Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Γιατί ο Τσίπρας «σπρώχνει» χρονικά τον ανασχηματισμό

Οι συσχετισμοί στο ΣΥΡΙΖΑ, οι προβληματισμοί του πρωθυπουργού και τα πρόσωπα κλειδιά.

Με μία φράση του επέλεξε να «σκοτώσει»τα σενάρια για εσπευσμένο ανασχηματισμό ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο του δεύτερου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο σήμερα πέφτει η αυλαία με την ψηφοφορία για νέα Κεντρική Επιτροπή.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

«Δεν θα γίνουν αιφνιδιασμοί», διαβεβαίωσε σε «πηγαδάκι» με δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός, προτάσσοντας τον “ανασχηματισμό” του κόμματος. «Μη βιάζεστε», συνέστησε στους δημοσιογράφους, «κάθε πράγμα στον καιρό του».

Με τον τρόπο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας «σπρώχνει» χρονικά προς τα πίσω το φρεσκάρισμα του κυβερνητικού προφίλ, την ώρα που τις τελευταίες ημέρες είχαν πάρει φωτιά τα σενάρια για πολιτική πρωτοβουλία ακόμη και την επομένη του Συνεδρίου, δηλαδή τη Δευτέρα.

Όπως έχει επισημάνει εδώ και καιρό το newsbeast.gr, η πρόθεση του πρωθυπουργού για έναν ριζικό δομικό ανασχηματισμό είναι δεδομένη. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το Βερολίνο στηλώνει τα πόδια και απειλεί να γκρεμίσει το αφήγημα του χρέους εντός του 2016, η χρονική συγκυρία δεν ευνοεί τον αέρα αλλαγής που θέλει να προσδώσει ο πρωθυπουργός στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Παρά την υπαρκτή φθορά της κυβέρνησης από τα ανοιχτά μέτωπα με καναλάρχες, αντιπολίτευση και φυσικά δανειστές, ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι μία τέτοια πρωτοβουλία σε αυτό το timing θα μπορούσε να εκληφθεί και ως ένδειξη ηττοπάθειας. Για αυτό το λόγο και παρά το γεγονός ότι ομολόγησε στη χθεσινή του ομιλία στο Συνέδριο πως “όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά” και παρά τις εισηγήσεις που όντως έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα από συνεργάτες του, όλα δείχνουν πως ο πρωθυπουργός εμμένει στον αρχικό σχεδιασμό για ανακοίνωσή του ανασχηματισμού πιθανότατα μετά και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και σε πολιτικό χρόνο που η κυβέρνηση θα έχει καταφέρει να κλείσει κάποια από τα ανοιχτά μέτωπα. Επιπλέον, μέλημα του κ. Τσίπρα είναι να έχει καταλαγιάσει η σκόνη του Συνεδρίου και να έχει αποκρυσταλλωμένους όλους τους εσωκομματικούς συσχετισμούς πριν προβεί στις επίμαχες αλλαγές.

Εξάλλου, ένας ανασχηματισμός μεσούσης της δεύτερης αξιολόγησης συνεπάγεται ότι τα χέρια του Αλέξη Τσίπρα θα είναι «δεμένα» καθώς θα μπορεί να προβεί μονάχα σε επιλεκτικές αλλαγές προσώπων, κάτι που δεν συνάδει ούτε με την πρόθεση για δομικό ούτε μεγια ριζικό ανασχηματισμό. Στόχος της κίνησης αυτής είναι το φρεσκάρισμα στο προφίλ του υπουργικού συμβουλίου να μην αποτελέσει απλά μία άνευ ουσίας ανακύκλωση προσώπων, αλλά να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις αστοχίες που έχουν εντοπιστεί σε δομές και πρόσωπα μέχρι στιγμής, να σηματοδοτήσει το άνοιγμα που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις αλλά κυρίως να σημάνει την αλλαγή σελίδας από μία κυβέρνηση υλοποίησης των σκληρών μέτρων της συμφωνίας του Ιουλίου σε ένα σχήμα με βασικό στόχο τη δίκαιη ανάπτυξη, την προσέλκυση επενδύσεων και την αποκλιμάκωση της ανεργίας σε συνδυασμό με τις «καλές ειδήσεις» που είχε προαναγγείλει την περασμένη εβδομάδα (κλείσιμο δεύτερης αξιολόγησης μέχρι τα μέσα Νοέμβρη, συγκεκριμενοποίηση βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ).

«Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι το βάρος στο νέο κυβερνητικό σχήμα να πέσει από το υπουργείο Οικονομικών σε αυτό της Οικονομίας» σημειώνει χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα. Έτσι ο πρωθυπουργός θέλει με το «μείγμα» αυτό να μπορέσει να προσδώσει νέα πνοή στην κυβέρνηση και να σημάνει και την αντεπίθεση για την ανατροπή του κλίματος στο εσωτερικό.

Τα πρόσωπα

Τούτων δοθέντων και παρά το γεγονός ότι ήδη ο Αλέξης Τσίπρας και συνεργάτες του έχουν καταγεγραμμένες επιτυχίες και… αστοχίες του εκάστοτε χαρτοφυλακίου στο πλαίσιο της εσωτερικής αξιολόγησης της κυβέρνησης, οι υπουργοί φαίνεται πως κερδίζουν λίγο ακόμη χρόνο για να κερδίσουν τη θέση τους την επομένη του ανασχηματισμού. Και μπορεί ο πρωθυπουργός να έχει διαμηνύσει ξεκάθαρα πως «όλοι κρίνοντα» και πως «σε κανέναν δεν δόθηκε υπουργείο με κριτήριο μονιμότητας», ωστόσο ήδη υπάρχουν πρόσωπα το έργο των οποίων κρίνεται θετικό.

Σε αυτούς είναι ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο οποίος παρά την πρωτοφανή πολεμική που έχει δεχθεί ελέω και του διαγωνισμού για τις άδειες, πιστώνεται την επιτυχή ολοκλήρωσή του (με τον αστερίσκο του Συμβουλίου της Επικρατείας εν αναμονή της απόφασης).

Στην περίπτωση που δεν παραμείνει στο υπουργείο Επικρατείας ο κ. Παππάς το όνομά του «παίζει» έντονα για το Οικονομίας, καθώς ούτως ή άλλως ήδη «τρέχει» και το κομμάτι των επενδύσεων και ο Αλέξης Τσίπρας θέλει στο επίμαχο πόστο έναν άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του που θα μπορέσει να φέρει σε πέρας το δύσκολο εγχείρημα. Θετικά αποτιμάται και το έργο της Όλγας Γεροβασίλη η οποία εκτιμάται ότι θα παραμείνει στην Ηρώδου Αττικού, πιθανότατα και με αναβαθμισμένο συντονιστικό ρόλο.

Δύσκολα θα μετακινηθεί από το χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Άμυνας ο κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος, αν και πληροφορίες αναφέρουν πως ο ίδιος σε ανύποπτη στιγμή έχει εκφράσει ενδιαφέρον για το χαρτοφυλάκιο της Οικονομίας. Την ίδια ώρα, αναλλοίωτη αναμένεται να μείνει η ποσοτική εκπροσώπηση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στο νέο κυβερνητικό σχήμα, αν και αναμένονται μετακινήσεις και αλλαγές προσώπων.

Το κομμάτι του παζλ που θα κρίνει και τις επόμενες κινήσεις για τον ανασχηματισμό ακούει στο όνομα του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να τον συντηρήσει στο χαρτοφυλάκιο αυτό καθώς παίρνει “θετική βαθμολογία” αλλά και για να διατηρήσει και τις εσωκομματικές ισορροπίες με τους «53+». Στην περίπτωση που η επόμενη μέρα πάντως δεν βρει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο επικεφαλής της οδού Νίκης, για το πόστο του ακούγεται έντονα τόσο το όνομα του Νίκου Χριστοδουλάκη όσο και αυτό του Γιώργου Χουλιαράκη.

Οι μεγάλες αλλαγές αναμένεται να γίνουν στο επίπεδο των υφυπουργών, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία να δείχνουν πως τα εντυπωσιακά αποτελέσματα από το μέτωπο των εσόδων δίνουν ένα σαφές προβάδισμα παραμονής στον Τρύφωνα Αλεξιάδη, ενώ θετικά αποτιμάται και το έργο του Αλέξη Χαρίτση λόγω του ρεκόρ απορρόφησης του ΕΣΠΑ.

