ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΓΙΦ Επιτυχία εκδήλωσης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Τιμάμε τους διαχρονικούς αγώνες της γυναίκας, θέτοντας στον πυρήνα του έργου μας τη διεκδίκηση της ουσιαστικής ισότητας

Μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η από κοινού εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Σάββατο, στις 5 Μαρτίου 2016.

Με αφορμή τον εορτασμό της επικείμενης Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, στις 8 του Μάρτη, η θεματική της εκδήλωσης, «Μια περιδιάβαση σε διαφορετικούς ιστορικούς σταθμούς με τη γυναίκα στο επίκεντρο» αποτέλεσε την απτή απόδειξη της τεράστιας απήχησης που έχει στο κοινό η συνεργασία διαφορετικών φορέων με κοινή συνισταμένη τους την αναγνώριση και ανάδειξη της γυναικείας συνεισφοράς σε ποικίλες μορφές έκφρασης.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, τόνισε ότι «τιμάμε τους διαχρονικούς αγώνες της γυναίκας, θέτοντας στον πυρήνα του έργου μας τη διεκδίκηση της ουσιαστικής ισότητας».

Η προσέλευση του κοινού υπήρξε αθρόα, ενώ η εν λόγω εκδήλωση αποτέλεσε την εκκίνηση μιας περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ της ΓΓΙΦ και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/ Το Γραφείο Τύπου, 07/03/2016
Τηλ 2131511102
Ε-mail: gramggif@isotita.gr

 

Χαιρετισμός της ΓΓΙΦ, Φωτεινής Κούβελα, στην εκδήλωση με θέμα « Μια περιδιάβαση σε διαφορετικούς ιστορικούς σταθμούς με τη γυναίκα στο επίκεντρο» στο Αρχαιολογικό Μουσείο, το Σάββατο 5.3.2016

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,
Σας καλωσορίζω κι εγώ με τη σειρά μου στη σημερινή εκδήλωση με αφετηρία και αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών.
Θα ήθελα καταρχάς να απευθύνω θερμές ευχαριστίες στους συν διοργανωτές μας:
« το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Κέντρο Ερευνών για θέματα Ισότητας», για τη θετική διάθεση και τη συνέπεια που έχουν επιδείξει καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταξύ μας συνεργασίας για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης.

Δεν είναι λίγοι, εκείνοι που αισθάνονται ότι τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών προσφέροντας ένα τριαντάφυλλο στη σύντροφό τους, τη μητέρα τους, την αγαπημένη τους φίλη…
Είναι, ωστόσο, αναμφισβήτητα λιγότεροι εκείνοι που προσφέρουν ένα τριαντάφυλλο ορμώμενοι από την ιστορική διαμαρτυρία των 15.000 γυναικών που με το σύνθημα «ψωμί και τριαντάφυλλα» (bread and roses) ξεχύθηκαν στις 8 του Μάρτη του 1908 στους δρόμους της Νέας Υόρκης, διεκδικώντας μειωμένο ωράριο εργασίας, αξιοπρεπή μισθό, και δικαίωμα ψήφου. Το «ψωμί» συμβόλιζε την οικονομική ασφάλεια και τα «τριαντάφυλλα» την ποιότητα ζωής.
Η ιστορία, βέβαια, της έμφυλης ανισότητας και των διεκδικήσεων των γυναικών δεν ξεκίνησε το 1908. Η αναμέτρηση των φύλων με τις εκάστοτε στερεοτυπικές αντιλήψεις και προκαταλήψεις, έχει πολύ πιο βαθιές ρίζες στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Η ιστορική περιήγηση σε γεγονότα που σηματοδότησαν την πορεία των έμφυλων διεκδικήσεων γεμίζει τόμους επί τόμων στην πραγματικότητα. Δεν προτίθεμαι όμως να σας κουράσω γι’ αυτό και θα αρκεστώ σε συγκεκριμένους σταθμούς)
Η ημέρα της γυναίκας καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της γερμανίδας επαναστάτριας Κλάρα Τσέτκιν στη διάρκεια του συνεδρίου της Δεύτερης Διεθνούς.
Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών, θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Ημέρα μνήμης της εκδήλωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στις 8 του Μάρτη του 1857 από πλήθος εργατριών κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες διεκδικούσαν καλύτερες συνθήκες
εργασίας. Τη βίαιη καταστολή της διαμαρτυρίας ακολούθησε – 2 χρόνια αργότερα – η ίδρυση – από τις γυναίκες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του 1857 – του πρώτου εργατικού σωματείου Γυναικών, θεμελιώνοντας των αγώνα για τη χειραφέτηση τους.
Ίσως να σκέφτεστε ότι πέρασαν χρόνια αρκετά από τα γεγονότα στα οποία αναφερόμαστε, αλλά ο αγώνας για την έμφυλη χειραφέτηση, τη θεσμική αλλά και ουσιαστική ισότητα των φύλων, τα ανθρώπινα δικαιώματα, παραμένει επίκαιρος. Σήμερα αποτελεί θεμελιώδη προτεραιότητα και ιδιαίτερα στις συνθήκες οικονομικής ύφεσης και προσφυγικής κρίσης που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας με όλες τις συνακόλουθες συνέπειες.
• Η αρνητική υπεροχή των γυναικών στον τομέα της εγγεγραμμένης ανεργίας που ξεπερνά σταθερά το ποσοστό του 60% σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ,
• η μητρότητα και ο διαρκής αγώνας για τη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής – προσωπικής ζωής
• η ενδοοικογενειακή – και έμφυλη – βία που – ναι μεν – απορρέει από την πατριαρχική αντίληψη ότι ο άνδρας ορίζει τη ζωή της γυναίκας, αλλά γνωρίζει επιδείνωση σε συνθήκες κοινωνικοοικονομικής δυσχέρειας
• το έλλειμμα ισόρροπης συμμετοχής των φύλων στα ποικίλα κέντρα λήψης αποφάσεων και σε νευραλγικές θέσεις
• η υποεκπροσώπηση των γυναικών σε συγκεκριμένους κλάδους των επιστημών, της έρευνας, της καλλιτεχνικής δημιουργίας
• ο δημόσιος λόγος που αρθρώνεται καταδικάζοντας το θηλυκό γένος σε αορατότητα…
Όλα τα προηγούμενα συνιστούν ενδεικτικά πεδία για όλες και όλους εμάς που αναπτύσσουμε δράσεις στον τομέα της Ισότητας των Φύλων.
Στη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, η δράση μας είναι διαχρονικά πολύπλευρη. Διευρύνουμε συνεχώς το πεδίο παρέμβασής μας επιδιώκοντας νέες συνεργασίες με φορείς του Δημοσίου, του Ιδιωτικού τομέα, αλλά και της Κοινωνίας των Πολιτών.
Ακόμα και η ελάχιστη, και η πιο ανεπαίσθητη κατάκτηση των γυναικών, είναι για εμάς, ένα βήμα προς τα εμπρός. Είναι ακόμη ένα σκαλί με προορισμό μία περισσότερο ισότιμη και δημοκρατική κοινωνία.
Όλες και όλοι μαζί αντλούμε δύναμη από τους αγώνες του παρελθόντος, χτίζουμε βήμα προς βήμα το παρόν με όραμα ζωντανό και ιχνογραφούμε το μέλλον με αισιοδοξία, υλοποιώντας την ισότητα καθημερινά στην πράξη.

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version