Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Κατρούγκαλος | Δεν θα υπάρξει μείωση στις κύριες συντάξεις

image_print

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος επανέλαβε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει μείωση στις κύριες συντάξεις, σημειώνοντας ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση πάει με στόχο να μην υπάρξει μείωση ούτε στις επικουρικές συντάξεις.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε συνολικά στο σχέδιο της μεταρρύθμισης για το ασφαλιστικό μιλώντας για την Εθνική Σύνταξη, η οποία θα είναι 384 ευρώ, τονίζοντας ότι θα δίνεται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Εξασφαλίζουμε τη σύνταξη όσων παίρνουν σήμερα σύνταξη μέσω του μηχανισμού προσωπικής διαφοράς. Θέλουμε ένα σύστημα δίκαιων κανόνων και ενιαίων. Επειδή οι παλίοι συνταξιούχοι έχουν εισπράξει 12 μειώσεις, δεν θέλουμε να έχουν κι άλλες. Γι’αυτό λέμε, οι κύριες συντάξεις που καταβάλλονται σήμερα είναι απολύτως κατοχυρωμένες. Αν με το νέο τρόπο υπολογισμού η νέα σύνταξη θα υπολείπεται της παλιάς, θα διατηρήσουν το επιπλέον ποσό σαν προσωπική διαφορά».

Στόχος είναι, ανέφερε ο υπουργός, να μην υπάρχουν συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων. Όσον αφορά τις επικουρικές, η πρόταση είναι, τόνισε, πάλι με τον ίδιο τρόπο της προσωπικής διαφοράς να διατηρηθούν στο ύψος που είναι σήμερα. Η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή αλλά «πάμε να κερδίσουμε, και είμαι αισιόδοξος», δήλωσε.

Για την κάλυψη της χρηματοδότησης των επικουρικών συντάξεων ανέφερε ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι η αύξηση των εισφορών 1% για τους εργοδότες και 0,50% για τους εργαζομένους.

Όσον αφορά την ενοποίηση των ταμείων και τα ποσοστά αναπλήρωσης που θα προκύψουν, δήλωσε ότι για εισοδήματα μέχρι 1.000 ευρώ τα ποσοστά θα αναπλήρωσης θα είναι 80%, όπως προτείνει η κυβέρνηση, και σημείωσε ότι για τα μεσαία και μεγάλα εισοδήματα μπορεί να υπάρξει μια μείωση αλλά και για αυτά υπάρχει πρόβλεψη για την προσωπική διαφορά. Δίνοντας ένα παράδειγμα είπε: «Ας υποθέσουμε ότι κάποιος με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης από 1.000 ευρώ σύνταξη θα έπαιρνε 900 ευρώ – θα συνεχίσει να παίρνει 1.000 ευρώ γιατί τα 100 θα τα δίνει το κράτος ως προσωπική διαφορά. Θα υπάρξει ισορρόπηση του παλιού με το νέο ασφαλισμένο». Η ενοποίηση ξεκίνησε από 1-1-2016 και θα ολοκληρωθεί 1-1-2017.

Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι η έχει γίνει ποσοτικοποίηση της πρότασης της κυβέρνησης και αναφέρθηκε στο ζήτημα της έλλειψης αποθεματικών από τα ασφαλιστικά ταμεία. Μίλησε για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και αντικειμενικό σύστημα είσπραξης εισφορών.

Για το ΕΚΑΣ σημείωσε ότι εξισορροπείται με καλύτερο τρόπο από την εθνική σύνταξη.

Αναφέρθηκε στη σημασία των ενιαίων κανόνων ασφάλισης και υπογράμμισε ότι «όλοι πρέπει να είναι ίσοι και να δίνουν εισφορές όπως οι μισθωτοί, 20% από το εισόδημα» και τόνισε ότι από 1-1-2017 η είσπραξη εισφορών θα γίνεται ταυτόχρονα με την είσπραξη φόρων. Για τους αγρότες θα ισχύσει κλιμακωτά μέχρι το 2020.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε και στην εξασφάλιση σύνταξης σε ανασφάλιστους και στο επίδομα υπερηλίκων, που θα γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια, με στόχο τη στήριξη των φτωχών ανθρώπων.

Σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι θα απευθυνθεί εκ νέου στους πολιτικούς αρχηγούς, τους οποίους, πάντως, κατηγόρησε για υποκρισία.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κρουαζιέρα στην Καβάλα: Νέα δυναμική για τον τουρισμό και την τοπική οικονομία

image_print

Η Καβάλα συνεχίζει να ενισχύει τη θέση της στον χάρτη της κρουαζιέρας, προσελκύοντας ολοένα και περισσότερα κρουαζιερόπλοια και χιλιάδες επισκέπτες από το εξωτερικό. Το λιμάνι της πόλης εξελίσσεται σε σημαντικό σταθμό για εταιρείες κρουαζιέρας που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα και το Αιγαίο, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη του τοπικού τουρισμού.

