Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γεροβασίλη | Όσα προγραμματίζουμε να αλλάξουμε στο Δημόσιο

Συνέντευξη με ενδιαφέροντα στοιχεία έδωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη, στο newsletter του Τομέα Μάνατζμεντ, Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).

Ποιες είναι, κ. υπουργέ, οι βασικές προγραμματικές επιλογές της κυβέρνησης για το 2017, που αφορούν στη βελτίωση της οργάνωσης και λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης;

Όλγα Γεροβασίλη: Η ριζική αλλαγή του κράτους είναι μια κοινωνική ανάγκη. Οι πολίτες επιθυμούν –απαιτούν θα έλεγα– βαθιές και ουσιαστικές αλλαγές στην λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Γιατί, μετά από χρόνια πελατειακών σχέσεων και αδιαφάνειας, έχει δημιουργηθεί ένα δυσκίνητο κράτος με κύριο χαρακτηριστικό τους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς. Αυτές οι παθογένειες είναι ο αντίπαλός μας.

Επιπλέον, πιστεύουμε ότι η ανασυγκρότηση του κράτους αποτελεί προϋπόθεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ώστε να δημιουργηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα την καταστήσουν πόλο έλξης επενδύσεων και θα επιτρέψουν τη λειτουργία υγιών επιχειρήσεων.

Για εμάς, λοιπόν, η βελτίωση της οργάνωσης και λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης είναι μια πολιτική προτεραιότητα με πολύ σημαντικές κοινωνικές προεκτάσεις.

Γνωρίζαμε, όμως, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, πως για να μεταρρυθμίσουμε το κράτος θα έπρεπε να αναχαιτίσουμε τις αυθαίρετες και αυταρχικές πολιτικές της ΝΔ στη δημόσια διοίκηση, ιδίως αυτές που επιβλήθηκαν σε κρίσιμους κοινωνικούς τομείς, όπως η υγεία και η παιδεία, με σκοπό τη συρρίκνωση και απαξίωσή τους.

Καταργήσαμε τους νόμους, με τους οποίους η προηγούμενη κυβέρνηση στοχοποίησε και εκδίωξε δημοσίους υπαλλήλους, δημιούργησε υποχρεωτικά σχήματα διαθεσιμότητας και κινητικότητας ως δεξαμενή απολύσεων, επέβαλε ένα τιμωρητικό σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων, κατήργησε κλάδους και δημόσιους οργανισμούς χωρίς αξιολόγηση, με σκοπό την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του κράτους.

Στον αντίποδα όλων αυτών, με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και την αποκατάσταση του κύρους της δημόσιας διοίκησης, νομοθετήσαμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Θα σας αναφέρω το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, όπως ψηφίστηκε με τον ν. 4440/2016, με το οποίο επιχειρούμε να βάλουμε τάξη στο χαοτικό και εν πολλοίς ρουσφετολογικό σύστημα των μετακινήσεων των δημοσίων υπαλλήλων. Κλειδί για την επιτυχία του νέου συστήματος κινητικότητας είναι η κατάρτιση των νέων, επικαιροποιημένων οργανογραμμάτων των υπουργείων και των φορέων –διαδικασία που επιταχύνεται, ώστε να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πού απαιτείται προσωπικό και πού ενδεχομένως υπάρχει επικάλυψη θέσεων. Αυτό σημαίνει αποτελεσματικότερη κατανομή του προσωπικού και ανταπόκριση στις ανάγκες κάθε φορέα με ταχύτητα και ομοιόμορφα κριτήρια που διασφαλίζουν την αξιοκρατία και τη διαφάνεια.

Επιπλέον, προωθούμε τη ψηφιακή υπογραφή και την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, καινοτομίες με τις οποίες αναμένουμε σημαντική αναβάθμιση της οργάνωσης και λειτουργίας του Δημοσίου. Αυτό σημαίνει περισσότερη διαφάνεια, εξοικονόμηση σε κόστος λειτουργίας και χαμένες ανθρωποώρες εργασίας, μείωση των γραφειοκρατικών δομών και ξεπερασμένων διαδικασιών.

Είναι, τέλος, σημαντικό να τονιστεί ότι οι προγραμματικές μας επιλογές συνιστούν μια ενιαία προσέγγιση του ζητήματος της διοικητικής μεταρρύθμισης, δεν γίνονται αποσπασματικά.

Γιατί, η μεγάλη και φιλόδοξη αυτή προσπάθειά μας για την ανασυγκρότηση του κράτους ικανοποιεί πρωτίστως το αίτημα των πολιτών για ένα Δημόσιο που επιτέλους θα πάψει να τους ταλαιπωρεί, θα πάψει να αποτελεί βάρος στην καθημερινότητά τους.