Ερωτηματικό παραμένει η θέση του Νίκου Φίλη, ο οποίος αν και πήρε “άριστα 20” για το άνοιγμα των σχολείων για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια χωρίς ελλείψεις, η σκληρή κόντρα του με την Εκκλησία έχει προβληματίσει το Μαξίμου, χωρίς ωστόσο να τον έχει “αδειάσει”.

Αντιστοίχως, άγνωστο παραμένει το μέλλον του Πάνου Σκουρλέτη στο ΠΑΠΕΝ, καθώς η διαρκής σύγκρουσή του με τον Στέργιο Πιτσιόρλα για τις αποκρατικοποιήσεις, η σκληρή τοποθέτησή του στο Συνέδριο δείχνουν πως οι σχέσεις του πρώην εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα έχουν διαρραγεί. Πληροφορίες εξάλλου αναφέρουν πως στον κ. Σκουρλέτη είχε προταθεί να πάει για νέος γραμματέας της ΚΕ, με τον ίδιο να αρνείται. Για αυτό το λόγο και δεν ήταν λίγοι αυτοί που είδαν το πρόσωπο του υπουργού πίσω από την αιχμή του πρωθυπουργού στο Συνέδριο για την προτίμηση που πρέπει να δειχνουν τα στελέχη σε θέσεις στα κομματικά όργανα παρά στα κυβερνητικά οφίτσια.

Παράλληλα, όλο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται για τα πρόσωπα που θα σηματοδοτήσουν το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά, με τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον Φώτη Κουβέλη να διεκδικούν τα χαρτοφυλάκια Υγείας και Δικαιοσύνης ή Εσωτερικών αντίστοιχα. Για το Δικαιοσύνης “παίζει” και η αναβάθμιση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ενώ πιθανότατα σε ρόλο αναπληρωτή υπουργού θα μετακινηθεί ο μέχρι σήμερα γγ Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Γιώργος Βασιλειάδης με θετικό απολογισμό στο έργο του. Αντίστοιχα για το χαρτοφυλάκιο της Υγείας ο Παύλος Πολάκης πιστώνεται την αποκάλυψη του μεγάλου σκανδάλου του ΚΕΕΛΠΝΟ και άλλων υποθέσεων, με τον “πονοκέφαλο” για τον Αλέξη Τσίπρα να είναι οι… εμπρηστικές κατά καιρούς παρεμβάσεις του στο δημόσιο διάλογο.

Τέλος, στα πρόσωπα από την κοινοβουλευτική ομάδα που έχουν επιδείξει έργο και εκτιμάται ότι μπορεί να βρεθούν στο νέο σχήμα είναι αυτό του Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος έχει σηκώσει μεγάλο βάρος της μάχης ενάντια στη διαπλοκή μέσα από την Εξεταστική για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ. Σε αυτό προστίθενται τα ονόματα του κ. Σαντορινιού και της Ολυμπίας Τελιγιορίδου από την Καστοριά.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Σε δύσκολη θέση η ΝΔ με τις Πρέσπες | Πιέζει η αντιπολίτευση φέρνει τα τρία μνημόνια στη Βουλή

Σε δύσκολη θέση έχει έρθει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο ζήτημα τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών μετά την προκλητική κίνηση της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να μην ορκιστεί με το συνταγματικό όνομα της χώρας αλλά με το σκέτο «Μακεδονία».

Παρότι η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση την περίοδο ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών διαφωνούσε εντόνως και την καταψήφισε, ενώ δεκάδες στελέχη της βρέθηκαν στα συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν ενάντια στη συμφωνία, πλέον καλείται να διεθνοποιήσει το ζήτημα και να υπερασπιστεί τη… συνταγματική ονομασία της γειτονική χώρας.

Παράλληλα μερίδα της αντιπολίτευσης την κατηγορεί ότι «πόνταρε στον ακροδεξιό λαϊκισμό», όπως και σε επικίνδυνη εξωτερική πολιτική, καθώς δεν έφερε έγκαιρα ως όφειλε προς ψήφιση τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επιτιθέμενος κατά της κυβέρνησης προανήγγειλε ότι θα φέρει προς κύρωση τα τρία πρωτόκολλα συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία στη Βουλή, γεγονός που δεν έπραξε η ΝΔ από το 2019 και έπειτα.

