Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Γλυτώστε τον ΕΝΦΙΑ με την υποστήριξη του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

image_print

Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας αναλαμβάνει πρωτοβουλία και παρεμβαίνει αποφασιστικά στο κρίσιμο πρόβλημα που έχει προκαλέσει σε σημαντικό μέρος της κοινωνίας ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων(ΕΝΦΙΑ) , συνδράμοντας με πρακτικές οδηγίες και τυποποιημένα υποδείγματα προσφυγών τους οικονομικά αδύναμους πολίτες, στην αποτελεσματική και έγκαιρη άσκηση των δικαιωμάτων τους.

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ο ΔΣΑ παρέχει αναλυτική ενημέρωση και πρακτικές βήμα-βήμα, νομικές συμβουλές και οδηγίες, σε όσους πολίτες δεν έχουν φοροδοτική ικανότητα και θέλουν να αμφισβητήσουν, με αφορμή την πραγματική οικονομική τους κατάσταση, τη νομιμότητα και τη συνταγματικότητα των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Οι οδηγίες  απευθύνονται αποκλειστικά στα πρόσωπα που λόγω της οικονομικής αδυναμίας στερούνται της δυνατότητας να ορίσουν δικηγόρο και αφορούν στις άμεσες νομικές ενέργειες που πρέπει να κάνουν  οι πολίτες αυτοί προκειμένου να ασκήσουν εμπροθέσμως και παραδεκτώς,  αφ’ ενός την «ενδικοφανή προσφυγή» κατά των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ και αφ’ετέρου να ζητήσουν από το Δικαστήριο τον αυτεπάγγελτο διορισμό δικηγόρου στο πλαίσιο της διαδικασίας χορήγησης του ευεργετήματος της πενίας. Το απαραίτητο πρώτο βήμα για την αμφισβήτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ είναι η κατάθεση της λεγόμενης «ενδικοφανούς προσφυγής», η οποία απευθύνεται στην αρμόδια επιτροπή επίλυσης διαφορών της Γενικής Γραμματείας εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.

Η κατάθεση της ενδικοφανούς προσφυγής είναι υποχρεωτική προκειμένου να μπορέσει κάποιος, σε περίπτωση ρητής ή σιωπηρής της απόρριψης της, να προσφύγει αργότερα στα Διοικητικά Δικαστήρια. Η τελική προθεσμία κατάθεσης της ενδικοφανους προσφυγής λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2014. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του ΔΣΑ αφορά τις περιπτώσεις φορολογουμένων που δεν δύνανται να καταβάλουν το ποσό που τους ζητά η Εφορία, χωρίς να διακινδυνεύσουν βασικά αγαθά για την επιβίωσή τους, όπως η στέγαση, η τροφή η θέρμανση κ.α, καθώς και τις περιπτώσεις όπου το συνολικό ετήσιο εισόδημα του φορολογούμενου δεν αρκεί για να καταβάλει το ποσό αυτό. Για το λόγο αυτό, ο ΔΣΑ παρέχει στους πολίτες αυτούς, μέσα από τυποποιημένα υποδείγματα που θα βρούν στην ιστοσελίδα του συλλόγου, τη δυνατότητα να συντάξουν και να καταθέσουν στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών τόσο την ενδικοφανή προσφυγή κατά του εκκαθαριστικού του ΕΝΦΙΑ, όσο και «Αίτηση χορήγησης του ευεργετήματος Πενίας», για απαλλαγή τους από την καταβολή παραβόλου και αυτεπάγγελτο διορισμό δικηγόρου από το αρμόδιο δικαστήριο προκειμένου να ασκήσουν εν συνεχεία, τη προσφυγή τους κατά της αναμενόμενης απόρριψης της ενδικοφανούς προσφυγής, στο Διοικητικό Πρωτοδικείο.

