Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Γιούνκερ σε Τσίπρα | Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο

Να προχωρήσουν γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις, ζήτησε ο επικεφαλής της Κομισιόν από τον πρωθυπουργό. Θέλει συνεργασία και για το προσφυγικό. Συγχαρητήρια από Τουσκ και μήνυμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Γιούνκερ σε Τσίπρα: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο

Επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα έστειλε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τονίζοντας την ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα τα συμφωνηθέντα αλλά και το ζήτημα του προσφυγικού που θα συζητηθεί την Τετάρτη στη Σύνοδο Κορυφής.

Στην επιστολή αναφέρει:

«Εκ μέρους της Κομισιόν θα ήθελα να συγχαρώ για τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών. Είμαι βέβαιος ότι παρέχει τη βάση ώστε η νέα κυβέρνησή σου να σχηματιστεί γρήγορα και να χρησιμοποιήσει τη δημοκρατική εντολή να προχωρήσει μπροστά με την υλοποίηση του προγράμματος που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Η Ελλάδα τώρα χρειάζεται ευρεία υποστήριξη από τα κόμματα, θεσμική σταθερότητα και έγκαιρη πραγματοποίηση των μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε η εμπιστοσύνη να επανέλθει τόσο μεταξύ των Ελλήνων, όσο και για την ελληνική οικονομία.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει άμεση ανάγκη για τη λειτουργική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, που θα είναι το θέμα της ειδικής συνάντησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Τετάρτη.

Υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά και καθόλου χρόνος για χάσιμο. Όπως γνωρίζεις καλά, μπορείς να στηρίζεσαι στο ότι η Κομισιόν και εγώ προσωπικά θα σταθούμε δίπλα στην Ελλάδα και θα στηρίξουμε τη νέα κυβέρνηση στις προσπάθειές της».

Εντολή για μεταρρυθμίσεις

Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει εντολή να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες συμφώνησε με τους διεθνείς πιστωτές τον Ιούλιο, σχολίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Ήταν υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα που η Ελλάδα δεσμεύτηκε σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, μεταδίδει το Reuters. «Η νέα κυβέρνηση θα έχει τώρα την εντολή να υλοποιήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.

Σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών, ο Μ. Σχοινάς εξέφρασε την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ευρεία αντιπροσώπευση φιλοευρωπαϊκών κομμάτων.

Οπως ανέφερε ο κ. Σχοινάς, το απόγευμα θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να του εκφράσει τα συγχαρητήριά του για τη νίκη του.

Εξάλλου, τόνισε ότι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει ακριβή ημερομηνία. Πρόσθεσε ότι η απελθούσα υπηρεσιακή κυβέρνηση έκανε ουσιαστική δουλειά, προετοιμάζοντας το έδαφος για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στην πρώτη αξιολόγηση.

Συγχαρητήρια σε Τσίπρα από Τουσκ

Συγχαρητήρια επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα απέστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με την οποία τον προσκαλεί και επίσημα στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, που θα λάβει χώρα την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Στην επιστολή του, ο πρόεδρος Τουσκ αναφέρεται στις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία ευελπιστεί πως θα παρέχει στη χώρα την «πολιτική σταθερότητα» που χρειάζεται, ενώ τονίζει και την ανάγκη να παραμείνει προσηλωμένη στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

«Πολλές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της είναι οι ίδιες με αυτές που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ως χώρα, όπως η κρίση των προσφύγων και η δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης και απασχόλησης», σημειώνει o Τουσκ στην επιστολή του και καταλήγει: «Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα, με τη νέα κυβέρνησή σας, θα συμβάλει εποικοδομητικά στην εξεύρεση λύσεων σε όλες αυτές τις προκλήσεις. Η προσήλωση και ηγεσία σας στην εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου να κάνει τη διαφορά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Ντομπρόβσκις: Θα εξεταστεί το χρέος μετά την αξιολόγηση

O νέος κυβερνητικός συνασπισμός στην Ελλάδα πρέπει να σχηματιστεί γρήγορα και να δεσμευτεί στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις.