Κάθε άφιξη κρουαζιερόπλοιου δίνει ζωή στο ιστορικό κέντρο της Καβάλας, όπου οι επιβάτες περιηγούνται στα γραφικά σοκάκια της Παναγίας, επισκέπτονται το Κάστρο, το Ιμαρέτ και το Υδραγωγείο (Καμάρες), ενώ πολλοί επιλέγουν οργανωμένες εκδρομές στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και σε άλλους προορισμούς της ευρύτερης περιοχής.

Η αυξημένη επισκεψιμότητα ενισχύει σημαντικά την τοπική αγορά, με καταστήματα, εστιατόρια, καφέ και επιχειρήσεις τουριστικών υπηρεσιών να καταγράφουν αυξημένη κίνηση κατά τις ημέρες των προσεγγίσεων. Παράλληλα, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την τοπική γαστρονομία, τα παραδοσιακά προϊόντα και τη φιλοξενία των κατοίκων.

Οι προοπτικές για τα επόμενα χρόνια εμφανίζονται ιδιαίτερα θετικές, καθώς το ενδιαφέρον των εταιρειών κρουαζιέρας για νέους, αυθεντικούς προορισμούς αυξάνεται. Η στρατηγική θέση της Καβάλας, σε συνδυασμό με τον πλούσιο πολιτιστικό της χαρακτήρα και τις φυσικές ομορφιές της περιοχής, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη, με πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία, την απασχόληση και την τουριστική προβολή της πόλης.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευαγγελία Λαούντου: «Οι Λειψοί είναι ένα διαμάντι του Αιγαίου»

Η Δήμαρχος Λειψών Ευαγγελία Λαούντου κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της στην εκπομπή «Olga On Air».
image_print
Τη Δήμαρχο Λειψών, Ευαγγελία Λαούντου, φιλοξένησε η εκπομπή «Olga On Air», σε μια συζήτηση αφιερωμένη στην ομορφιά, την ιστορία και την ιδιαίτερη ταυτότητα του ακριτικού νησιού.
Η κ. Λαούντου μίλησε για τη μοναδική αρχιτεκτονική των Λειψών, τα γραφικά σοκάκια που διατηρούν αναλλοίωτο τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα και τις εντυπωσιακές παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά, που αποτελούν πόλο έλξης για επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πλούσια ιστορία του νησιού, η οποία εκτείνεται σε βάθος αιώνων και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής του κληρονομιάς. Όπως τόνισε, οι Λειψοί συνδυάζουν αρμονικά την παράδοση με τη φυσική ομορφιά, διατηρώντας τον αυθεντικό χαρακτήρα τους.
Η Δήμαρχος υπογράμμισε ακόμη τη σημασία της φιλοξενίας των κατοίκων, επισημαίνοντας ότι οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν έναν τόπο που προσφέρει ηρεμία, αυθεντικές εμπειρίες και εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς.
Οι Λειψοί, αν και ένα μικρό νησί του Αιγαίου, αποτελούν έναν ξεχωριστό προορισμό, με πλούσια ιστορία, σημαντική πολιτιστική κληρονομιά και φυσικό κάλλος που κερδίζει τις εντυπώσεις. Ένα πραγματικό διαμάντι του Αιγαίου, που αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και η παράδοση αποτελούν τα μεγαλύτερα συγκριτικά του πλεονεκτήματα.
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυριάκος Κώτσογλου: «Ένας στους πέντε τουρίστες από την Ελλάδα επιλέγει την Κρήτη»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κρήτης Κυριάκος Κώτσογλου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στην εκπομπή «Olga On Air».
image_print
Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κρήτης, Κυριάκος Κώτσογλου, στην Όλγα Σμαγάδου και την εκπομπή «Olga On Air», αναλύοντας τη δυναμική του τουρισμού στο νησί, τις προοπτικές ανάπτυξης και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Κώτσογλου υπογράμμισε τη σημαντική θέση που κατέχει η Κρήτη στον ελληνικό τουρισμό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «Ένας στους πέντε τουρίστες από την Ελλάδα επιλέγει την Κρήτη», γεγονός που αναδεικνύει τη διαχρονική ελκυστικότητα του μεγαλύτερου νησιού της χώρας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Κρήτης, τονίζοντας ότι το νησί διαθέτει περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής, με παραλίες που συγκαταλέγονται στις ομορφότερες της Ελλάδας και της Μεσογείου. Από τα εξωτικά νερά του Ελαφονησίου και του Μπάλου έως τις αμέτρητες μικρές και μεγάλες παραλίες, η Κρήτη προσφέρει μοναδικές εμπειρίες σε κάθε επισκέπτη.
Παράλληλα, ο Αντιπεριφερειάρχης στάθηκε στην πλούσια γαστρονομική παράδοση του νησιού, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τουριστικής εμπειρίας. Τα τοπικά προϊόντα, η αυθεντική κρητική κουζίνα και η φιλοξενία των ανθρώπων συνθέτουν ένα ισχυρό τουριστικό «brand», που προσελκύει επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου.
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en