Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιατί γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου

Κάθε χρόνο ανελλιπώς όλοι οι χριστιανοί γιορτάζουν τη γέννηση του Θείου Βρέφους.

Τα περισσότερα μάλιστα δόγματα της χριστιανοσύνης συμφωνούν ότι η μέρα των Χριστουγέννων είναι η 25η Δεκεμβρίου, κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

Πώς ξέρουμε όμως ότι αυτή είναι πράγματι η μέρα που έλαβε χώρα η «κατά σάρκα γέννησις του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού», σύμφωνα με τα Ευαγγέλια;

Τα οποία δεν μας δίνουν ούτε πιστοποιητικό γέννησης ούτε και κάποια αναφορά για την ημερομηνία.

Ακόμα χειρότερα για το θέμα, οι πρωτοχριστιανοί δεν γιόρταζαν καν τη γέννηση του Ιησού.

Είναι λοιπόν η 25η Δεκεμβρίου μια θεολογική σύμβαση; Μια αυθαίρετη παραδοχή για τη δεσποτική γιορτή του απανταχού χριστιανικού κόσμου;

Οι τρεις θεωρίες

Οι καταβολές τόσο των Χριστουγέννων όσο και της ημερομηνίας γέννησης του Ιησού έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία ελληνο-ρωμαϊκή παράδοση.

Οι εορτασμοί των Χριστουγέννων ξεκινούν πιθανότατα από τον 2ο αιώνα μ.Χ. και οι μελετητές των Γραφών έχουν σήμερα τουλάχιστον τρεις πιθανές θεωρίες για την επιλογή της 25ης Δεκεμβρίου.

Ο ιστορικός και θεολόγος Σέξτος Ιούλιος ο Αφρικανός τοποθέτησε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου στις 25 Μαρτίου, την ίδια ημερομηνία στην οποία απέδιδε και τη δημιουργία του κόσμου.

Αν ο αρχάγγελος Γαβριήλ πληροφόρησε την Παρθένο Mαρία ότι θα ενσαρκωθεί τον Iησού Xριστό στις 25 Μαρτίου, έμοιαζε λογικό το Θείο Βρέφος να έρθει στον κόσμο στις 25 Δεκεμβρίου, έπειτα από 9 μήνες κυοφορίας δηλαδή.

Κατά τον 3ο αιώνα, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, που δεν είχε ασπαστεί ακόμα επισήμως τον χριστιανισμό, γιόρταζε κάθε χρόνο την αναγέννηση του Αήττητου Ήλιου (Sol Invictus), το χειμερινό ηλιοστάσιο με δυο λόγια, στις 25 Δεκεμβρίου.

Η γιορτή δεν σηματοδοτούσε μόνο τις μεγαλύτερες μέρες που έρχονταν, αλλά ακολουθούσε και μια από τις μεγαλύτερες γιορτές των Ρωμαίων, τα Σατουρνάλια. Τα Σατουρνάλια έμοιαζαν πολύ με τα Κρόνια των αρχαίων Ελλήνων.

Η μέρα ήταν επίσημη αργία. Οι Ρωμαίοι αντάλλαζαν δώρα και το έριχναν στα τυχερά παιχνίδια και τα όργια κατόπιν. Γι’ αυτό και λίγο αργότερα, στα χρόνια του χριστιανισμού, τα ηδονιστικά Σατουρνάλια θα ταυτίζονταν στο συλλογικό φαντασιακό με την ακολασία.

Η τρίτη θεωρία μας λέει πως η επιλογή της 25ης Δεκεμβρίου είχε να κάνει με τη γέννηση του Μίθρα, της μυστηριακής ινδοευρωπαϊκής θεότητας που λατρευόταν στα όρια της ρωμαϊκής επικράτειας τουλάχιστον από τον 1ο αιώνα π.Χ.

Πόσο ρόλο έπαιξαν όλα αυτά μέχρι το 336 μ.Χ., όταν ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Α’ άρχισε να γιορτάζει επισήμως τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου, συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο ιστορικής έρευνας.

Η πρώτη επίσημη ωστόσο αναφορά για την 25η Δεκεμβρίου ως ημέρα γενεθλίων του Χριστού προέρχεται πράγματι από ρωμαϊκό ημερολόγιο του 336 μ.Χ.

