ΥΓΕΙΑ

Γερά δόντια σε 6 κινήσεις

Στοιχεία ερευνών δείχνουν ότι οι Έλληνες δεν έχουν ακόμη πειστεί να βουρτσίζουν συχνά τα δόντια τους και δεν επισκέπτονται προληπτικά τον οδοντίατρό τους, παρά μόνο όταν ανακύψει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα/σύμπτωμα. Ας θυμηθούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής των δοντιών, που πρέπει να ακολουθούμε με ευλάβεια.

1. Βούρτσισμα των δοντιών μετά από κάθε γεύμα, με την κατάλληλη φθοριούχο οδοντόκρεμα και μέτρια/μαλακή οδοντόβουρτσα. Πρόκειται για τον πιο σημαντικό κανόνα για τη διατήρηση της στοματικής υγείας. Ζητήστε από τον οδοντίατρο ή το φαρμακοποιό σας, να σας συστήσει την κατάλληλη οδοντόκρεμα, ανάλογα με την κατάσταση της στοματικής σας υγείας.
2. Οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια κάθε μέρα, μετά το βούρτσισμα των δοντιών και ιδιαίτερα το βράδυ. Είναι ο μόνος τρόπος να αφαιρεθούν τα υπολείμματα τροφών και η καταστρεπτική πλάκα και να αποτραπεί η ανάπτυξη βακτηριδίων στα διαστήματα μεταξύ των δοντιών, εκεί δηλαδή όπου δε μπορεί να φτάσει η οδοντόβουρτσα. Στα φαρμακεία διατίθενται επίσης ειδικές λαβές (συγκρατητήρες), που συγκρατούν το νήμα, απλοποιώντας σε μεγάλο βαθμό τη χρήση του.
3. Χρήση ειδικών στοματικών διαλυμάτων. Αποτελούν συμπληρωματικό όπλο στον αγώνα μας κατά των μικροβίων που απειλούν τη στοματική υγεία.
4. Ισορροπημένη διατροφή. Η υπερκατανάλωση τροφών που περιέχουν σάκχαρα ή όξινες ουσίες π.χ. ανθρακούχα αναψυκτικά, ιδιαίτερα στα ενδιάμεσα των γευμάτων, βοηθά την ανάπτυξη των βακτηριδίων και την ανάπτυξη τερηδόνας. Επίσης, η μειωμένη πρόσληψη ορισμένων βιταμινών (π.χ. βιταμίνης C), έχει συσχετισθεί με αυξημένη συχνότητα ουλίτιδας.
5. Τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο.
6. Πρόσληψη φθορίου. Το φθόριο θωρακίζει τα δόντια, καθιστώντας τα πιο ανθεκτικά στην τερηδονική προσβολή. Η πρόσληψη μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, όπως στοματικά διαλύματα φθορίου, δισκία φθορίου που χορηγούνται από τον οδοντίατρο, με φθορίωση στο ιατρείο, με τη χρήση ενισχυμένης οδοντόπαστας κλπ.

stogiatro.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version