Εκτός από τη σύνταξη των παραπάνω δικογράφων, ο φορολογούμενος θα πρέπει επίσης να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία και τα δικαιολογητικά δαπανών που αποδεικνύουν την δεινή οικονομική του κατάσταση(λογαριασμοί ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, δαπάνες θέρμανσης, νοσήλια) καθώς και μια εκτίμηση δαπάνης για τα τρόφιμα και να τα ψηφιοποιήσει εγγράφοντας τα σε CD ή δίσκο, καθώς η κατάθεση της προσφυγής και των δικαιολογητικών γίνεται υποχρεωτικά σε ψηφιακή μορφή. Αν ο φορολογούμενος ασκήσει την αίτηση για χορήγηση ευεργετήματος πενίας χωρίς να συντρέχει κίνδυνος περιορισμού των απαραίτητων μέσων για τη διατροφή του ίδιου και της οικογένεια του, κινδυνεύει, αν ανακαλυφθεί μεταγενέστερα ότι δεν  εδικαιούτο την απαλλαγή, να διωχθεί ποινικά και να του επιβληθούν χρηματικές κυρώσεις. Βασικό νομικό επιχείρημα των προσώπων που θα αξιοποιήσουν τον οδηγό του ΔΣΑ είναι η απόλυτη οικονομική αδυναμία να καταβάλουν το φόρο(ΕΝΦΙΑ).

Επειδή δεν υπάρχει ρητή νομοθετική  διάταξη που να προβλέπει ως λόγο διαγραφής του φορολογικού χρέους τη πραγματική αδυναμία καταβολής του, γίνεται επίκληση του άρθρου 2 παράγραφος 1 του Συντάγματος που αναφέρει ότι «Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας». Σεβασμό που οφείλει να επιδεικνύει το κράτος και σε ζητήματα φορολόγησης. Το Σύνταγμα υπαγορεύει επίσης στο άρθρο 4 παράγραφοι 1 και 5, τη φορολόγηση των πολιτών ανάλογα με την φοροδοτική τους ικανότητα για τον προσδιορισμό της οποίας δεν αρκεί η διαπίστωση της αξίας της ακίνητης περιουσίας τους. Σημειώνουμε, ότι σε άλλες ευρωπαϊκές νομοθεσίες, όπως π.χ στη Γαλλία, ο αντίστοιχος κώδικας φορολογικών διαδικασιών προβλέπει ότι «η διοίκηση μπορεί να χορηγήσει στον φορολογούμενο, ύστερα από αίτησή του, ολικές ή μερικές απαλλαγές άμεσων φόρων που βεβαιώνονται σε τακτή βάση εφόσον ο φορολογούμενος βρίσκεται σε αδυναμία να πληρώσει εξαιτίας ένδειας ή απορίας κλπ».

Επίσης στη Γερμανία, έχει θεσμοθετηθεί ένα ελάχιστο χρηματικό όριο κάτω από οποίο απαγορεύεται να κατέλθει το ποσό που απομένει στο ετήσιο εισόδημα του φορολογούμενου προκειμένου να μην  διακυβεύεται η ύπαρξη και η αξιοπρεπής διαβίωση του ιδίου και της οικογένειας του. Εξ αρχής διευκρινίζουμε ότι για λόγους προφανούς αντικειμενικής αδυναμίας, η προσφορά του ΔΣΑ στα ανωτέρω πρόσωπα δεν περιλαμβάνει την σύνταξη και διεκπεραίωση των ενδικοφανών προσφυγών και των αιτήσεων παροχής του ευεργετήματος πενίας.

Ο ΔΣΑ στην προσπάθεια του να συνδράμει τους πολίτες στην άσκηση των δικαιωμάτων τους και στην παροχή αποτελεσματικής εννόμου προστασίας, θα παρέχει κάθε είδους διευκρίνιση, πληροφορία σε ομάδες πολιτών που θα απευθυνθούν σε αυτόν για ενημέρωση, στη ηλεκτρονική διεύθυνση-ταχυδρομείο: dsa_enfia@dsa.gr Ο συγκεκριμένος οδηγός του ΔΣΑ, δεν αφορά τις περιπτώσεις φορολογουμένων που προβάλλουν ειδικά νομικά ζητήματα ή επιθυμούν να φορολογηθούν επί της πραγματικής αξίας των ακινήτων τους και όχι επί της αξίας που έχει προσδιορίσει η φορολογική αρχή. Ολόκληρος ο Οδηγός άσκησης της ενδικοφανούς προσφυγής και της «αίτησης χορήγησης του ευεργετήματος πενίας», με λεπτομερείς αναφορές και πληροφορίες για τα δικαιώματα των πολιτών, τις προϋποθέσεις άσκησης τους καθώς και τα τυποποιημένα έντυπα-υποδείγματα προσφυγών είναι ανηρτημένα στην ιστοσελίδα του ΔΣΑ (www.dsa.gr).