Πλάι στις λίστες με τις ημερομηνίες θανάτου χριστιανών επισκόπων και μαρτύρων, ο συγγραφέας σημειώνει δίπλα από την 25η Δεκεμβρίου: «natus Christus in Betleem Judeae». Ο Χριστός γεννιέται στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας.

Ο Μέγας Κωνσταντίνος ήταν ο πρώτος ρωμαίος αυτοκράτορας που ασπάστηκε τον χριστιανισμό. Και ξέρουμε επίσης πως έναν χρόνο πριν από τη θέσπιση της 25ης Δεκεμβρίου, ο ισαπόστολος Κωνσταντίνος συγκάλεσε την Α’ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια (325 μ.Χ.), όπου μεταξύ άλλων καθορίστηκε και η ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα.

Ρωμαίοι που ασπάζονταν την παλιά θρησκεία τον κατηγορούσαν μάλιστα ότι επέλεξε την 25η Δεκεμβρίου εσκεμμένα, μιας και ήταν μια θρησκευτικά φορτισμένη μέρα για τους παγανιστές. Πολιτική απόφαση έβλεπαν πίσω από την ημερομηνία που είχε διαλέξει για τα Χριστούγεννα της νέας θρησκείας.

Η ημερομηνία δεν έγινε εξάλλου αποδεκτή στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία παρά 50 χρόνια αργότερα. Ως τότε, οι χριστιανοί προτιμούσαν να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 6 Ιανουαρίου.

Ακόμα κι έτσι όμως, δεν ήταν καθόλου σημαντική γιορτή της χριστιανοσύνης. Θα έπρεπε να περάσουν εκατοντάδες ακόμα χρόνια, ως τον 9ο αιώνα δηλαδή, για να αποκτήσουν τα Χριστούγεννα την αίγλη τους…

Πότε γεννήθηκε ο Ιησούς

Άλλο ένα δύστροπο θεολογικά και ιστορικά ζήτημα έχει να κάνει με την ίδια την ημερομηνία γέννησης του Ιησού. Στους πρώτους τρεις αιώνες της χριστιανοσύνης εξάλλου, η γέννηση του Ιησού δεν εορτάζονταν καν.

Στα πρώτα χρόνια της νέας πίστης, οι δύο σημαντικότερες γιορτές ήταν τα Θεοφάνια και το Πάσχα. Τα Θεοφάνια (ή Επιφάνεια, όπως τα αποκαλούσαν τότε) γιορτάζονταν στις 6 Ιανουαρίου και κάποιες φορές δεν ήταν απλώς η γιορτή της βάφτισης του Ιησού, αλλά και της «εν σαρκί φανερώσεως του Κυρίου», κατά τον Όσιο Κασσιανό.

Πότε γεννήθηκε ο Ιησούς; Η Αγία Γραφή δεν αναφέρει ακριβή ημερομηνία και οι ευαγγελικές περικοπές περιέχουν μάλιστα αντικρουόμενες αναφορές. Όπως έχει υποστηριχθεί, ακόμα και η ύπαρξη των βοσκών με τα πρόβατα παραπέμπει περισσότερο στην άνοιξη παρά τον χειμώνα.

Είναι γνωστό και επαρκώς τεκμηριωμένο πως ήταν ο Πάπας Ιούλιος Α’ αυτός που καθιέρωσε εκκλησιαστικά τα γενέθλια του Ιησού στις 25 Δεκεμβρίου. Πλέον είμαστε στα μέσα του 4ου αιώνα.

Οι περισσότεροι χριστιανοί ιστορικοί και θεολόγοι του 3ου αιώνα μας λένε μάλιστα πως για τη χριστιανική εκκλησία η γέννηση του Ιησού τοποθετούνταν στις 6 Ιανουαρίου.

Ο λόγος δεν είναι γνωστός, εικάζεται πάντως πως πρέπει να είχε σχέση με την ημερομηνία που είχαν προκρίνει για τη Σταύρωση, την 6η Απριλίου. Σε εκείνα τα πρωτοχριστιανικά χρόνια υπήρχε ακόμα η παλιά δοξασία ότι οι προφήτες γεννιόνταν και πέθαιναν την ίδια μέρα.