«Είναι σημαντικό να σχηματιστεί γρήγορα μια νέα κυβέρνηση και να δεσμευτεί στο πρόγραμμα», είπε ο κ. Ντομπρόβσκις, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη συμφωνήσει στο πρόγραμμα διάσωσης.

«Από την οπτική αυτή μπορείς να περιμένεις ότι η νέα κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει», πρόσθεσε ο ίδιος.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Ντομπρόβσκις υπογράμμισε ότι το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους διευθετήθηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. «Το Eurogroup έχει συμφωνήσει να το εξετάσει μετά την πρώτη επιτυχημένη αξιολόγηση του προγράμματος, αποκλείοντας ένα κούρεμα», σημείωσε.

Βερολίνο: Θα συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση

«Ο ελληνικός λαός αποφάσισε σε μια δίκαιη και δημοκρατική εκλογή», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και τόνισε ότι «στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σίγουρα ως γερμανική κυβέρνηση δεν συνηθίζουμε να σχολιάζουμε τα αποτελέσματα σε χώρες εταίρους».

«Η γερμανική κυβέρνηση θα συνεργαστεί βεβαίως και με τη νέα ελληνική κυβέρνηση στενά και σε εταιρικό πνεύμα. Αυτή η πρόταση ισχύει και δεν αφορά μόνο την από κοινού υπέρβαση της κρίσης χρέους. Αφορά και την πρόκληση που μας θέτει η κατάσταση των προσφύγων και για την οποία χρειαζόμαστε κοινές απαντήσεις», πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ και ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι η καγκελάριος θα συγχαρεί τον νικητή των εκλογών και προσωπικά, είτε με επιστολή είτε με προσωπική επαφή.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική κουρέματος του ελληνικού χρέους, ο Γερμανός εκπρόσωπος δήλωσε: «Έχουμε μια πολύ καθαρή βάση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και αυτή είναι οι συμφωνίες που έγιναν στο τρίτο πακέτο βοήθειας, οι οποίες δεν έχουν συναφθεί με κάποια κυβέρνηση, αλλά με την Ελληνική Δημοκρατία. Αυτό σημαίνει ότι διατηρεί την πλήρη ισχύ του και πέρα από μια εκλογική αναμέτρηση και πέρα από τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης. Σε αυτή τη βάση θα συνεργαστούμε εμείς και σίγουρα και οι άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι με τη νέα ελληνική κυβέρνηση».

«Οι Ευρωπαίοι συνήψαν με την Ελλάδα συμφωνία για ένα πακέτο βοήθειας. Πρόκειται για ένα μίγμα από χρηματοδοτική βοήθεια και ένα απαιτητικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, το οποίο στα επόμενα τρία χρόνια θα συμβάλει ώστε η Ελλάδα να έρθει σε βιώσιμη πορεία. Αυτή είναι η βάση της συνεργασίας μας. Θεωρούμε, βεβαίως, ότι ένας πρωθυπουργός ο οποίος διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε το πρόγραμμα, εφόσον ξαναγίνει πρωθυπουργός θα φροντίσει και στη χώρα του, ώστε η υλοποίηση να γίνει όπως προβλέπεται. Αυτό περιμένουν όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι και σε αυτό το πνεύμα θα είναι και η συνεργασία μας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν η γερμανική κυβέρνηση εμπιστεύεται τη νέα ελληνική κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ περιορίστηκε να δηλώσει, «ας περιμένουμε πρώτα να σχηματιστεί». Τόνισε δε ότι το Βερολίνο παίρνει σοβαρά την κάθε ελληνική κυβέρνηση, τον κάθε Έλληνα πρωθυπουργό και τις δηλώσεις του. «Πρώτα θα πρέπει να περιμένουμε τον σχηματισμό κυβέρνησης», επανέλαβε.

euro2day.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ανησυχία πολιτών για τα μέτρα πυροπροστασίας στα ακίνητα στα 300 μέτρα από δασική έκταση

αρότι δεν αλλάζουν οι προθεσμίες και ούτε οι πολίτες θα… αποφύγουν να πληρώσουν περί τα 500 ευρώ για να συντάξουν με μηχανικό τα δύο σχετικά έγγραφα, περιορίζεται, ωστόσο, ο αριθμός των κατοικιών που αφορά ο Κανονισμός. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στους δήμους -οι οποίοι αντιδρούσαν έντονα για τον όγκο που θα είχαν να διαχειριστούν- να αξιοποιούν, σε περίπτωση έλλειψης, προσωπικό από άλλες υπηρεσίες.

