Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γροθιά στις συνειδήσεις η φωτογραφία «του μωρού που κοιμάται» στην Μεσόγειο

Η φωτογραφία ενός πνιγμένου παιδιού προσφύγων στην αγκαλιά γερμανού διασώστη διανεμήθηκε από την ανθρωπιστική οργάνωση Sea-Watch σε μια προσπάθεια να ξυπνήσει συνειδήσεις και να πείσει τις ευρωπαϊκές αρχές ότι πρέπει να διασφαλίσουν τη διέλευση των προσφύγων. Η φωτογραφία ενός ακόμη «Αϊλάν» ήρθε στην δημοσιότητα εν μέσω φόβων ότι περισσότεροι από 700 άνθρωποι πνίγηκαν σε ναυάγια στην Μεσόγειο την περασμένη εβδομάδα.

Το μωρό, που απ’ ό,τι φαίνεται δεν είναι πάνω από ενός έτους, περισυλλέχθηκε από τη θάλασσα την Παρασκευή μετά την ανατροπή ξύλινου σκάφους. Σαράντα πέντε σοροί έφθασαν την Κυριακή στο νότιο ιταλικό λιμάνι Ρέτζο Ντι Καλάμπρια με πλοίο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο διέσωσε 135 επιζώντες από το ίδιο ναυάγιο.

Η γερμανική ανθρωπιστική οργάνωση Sea-Watch, που διαχειρίζεται σκάφος διάσωσης στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Λιβύη και την Ιταλία, διένειμε τη φωτογραφία η οποία ελήφθη από εταιρία παραγωγής οπτικοακουστικών μέσων πάνω στο σκάφος και δείχνει διασώστη να κρατάει στην αγκαλιά του το μωρό σαν να κοιμάται.

Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο διασώστης, ο οποίος λέγεται Μάρτιν, αλλά δεν ήθελε να δημοσιοποιήσει το επώνυμό του, ανέφερε πως όταν είδε το μωρό στην θάλασσα έμοιαζε «με κούκλα, με τα χέρια ανοιχτά».

«Το έπιασα από τον πήχη του χεριού του και τράβηξα αμέσως το ελαφρύ σώμα προστατευτικά στην αγκαλιά μου, σαν να ήταν ακόμη ζωντανό… Είχε τα χέρια ανοικτά με τα μικροσκοπικά δάχτυλά του στον αέρα, ο ήλιος έλαμπε στα φωτεινά, φιλικά αλλά ακίνητα μάτια του»….

Ο διασώστης, πατέρας τριών παιδιών και μουσικοθεραπευτής στο επάγγελμα, συνέχισε: «Αρχισα να τραγουδώ για να παρηγορήσω τον εαυτό μου και να εκφράσω αυτή την αδιανόητη στιγμή που σου σκίζει την καρδιά. Μόλις έξι ώρες πριν, το παιδί ήταν ζωντανό».

25552874_mesog.limghandler (1)

Δίνει πρόσωπο σε περισσότερους από 8000 ανθρώπους…

Οπως η φωτογραφία του τρίχρονου Σύρου Αϊλάν, το άψυχο κορμάκι του οποίου βρέθηκε σε τουρκική παραλία πέρυσι, η φωτογραφία δίνει ένα πρόσωπο στους περισσότερους από 8.000 ανθρώπους οι οποίοι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Μεσόγειο από τις αρχές του 2014.

Πολύ λίγα στοιχεία είναι γνωστά για το παιδάκι το οποίο, σύμφωνα με τη Sea-Watch, παραδόθηκε αμέσως στο ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό. Οι διασώστες δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν αν το βρέφος ήταν αγόρι ή κορίτσι και δεν είναι γνωστό ούτε αν η μητέρα ή ο πατέρας του περιλαμβάνονται στους επιζώντες.

Η Sea-Watch περισυνέλεξε άλλα 25 πτώματα, ανάμεσά τους και ενός άλλου παιδιού, σύμφωνα με μαρτυρίες του πληρώματος στο Reuters, και αποφάσισε ομόφωνα να δημοσιοποιήσει τη φωτογραφία.

«Επειτα από τα καταστροφικά γεγονότα γίνεται φανερό στις οργανώσεις που βρίσκονται στο πεδίο πως οι εκκλήσεις πολιτικών της ΕΕ να αποτραπεί ο θάνατος και άλλων ανθρώπων στην θάλασσα καταλήγει να είναι νεκρό γράμμα» ανέφερε η Sea-Watch σε ανακοίνωσή της στα αγγλικά που διανεμήθηκε μαζί με τη φωτογραφία.