Αυτή η αρχαία εβραϊκή δοξασία ότι οι προφήτες φεύγουν από τον κόσμο την ίδια μέρα που έρχονται επιστρατεύτηκε μάλιστα από θεολόγους του 3ου αιώνα για να αποδείξουν ότι ο Ιησούς γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου.

Ο Τερτυλλιανός και ο Ιππόλυτος της Ρώμης τοποθετούν τη Σταύρωση στις 25 Μαρτίου. Έμοιαζε έτσι ταιριαστό ο Ιησούς να έχει γεννηθεί άλλη μια 25η, τώρα του μηνός Δεκεμβρίου.

Η ιστορική έρευνα διατείνεται ωστόσο πως η επιλογή της 25ης Δεκεμβρίου ως ημερομηνίας γέννησης του Ιησού από την Εκκλησία του Χριστού εκεί στα τέλη του 3ου αιώνα πρέπει να είχε να κάνει με τα παγανιστικά έθιμα και των Ρωμαίων (Σατουρνάλια) αλλά και της λατρείας του Μίθρα.

Μπορεί ο χριστιανισμός να έγινε επίσημη θρησκεία της αυτοκρατορίας, ο κόσμος έπρεπε ωστόσο να πειστεί για να τον ασπαστεί ολόψυχα. Οι κοινές γιορτές με τις παλιότερες ειδωλολατρικές πίστεις έδειχναν ίσως το κοινό έδαφος.

Ακόμα και σήμερα υπάρχουν χριστιανικά δόγματα που θεωρούν σημαντικότερες γιορτές τα Θεοφάνια και το Πάσχα.

Οι Πουριτανοί της αποικιοκρατικής Νέας Αγγλίας έφτασαν μάλιστα στο σημείο να απαγορεύσουν τον εορτασμό των Χριστουγέννων (στο πλαίσιο της αγγλικανικής εκκλησίας), επειδή ακριβώς συνδεόταν τόσο με προϋπάρχουσες παγανιστικές λατρείες.

Ακόμα και στα πρώτα χρόνια των Ηνωμένων Πολιτειών, ο εορτασμός των Χριστουγέννων φάνταζε βρετανικό έθιμο και περιέπεσε σε αφάνεια μετά την Αμερικανική Επανάσταση.

Μόλις το 1870 θα γίνονταν τα Χριστούγεννα ομοσπονδιακή γιορτή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Σύντομη ιστορία των Χριστουγέννων

Στη συγκριτική θεολογία και θρησκειολογία πιστεύεται ευρύτερα πλέον πως η επιλογή της 25ης Δεκεμβρίου ήταν μια ρητή προσπάθεια της χριστιανικής εκκλησίας να υιοθετηθούν και να αφομοιωθούν οι παλιότερες λατρευτικές παραδόσεις των παγανιστών.

Γιορτή της Γέννησης αποκαλούσαν εκείνη την περίοδο τα Χριστούγεννα και έτσι ακριβώς πέρασε το έθιμο στην Αίγυπτο κατά το 432 μ.Χ., φτάνοντας ως τα τέλη του 6ου αιώνα στην Αγγλία.

Μετά τα μέσα του 8ου αιώνα, η εορτή των Χριστουγέννων είχε καθιερωθεί ακόμα και στη Σκανδιναβική Χερσόνησο. Κανείς δεν θυμόταν πια ότι οι λαοί του ευρωπαϊκού Βορρά συνήθιζαν κάποτε να γιορτάζουν από τις 21 Δεκεμβρίου και για 12 μέρες το Γιούλε, το χειμερινό ηλιοστάσιο. Και το γιόρταζαν με παραπλήσιο τρόπο.

Μέχρι και τον Μεσαίωνα, τα Χριστούγεννα είχαν αντικαταστήσει εντελώς τις παλιότερες ειδωλολατρικές γιορτές της 25ης Δεκεμβρίου. Η ημερομηνία ανήκε πια αποκλειστικά στον χριστιανισμό.

Η Βιβλική Αρχαιολογική Εταιρία χαρακτηρίζει πάντως «προβληματική» την υιοθέτηση της 25ης Δεκεμβρίου, μιλώντας για εντελώς αυθαίρετη παραδοχή.