Ειδικότερα, η εγκύκλιος «διορθώνει» την οριζόντια υποχρέωση λήψης μέτρων και υποβολής των σχετικών μελετών, η οποία αρχικά αφορούσε όλα τα ακίνητα σε ακτίνα 300 μέτρων ακόμα και από πάρκα ή άλση, περιπτώσεις δηλαδή που σύμφωνα με τους ειδικούς αφορούσαν σε περισσότερα από 2 εκατ. ακίνητα. Πλέον ο Κανονισμός αφορά «σε δομημένα ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις, περιαστικό πράσινο, κηρυγμένες δασωτέες, αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και σε ακτίνα 300 μέτρων από τα όρια των εκτάσεων αυτών. Αφορά επίσης κτίσματα εντός πάρκων και αλσών πόλεων και οικιστικών περιοχών. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση των αλσών, ο Κανονισμός εφαρμόζεται μόνο στα κτίρια που βρίσκονται εντός αυτών και όχι στα όμορα του άλσους ακίνητα, ούτε και σε αυτά που έχουν πρόσωπο στο άλσος».

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι ο Κανονισμός δεν εφαρμόζεται σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, ούτε στην περίπτωση που υπάρχει εντός αυτών κτίσμα βοηθητικής χρήσης για την αποθήκευση εξοπλισμού, εργαλείων και υλικών που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση γεωργικής δραστηριότητας.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Δίκη για το Μάτι: Ελεύθεροι οι 6 ένοχοι – Τους επιβλήθηκε ποινή 5 ετών

Ποινές φυλάκισης από 111 έτη έως 3 έτη επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας στους έξι ενόχους για τη φωτιά στο Μάτι ωστόσο εκτιτέα είναι μόνο τα 5 έτη. Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι οι ποινές είναι εξαγοράσιμες προς 10 ευρώ ημερησίως, απόφαση που προκάλεσε έντονες αποδοκιμασίες στην αίθουσα με τους αστυνομικούς να συγκρατούν τους συγγενείς που κατευθύνθηκαν προς την έδρα και τους κατηγορούμενους, ενώ ορισμένοι από τους συγγενείς πέταξαν και καρέκλες.

Ο καθένας από τους έξι καταδικασθέντες μετά την εξαγορά των ποινών τους που αποφάσισε το δικαστήριο καλείται να πληρώσει περίπου 40.000 ευρώ με συγγενείς να φωνάζουν «να τους κάνουμε και έρανο να τους βάλουμε και δοσεις». «Άμα καιγόταν ένα δημόσιο πρόσωπο θα ήταν κακούργημα. Αλλά εμείς είμαστε για έσας ένα πλημμέλημα. Εμείς έχουμε μόνο τάφους» φώναξε άλλος συγγενής θύματος μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Συνεχίζονται τα σενάρια για τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Παραμένει το θέμα στο επίκεντρο που θέλει την συγχώνευση των υπηρεσιών ΔΕΥΑ όλης της χώρας.

Πολλά τα σενάρια που έχουν διατυπωθεί εως και σήμερα χωρίς τίποτα όμως να είναι σίγουρο αφήνοντας σε αβεβαιότητα τόσο εργαζόμενους όσο και αρμόδιους της υπηρεσίας.

Σενάριο υπάρχει γύρω από θέμα με τις ΔΕΥΑ να γίνονται μια ανά περιφερειακή ενότητα ενώ εκεί που χρήζει ανάγκη να υπάρχει ακόμη μια ως υποβοήθεια.

Σίγουρα όμως δεν είναι ένα σχέδιο που από οποίο σενάριο και να ισχύσει , θα φέρει θετικά αποτελέσματα.

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en