Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας | Ανέφικτη η έξοδος στις αγορές το 2018 αν δεν κριθεί βιώσιμο το χρέος

image_print

Παραμένουν οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία, προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, που πάντως υπογράμμισε πως η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και η πρόσφατη υλοποίηση του δεύτερου τμήματος των προαπαιτούμενων δράσεων είχε θετική επίδραση στο κλίμα εμπιστοσύνης και ενίσχυσε τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας.

Μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΤΕ, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως αν το ελληνικό χρέος δεν κριθεί βιώσιμο, η προβλεπόμενη έξοδος στις αγορές το 2018 δεν είναι εφικτή και εκτίμησε πως η εφαρμογή του τρίτου ελληνικού προγράμματος έχει προχωρήσει, με βραδείς μεν ρυθμούς, αλλά με αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα.

Όπως είπε, η σταδιακή βελτίωση της οικονομίας αρχίζει να απεικονίζεται και στην πορεία αρκετών μακροοικονομικών δεικτών. Ειδικότερα:

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2% σε ετήσια βάση το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2016, εξαιτίας κυρίως της σημαντικής ανόδου της μεταποίησης (αύξηση κατά 4,8% σε ετήσια βάση).

Ο δείκτης όγκου λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε κατά 9,7% τον Ιούλιο του 2016 σε ετήσια βάση, ενώ ο εποχικά διορθωμένος δείκτης όγκου λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε κατά 4,9% τον Ιούλιο του 2016, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

– Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2016 ήταν θετικό, με τη δημιουργία 237.817 νέων θέσεων εργασίας, υπερβαίνοντας κατά 51.793 θέσεις εργασίας την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

– Στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ κατά το β’ τρίμηνο του 2016, υποδηλώνουν υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας σε 23,1%, έναντι 24,9% το προηγούμενο τρίµηνο και 24,6% το αντίστοιχο τρίµηνο του 2015.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας που ξεκινά από το β’ εξάμηνο του 2016 και συνεχίζεται τα έτη 2017 και 2018. Συγκεκριμένα, όπως είπε, το 2016 αναμένεται μικρή μείωση του ΑΕΠ, της τάξεως του 0,3%, και ανάπτυξη 2,5% και 3% για το 2017 και 2018 αντίστοιχα. Διευκρίνισε επίσης ότι οι προβλέψεις βασίζονται στην υπόθεση ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις, που έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς, θα υλοποιηθούν και θα ολοκληρωθεί εγκαίρως η εκταμίευση των σχετικών δόσεων, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στο ότι θα συνεχιστεί η διευκολυντική νοµισµατική πολιτική από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). 

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του πληθωρισμού, προβλέπεται ότι η καθοδική πορεία των τιμών θα ανακοπεί το 2016 και θα υπάρξει σταδιακή αύξηση το 2017 και το 2018, ενώ η αποκλιµάκωση του ποσοστού ανεργίας αναμένεται να συνεχιστεί με αργούς ρυθμούς το 2016, με πρόβλεψη να επιταχυνθεί την περίοδο 2017-2018. 

Σύμφωνα με το διοικητή της ΤτΕ, οι κίνδυνοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας παραμένουν. Όπως εξήγησε, τυχόν καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και ιδιαίτερα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων θα περιορίσει την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα την αναζωπύρωση της αβεβαιότητας, την υπονόμευση του κλίματος εμπιστοσύνης και την εξασθένηση των προοπτικών οριστικής εξόδου από την κρίση.

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας προειδοποίησε ότι εξακολουθούν να υφίστανται κίνδυνοι και αβεβαιότητα για την πορεία της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας, που οφείλονται, μεταξύ άλλων, στη σχεδιαζόμενη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και σε ενδεχόμενη επιδείνωση της προσφυγικής κρίσης.

Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, για την αντιμετώπιση των παραπάνω κινδύνων και την επιβεβαίωση των θετικών προοπτικών υπάρχουν μπροστά μας μια σειρά από μεγάλα ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά και που θα κρίνουν τελικά την έκβαση του προγράμματος στο σύνολό του και την έξοδο στις αγορές αμέσως μετά. Αυτά, όπως είπε, είναι:

– Επιτάχυνση της εφαρμογής του προγράμματος

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. «Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εντείνει τις προσπάθειες, προωθώντας, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, σημαντικές πρωτοβουλίες που πρέπει να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες» τόνισε ο κ. Στουρνάρας και ανέφερε ενδεικτικά:

i) τη διαμόρφωση δευτερογενούς αγοράς δανείων (εξυπηρετούμενων ή μη),

ii) την αναμόρφωση του πλαισίου εξωδικαστικού διακανονισμού χρέους,

iii) τη βελτίωση των υποδομών και της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας του δικαστικού πλαισίου,

iv) την αναμόρφωση της νομοθεσίας με στόχο τη διασφάλιση της συμμετοχής των παλαιών μετόχων στην εξυγίανση των επιχειρήσεων ή, στην περίπτωση αδυναμίας τους, την άμεση αποχώρησή τους».

Παράλληλα, όμως, συμπλήρωσε απαιτείται πιο ενεργητική πολιτική διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, από την πλευρά των τραπεζών, με έμφαση σε μακροχρόνιες ρυθμίσεις, συντονισμένη αντιμετώπιση των κοινών πιστούχων και στην αναδιάρθρωση των βιώσιμων επιχειρήσεων, με τη συμμετοχή των μετόχων.

– Το χρέος. «Η ελάφρυνση του χρέους είναι εξαιρετικής σημασίας όχι μόνο μακροπρόθεσμα, αλλά και βραχυπρόθεσμα. Διότι, εάν το ελληνικό χρέος δεν κριθεί βιώσιμο, η προβλεπόμενη έξοδος στις αγορές το 2018 δεν είναι εφικτή. Πρέπει, συνεπώς, οι συνομιλίες να αρχίσουν τώρα και να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν συντομότερα», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης.      

Ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε και στον τουρισμό, λέγοντας πως έχει κεντρικό ρόλο να διαδραματίσει στην πορεία για ανάκαμψη για τους ακόλουθους λόγους:

– Είναι εξωστρεφής δραστηριότητα.

– Επλήγη λιγότερο από την ύφεση και διατήρησε το παραγωγικό του δυναμικό.

– Συμβάλλει σημαντικά στη διαμόρφωση του ΑΕΠ.

– Η δραστηριότητα εκσυγχρονίζεται και βελτιώνεται ποιοτικά το τουριστικό προϊόν.

Υπογράμμισε δε ότι η μείωση των τουριστικών εισπράξεων, παρά την άνοδο των επισκεπτών, επιτάθηκε από τη  μείωση των τιμών, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι υποκρύπτει όμως και μια πιο μακροχρόνια τάση, δηλαδή την υποχώρηση των δαπανών ανά επισκέπτη και ανά διανυκτέρευση που εντοπίζεται τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ άλλων, πρότεινε μείωση στις τιμές αεροπορικών εισιτηρίων, προκειμένου το τουριστικό προϊόν της χώρας να γίνει πιο ανταγωνιστικό.

Περιγράφοντας ενέργειες που μπορούν να γίνουν για την περαιτέρω ενδυνάμωση του τουρισμού, ο κ. Στουρνάρας στάθηκε στην ανάγκη:

Εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υπόλοιπων περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.

Ενδυνάμωσης του ανταγωνισμού, σε επίπεδο αεροπορικών εταιρειών, καθώς όπως είπε, η μείωση των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων θα διευκολύνει την αύξηση της τουριστικής ζήτησης.

Αναβάθμισης και αξιοποίησης υποδοµών όπως οι µαρίνες, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του θαλάσσιου και ναυτικού τουρισμού, ενισχύοντας περαιτέρω την τουριστική κίνηση στην Ελλάδα.

– Αναβάθμισης των λιµενικών υποδοµών και τη συγκρότηση εθνικού σχεδίου ανάπτυξης της κρουαζιέρας -ειδικά της κρουαζιέρας µε αφετηρία ελληνικό λιµένα (home porting).