Τόσο γιατί μια τέτοια ημερομηνία δεν αναφέρεται σε κανένα πατερικό κείμενο (ούτε μήνας ούτε καν εποχή) όσο και γιατί οι αναλογίες με τις παγανιστικές γιορτές παραείναι χτυπητές. Ειδικά με το χειμερινό ηλιοστάσιο των Ρωμαίων.

Ο ίδιος ο Άγιος Αμβρόσιος εξάλλου, ο χριστιανός επίσκοπος Μεδιολάνων και σημαντικότατη εκκλησιαστική προσωπικότητα του 4ου αιώνα, περιέγραφε τον Ιησού ως τον πραγματικό Ήλιο, η λάμψη του οποίου επισκίαζε όλους τους έκπτωτους θεούς των παλιών πίστεων.

Οι εκκλησιαστικοί συγγραφείς της εποχής δεν μιλούν φυσικά για ημερολογιακά τεχνάσματα του χριστιανισμού. Πιστεύουν πως η επιλογή της 25ης Δεκεμβρίου δεν ήταν μια δουλειά της επίσημης θρησκείας, παρά μια θεία σύμπτωση, ένας θεόσταλτος οιωνός ότι ο Ιησούς είχε επιλεγεί πάνω και πέρα από τους ψεύτικους θεούς των παγανιστών.

Η ανασυγκρότηση του εορτασμού των Χριστουγέννων είναι μια δύσκολη και στρυφνή δουλειά και μπορεί να μη μάθουμε ποτέ τελικά τα πώς και τα γιατί.

Αυτό που έχει πάντως σημασία να αναφερθεί είναι πως από τα τέλη του 4ου αιώνα οι χριστιανοί επίσκοποι τελούσαν λειτουργίες στα πέρατα της Ρώμης στις 25 Δεκεμβρίου. Και όσο πιο πολύ καθιερωνόταν στις συνειδήσεις του κόσμου ο χριστιανισμός, τόσο περισσότερο υποχωρούσαν τα παλιότερα ήθη και έθιμα.

Σήμερα τα Χριστούγεννα είναι, πέρα από σημαντική θρησκευτική γιορτή για τους χριστιανούς, κι ένα πραγματικό πολιτιστικό και εμπορικό φαινόμενο σε παγκόσμια κλίμακα.

Και κανείς δεν διανοείται φυσικά να τα γιορτάσει άλλη μέρα…

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Εόρτιο-προσκλητήριο μήνυμα του σεβασμιότατου μητροπολίτου Φ.Ν.Θ για την εορτή της Αγίας Λυδίας

Μέσα στην ευλογημένη αυτή περίοδο κατά την οποία η αγία μας Εκκλησία στην λειτουργική της ζωή ψάλλει και βιώνει την ανάσταση από τους νεκρούς του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, του Υιού και Λόγου του Θεού, η καθ ημάς Αποστολική Ιερά Μητρόπολη των Φιλίππων, της Νεαπόλεως και της Θάσου αγάλλεται και χαίρει ιδιαιτέρως που η θεία πρόνοια του αγίου Τριαδικού Θεού μας, της έχει προσφέρει από το 50 μ. Χ. την παρουσία του αγίου Αποστόλου των Εθνών Παύλου που την εθεμελίωσε και την ίδρυσε στην ειδωλολατρική τότε Μακεδονία, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. η πνευματική όμως αυτή χαρά και ουράνια ευλογία συνδυάζεται και με το σεμνό, ευλαβικό, ιεραποστολικό, αγιασμένο, φιλάνθρωπο και ιστορικό πρόσωπο της αγίας Λυδίας, της Φιλιππησίας της πορφυροπώλιδος, μιας μορφής που απετέλεσε το στήριγμα του τόπου μας και της εκκλησιαστικής μας ζωής.

O απόστολος Παύλος, οι συνεργάτες του Λουκάς, Σίλας και Τιμό-θεος, οι Φίλιπποι, οι Αλέξανδροι, η ελληνική γλώσσα, το άγιο Ευαγγέλιο και ο ευλογημένος αυτός τόπος, η ευσέβεια των κατοίκων, η εκκλησιαστική ιστορία και ζωή, οι τρεις αρχαίες εκκλησίες προς τιμή του αποστόλου Παύλου, τα σωζόμενα κτίσματα, και τα κοιμητήρια των χριστιανικών και βυζαντινών πόλεων του τόπου μας, ο Ζυγάκτης ποταμός, το βάπτισμα της αγίας Λυδίας και τόσων άλλων χριστιανών μέσα στη ζωή της αγίας μας εκκλησίας, μας μεταφέρουν αυτή την περίοδο στο φως της Θείας Αναστάσεως και στο άρωμα των χαρισμάτων του αγίου Πνεύματος.

