Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΣΕΒΕΕ | Γενναίες μεν, αναποτελεσματικές δε οι ρυθμίσεις για τις οφειλές σε Ασφαλιστικά Ταμεία και Δημόσιο

«Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη ρύθμιση οφειλών κρίνεται κατ’ αρχάς θετική μολονότι ενόψει της συγκυρίας της κρίσης και της πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης είναι εκ των πραγμάτων καθυστερημένη. Ενδεχομένως, μάλιστα, αυτή η καθυστέρηση να λειτουργήσει εις βάρος της αποτελεσματικότητάς της» τόνισε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γ. Καββαθάς σε εκδήλωση που διοργάνωσαν ΕΒΕΑ – ΓΣΕΒΕΕ – ΕΣΕΕ και με τη συμμετοχή της Γ.Γ. Δημοσίων, κ. Κ. Σαββαΐδου, του Διοικητή του ΙΚΑ, κ. Ρ. Σπυρόπουλου και της Διοικήτριας του ΟΑΕΕ, κ. Γ. Κωτίδου.

Ο κ. Καββαθάς ζήτησε να γίνει ξεκάθαρο από τη πλευρά της κυβέρνησης ότι το ΚΕΑΟ σταματάει κάθε αναγκαστικό μέτρο σε βάρος των οφειλετών.

Ο κ. Καββαθάς διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις βελτίωσης των κυβερνητικών ρυθμίσεων. Σε ό,τι αφορά στις οφειλές στο δημόσιο ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ επισήμανε:

  1. Η ρύθμιση για τις 100 δόσεις δεν έπρεπε να περιοριστεί στις οφειλές ύψους μέχρι 15.000 Ευρώ. Εάν το όριο αυτό ήταν τα 30.000 Ευρώ θα έδινε τη δυνατότητα να ενταχθούν περισσότεροι οφειλέτες,
  2. Μολονότι το επιτόκιο επί των ρυθμισμένων δόσεων είναι σαφώς μειωμένο σε σύγκριση με ό,τι ίσχυε προηγουμένως, εν τούτοις η συνολική επιβάρυνση δεν μειώνεται εφόσον δεν μειώνονται οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα.
  3. Η ένταξη στη ρύθμιση θα πρέπει να προβλέπεται και για τις περιπτώσεις εκείνων των οφειλετών που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια και βρίσκονται σε διαδικασία δικαστικής ρύθμισης. Θα πρέπει και αυτοί οι οφειλέτες να χαίρουν των ευεργετικών διατάξεων.

Ο κ. Καββαθάς δήλωσε ότι υπάρχουν και θετικά σημεία στις ψηφισθείσες διατάξεις:

  • Η διάταξη για τη συνέχιση εξαίρεσης του τομέα εστίασης από το ΦΠΑ 23% είναι θετική
  • Η διάταξη για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30% είναι θετικό σημείο, αν και για ακόμη μια φορά επαληθεύεται η ρήση «ουδείς μονιμότερος φόρος του προσωρινού».

Σε σχέση με τις οφειλές προς τον ΟΑΕΕ ο κ. Καββαθάς επισήμανε ότι το Ταμείο ανήκει σε όλους τους ασφαλισμένους και δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Ο κ. Καββαθάς υπογράμμισε ότι «η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι η ρύθμιση των 72 ή ακόμα και των 100 δόσεων είναι μεν γενναία αλλά δεν πρόκειται να αποφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα εάν ληφθεί υπόψη η διαρκώς φθίνουσα πορεία των εσόδων του Οργανισμού. Αντίθετα, η μετατροπή των οφειλών σε χρόνο ασφάλισης και η ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης είναι η μόνη βιώσιμη λύση. Το πρόβλημα του ΟΑΕΕ δεν οφείλεται στο ύψος των παροχών αλλά στο ότι οι εισφορές δεν αντιστοιχούν στο εισόδημα των ασφαλισμένων. Αυτή, ακριβώς, η αναντιστοιχία έγινε ιδιαίτερα εμφανής στη συγκυρία της κρίσης αυξάνοντας ραγδαία όχι μόνο των αριθμό των οφειλετών αλλά και τις οφειλές. Όταν ο ασφαλισμένος δεν είναι σε θέση να καλύψει τις τρέχουσες εισφορές πώς είναι δυνατό να καλύψει εκτός από αυτές και τη δόση των ρυθμισμένων του οφειλών;»

