Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΣΕΒΕΕ | Γενναίες μεν, αναποτελεσματικές δε οι ρυθμίσεις για τις οφειλές σε Ασφαλιστικά Ταμεία και Δημόσιο

image_print

«Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη ρύθμιση οφειλών κρίνεται κατ’ αρχάς θετική μολονότι ενόψει της συγκυρίας της κρίσης και της πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης είναι εκ των πραγμάτων καθυστερημένη. Ενδεχομένως, μάλιστα, αυτή η καθυστέρηση να λειτουργήσει εις βάρος της αποτελεσματικότητάς της» τόνισε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γ. Καββαθάς σε εκδήλωση που διοργάνωσαν ΕΒΕΑ – ΓΣΕΒΕΕ – ΕΣΕΕ και με τη συμμετοχή της Γ.Γ. Δημοσίων, κ. Κ. Σαββαΐδου, του Διοικητή του ΙΚΑ, κ. Ρ. Σπυρόπουλου και της Διοικήτριας του ΟΑΕΕ, κ. Γ. Κωτίδου.

Ο κ. Καββαθάς ζήτησε να γίνει ξεκάθαρο από τη πλευρά της κυβέρνησης ότι το ΚΕΑΟ σταματάει κάθε αναγκαστικό μέτρο σε βάρος των οφειλετών.

Ο κ. Καββαθάς διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις βελτίωσης των κυβερνητικών ρυθμίσεων. Σε ό,τι αφορά στις οφειλές στο δημόσιο ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ επισήμανε:

  1. Η ρύθμιση για τις 100 δόσεις δεν έπρεπε να περιοριστεί στις οφειλές ύψους μέχρι 15.000 Ευρώ. Εάν το όριο αυτό ήταν τα 30.000 Ευρώ θα έδινε τη δυνατότητα να ενταχθούν περισσότεροι οφειλέτες,
  2. Μολονότι το επιτόκιο επί των ρυθμισμένων δόσεων είναι σαφώς μειωμένο σε σύγκριση με ό,τι ίσχυε προηγουμένως, εν τούτοις η συνολική επιβάρυνση δεν μειώνεται εφόσον δεν μειώνονται οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα.
  3. Η ένταξη στη ρύθμιση θα πρέπει να προβλέπεται και για τις περιπτώσεις εκείνων των οφειλετών που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια και βρίσκονται σε διαδικασία δικαστικής ρύθμισης. Θα πρέπει και αυτοί οι οφειλέτες να χαίρουν των ευεργετικών διατάξεων.

Ο κ. Καββαθάς δήλωσε ότι υπάρχουν και θετικά σημεία στις ψηφισθείσες διατάξεις:

  • Η διάταξη για τη συνέχιση εξαίρεσης του τομέα εστίασης από το ΦΠΑ 23% είναι θετική
  • Η διάταξη για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30% είναι θετικό σημείο, αν και για ακόμη μια φορά επαληθεύεται η ρήση «ουδείς μονιμότερος φόρος του προσωρινού».

Σε σχέση με τις οφειλές προς τον ΟΑΕΕ ο κ. Καββαθάς επισήμανε ότι το Ταμείο ανήκει σε όλους τους ασφαλισμένους και δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Ο κ. Καββαθάς υπογράμμισε ότι «η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι η ρύθμιση των 72 ή ακόμα και των 100 δόσεων είναι μεν γενναία αλλά δεν πρόκειται να αποφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα εάν ληφθεί υπόψη η διαρκώς φθίνουσα πορεία των εσόδων του Οργανισμού. Αντίθετα, η μετατροπή των οφειλών σε χρόνο ασφάλισης και η ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης είναι η μόνη βιώσιμη λύση. Το πρόβλημα του ΟΑΕΕ δεν οφείλεται στο ύψος των παροχών αλλά στο ότι οι εισφορές δεν αντιστοιχούν στο εισόδημα των ασφαλισμένων. Αυτή, ακριβώς, η αναντιστοιχία έγινε ιδιαίτερα εμφανής στη συγκυρία της κρίσης αυξάνοντας ραγδαία όχι μόνο των αριθμό των οφειλετών αλλά και τις οφειλές. Όταν ο ασφαλισμένος δεν είναι σε θέση να καλύψει τις τρέχουσες εισφορές πώς είναι δυνατό να καλύψει εκτός από αυτές και τη δόση των ρυθμισμένων του οφειλών;»

«Η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι η συγκεκριμένη, ευεργετική σε ορισμένα σημεία αλλά αναποτελεσματική προσπάθεια ρύθμισης οφειλών διευκολύνει παροδικά τους οφειλέτες, ωστόσο δεν επιλύει τη βασική αδύνατη εξίσωση συσσώρευσης οφειλών υπό καθεστώς αναιμικής ανάπτυξης. Οι πολίτες αναμένεται να συσσωρεύσουν νέα χρέη αν δεν μειωθεί το φορολογικό βάρος κάθε μορφής. Επιπλέον, σχετικά με τη ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών, η συγκεκριμένη τροπολογία φαίνεται να αγνοεί την τρέχουσα πραγματικότητα, καθώς ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών χωρίς αναδιάταξη των ασφαλιστικών κλάσεων και τρεχουσών εισφορών είναι γράμμα κενού περιεχομένου.»