H αγία εορτή μάλιστα της ισαποστόλου και σεβασμίας γυναικός Λυδίας μας καθοδηγεί, μαζύ με την επίγεια φύση που ανθίζει κατά την εποχή αυτή της ανοίξεως, στην μαρτυρική άνοιξη εκείνων των πρωτοχριστιανικών χρόνων της Εκκλησίας του Χριστού, τότε που τα μαρτύρια, τα αίματα και η αγιότητα του μοναδικού στην παγκόσμια ιστορία των πολιτισμών πλήθους των εκατομμυρίων χριστιανών κάθε ηλικίας και τάξεως θυσιάστηκαν επειδή αγάπησαν τον Χριστό και τους συνανθρώπους τους. Αυτή, λοιπόν, η αγιασμένη μορφή της Λυδίας της Φιλιππησίας μας καλεί και πάλι εφέτος να μετάσχωμε στον παγκόσμιο αυτό εορτασμό της μεταφοράς του αγίου Ευαγγελίου της σωτηρίας των ανθρώπων μέσα στον τότε κόσμο των ειδώλων και της αποστασίας από τον αληθινό Θεό.

ΜΝΗΜΟΝΕΥΟΜΕ και πάλι τους αγίους, τους μάρτυρες, τους επι-σκόπους, τους ιερείς, τους διακόνους, τους μοναχούς και τις μοναχές, αλλά και το πλήθος των λαϊκών χριστιανών, ανδρών και γυναικών, μικρών και μεγάλων, οι οποίοι ωργάνωσαν την κοινωνία μας και τον ελληνοχριστιανικό πολιτισμό και ετάφησαν στον ένδοξο αυτό τόπο μας, και ΠΙΣΤΕΥΟΜΕ με δύναμη ότι κάπου στον ευλογημένο χώρο των Φιλίππων θα ευρίσκεται αναπαυμένο και το τίμιο και αγιασμένο σώμα της αγίας μας, το οποίο και ευχόμεθα να μας το ανακαλύψη η χάρη του Θεού.

Αγαπητοί μου και αγαπητές μου,

Σας προσκαλώ με την αγάπη του Χριστού μας, να έλθετε και πάλι, τώρα που έφθασε ο εορτασμός της αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας της Πορφυροπώλιδος, στον περικαλλή ιερό Ναό της μαζύ με το βαπτιστήριό της, που εορτάζει και πανηγυρίζει την ιερά μνήμη της

Την ΚΥΡΙΑΚΗ 19 Μαΐου 2024 στις 7 το απόγευμα θα τελέσωμε τον Αρχιερατικό Εσπερινό και στη συνέχεια, εκεί, στον χώρο του ιερού Βαπτιστηρίου θα πραγματοποιηθή η έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων για την χαρμόσυνη επέτειο της συμπληρώσεως εκατό (100) ετών από την ίδρυση της Ιεράς μας Μητροπόλεως, τότε, που τον Οκτώβριο του 1924, με τις πραγματικά ουσιαστικές ενέργειες και πρωτοβουλίες του μακαριστού Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κυρού ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΧΑΤΖΗΣΤΑΥΡΟΥ, μέσα σε δύσκολες ιστορικές στιγμές της εποχής, το σεπτό Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, εξέδωσε σχετικό πατριαρχικό Τόμο για την Ίδρυση της τοπικής μας Εκκλησίας, με την νομική της υπόσταση, μέσα στην ελεύθερη πλέον και ελληνικωτάτη Μακεδονία μας της αγαπημένης μας Πατρίδος της Ελλάδος.

Tην ΔΕΥΤΕΡΑ 20 Μαΐου 2024 θα τελέσωμε από τις 7 το πρωΐ, τον Όρθρο, την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και εν τέλει το ομαδικό Βάπτισμα και το Χρίσμα ενηλίκων αδελφών μας στο υπαίθριο Βαπτιστήριο μέσα στα νερά του ποταμού Ζυγάκτη.

