ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Βόμβα Βαρουφάκη | Ο Τσίπρας αποφάσισε να παραδοθεί το βράδυ του δημοψηφίσματος

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Μπορεί να μην είναι υποψήφιος, συμμετέχει ωστόσο ενεργά στην προεκλογική περίοδο ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος προκάλεσε αίσθηση ξανά με δηλώσεις του σε διεθνές επίπεδο. Ποδαρικό έκανε σε νέα εκπομπή του αγγλόφωνου προγράμματος της Deutsche Welle, όπου έκανε δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Ο πρώην υπουργός δήλωσε ότι «ανακάλυψα ότι η κυβέρνησή μας, ο πρωθυπουργός, εθλίβη από το “όχι’, το οποίο είχαμε καλέσει τους Έλληνες να μας δώσουν. Και το μετέτρεψε σε “ναι’, ως εκ τούτου παραιτήθηκα», δίνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ την εντύπωση ότι ο Αλέξης Τσίπρας, έπαιξε απλώς το ρόλο του αντιμνημονιακού ηγέτη την περίοδο πριν το δημοψήφισμα.

«Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να παραδοθεί τη νύχτα του δημοψηφίσματος» δήλωσε ξεκάθαρα και εξέφρασε το αίσθημα μιας συνενοχής στο ότι δεν αξιοποιήθηκε από την κυβέρνησή του «η ισχύς και η ενέργεια που μας έδωσαν οι γενναίοι Έλληνες ψηφοφόροι». Χαρακτήρισε «εκπληκτικό» το γεγονός ότι 62% των ψηφοφόρων ψήφισε «όχι» και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «απλά το πετάξαμε στον κάλαθο των αχρήστων».

«Αθετήσαμε την υπόσχεσή μας», τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξης και συμπλήρωσε: «διότι υπήρχε μόνο μία υπόσχεση. Ότι δεν θα εξακολουθήσουμε να παρατείνουμε και να προσποιούμαστε. Να παρατείνουμε την κρίση (…) αποδεχόμενοι κι άλλο δάνειο, το οποίο θα προσθέταμε στο ήδη υπάρχον μη βιώσιμο χρέος και να προσποιούμαστε ότι επιλύουμε την κρίση».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε «πολύ συνετές, πολύ μετριοπαθείς» τις προτάσεις που κατέθεσε ο ίδιος στο Eurogroup συμπληρώνοντας ότι «δεν ήταν καν αριστερές, ήταν απλά κοινή λογική».

Σχολιάζοντας τις επισημάνσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τους όρους δανεισμού της Ελλάδας με διαφορά πιο γενναιόδωρους συγκριτικά με τους αντίστοιχους στις άλλες χώρες που υπήχθησαν σε προγράμματα, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι ο κ. Ρέγκλινγκ «υπήρξε φειδωλός με την αλήθεια», υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη αποφάσισε να αποκρύψει το γεγονός ότι «το 2010 το ελληνικό κράτος ήταν χρεοκοπημένο».
rizopoulospost.com

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version