ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Γιορτές «εντός των τειχών» | Βουλιάζουν οι προορισμοί της Β. Ελλάδας

Το 100% αγγίζει η πληρότητα των ξενοδοχείων για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, κυρίως λόγω της «επιστροφής» των Ελλήνων ταξιδιωτών

«Καλά Χριστούγεννα» και ακόμη καλύτερη Πρωτοχρονιά θα κάνουν φέτος οι ξενοδόχοι στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι βλέπουν τα καταλύματά τους να γεμίζουν, με τις πληρότητες σε πολλές περιπτώσεις να φτάνουν το 100%.

Τόσο τα capital controls όσο και ο φόβος για τρομοκρατικό χτύπημα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κρατούν εντός συνόρων τους υποψήφιους Έλληνες ταξιδιώτες (δείτε εδώ σχετικό ρεπορτάζ της Voria.gr), οι οποίοι επιλέγουν να περάσουν τις φετινές γιορτές παραδοσιακά. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ξενοδόχοι, οι Έλληνες επισκέπτες έχουν αυξηθεί φέτος κατά τουλάχιστον 20% τόσο για τα τριήμερα 24-26 Δεκεμβρίου και 31 Δεκεμβρίου-2 Ιανουαρίου όσο και για τις ενδιάμεσες ημερομηνίες.
Γιορτινός και «ετοιμοπόλεμος» ο Άγιος Αθανάσιος

Τα γιορτινά του έχει φορέσει το παραδοσιακό χωριό του Παλαιού Αγίου Αθανασίου στην Πέλλα, όπου οι πληρότητες των καταλυμμάτων ξεπερνούν το 90%, σχεδόν αποκλειστικά από Έλληνες τουρίστες.

Το μόνο που λείπει, όπως λένε οι επαγγελματίες του χωριού, είναι… το χιόνι. Παρά την έλλειψη χιονόπτωσης πάντως, το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν λειτουργεί κανονικά (με τεχνητό χιονισμό) και είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους λάτρεις του σκι.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την κίνηση φέτος και φαίνεται πως η χειμερινή σεζόν θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα από πέρσι. Βέβαια, αυτό που παρατηρούμε, είναι μια συγκράτηση στα έξοδα των ταξιδιωτών. Όταν για παράδειγμα τα προηγούμενα χρόνια μια τετραμελής οικογένεια πλήρωνε κατά μέσο όρο 80 ευρώ σε ένα εστιατόριο, φέτος πληρώνει το πολύ 60 ευρώ. Είναι κάτι λογικό, λόγω της κρίσης, και εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, κρατώντας χαμηλά τις τιμές», λέει στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Έδεσσας και ιδιοκτήτης παραδοσιακής ταβέρνας στον Άγιο Αθανάσιο, Χρήστος Βερικούκης.
Τετραπλασιάστηκαν οι Ισραηλινοί σε Ζαγοροχώρια και Μέτσοβο

Αυξημένες πληρότητες που ξεπερνούν το 85% τα Χριστούγεννα και αγγίζουν το 95% την Πρωτοχρονιά καταγράφονται στον νομό Ιωαννίνων, και κυρίως στους δημοφιλείς προορισμούς, όπως το Μέτσοβο και τα Ζαγοροχώρια.

Αξιοσημείωτη είναι η έντονη παρουσία ξένων τουριστών για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, από τις χώρες της Σκανδιναβίας, τη Γερμανία, αλλά και το Ισραήλ, από όπου οι επισκέπτες φέτος τετραπλασιάστηκαν. Για τα Χριστούγεννα πάντως ο μεγαλύτερος όγκος του τουρισμού είναι, όπως είναι φυσικό, εγχώριος.

«Όπως όλα δείχνουν φέτος θα είμαστε γεμάτοι, κάτι που αποτελεί επιβράβευση των προσπαθειών που καταβάλλουμε για να φέρουμε τουρίστες. Έχουμε και φέτος, όπως κάθε χρονιά, την αγάπη του Έλληνα, αλλά θέλουμε και τους ξένους, τους οποίους καταφέρνουμε να κερδίσουμε», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, Κωνσταντίνος Βλάχος.
Γεμάτα τα ξενοδοχεία στην Πιερία

Πάνω από 90%, με τάσεις να φτάσει το 100%, ανέρχεται η πληρότητα τόσο των ορεινών όσο και των παραλιακών ξενοδοχείων του νομού Πιερίας. Η κίνηση, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, που κρίνεται από τους ξενοδόχους ως μια «πολύ καλή χρονιά».

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού, Ευαγγελία Λάμπρου-Ξυπτέρα, ο μεγαλύτερος όγκος των επισκεπτών είναι, όπως κάθε χρόνο Έλληνες, οι οποίοι κατακλύζουν το Λιτόχωρο, το Ελατοχώρι, τον Άγιο Δημήτριο, τον Άγιο Παντελεήμονα και την Σκοτίνα. Αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία Βαλκάνιων, κατά κύριο λόγο Βουλγάρων, οι οποίοι αναμένεται να γεμίσουν την Πρωτοχρονιά τα παραλιακά ξενοδοχεία που είναι ανοιχτά.
Υψηλές πληρότητες στο Πήλιο

Φεύγοντας από τη Βόρεια Ελλάδα και πηγαίνοντας στη Θεσσαλία, στο 95% ανέρχεται η πληρότητα των ξενοδοχείων στο Πήλιο και τον Βόλο για τα Χριστούγεννα, ενώ για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς κυμαίνεται στο 75%, με τάσεις να φτάσει το 100% τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργο Ζαφείρη, η κίνηση φέτος (σχεδόν αποκλειστικά Έλληνες ταξιδιώτες) είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι και υπάρχει ικανοποίηση. «Η Μαγνησία είναι αγαπημένος προορισμός για τους Έλληνες, και κυρίως το Πήλιο στις γιορτές, κάτι που αποδεικνύεται και φέτος», σημειώνει ο κ. Ζαφείρης.
Τα διαθέσιμα δωμάτια αναμένεται να εξαντληθούν γρήγορα, ωστόσο για όποιον επιθυμεί μια εξόρμηση, οι τιμές κυμαίνονται από 70 έως 100 ευρώ το δίκλινο με πρωινό, ενώ το ρεβεγιόν κοστίζει περίπου 15-20 επιπλέον.

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version