Quantcast
Connect with us

ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Γιορτές «εντός των τειχών» | Βουλιάζουν οι προορισμοί της Β. Ελλάδας

Το 100% αγγίζει η πληρότητα των ξενοδοχείων για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, κυρίως λόγω της «επιστροφής» των Ελλήνων ταξιδιωτών

«Καλά Χριστούγεννα» και ακόμη καλύτερη Πρωτοχρονιά θα κάνουν φέτος οι ξενοδόχοι στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι βλέπουν τα καταλύματά τους να γεμίζουν, με τις πληρότητες σε πολλές περιπτώσεις να φτάνουν το 100%.

Τόσο τα capital controls όσο και ο φόβος για τρομοκρατικό χτύπημα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κρατούν εντός συνόρων τους υποψήφιους Έλληνες ταξιδιώτες (δείτε εδώ σχετικό ρεπορτάζ της Voria.gr), οι οποίοι επιλέγουν να περάσουν τις φετινές γιορτές παραδοσιακά. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ξενοδόχοι, οι Έλληνες επισκέπτες έχουν αυξηθεί φέτος κατά τουλάχιστον 20% τόσο για τα τριήμερα 24-26 Δεκεμβρίου και 31 Δεκεμβρίου-2 Ιανουαρίου όσο και για τις ενδιάμεσες ημερομηνίες.
Γιορτινός και «ετοιμοπόλεμος» ο Άγιος Αθανάσιος

Τα γιορτινά του έχει φορέσει το παραδοσιακό χωριό του Παλαιού Αγίου Αθανασίου στην Πέλλα, όπου οι πληρότητες των καταλυμμάτων ξεπερνούν το 90%, σχεδόν αποκλειστικά από Έλληνες τουρίστες.

Το μόνο που λείπει, όπως λένε οι επαγγελματίες του χωριού, είναι… το χιόνι. Παρά την έλλειψη χιονόπτωσης πάντως, το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν λειτουργεί κανονικά (με τεχνητό χιονισμό) και είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους λάτρεις του σκι.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την κίνηση φέτος και φαίνεται πως η χειμερινή σεζόν θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα από πέρσι. Βέβαια, αυτό που παρατηρούμε, είναι μια συγκράτηση στα έξοδα των ταξιδιωτών. Όταν για παράδειγμα τα προηγούμενα χρόνια μια τετραμελής οικογένεια πλήρωνε κατά μέσο όρο 80 ευρώ σε ένα εστιατόριο, φέτος πληρώνει το πολύ 60 ευρώ. Είναι κάτι λογικό, λόγω της κρίσης, και εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, κρατώντας χαμηλά τις τιμές», λέει στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Έδεσσας και ιδιοκτήτης παραδοσιακής ταβέρνας στον Άγιο Αθανάσιο, Χρήστος Βερικούκης.
Τετραπλασιάστηκαν οι Ισραηλινοί σε Ζαγοροχώρια και Μέτσοβο

Αυξημένες πληρότητες που ξεπερνούν το 85% τα Χριστούγεννα και αγγίζουν το 95% την Πρωτοχρονιά καταγράφονται στον νομό Ιωαννίνων, και κυρίως στους δημοφιλείς προορισμούς, όπως το Μέτσοβο και τα Ζαγοροχώρια.

Αξιοσημείωτη είναι η έντονη παρουσία ξένων τουριστών για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, από τις χώρες της Σκανδιναβίας, τη Γερμανία, αλλά και το Ισραήλ, από όπου οι επισκέπτες φέτος τετραπλασιάστηκαν. Για τα Χριστούγεννα πάντως ο μεγαλύτερος όγκος του τουρισμού είναι, όπως είναι φυσικό, εγχώριος.

«Όπως όλα δείχνουν φέτος θα είμαστε γεμάτοι, κάτι που αποτελεί επιβράβευση των προσπαθειών που καταβάλλουμε για να φέρουμε τουρίστες. Έχουμε και φέτος, όπως κάθε χρονιά, την αγάπη του Έλληνα, αλλά θέλουμε και τους ξένους, τους οποίους καταφέρνουμε να κερδίσουμε», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, Κωνσταντίνος Βλάχος.
Γεμάτα τα ξενοδοχεία στην Πιερία

Πάνω από 90%, με τάσεις να φτάσει το 100%, ανέρχεται η πληρότητα τόσο των ορεινών όσο και των παραλιακών ξενοδοχείων του νομού Πιερίας. Η κίνηση, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, που κρίνεται από τους ξενοδόχους ως μια «πολύ καλή χρονιά».