Ο κ. Καββαθάς κατέληξε προτείνοντας το τέλος επιτηδεύματος όσο υπάρχει να πηγαίνει στον ΟΑΕΕ για την στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος.

 

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χαλκιδική: Ανάμεικτα τα μηνύματα για τον τουρισμό – Στόχος η επιμήκυνση της σεζόν

image_print

Με ανάμεικτα συναισθήματα εξελίσσεται η φετινή τουριστική περίοδος στη Χαλκιδική, καθώς, παρά τη σταθερή παρουσία επισκεπτών, οι επαγγελματίες του κλάδου καταγράφουν μειωμένη προσέλευση σε σχέση με τις προσδοκίες αλλά και με προηγούμενες χρονιές.

Η τουριστική κίνηση εμφανίζεται συγκρατημένη, με αρκετές επιχειρήσεις να κάνουν λόγο για χαμηλότερες πληρότητες και πιο περιορισμένη καταναλωτική δαπάνη από τους επισκέπτες. Όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου, η οικονομική αβεβαιότητα στην Ευρώπη, το αυξημένο κόστος των διακοπών και ο έντονος ανταγωνισμός από άλλους μεσογειακούς προορισμούς έχουν επηρεάσει τη φετινή εικόνα.

Παράλληλα, οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής συνεχίζουν να κυριαρχούν, γεγονός που δυσκολεύει τον προγραμματισμό των επιχειρήσεων και δημιουργεί αβεβαιότητα για την πορεία της σεζόν.

Την ίδια ώρα, οι φορείς του τουρισμού εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η εικόνα μπορεί να βελτιωθεί τους επόμενους μήνες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον στρατηγικό στόχο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Στόχος είναι η προσέλκυση επισκεπτών και μετά τον Αύγουστο, με δράσεις που αναδεικνύουν τις φυσικές ομορφιές της Χαλκιδικής, τη γαστρονομία, τον πολιτισμό και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Οι επαγγελματίες εκτιμούν ότι η επιμήκυνση της σεζόν αποτελεί μονόδρομο για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, καθώς μπορεί να αυξήσει τα έσοδα των επιχειρήσεων, να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας και να περιορίσει την εξάρτηση του τουρισμού από τους δύο μήνες αιχμής του καλοκαιριού.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φουντώνουν οι υποψίες για κυκλώματα παράνομου εμπορίου ζώων στην Ελλάδα

image_print

Νέες διαστάσεις λαμβάνει το περιστατικό που αποκαλύφθηκε στην Πάτρα, καθώς μετά τις τελευταίες εξελίξεις εντείνονται οι υποψίες για τη δράση οργανωμένων κυκλωμάτων παράνομου εμπορίου ζώων με διασυνδέσεις στο εξωτερικό.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στις αρμόδιες αρχές και στις φιλοζωικές οργανώσεις, οι οποίες επισημαίνουν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί περιστατικά που εγείρουν ερωτήματα για τη διακίνηση ζώων από την Ελλάδα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να τηρούνται πάντα οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Οι έρευνες των αρμόδιων υπηρεσιών βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το συγκεκριμένο περιστατικό συνδέεται με ευρύτερο δίκτυο παράνομης διακίνησης ζώων ή αν πρόκειται για μεμονωμένη υπόθεση. Παράλληλα, εξετάζονται όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και οι πιθανές διασυνδέσεις με πρόσωπα ή οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο.

Οι αρχές τονίζουν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημα συμπεράσματα για την ύπαρξη οργανωμένου κυκλώματος στη συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται. Ωστόσο, η υπόθεση έχει αναζωπυρώσει τη δημόσια συζήτηση γύρω από την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων στις μετακινήσεις ζώων και την αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία της ευζωίας τους.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο… «μετακομίζει» στα Κήπια Καβάλας – Νέο κέρινο ομοίωμα στο μουσείο

image_print

Μία ακόμη σπουδαία προσωπικότητα του παγκόσμιου αθλητισμού προστέθηκε στη συλλογή του Μουσείου Κέρινων Ομοιωμάτων στα Κήπια Καβάλας. Ο λόγος για τον Κριστιάνο Ρονάλντο, το κέρινο ομοίωμα του οποίου εκτίθεται πλέον στον χώρο, εμπλουτίζοντας τη μοναδική συλλογή του μουσείου.

Το νέο έκθεμα αποτυπώνει με εντυπωσιακή λεπτομέρεια τον Πορτογάλο σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να φωτογραφηθούν δίπλα σε έναν από τους κορυφαίους αθλητές όλων των εποχών.

Το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων στα Κήπια συνεχίζει να εμπλουτίζει τη συλλογή του με μορφές διεθνούς εμβέλειας από τον χώρο του αθλητισμού, της τέχνης και της πολιτικής, αποτελώντας έναν ξεχωριστό προορισμό για επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en