Ακόμη ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανος Κασσελάκης κατηγόρησε τη ΝΔ σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως «έπαιξε στα ζάρια ένα εθνικό θέμα για μερικές χιλιάδες ακροδεξιές ψήφους».

«Εύχονταν να βγει το VMRO. Καλλιέργησαν ελπίδες στους εθνικιστές της άλλης πλευράς ότι θα ακυρώσουν μαζί τη Συμφωνία των Πρεσπών. Βγήκε λοιπόν. Τώρα το παρακαλούν να τηρήσει τη συμφωνία. Τώρα ικετεύουν. Ας αναλογιστεί ο δημοκρατικός κόσμος τι πληγές μπορεί να ανοίξει το μίσος, η προπαγάνδα και ο αμοραλισμός, όταν του δώσεις 41%», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Η Νέα Αριστερά από την πλευρά της κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να φέρει άμεσα προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας της Συμφωνίας των Πρεσπών».

«Η Νέα Αριστερά ζητά από τον πρωθυπουργό «να φέρει άμεσα στην βουλή προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας τα οποία εδώ και πέντε χρόνια έχει «παγώσει» ώστε να έχει ευχαριστημένους τους ακροδεξιούς στην κυβέρνηση και στο κόμμα του», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Παράλληλα ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης από τη Θεσσαλονίκη όπου πραγματοποιεί περιοδεία κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι τα προηγούμενα χρόνια λειτούργησε ως ο «χορηγός» των εθνικιστών και του VMRO στη γειτονική χώρα και σήμερα κάνει «κωλοτούμπα» που είναι «καλοδεχούμενη».

Η στάση του ΠΑΣΟΚ που είχε καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ από την πλευρά του υπογράμμισε ότι το ζήτημα της κίνησης της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα Ντάβκοβα, πρέπει να διεθνοποιηθεί.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Θανάσης Γλαβίνας, «αποδείχτηκε ότι η συμφωνία των Πρεσπών έχει θολά σημεία. Η κίνηση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία όπως γνωρίζουμε είναι ένα πρόσωπο με ιδιαίτερες εθνικιστικές αναφορές και δεν ορκίστηκε στο συνταγματικό όνομα της χώρας, έστειλε ένα σαφές πολιτικό μήνυμα».

Παράλληλα υπογράμμισε πως «εμείς στην προκειμένη περίπτωση έχουμε απολέσει τα εργαλεία που είχαμε, η χώρα έχει μπει στο ΝΑΤΟ και δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα του βέτο. Το μόνο όπλο που μας έχει μείνει είναι η Ευρώπη. Πρέπει οπωσδήποτε να διεθνοποιήσουμε το ζήτημα, κάτι που παρέλειπε να κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το προηγούμενο διάστημα, και να πιέσουμε ακόμη περισσότερο ώστε να περάσουμε τα σωστά μηνύματα στην πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ τόνισε σε ανακοίνωση ότι «αναμένουμε πλέον τις ενέργειες, στις οποίες θα προχωρήσει η Ελληνική Κυβέρνηση για να αντιδράσει στην πρόκληση, απαντώντας τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο, γνωστοποιώντας το ζήτημα στους διεθνείς οργανισμούς, ΕΕ και ΝΑΤΟ».

Σημειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής το 2019 είχε καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Συγκεκριμένα, η Φώφη Γεννηματά είχε αναφέρει σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ πως «πιστεύουμε ότι δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα, γιατί, αντί να κλείνει πληγές του παρελθόντος, ανοίγει καινούργιες. Δημιουργεί τον κίνδυνο ενίσχυσης του αλυτρωτισμού στο μέλλον. Και το χειρότερο. Όχι μόνο δεν προηγήθηκε εθνική συνεννόηση και διάλογος για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, αλλά η κυβέρνηση εργαλειοποιεί αυτή τη συμφωνία, με στόχο την εξυπηρέτηση στενά κομματικών συμφερόντων».

Η κυβέρνηση που καλείται να υπερασπιστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών

Πλέον η ΝΔ και συνολικότερα η κυβέρνηση καλείται να υπερασπιστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωση ότι η πράξη της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας είναι μια που «παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Σύνταγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις».