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αθήνα: Συνεργασία ΔΕΗ-Dimand για πρότυπο βιοκλιματικό συγκρότημα στη Λεωφόρο Μεσογείων

Αθήνα-πρότυπο βιοκλιματικό συγκρότημα γραφείων ΔΕΗ και Dimand στη Λεωφόρο Μεσογείων
image_print

Την έναρξη της επενδυτικής τους συνεργασίας για την από κοινού ανάπτυξη ενός νέου πρότυπου βιοκλιματικού συγκροτήματος γραφείων στο πρώην στρατόπεδο Πλέσσα ανακοίνωσαν οι Όμιλοι ΔΕΗ και Dimand.

Για την υλοποίηση του έργου συστάθηκε η εταιρεία Powerhub Properties A.E., με ισόποση συμμετοχή 50%-50% των δύο πλευρών. Η νέα εταιρεία υποκατέστησε τη ΔΕΗ στη μακροχρόνια μίσθωση του οικοπέδου και θα αναλάβει την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του ακινήτου.

Το συγκρότημα κατασκευάζεται στη Λεωφόρο Μεσογείων 211, στην Αθήνα, και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε περίπου 176 εκατ. ευρώ.

Το έργο αφορά ένα σύγχρονο campus γραφείων βιοκλιματικού σχεδιασμού, με το ύψος του να περιορίζεται στα 19,5 μέτρα, ώστε να εντάσσεται αρμονικά στον οικιστικό ιστό της περιοχής.

Η συνολική επιφάνεια των χώρων κύριας χρήσης θα φτάνει περίπου τα 29.900 τετραγωνικά μέτρα, ενώ οι υπόγειοι χώροι θα καλύπτουν περίπου 29.000 τετραγωνικά μέτρα.

Στα τρία υπόγεια επίπεδα προβλέπονται περισσότερες από 600 θέσεις στάθμευσης, με υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων για το 50% αυτών. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η κίνηση και η στάθμευση των οχημάτων θα εξυπηρετούνται εντός του ακινήτου, ώστε να μην επιβαρύνονται οι γύρω δρόμοι.

Έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής. Από τη συνολική έκταση των 18,8 στρεμμάτων, το μεγαλύτερο μέρος θα παραμείνει ελεύθερο, ενώ θα διατηρηθούν τα υφιστάμενα δέντρα του πρώην στρατοπέδου.

Προβλέπονται επίσης 7.800 τετραγωνικά μέτρα φυτεμένων επιφανειών και περιβάλλοντος χώρου με υδάτινα στοιχεία, καθώς και πράσινο δώμα έκτασης 3.700 τετραγωνικών μέτρων.

Το συγκρότημα θα εξοπλιστεί με γεωθερμικές αντλίες, 750 φωτοβολταϊκά πάνελ και υπόγειες δεξαμενές συλλογής όμβριων υδάτων για την αυτόνομη άρδευση των χώρων πρασίνου.

Στόχος είναι η απόκτηση των διεθνών πιστοποιήσεων αειφορίας LEED Platinum και WELL Platinum.

Το έργο βρίσκεται ήδη στο στάδιο της θεμελίωσης και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2028. Στις εγκαταστάσεις θα λειτουργούν, μεταξύ άλλων, πρότυπο εμπορικό κατάστημα της ΔΕΗ, χώροι εστίασης, αμφιθέατρο και υποδομές ευεξίας.

Οι δηλώσεις των δύο εταιρειών

Η Γενική Διευθύντρια Υποστηρικτικών Λειτουργιών του Ομίλου ΔΕΗ, Ζωρζέτα Χριστοδουλοπούλου, δήλωσε:

«Το νέο βιοκλιματικό συγκρότημα στη Λεωφόρο Μεσογείων αποτελεί ένα κτίριο-πρότυπο αειφορίας που εντάσσεται με απόλυτο σεβασμό στον οικιστικό ιστό και αναβαθμίζει την τοπική κοινωνία. Προσφέρει ένα πρότυπο εργασιακό περιβάλλον με τις υψηλότερες προδιαγραφές υγείας και ευεξίας WELL Platinum. Η σύμπραξη με τη Dimand, κορυφαία εταιρεία με αποδεδειγμένη τεχνογνωσία στην πράσινη ανάπτυξη ακινήτων, εξασφαλίζει τη βέλτιστη διαχείριση των κεφαλαίων μας, ελαχιστοποιεί το κατασκευαστικό ρίσκο και εγγυάται την ταχύτητα και την αρτιότητα της εκτέλεσης».

