ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γλυκά Νερά| Τα σημάδια της ενοχής

Με ένα παγερό βλέμμα αναζητούσε τους δολοφόνους. Με βουρκωμένα μάτια και τρεμάμενη φωνή χαρακτήριζε την Καρολάιν «υπέροχη μανούλα». Αγκάλιαζε το παιδί τους, την κόρη τους που την πήρε βίαια από τα χέρια της 20χρονης και με μια ανάρτηση στο Instagram δήλωνε πως θα μείνει για πάντα μαζί με τη σύζυγό του. Ήταν όμως αυτός που της έσβησε το χαμόγελο από τα χείλη. Ο 33χρονος πιλότος για 37 ημέρες πίστευε και προσπαθούσε να πείσει τους πάντες πως διέπραξε το «τέλειο έγκλημα» αλλά τελικά δεν τα κατάφερε.

Γράφει η Σταυρούλα Πεταλιού

Υπήρχαν όμως «σημάδια» που μαρτυρούσαν την ενοχή του. Στοιχεία που έδειχναν πως εμπλέκεται στη δολοφονία της Καρολάιν, κινήσεις που «διαβάστηκαν» από τους ειδικούς και τους έκαναν να προχωρήσουν στη σύλληψή του.

Η επιστημονική συνεργάτιδα του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος Αγγελική Καρδαρά αναλύει στο Newsbeast το «προφίλ» του καθ΄ομολογίαν δράστη. Μιλάει για τα «σημάδια» της ενοχής του που τελικά τον πρόδωσαν αλλά και για τις λεπτομέρειες που έδωσε στις Αρχές και σοκάρουν το πανελλήνιο.

«Η απαξίωση στην ανθρώπινη ζωή και η απάθεια στον ανθρώπινο πόνο»

«Όπως εξαρχής είχαμε επισημάνει, κατά την αρχική διερεύνηση της υπόθεσης, ο τρόπος δράσης, δηλαδή ο στραγγαλισμός, αλλά και η “υπογραφή” με τη χρήση υπέρμετρης βίας σκιαγραφούσαν ένα σκληρό εγκληματικό προφίλ, ενός δράστη που δείχνει απόλυτη απαξίωση στην ανθρώπινη ζωή, αναλγησία και απάθεια στον ανθρώπινο πόνο, ενός ατόμου που θέλει να εξουσιάσει επιβάλλοντας την ισχύ του και καθορίζοντας τη μοίρα του θύματός του» επισημαίνει στο Newsbeast η επιστημονική συνεργάτιδα του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος Αγγελική Καρδαρά.

«Δεν λύγισε, αγκάλιαζε τη μητέρα του θύματος πριν οδηγηθεί στη ΓΑΔΑ»

«Ο καθ’ομολογίαν πλέον δράστης, σύζυγος του 20χρόνου θύματος, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την ανθρωποκτονία φέρεται να προσπαθούσε να παραπλανήσει τις αρχές και να αποπροσανατολίσει τις έρευνες. Δεν έδειξε μεταμέλεια, δεν “λύγισε” συναισθηματικά. Αξιοσημείωτο είναι ότι επισκέφτηκε τον τόπο του εγκλήματος, εκφώνησε επικήδειο, πήγε στο μνημόσυνο και μάλιστα αγκάλιασε τη μητέρα του θύματος με δάκρυα στα μάτια λίγο πριν φύγει από το νησί για να οδηγηθεί στη ΓΑΔΑ» υπογραμμίζει η Αγγελική Καρδαρά.

«Αυτό που με συγκλονίζει περισσότερο σε ανθρώπινο επίπεδο είναι ότι τα χέρια που με τρυφερότητα αγκάλιαζαν το 11μηνο μωρό στην κηδεία της μητέρας του ήταν τα ίδια χέρια που, σύμφωνα με την ομολογία του, στραγγάλισαν τη μητέρα του μωρού και σύζυγό του. Είναι μία υπόθεση που αναμφίβολα μας προβληματίζει, γιατί ακόμα και τα χαρακτηριστικά του προφίλ του καθ’ομολογίαν δράστη έχουν μία ιδιαιτερότητα. Ένας νεαρός άντρας που πολύ πρόσφατα είχε γίνει πατέρας, πιλότος, επομένως ασκούσε ένα επάγγελμα όχι μόνο πολύ απαιτητικό αλλά με συγκεκριμένα κριτήρια για να το ασκήσει κάποιος, με μία φαινομενικά καλή ζωή, φέρεται να διαπράττει ένα τόσο ειδεχθές έγκλημα και να “χρησιμοποιεί” τελικά τη δύναμη του μυαλού του για να σκηνοθετήσει τη ληστεία στην προσπάθειά του να αποπροσανατολίσει τις αρχές» εξηγεί μιλώντας στο Newsbeast.