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πως βλέπουν οι πολίτες την δημιουργία νέων κομμάτων;

image_print

Η συζήτηση γύρω από τη δημιουργία νέων πολιτικών κομμάτων παραμένει έντονη, με τις απόψεις των πολιτών να ποικίλλουν.

Για αρκετούς, η εμφάνιση νέων πολιτικών σχηματισμών αποτελεί μια ευκαιρία ανανέωσης του πολιτικού σκηνικού και έκφρασης διαφορετικών προτάσεων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου αρκετοί δηλώνουν απογοητευμένοι από τα υπάρχοντα κόμματα.

Άλλοι, ωστόσο, εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί, εκφράζοντας την άποψη ότι η δημιουργία νέων κομμάτων από μόνη της δεν αρκεί για να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές. Όπως υποστηρίζουν, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η αξιοπιστία των προσώπων, η σαφήνεια των προγραμμάτων και η δυνατότητα υλοποίησης των δεσμεύσεων που αναλαμβάνονται.

Δεν λείπουν και εκείνοι που θεωρούν ότι η πολυδιάσπαση του πολιτικού σκηνικού μπορεί να δυσκολέψει τη διαμόρφωση σταθερών κυβερνήσεων και να δημιουργήσει μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Από την άλλη πλευρά, αρκετοί πολίτες εκτιμούν ότι ο πολιτικός ανταγωνισμός μπορεί να λειτουργήσει θετικά, ωθώντας όλα τα κόμματα να παρουσιάσουν πιο ουσιαστικές προτάσεις και να βρίσκονται πιο κοντά στις ανάγκες της κοινωνίας.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η δημόσια συζήτηση γύρω από την ίδρυση νέων πολιτικών σχηματισμών συνεχίζεται, με τους πολίτες να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να αξιολογούν τις νέες πρωτοβουλίες με βάση τις θέσεις, τις προτάσεις και την αξιοπιστία τους.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ξάνθη: Δύο καταστηματάρχες πούλησαν αλκοόλ σε ανήλικο και κατέληξαν στο κρατητήριο

image_print

Σε εξέλιξη η προανάκριση από το Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ξάνθης.

Δύο συλλήψεις πραγματοποίησαν το βράδυ του Σαββάτου 18 Ιουλίου 2026 οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ξάνθης, στο πλαίσιο ελέγχων για την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την πώληση αλκοολούχων ποτών σε ανηλίκους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, ιδιοκτήτες καταστημάτων, καθώς διαπιστώθηκε ότι προέβησαν στην πώληση αλκοολούχων ποτών σε ανήλικο.

Η διάθεση αλκοόλ σε ανηλίκους αποτελεί σοβαρή παράβαση της νομοθεσίας και οι έλεγχοι των αστυνομικών αρχών συνεχίζονται με στόχο την προστασία των ανηλίκων και την τήρηση της νομιμότητας στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Την προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ξάνθης.

Σύνταξη άρθρου : Στελλίνα Γκοτζαμάνη

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ήρθε η υπογραφή της ΕΤΑΔ για την παραχώρηση μέρους της Ακτής Καλαμίτσας

image_print

Θετικές εξελίξεις καταγράφονται για την Ακτή Καλαμίτσας, καθώς έγινε γνωστό ότι ολοκληρώθηκε η υπογραφή από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για την παραχώρηση μέρους της ακτής.

Η είδηση ανακοινώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύλλογος Κηπούπολης–Καλαμίτσας στην παραλία, παρουσία κατοίκων και φίλων της περιοχής. Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση από τους παρευρισκόμενους, καθώς πρόκειται για μια εξέλιξη που αναμενόταν εδώ και καιρό.

Η παραχώρηση μέρους της Ακτής Καλαμίτσας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, καθώς δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αξιοποίηση και την καλύτερη διαχείριση ενός από τους πιο δημοφιλείς παραθαλάσσιους χώρους της Καβάλας. Οι κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι οι διαδικασίες θα προχωρήσουν άμεσα, με στόχο την αναβάθμιση της ακτής προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en