Ποια μέτρα θεωρείτε αναγκαία για την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης;

Όλγα Γεροβασίλη: Το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό της δημόσιας διοίκησης είναι πλούσιο σε εμπειρίες και προσόντα. Δικός μας στόχος είναι να ανασυγκροτήσουμε τη δημόσια διοίκηση με τέτοιο τρόπο, ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως όσοι εργάζονται στο Δημόσιο, αλλά και ταυτοχρόνως να μπει «νέο αίμα», σταματώντας τη γήρανση του προσωπικού που επήλθε με το πάγωμα των προσλήψεων εξαιτίας μνημονιακών δεσμεύσεων.

Οι μεταρρυθμίσεις που σας προανέφερα δίνουν σε κάθε εργαζόμενο το δικαίωμα να διαχειριστεί την εξέλιξη της καριέρας του, ούτως ώστε μέσα από τη ανάδειξη στελεχών και υπαλλήλων να βελτιωθεί και το παραγόμενο διοικητικό έργο.

Προς την κατεύθυνση αυτή κινούμαστε και με την εκκίνηση του Μητρώου Επιτελικών Στελεχών, που διατηρείται στο ΑΣΕΠ και μέσω του οποίου θα στελεχώνονται οι επιτελικές θέσεις του Δημοσίου, όπως προβλέπει ο ν. 4369/2016. Καθιερώνουμε έναν μηχανισμό που όχι μόνο καταγράφει ανθρώπους με αυξημένα τυπικά προσόντα και διοικητική εμπειρία, αλλά δίνει στη δημόσια διοίκηση τη δυνατότητα να σχεδιάζει, να εφαρμόζει και να ελέγχει αξιόπιστα πολιτικές υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

Σημαντικό μέρος αυτής της προσπάθειας αποτελεί το νέο σύστημα αξιολόγησης στελεχών και υπαλλήλων. Με ένα συγκεκριμένο πλέγμα διατάξεων που περιγράφονται στον ν. 4369/2016, ρυθμίζουμε την αξιολόγηση στελεχών και υπαλλήλων, αλλά ταυτόχρονα αξιολογούμε έργο και δομές. Για πρώτη φορά εισάγονται καινοτόμες προβλέψεις, όπως η λειτουργία της ολομέλειας διεύθυνσης και τμήματος, η διαδικασία αξιολόγησης προϊσταμένων από τους υφιστάμενους και η διαδικασία της συμβουλευτικής συνέντευξης. Δεν περιοριζόμαστε στενά στην έννοια της ατομικής επιβράβευσης, αλλά δημιουργούμε συνθήκες ανάδειξης και ουσιαστικής αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα, ενισχύοντας το κλίμα εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη δημόσια διοίκηση.

Πότε υπολογίζετε να εφαρμοστούν οι θεσμοί της λογοδοσίας των δημοσίων φορέων και της αξιολόγησης των υπηρεσιών τους από τους πολίτες (άρθρο 9, ν. 4369/2016 «Λογοδοσία και κοινωνικός έλεγχος»);

Όλγα Γεροβασίλη: Με το άρθρο 24 του ν. 4369/2016 εισάγεται μία σημαντική καινοτομία στην ελληνική δημόσια διοίκηση. Καθιερώνεται η λογοδοσία και ο κοινωνικός έλεγχος της διοίκησης. Σκοπός του κοινωνικού έλεγχου είναι η βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, καθώς και της ποιότητας των παρεχομένων από αυτήν υπηρεσιών. Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να αξιολογούν τις υπηρεσίες που χρησιμοποίησαν και να υποβάλουν προτάσεις για τη βελτίωση τους με τη χρήση ηλεκτρονικών εργαλείων και την ανάπτυξη συστημάτων διερεύνησης ικανοποίησης των πολιτών.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί η σημασία μίας νέας διαδικασίας που καθιερώνεται, στο πλαίσιο της λογοδοσίας και του κοινωνικού ελέγχου, της Ακρόασης Κοινωνικών Φορέων και Πολιτών. Σε κάθε δημόσια υπηρεσία θα λειτουργήσει Επιτροπή Ακρόασης, η οποία θα εξετάζει και θα απαντά άμεσα σε προβλήματα εύρυθμης λειτουργίας ή κακοδιοίκησης που εντοπίζουν μεμονωμένοι πολίτες, ομάδες πολιτών ή κοινωνικοί φορείς. Το επόμενο διάστημα θα εκδοθεί απόφαση όπου θα καθορίζονται οι όροι, ο τρόπος λειτουργίας και κάθε θέμα σχετικό με την οργάνωση και διεξαγωγή της διαδικασίας Ακρόασης Κοινωνικών Φορέων και Πολιτών.

Πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το σοβαρό ζήτημα του διοικητικού βάρους, που επιβαρύνει τις υπηρεσίες προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις;

Όλγα Γεροβασίλη: Χρόνιες αδυναμίες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης (δυσκινησία των γραφειοκρατικών μηχανισμών και χρονοβόρες διαδικασίες, χαμηλός βαθμός ενσωμάτωσης σύγχρονων τεχνολογιών, προβλήματα διαφάνειας στις διοικητικές δράσεις, πολυνομία και κακονομία) έχουν συντελέσει στην αύξηση του διοικητικού βάρους, προκαλώντας πρόσθετα κόστη στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Εδώ, λοιπόν, είναι σημαντικό να πούμε πως θα επιμείνουμε στην απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Ήδη, στο πλαίσιο αυτό απλοποίησης της λειτουργίας του Δημοσίου, προωθούμε τον σχεδιασμό για την εγκατάσταση μητρώου διαδικασιών στους φορείς της δημόσιας διοίκησης, με στόχο τη χαρτογράφησή τους και τη μετέπειτα αξιοποίηση τεχνικών ανασχεδιασμού τους. Επιπλέον, προωθούμε την πολιτική της Ανοικτής Διακυβέρνησης, την εξωδικαστική επίλυση διοικητικών διαφορών μέσω διαδικασιών διαμεσολάβησης σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη, την υιοθέτηση και δημοσίευση οδηγού για την προτυποποίηση παροχής υπηρεσιών και διαδικασιών.

Και, βεβαίως, θα πρέπει να αναφερθώ στην εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής για την ηλεκτρονική κωδικοποίηση της ελληνικής νομοθεσίας από το Εθνικό Συμβούλιο για την Κωδικοποίηση και Αναμόρφωση της Ελληνικής Νομοθεσίας. Με τη συγκέντρωση και τη συστηματική ταξινόμηση των κανόνων δικαίου στοχεύουμε στο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη απέναντι στο κράτος, να δημιουργηθεί ασφάλεια στις συναλλαγές και, βεβαίως, να απλοποιηθεί το νομικό περιβάλλον.

Αλλά, όπως είπα και στην αρχή, το μεταρρυθμιστικό μας έργο διαπνέεται από μια ολιστική θεώρηση, εξυπηρετεί ένα γενικό αίτημα της κοινωνίας για αλλαγές, που ακριβώς επειδή δεν γίνονται αποσπασματικά να είστε βέβαιοι πως θα πετύχουν.

Πώς υπολογίζετε να συμβάλει στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» 2014-2020;

Όλγα Γεροβασίλη: Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» 2014-2020 θα υλοποιηθούν δράσεις τόσο σε οριζόντιους τομείς που διατρέχουν το σύνολο του δημόσιου τομέα, όπως η αναδιοργάνωση διοικητικών δομών και ο εξορθολογισμός βασικών διοικητικών λειτουργιών, η βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η κωδικοποίηση της νομοθεσίας και η μείωση της πολυνομίας και κακονομίας, όσο και σε κάθετους τομείς πολιτικής, όπως η δημοσιονομική-φορολογική διοίκηση, η δικαιοσύνη, η υγεία, η κοινωνική ασφάλιση.

Η δημόσια διοίκηση, με την ολοκλήρωση του Επιχειρησιακού Προγράμματος, θα καταστεί περισσότερο εξωστρεφής με έμφαση στην επίτευξη αποτελεσμάτων, θα παρέχει υπηρεσίες προσανατολισμένες στους πολίτες οι οποίες συνεχώς θα αναβαθμίζονται με τη συμμετοχή των πολιτών, θα δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τις επιχειρήσεις και θα διαθέτει ένα καλά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Με την υλοποίηση του συνόλου των μεταρρυθμιστικών δράσεων που σχεδιάζει και υλοποιεί η κυβέρνηση περιμένουμε πως τα επόμενα χρόνια η δημόσια διοίκηση θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες για την οικονομική ανάκαμψη.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νομική Αθηνών: Αντιασφυξιογόνες μάσκες, κόφτη και στυλιάρια βρήκαν οι αστυνομικοί στην κατάληψη του κυλικείου

Επιχειρησιακό κέντρο μέσα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών είχαν στήσει οι καταληψίες, όπως διαπίστωσαν και οι αστυνομικοί που μετείχαν στην επιχείρηση της ΕΛΑΣ που έγινε με την παρουσία εισαγγελέα.