«Αν δεν θέλουμε να βλέπουμε τέτοιες εικόνες, πρέπει να σταματήσουμε να τις δημιουργούμε» ανέφερε η Sea-Watch, καλώντας την Ευρώπη να επιτρέψει στους πρόσφυγες ασφαλή και νόμιμη διέλευση ως έναν τρόπο για να σταματήσουν η διακίνηση ανθρώπων και άλλες τραγωδίες.

Τουλάχιστον 700 μετανάστες ενδέχεται να πνίγηκαν την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία σημειώθηκαν οι περισσότερες διελεύσεις προσφύγων από τη Λιβύη στην Ιταλία φέτος, ανέφερε την Κυριακή η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Το σκάφος που μετέφερε το μωρό είχε αποπλεύσει από τις ακτές της Λιβύης κοντά στην Σαμπράτα, και στην συνέχεια άρχισε να μπάζει νερά, σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων που περισυνέλεξε την Κυριακή η οργάνωση Save the Children. Εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονταν πάνω στο σκάφος όταν ανατράπηκε, δήλωσαν επιζώντες.

Click to comment

Απάντηση

ΕΒΡΟΣ

Έβρος | Συνελήφθη διακινητής ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθη την Δευτέρα (20-5-2024) το πρωί στην Εθνική οδό Ορμενίου – Αρδανίου, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου, ένας αλλοδαπός διακινητής, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες.

Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον δράστη, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρει παράνομα στο εσωτερικό της χώρας δέκα (10) μη νόμιμους μετανάστες.

Κατασχέθηκαν το παραπάνω όχημα και ένα κινητό τηλέφωνο. 

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου Ορεστιάδας.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συνάντηση Γ.Πασχαλίδη και Θ.Μουριάδη με τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας για την αξιοποίηση του Στρατοπέδου Ασημακοπούλου

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας και Θάσου Γιάννης Πασχαλίδης θα ήθελε να ενημερώσει τους συμπολίτες του πως μετά από παρέμβασή του και σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Καβάλας κ.Θεόδωρο Μουριάδη δρομολογείται η αξιοποίηση του Στρατοπέδου Ασημακοπούλου. 

Ειδικότερα, σε συνάντηση που έλαβε χώρα  στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης μεταξύ του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ.Γιάννη Κεφαλογιάννη, του Βουλευτή και του Δημάρχου Καβάλας, συζητήθηκε σε θερμό κλίμα αμοιβαίας κατανόησης, η αξιοποίηση του Στρατοπέδου Ασημακοπούλου. Ο Υφυπουργός εξέφρασε την αναγκαιότητα αξιοποίησής του προς όφελος των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων ενώ ο Βουλευτής και ο Δήμαρχος Καβάλας εξέφρασαν τη σπουδαιότητα αξιοποίησης προς όφελος της περιοχής αλλά και της πόλης γενικότερα. Σε μετέπειτα συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος με τον επικεφαλής του Ταμείου Εθνικής Αμύνης αντιστράτηγο Λύκο Ευάγγελο, συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα προς αυτή τη κατεύθυνση και αποφασίστηκε αρχικά η σύνταξη και η υπογραφή  προγραμματικής συμφωνίας προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία αξιοποίησης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.   

Ο Γιάννης Πασχαλίδης δήλωσε σχετικά: «Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τον Υφυπουργό για την άμεση ανταπόκρισή του επί του εν λόγω ζητήματος. Η αξιοποίηση του Στρατοπέδου Ασημακοπούλου αποτελούσε πάγιο αίτημά μου και είμαι ιδιαιτέρως ικανοποιημένος που έχουν ήδη δρομολογηθεί οι σχετικές διαδικασίες.»

Δελτίο Τύπου

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ενδοοικογενειακή βία: 796 κλήσεις στην ΕΛ.ΑΣ. σε μια εβδομάδα και 315 συλλήψεις

Σχέδιο ειδικών στοχευμένων δράσεων με τρεις βασικές κατευθύνσεις, υλοποιεί η Ελληνική Αστυνομία, με στόχο την πρόληψη, αποτροπή και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, της ενδοοικογενειακής βίας και της παραβατικότητας ανηλίκων, καθώς και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας των πολιτών.

Συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα από 13 Μαΐου έως 19 Μαΐου 2024, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, δραστηριοποιήθηκαν οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, και ιδιαίτερα τα επιχειρησιακά Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, που επιλαμβάνονται στην πλειονότητα των περιστατικών.

Στο πλαίσιο αυτό οι αστυνομικοί σε όλη τη χώρα ανταποκρίθηκαν σε 796 κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης και χορηγήθηκε σε 64 γυναίκες θύματα η εφαρμογή του Panic Button. Συνολικά, διαχειρίστηκαν 465 περιστατικά, για τα οποία πραγματοποιήθηκαν 315 συλλήψεις, ενώ παράλληλα μεταφέρθηκαν σε δομές με οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας 12 θύματα.

Υπενθυμίζεται ότι, με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας, στην περιφέρεια κάθε Διεύθυνσης Αστυνομίας σε όλη την επικράτεια, έχουν εξασφαλιστεί ένας ή περισσότεροι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που λειτουργούν ως “safe houses”, για τη βραχυπρόθεσμη ασφαλή φιλοξενία γυναικών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και μελών της οικογένειας τους, όπως τα ανήλικα παιδιά τους, που χρειάζονται προστασία.

Παράλληλα, για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και της βίας μεταξύ ανηλίκων, με σκοπό την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των ίδιων αλλά και των γονέων τους, εφαρμόζονται δράσεις ήπιας αστυνόμευσης, από εκπαιδευμένες γυναίκες και άντρες αστυνομικούς, σε γειτονιές, πλατείες και σημεία που συγκεντρώνονται νέοι και έχουν σημειωθεί περιστατικά.

Έτσι, σε όλη την επικράτεια, έχουν πραγματοποιηθεί:

  • 6.244 έλεγχοι ατόμων,
  • 333- προσαγωγές,
  • 161- συλλήψεις, ενώ
  • βεβαιώθηκαν 321 παραβάσεις.

Προς την ίδια κατεύθυνση, συνεχίζονται οι στοχευμένες αστυνομικές δράσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας καθώς και τη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας των πολιτών.

Για το λόγο αυτό, δραστηριοποιούνται κλιμάκια με τη συμμετοχή αστυνομικών εμφανούς και αφανούς αστυνόμευσης, από διάφορες Υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά επιχειρησιακά σχέδια και δίνοντας έμφαση σε περιοχές και οικισμούς όπου παρατηρούνται αυξημένα περιστατικά παραβατικότητας.

Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια των δράσεων για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας σε ολόκληρη τη χώρα, από 13 Μαΐου έως 19 Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκαν 424 ειδικές αστυνομικές επιχειρήσεις, κατά τις οποίες:

  • ελέγχθηκαν 107.545 άτομα,
  • προσήχθησαν 4.723 και
  • συνελήφθησαν 1.896.

Επίσης, ενδεικτικά εξιχνιάστηκαν 311 κλοπές – διαρρήξεις, 30 απάτες, 31 κλοπές τροχοφόρων, 26 ληστείες, 11 απάτες με υπολογιστή καθώς και 439 υποθέσεις περί όπλων και 287 περί ναρκωτικών.

Περαιτέρω, οι υπηρεσίες Τροχαίας πραγματοποίησαν ειδικές εξορμήσεις και στοχευμένους ελέγχους, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, για την αντιμετώπιση παραβατικών και επικίνδυνων-αντικοινωνικών οδηγικών συμπεριφορών, με στόχο την ομαλή και ασφαλή κίνηση των πολιτών και τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής.

21052024 Εβδομαδιαία αποτίμηση δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης της εγκληματικότητας 2

Διενεργήθηκαν 135.746 τροχονομικοί έλεγχοι οχημάτων και βεβαιώθηκαν
33.122 παραβάσεις, γα τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:

  • 10.592 για παράνομες σταθμεύσεις,
  • 6.985 για υπερβολική ταχύτητα,
  • 1.848 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης,
  • 2.095 για μη χρήση κράνους,
  • 1.274 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
  • 960 για ΚΤΕΟ,
  • 600 για μέθη και
  • 468 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.
21052024 Εβδομαδιαία αποτίμηση δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης της εγκληματικότητας 3

Οι στοχευμένες αυτές δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση για τη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας, την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας, την καλύτερη δυνατή προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και ώστε κανένα παιδί να μη νιώθει απροστάτευτο και μόνο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en