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand, Νίκος Δήμτσας, ανέφερε:

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι με τη στρατηγική εξέλιξη της συνεργασίας μας με τη ΔΕΗ για την υλοποίηση αυτού του εμβληματικού έργου. Η ανάπτυξη του πρώην στρατοπέδου Πλέσσα είναι ένα σύνθετο και απαιτητικό project, υψηλής αισθητικής και αρχιτεκτονικής, το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα αποτελεί πρότυπο βιοκλιματικής ανάπτυξης και τοπόσημο για την Αθήνα. Η Dimand, έχοντας πρωτοστατήσει στην πράσινη ανάπτυξη ακινήτων στην Ελλάδα, εισφέρει όλη της την τεχνογνωσία ώστε να παραδώσει ένα έργο που ικανοποιεί απόλυτα τα επενδυτικά μας κριτήρια και ταυτόχρονα προσφέρει κορυφαία προστιθέμενη αξία στους μετόχους μας, στους χρήστες του κτιρίου και στην τοπική κοινότητα».

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

“Σκανάρουν” από αέρα τα χωράφια για την εικόνα των καλλιεργειών που επλήγησαν από περονόσπορο

image_print

Μια σημαντική ιδιωτική πρωτοβουλία βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο την αποτύπωση της πραγματικής έκτασης των ζημιών που προκάλεσε ο περονόσπορος στις καλλιέργειες. Ο γεωργικός σύμβουλος Γιάννης Μητρούσης, αξιοποιώντας σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, προχωρά σε εναέριες καταγραφές των πληγεισών εκτάσεων, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης.

Με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), πραγματοποιούνται πτήσεις πάνω από αγροτικές περιοχές που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την ασθένεια. Οι εναέριες λήψεις επιτρέπουν την ακριβή χαρτογράφηση των καλλιεργειών, καταγράφοντας την ένταση και την έκταση των προσβολών με τρόπο που δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί μόνο μέσω επιτόπιων ελέγχων.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να συγκεντρωθούν αξιόπιστα στοιχεία που θα αποτυπώνουν με σαφήνεια την πραγματική εικόνα των ζημιών, προσφέροντας ένα χρήσιμο εργαλείο τόσο στους παραγωγούς όσο και σε κάθε αρμόδιο φορέα που καλείται να αξιολογήσει τις επιπτώσεις του περονόσπορου.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκινούν τη Δευτέρα οι θερινές εκπτώσεις στην αγορά της Καβάλας

image_print

Με αισιοδοξία υποδέχεται η τοπική αγορά της Καβάλας την έναρξη των θερινών εκπτώσεων, οι οποίες αρχίζουν την προσεχή Δευτέρα, δίνοντας το έναυσμα για μια περίοδο σημαντικών προσφορών και αγορών.

Οι επαγγελματίες της πόλης ευελπιστούν ότι η αυξημένη τουριστική κίνηση του Ιουλίου και του Αυγούστου, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες τιμές, θα ενισχύσουν την εμπορική δραστηριότητα και θα δώσουν νέα ώθηση στα καταστήματα.

Οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους σε προϊόντα ένδυσης, υπόδησης, ηλεκτρικών ειδών, ειδών σπιτιού και πολλών ακόμη κατηγοριών, επωφελούμενοι από σημαντικές εκπτώσεις.

Οι έμποροι καλούν το καταναλωτικό κοινό να στηρίξει την τοπική αγορά, επισημαίνοντας ότι η επιλογή των καταστημάτων της Καβάλας συμβάλλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.

Παράλληλα, υπενθυμίζουν στους καταναλωτές να συγκρίνουν τις τιμές και να δίνουν προσοχή στην αναγραφή τόσο της αρχικής όσο και της τελικής εκπτωτικής τιμής των προϊόντων.Η εκπτωτική περίοδος αναμένεται να αποτελέσει μία από τις σημαντικότερες εμπορικές ευκαιρίες του καλοκαιριού, με την αγορά της Καβάλας να προσδοκά αυξημένη επισκεψιότητα και έντονη αγοραστική κίνηση τις επόμενες εβδομάδες.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en