Μέσα στον χώρο του κυλικείου εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων, αντιασφυξιογόνες μάσκες, ένας κόφτης για αλυσίδες, στυλιάρια, κράνη και σπρέι, τα οποία και κατασχέθηκαν από τους αστυνομικούς.

Προσήγαγαν 28 άτομα

Η έφοδος έγινε το πρωί της Τρίτης στο υπό κατάληψη κτήριο το πρωί της Τρίτης. Η επιχείρηση τελείωσε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι και η Αστυνομία προχώρησε σε 28 προσαγωγές. Μέσα στην κατάληψη εντοπίστηκαν αρκετοί αλλοδαποί.

Αμέσως μετά την επιχείρηση της ΕΛΑΣ, φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από τη Νομική σχολή και φώναξαν συνθήματα κατά της Αστυνομίας. Μεταξύ των προσαχθέντων βρίσκονται οκτώ γυναίκες από Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία που δεν έχουν καμία σχέση με τη Νομική Σχολή.

Οι 28 προσαγωγές (έχουν προσαχθεί 18 γυναίκες και 10 ανδρες), αναμένεται να μετατραπούν σε συλλήψεις με κατηγορίες για διατάραξη οικειακής ειρήνης, κατά περιπτωση, φθορες και για άλλα αδικήματα.

Φωτογραφίες μέσα από την κατάληψη:

nomiki_in__10_
nomiki_in__9_

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέος σεισμός 3,1 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά

Νέος σεισμός 3,1 Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (11/5) στις 16.20 στην Κεφαλονιά.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 4 χιλιόμετρα βόρεια – βορειοδυτικά από τα Βαλσαμάτα με εστιακό βάθος 16 χιλιόμετρα.

seismos-tora

 

Υπενθυμίζεται ότι χθες Παρασκευή καταγράφηκαν άλλοι τρεις σεισμοί στην Κεφαλονιά μεγέθους 3,9, 4,1 και 3,1. Όπως τόνισε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο protothema.gr, οι χθεσινές τρεις δονήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της φυσιολογικής για την περιοχή του Ιονίου σεισμικής δραστηριότητας. «Παρακολουθούμε το φαινόμενο, δεν εμπνέει ανησυχία» είπε ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε ότι οι δονήσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ίδια τάξη μεγέθους. Εντοπίζονται να προέρχονται από γνωστό εγκάρσιο ρήγμα στο τόξο του Ιονίου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

12η Μαϊου | Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή – Πως καθιερώθηκε

Η νοσηλευτική χαρακτηρίστηκε ως έργο αγάπης και προσφοράς για τον συνάνθρωπο. Η παγκόσμια ημέρα νοσηλευτών εορτάζεται από το 1965 κάθε χρόνο στις 12 Μαΐου, στην επέτειο της γέννησης της Florence Nightingale (1820), της νοσηλεύτριας που σηματοδότησε και επηρέασε το σύγχρονο υγειονομικό σύστημα.

Σήμερα, τιμούμε όλους τους Νοσηλευτές, οι οποίοι μέσα από την αυταπάρνηση και τον αλτρουισμό, συνεχίζουν να αγωνίζονται καθημερινά, ώστε να παρέχουν νοσηλευτική φροντίδα σε όλους τους συνανθρώπους μας, πρεσβεύοντας τις ηθικές αξίες και τα ιδανικά της νοσηλευτικής δεοντολογίας.

Ο νοσηλευτής αποτελεί πυλώνα στήριξης του συστήματος υγείας. Είναι κοντά στον ασθενή κάθε στιγμή με υψηλό αίσθημα ευθύνης, παρέχοντας φροντίδα και ανακούφιση στο σωματικό και ψυχικό του πόνο. Συμβάλει στην πρόληψη και την προαγωγή υγείας και φυσικά, στην περίθαλψη και την αποκατάσταση του ασθενή. Είναι το πρόσωπο που έρχεται σε επαφή με τον ασθενή συνεχώς, γνωρίζει τις ανάγκες του και προσπαθεί να τις ικανοποιήσει.