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού, Ευαγγελία Λάμπρου-Ξυπτέρα, ο μεγαλύτερος όγκος των επισκεπτών είναι, όπως κάθε χρόνο Έλληνες, οι οποίοι κατακλύζουν το Λιτόχωρο, το Ελατοχώρι, τον Άγιο Δημήτριο, τον Άγιο Παντελεήμονα και την Σκοτίνα. Αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία Βαλκάνιων, κατά κύριο λόγο Βουλγάρων, οι οποίοι αναμένεται να γεμίσουν την Πρωτοχρονιά τα παραλιακά ξενοδοχεία που είναι ανοιχτά.
Υψηλές πληρότητες στο Πήλιο

Φεύγοντας από τη Βόρεια Ελλάδα και πηγαίνοντας στη Θεσσαλία, στο 95% ανέρχεται η πληρότητα των ξενοδοχείων στο Πήλιο και τον Βόλο για τα Χριστούγεννα, ενώ για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς κυμαίνεται στο 75%, με τάσεις να φτάσει το 100% τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργο Ζαφείρη, η κίνηση φέτος (σχεδόν αποκλειστικά Έλληνες ταξιδιώτες) είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι και υπάρχει ικανοποίηση. «Η Μαγνησία είναι αγαπημένος προορισμός για τους Έλληνες, και κυρίως το Πήλιο στις γιορτές, κάτι που αποδεικνύεται και φέτος», σημειώνει ο κ. Ζαφείρης.
Τα διαθέσιμα δωμάτια αναμένεται να εξαντληθούν γρήγορα, ωστόσο για όποιον επιθυμεί μια εξόρμηση, οι τιμές κυμαίνονται από 70 έως 100 ευρώ το δίκλινο με πρωινό, ενώ το ρεβεγιόν κοστίζει περίπου 15-20 επιπλέον.

 

Click to comment

Απάντηση

ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Χειμερινές Διακοπές | Αιτήσεις για Voucher Κοινωνικού Τουρισμού ΔΥΠΑ

Οι κάτοχοι επιταγών (voucher) κοινωνικού τουρισμού μπορούν να πραγματοποιήσουν χειμερινές διακοπές σε τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων της ΔΥΠΑ. 

Υπενθυμίζεται ότι οι διακοπές με το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 2023-24 μπορούν να πραγματοποιηθούν έως τις 30 Ιουνίου 2024. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ιδιαίτερα ενισχυμένο και ελκυστικό, τόσο για τους δικαιούχους όσο και για τους παρόχους, καθώς χαρακτηρίζεται από μειωμένη έως μηδενική ιδιωτική συμμετοχή για τους δικαιούχους στο κόστος της διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα και αυξημένες τιμές επιδότησης στους παρόχους. 

Οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το Μητρώο Παρόχων της ΔΥΠΑ,  κατόπιν  απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο.  

Ειδικά για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στο νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή, ενώ στα καταλύματα της Ρόδου, της Β. Εύβοιας και της Σάμου, μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν.

Εκτός από την διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων ανέρχεται σε 25%, των πολυτέκνων σε 20%. Για  ΑμεΑ τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση www.dypa.gov.gr/koinonikos-toyrismos 

Continue Reading

ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Αμμόλοφοι Καβάλας | To πρώτο μπάνιο για φέτος…με ”άρωμα” κορωνοϊού και χωρίς ξαπλώστρες

Δείτε τις φωτογραφίες 

Αυξημένη ηταν η κινηση στα beach bar των Αμμόλοφων , παρα το γεγονός οτι δεν υπηρχαν πουθενά ξαπλώστρες και αλκοόλ για τους πελάτες. Οι ιδιοκτήτες και το προσωπικό αναμένουν το επομενο διαστημα ωστε να μπορέσουν να τοποθετήσουν τις ξαπλώστρες σύμφωνα με τα μετρα ασφάλειας της κυβέρνησης.

Continue Reading

ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Με ελάχιστο κόσμο οι παραλίες στο Παλιό Καβάλας

Ελάχιστη ηταν οι λουόμενοι στο Παληό Καβάλας και στην αλάνα της νεας Ηρακλειτσας, καθώς τα λιγοστά beach bar που άνοιξαν δεν παρείχαν στους πελάτες ξαπλώστρες και αλκοόλ. Ενω οι ιδιοκτήτες των παραθαλάσσιων μπαρ φρόντισαν να διατηρήσουν τις προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ των ομπρελών.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en