Το ΥΠΕΞ διαμήνυσε ότι «η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπενθύμισε ότι η ΝΔ είχε αντιταχθεί στη Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο, όπως είπε, «η Ελλάδα απορρίπτει χειρισμούς όπως αυτούς με τους οποίους εγκαινιάζει τη θητεία της η κυρία Σιλιάνοφσκα. Την καλεί να επανέλθει στα νόμιμα καθήκοντά της και στις συμπεριφορές που απορρέουν από τον ρόλο της. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα. Και επαναλαμβάνουμε ότι κάθε πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, όπως και κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων. Από τη σωστή χρήση της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας. Και, ασφαλώς, από την αποφυγή προκλήσεων».

Ο Μάκης Βόριδης χαρακτήρισε την επιλογή της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία» ως κίνηση «άμεσα μετεκλογική».

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «αν αμφισβητηθεί το πλαίσιο της Βόρειας Μακεδονίας, αύριο το πρωί έχεις μία χώρα που δεν έχει όνομα γιατί όλες οι υπόλοιπες χώρες την έχουν αναγνωρίσει με αυτό το όνομα που έχει. Αυτοί με αυτό που κάνουν «πυροβολούν τα πόδια τους». Αυτό μας γυρνάει με μία επιφυλακή για την συμφωνία αυτή, στο επίπεδο διάρθρωσης και εφαρμογής. Θεωρώ ότι είναι μία κίνηση «άμεσα μετεκλογική», και γίνεται συνήθως. Η αντίδραση της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης ήταν άμεση. Δεν έχουν και πολλά πράγματα να κάνουν στη Βόρεια Μακεδονία».

Η αντίδραση των Ευρωπαίων στο «Μακεδονία» της Σιλιάνοφσκα

Την αντίδραση και της προέδρου της Κομισιόν προκάλεσε η ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα Ντάβκοβα.

«Προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών», τονίζει η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Χ.

Πολύ απογοητευτικό χαρακτηρίζει το γεγονός ότι η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας κατά τη σημερινή τελετή ορκωμοσίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στο Χ.

Επισημαίνει ότι «η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία της συνεχούς εφαρμογής των νομικά δεσμευτικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα».

Παράλληλα σήμερα το «πολύ ατυχές γεγονός» με τη νέα πρόεδρο της Βορείου Μακεδονίας να μην αναφέρει τη συνταγματική ονομασία της χώρας κατά την ορκωμοσία της, επανέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλώντας παράλληλα τις νεοεκλεγμένες Αρχές της χώρας, να συνεχίσουν να πείθουν όλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι είναι αφοσιωμένες στο ευρωπαϊκό μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας.

Ερωτηθείς σχετικά, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης της Επιτροπής, ο εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, αναφέρθηκε στη σχετική δήλωση της προέδρου της Επιτροπής και στη δήλωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής δράσης, σχετικά με το «πολύ ατυχές γεγονός της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να μην αναφέρει το συνταγματικό όνομα της χώρας κατά την ορκωμοσία».

in.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Στην Καβάλα ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π.Σ. Στέφανος Κασσελάκης

Ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π.Σ., Στέφανος Κασσελάκης, θα επισκεφθεί την Καβάλα την Τετάρτη, 15 Μαΐου, το απόγευμα.

Η περιοδεία στην πόλη θα καταλήξει στο κινητό περιπτερο-βαν του προέδρου, στην παραλία, απέναντι από τα ΚΤΕΛ, όπου θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και
να συνομιλήσει με πολίτες της Καβάλας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του θα πραγματοποιηθούν στις 6.30 μ.μ. τα εγκαίνια του Εκλογικού Κέντρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π.Σ. Καβάλας, που βρίσκεται στον ίδιο χώρο.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης συνόδευσαν στον Δ. Νέστου Υποψήφιοι Ευρωβουλετές

Τελική ευθεία για την Κυριακή των Ευρωεκλογών με τους υποψηφίους Ευρωβουλευτές να περιοδεύουν στην επικράτεια αποκτώντας εικόνα για τα θέματα κάθε τόπου.

Στο πλευρό του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη, βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας 13 Μαϊου στην Χρυσούπολη και υποψήφιοι Ευρωβουλευτές με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να συζητήσουν με τους αγρότες και τους αρμόδιους φορείς που παρευρέθησαν, για τα θέματα του πρωτογενούς τομέα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en