Εκπαιδεύεται, βελτιώνεται, φροντίζει, ενημερώνει και στηρίζει τον ασθενή. Ο νοσηλευτής παρακολουθεί τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας γύρω από αυτή. Επιμορφώνεται και αναβαθμίζει συνεχώς την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Είναι ο επαγγελματίας με μια πολυδιάστατη θέση στο χώρο της υγείας. Άλλωστε, οι νοσηλευτές από την πρώτη στιγμή της πανδημίας COVID 19, όχι μόνο ανταποκρίθηκαν πλήρως στις ανάγκες της πρωτοφανούς κρίσης της δημόσιας υγείας, αλλά υπερέβησαν εαυτούς, ηγήθηκαν, καινοτόμησαν και επιτέλεσαν με απόλυτη επιτυχία το έργο τους σε συνεργασία με το ιατρικό προσωπικό και όλους τους επαγγελματίες υγείας και εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία. Συνετέλεσαν να πετύχει η χώρα κάτι αξιοθαύμαστο και καθόλου αυτονόητο, να μείνει όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να μην καταρρεύσει, όπως συνέβη σε άλλες χώρες του κόσμου με συστήματα υγείας πολύ πιο ισχυρά από το δικό μας.  

Όμως, η πλειοψηφία του νοσηλευτικού προσωπικού στη χώρα μας εργάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες. Οι 12.000 και πλέον αποχωρήσεις νοσηλευτών από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας τα τελευταία χρόνια και η επακόλουθη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού λόγω ελάχιστων προσλήψεων στα χρόνια της κρίσης, καθώς και οι εξαντλητικοί ρυθμοί εργασίας οδηγούν συχνά σε επαγγελματική εξουθένωση. Ενδεικτικά, η αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού προς τον πληθυσμό στη χώρα μας είναι 3,3 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους, ενώ η αντίστοιχη αναλογία στην Ε.Ε. είναι 8,4 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους. Χαμηλότερα από την Ελλάδα είναι το Μεξικό (2,9/1.000) και η Τουρκία (1,9/1.000). Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Νορβηγία με 17,7 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 9 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους. Σε έρευνα έχει βρεθεί ότι το ποσοστό δυσαρέσκειας των νοσηλευτών από τις συνθήκες εργασίας στη χώρα μας είναι 56%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των Κάτω Χωρών είναι 11%. Επίσης, πολλοί, νέοι κυρίως, νοσηλευτές οδηγούνται στη μετανάστευση προς αναζήτηση καλύτερων οικονομικών συνθηκών και όρων διαβίωσης. 

Και ερχόμαστε στο σήμερα, όπου το υπάρχον και επιδεινούμενο ζήτημα της υποστελέχωσης του Νοσηλευτικού προσωπικού στην Υπηρεσία παραμένει άλυτο και τροχοπέδη στην εξέλιξη της νοσηλευτικής επιστήμης και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Παρά τις φιλότιμες και αξιόλογες προσπάθειες του προσωπικού, οι συνθήκες ολοένα και δυσκολεύουν. Ένα πρόβλημα που έχει αναγνωριστεί από όλους, αλλά δυστυχώς δεν έχει επιλυθεί παρά τις προσπάθειες.  Ευελπιστούμε ότι θα δοθεί άμεσα μια λύση, διότι η λειτουργία της υπηρεσίας καθίσταται επισφαλής.

Και η λύση είναι μία και μόνο μία. κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό, ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στον ασθενή συνάνθρωπό μας τις υπηρεσίες που του αξίζουν.

Κλείνοντας σας παραθέτω τα επίσημα στοιχεία του γραφείου κίνησης του Γ.Ν. Καβάλας, σύμφωνα με τα οποία το περασμένο έτος 2023 από τα ΤΕΙ εξυπηρετήθηκαν 94.862 ασθενείς, από τα ΤΕΠ 77.548, ενώ στα απογευματινά ιατρεία προσήλθαν 6.993 ασθενείς, συνολικά δηλαδή 178.803 περιστατικά. Από την άλλη πλευρά, πραγματοποιήθηκαν 34.392 εισαγωγές ασθενών, με 82.696 ημέρες νοσηλείας και μέση διάρκεια νοσηλείας 2,40 ημέρες και συνολική κάλυψη κλινών 61,73 %, ταυτόχρονα μέσα στο έτος πραγματοποιήθηκαν 5.608 χειρουργεία.

Όλος αυτός ο όγκος εργασίας επιτελέστηκε από την ήδη υποστελεχωμένη νοσηλευτική υπηρεσία, με μία κάλυψη που αγγίζει το 50% και ολοένα επιδεινώνεται.

Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να ευχαριστήσω για ακόμη μία φορά το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Καβάλας για τον επαγγελματισμό, τον αλτρουισμό και το φιλότιμο που καθημερινά επιδεικνύει, ξεπερνώντας κάθε όριο ψυχικής και σωματικής καταπόνησης. 

Χρόνια πολλά σε όλες τις νοσηλεύτριες και όλους τους νοσηλευτές!

 

Ο Διευθυντής Νοσηλευτικής Υπηρεσίας

Γεώργιος Τσιγάρας

Δελτίο Τύπου

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en