Είσθε προσκεκλημένοι όλοι και όλες, για να προσευχηθούμε μαζύ και να εκφράσωμε την λατρεία μας και την άπειρη ευγνωμοσύνη μας προς τον άγιο Τριαδικό Θεό, που μας εχάρισε το μεγάλο αυτό δώρο, την αγία μας Λυδία την Φιλιππησία.

Με εγκάρδιες πατρικές ευχές και πασχαλινές ευλογίες,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ & ΘΑΣΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Συνάντηση εργασίας της Υφυπουργού Χριστίνας Αλεξοπούλου με εκπροσώπους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Συνάντηση εργασίας είχε, σήμερα (17/05), η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου με τον Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών, Επικοινωνιών και Καλών Πρακτικών κ. Ιρφάν Χατζηγκενέ, εκπροσώπους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τους Γενικούς Διευθυντές Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειών της χώρας (διά ζώσης και διαδικτυακά) για τους στρατηγικούς στόχους του Εθνικού Σχεδίου Μεταφορών.

Με ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, το 2024 έχει ανακηρυχθεί σε έτος «Οδικής Κυκλοφορίας και Ασφάλειας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» και το γεγονός αυτό όρισε εν πολλοίς το πλαίσιο της συζήτησης, καθώς λόγω αυτής της ανακήρυξης προγραμματίζεται μία σειρά πολλών δράσεων σε ολόκληρη την ΠΑΜΘ με στόχο την προώθηση της οδικής ασφάλειας και της ασφάλειας των Μεταφορών εν γένει. Παράλληλα, συζητήθηκε και η δημιουργία άτυπου Δικτύου Περιφερειών Ελλάδας σε θέματα Επικοινωνιών και Μεταφορών με την υποστήριξη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η  Υφυπουργός αναφέρθηκε στις μεταφορές και τους στρατηγικούς στόχους του εθνικού σχεδίου Μεταφορών που αφορούν στην:

  • Οικονομική ανάπτυξη, αποδοτικότητα και λειτουργία του συστήματος μεταφορών, σε Περιφερειακό και Εθνικό επίπεδο.
  • Ενίσχυση της συνδεσιμότητας των μεταφορών, η οποία περιλαμβάνει τη συνδεσιμότητα με τα νησιά και μεταξύ συμπληρωματικών μέσων μεταφοράς, τη συνεργασία των συστημάτων, την εδαφική συνοχή και τη διασυνοριακή σύνδεση με χώρες εντός/εκτός ΕΕ.
  • Εξασφάλιση ενός περιβαλλοντικά βιώσιμου τομέα μεταφορών.
  • Παροχή προσβασιμότητας και κοινωνικής ένταξης σε σχέση με την απασχόληση, την εκπαίδευση και τις κοινωνικές υπηρεσίες για τον πληθυσμό

Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε και στην αδήριτη ανάγκη μείωσης των νεκρών από τροχαία δυστυχήματα, που αποτελεί στόχο του Υπουργείου Μεταφορών, αλλά ταυτόχρονα επί αυτού του σκοπού εργάζεται και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ως επιστέγασμα της συνάντησης συμφωνήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς αναφορικά με την προώθηση, βελτίωση και αναβάθμιση της ασφάλειας των μεταφορών και της κινητικότητας.

1715933842829

 

1715933842870

 

b511d3f4 f082 4b7a 8bb8 c6b0a2b542c6

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα | “Ημέρες Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού”

Πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης 16 Μαΐου 2024 οι εκδηλώσεις των ποντιακών σωματείων του Δήμου Καβάλας, υπό τον γενικό τίτλο “Ημέρες Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού”, επ’ αφορμή της μαύρης επετείου εξόντωσης 353.000 Ελλήνων του Πόντου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, με κε περιελάμβανε τρισάγιο στη μνήμη των αδικοχαμένων προγόνων μας, στο μνημείο του Ακρίτα του Πόντου, λαμπαδηδρομία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και την παρουσίαση θεατρικών δρώμενων, με αναφορά στα γεγονότα της εν λόγω Γενοκτονίας.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en