«Η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι η συγκεκριμένη, ευεργετική σε ορισμένα σημεία αλλά αναποτελεσματική προσπάθεια ρύθμισης οφειλών διευκολύνει παροδικά τους οφειλέτες, ωστόσο δεν επιλύει τη βασική αδύνατη εξίσωση συσσώρευσης οφειλών υπό καθεστώς αναιμικής ανάπτυξης. Οι πολίτες αναμένεται να συσσωρεύσουν νέα χρέη αν δεν μειωθεί το φορολογικό βάρος κάθε μορφής. Επιπλέον, σχετικά με τη ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών, η συγκεκριμένη τροπολογία φαίνεται να αγνοεί την τρέχουσα πραγματικότητα, καθώς ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών χωρίς αναδιάταξη των ασφαλιστικών κλάσεων και τρεχουσών εισφορών είναι γράμμα κενού περιεχομένου.»

Ο κ. Καββαθάς κατέληξε προτείνοντας το τέλος επιτηδεύματος όσο υπάρχει να πηγαίνει στον ΟΑΕΕ για την στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος.

 

Click to comment

Απάντηση

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Πιερρακάκης από Αλεξανδρούπολη | Πιστεύουμε στα περιφερειακά πανεπιστήμια

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της 105ης Συνόδου των Πρυτάνεων, στην οποία παρέστη ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Η δέσμευση της κυβέρνησης για στήριξη του ΔΠΘ και για λόγους εθνικούς και για λόγους ακαδημαϊκούς μετουσιώθηκε με τον τελευταίο νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση, τον οποίο φέραμε στην ελληνική Βουλή. Πιστεύουμε βαθιά στο Δημοκρίτειο, πιστεύουμε βαθιά στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, στα ελληνικά περιφερειακά πανεπιστήμια», δήλωσε από την Αλεξανδρούπολη ο υπουργός.

Αναφορικά με την ατζέντα της πολύωρης συζήτησης, που είχε με τους πρυτάνεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε πως εξετάστηκε μία σειρά από πρόσθετες ρυθμίσεις και ενέργειες για την περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας, ώστε να δοθεί στα πανεπιστήμια η δυνατότητα να αναπτυχθούν γρηγορότερα και καλύτερα διεθνώς. «Σ’ αυτό το πλαίσιο της διαρκούς συζήτησης και της διαρκούς ώσμωσης με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια θα περιμένουμε περαιτέρω προτάσεις από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων για πρόσθετες ενέργειες, που τα πανεπιστήμιά μας θα κληθούν να κάνουν κι εμείς θα κληθούμε να νομοθετήσουμε στο επόμενο διάστημα», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με την συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου ο Ακάθιστος Ύμνος

Το Μουσικό Σχολείο Καβάλας, στο πλαίσιο του παιδαγωγικού και κοινωνικού του έργου, έλαβε μέρος στην τέλεση του Ακάθιστου Ύμνου στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετά το Πάσχα παρατείνονται τα έργα στον Άγιο Νικόλαο

Αδιάκοπα εργάζονται οι εργάτες στα στενά του Αγίου Νικολάου όπου διενεργούνται τα έργα για το Ανοιχτό Εμπορικό Κέντρο. Κύριο πρόβλημα έως τώρα είναι η γενική εικόνα καθότι ήδη πολλοί τουρίστες έχουν έρθει στην πόλη της Καβάλας.

Από εκεί που η κατάσταση φαινόταν αισιόδοξη οι καθυστερήσεις δημιουργούν δυσανασχέτιση. Το συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ, βρίσκεται παραπλεύρως του Ιερού Ναού από τις πρωινές ώρες καθημερινά διενεργώντας έργα με αποτέλεσμα για ακόμη μια φορά να αποσύρωνται τραπεζοκαθίσματα από τα καταστήματα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en