονα εκφράζουν το τελευταίο διάστημα κάτοικοι της Καβάλας για τις συχνές βλάβες που παρουσιάζουν τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων του Αστικού ΚΤΕΛ, τα οποία είναι τοποθετημένα σε διάφορα σημεία της πόλης.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες πολιτών, αρκετές φορές τα μηχανήματα βρίσκονται εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προμηθευτούν εγκαίρως εισιτήριο για τις μετακινήσεις τους. Όπως αναφέρουν, το πρόβλημα δημιουργεί ταλαιπωρία, ιδιαίτερα σε όσους χρησιμοποιούν καθημερινά τα μέσα μαζικής μεταφοράς και δεν έχουν εναλλακτικό τρόπο αγοράς εισιτηρίου.

Οι πολίτες ζητούν να αποκατασταθούν άμεσα οι βλάβες και να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των μηχανημάτων, ώστε να αποφεύγονται παρόμοια προβλήματα στο μέλλον και να εξυπηρετείται απρόσκοπτα το επιβατικό κοινό.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Πλούσιο θεατρικό καλοκαίρι στην Καβάλα

image_print

Πλούσιο είναι και φέτος το πολιτιστικό καλοκαίρι στην Καβάλα, με θεατρικές παραστάσεις που προσελκύουν το ενδιαφέρον του κοινού και μετατρέπουν την πόλη σε σημείο αναφοράς για τους φίλους του θεάτρου.

Με ένα πρόγραμμα που συνδυάζει αρχαίο δράμα, κλασική κωμωδία, μουσικοθεατρικές παραγωγές και ποιοτικές παραστάσεις, η Καβάλα επιβεβαιώνει και φέτος τον ρόλο της ως ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας, προσφέροντας στο κοινό μοναδικές θεατρικές εμπειρίες κάτω από τον καλοκαιρινό ουρανό.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συνάντηση Πασχαλίδη με Ζαχαράκη για τα σχολεία της Καβάλας

image_print

Συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, πραγματοποίησε ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης Πασχαλίδης, με αντικείμενο ζητήματα που αφορούν τις σχολικές μονάδες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν τα προβλήματα λειτουργίας του Μουσικού Σχολείου Καβάλας και η ανάγκη κατασκευής νέου σχολικού κτιρίου, ενώ συζητήθηκε και η ενίσχυση του σχολείου με νέο μουσικό εξοπλισμό. Παράλληλα, αναδείχθηκαν οι ελλείψεις στα εργαστήρια του ναυτιλιακού τομέα του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Καβάλας, με την υπουργό να δεσμεύεται ότι θα εξετάσει τα σχετικά αιτήματα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην οδική ασφάλεια έξω από το Γυμνάσιο και το Λύκειο Ποδοχωρίου, όπου ζητήθηκε η λήψη άμεσων μέτρων για την ασφαλή διέλευση των μαθητών. Σύμφωνα με τον βουλευτή, η υπουργός αντιμετώπισε θετικά τα ζητήματα που τέθηκαν και δεσμεύτηκε να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την προώθηση λύσεων.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en