«Μετά την κηδεία της συζύγου του έγραψε στo Instagram, “Για πάντα μαζί. Καλό ταξίδι αγάπη μου”. Λόγω του ότι και οι λεκτικές μας επιλογές περνούν μηνύματα, ακόμα και ασυνείδητα κάποιες φορές, το “για πάντα μαζί” στη νεκρή σύζυγο και όχι για παράδειγμα “για πάντα στην καρδιά μου” ίσως γλωσσικά να περνούσε ένα ασυνείδητο μήνυμα “αφού δεν είμαστε μαζί στη ζωή, θα είμαστε για πάντα μαζί με τον θάνατό σου”. Η δύναμη της γλώσσας είναι πολύ μεγάλη και ακόμα και οι λεκτικές μας επιλογές μπορεί να κρύβουν τα βαθύτερα συναισθήματα και τις σκέψεις μας» αναφέρει η επιστημονική συνεργάτιδα του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος.

«Η σκέψη μας όμως αυτήν τη στιγμή ας είναι και στο παιδί. Ματώνει η καρδιά μας, όταν σκεφτόμαστε πόσο βίαια στερήθηκε τη μητέρα του και θεωρώ σημαντικό η Πολιτεία να μεριμνήσει για αυτό το αγγελούδι και για το μέλλον του» επισημαίνει.

Υπάρχει τελικά «τέλειο έγκλημα»;

Η δολοφονία της Καρολάιν στα Γλυκά Νερά μας έκανε να σκεφτόμαστε εάν τελικά υπάρχει «τέλειο έγκλημα». Μπορεί όμως ακόμη και μία καλά στημένη δολοφονία να εξιχνιαστεί; Όπως τονίζει η Αγγελική Καρδαρά «ο τόπος του εγκλήματος, ο τρόπος εγκληματικής δράσης αλλά και η χαρακτηριζόμενη υπογραφή “μιλούν”, όπως τονίζουν οι ειδικοί, δηλαδή αποκαλύπτουν πολύ σημαντικά στοιχεία δίνοντας το “στίγμα” του δράστη/των δραστών μίας υπόθεσης».

«Επομένως, εάν τα στοιχεία αξιοποιηθούν σωστά από την αστυνομική έρευνα και αναλυθούν με την πολύτιμη συνδρομή της τεχνολογίας που στη σύγχρονη εποχή έχει εξελιχθεί, ένα έγκλημα μπορεί να εξιχνιαστεί, οδηγώντας ακόμα και σε σημαντικές ανατροπές όπως ακριβώς και στην υπό εξέταση υπόθεση» αναφέρει η επιστημονική συνεργάτιδα του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος.

«Ειδικότερα, ο τόπος του εγκλήματος “μιλάει” και “αποκαλύπτει”. Η εγκληματολογική έρευνα διακρίνει δύο εγκληματολογικές τυπολογίες που εφαρμόζονται -κυρίως σε περιπτώσεις ανθρωποκτονιών και σεξουαλικών εγκλημάτων- και οι οποίες έχουν προκύψει από τη μελέτη του τόπου του εγκλήματος και πιο συγκεκριμένα από τον τρόπο με τον οποίο ο δράστης έχει αφήσει το θύμα και τον χώρο διάπραξης του εγκλήματος. Στην πρώτη τυπολογία ανήκουν όσοι σχεδιάζουν προσεκτικά την εγκληματική τους δράση και καταστρώνουν σχολαστικά τόσο την εκτέλεση της πράξης τους όσο και τον τρόπο διαφυγής τους από τον τόπο του εγκλήματος, ώστε να μη γίνουν αντιληπτοί και συλληφθούν από τις αρχές. Πρόκειται για τους χαρακτηριζόμενους ”organized offenders”. Στη δεύτερη τυπολογία ανήκουν οι ”ανοργάνωτοι” εγκληματίες (disorganized criminals), οι οποίοι αντίθετα από τους organized, δεν σχεδιάζουν τη δράση τους, λειτουργούν πολλές φορές υπό την παρόρμηση της στιγμής και δεν λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να μην αφήσουν ίχνη στον τόπο του εγκλήματος, όπως αντίθετα προσέχουν οι organized» εξηγεί κλείνοντας η Αγγελική Καρδαρά.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version