ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βυθίζονται οι τραπεζικές μετοχές, στο κόκκινο οι δείκτες του ΧΑ

Επιβεβαιώνονται οι ενδείξεις ότι η χρηματιστηριακή αγορά μπαίνει σε φάση διόρθωσης, ως φυσικό επακόλουθο της παρατεταμένης ανοδικής πορείας από τα μέσα Απριλίου μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα. Σε δίνη πιέσεων οι τραπεζικές μετοχές, όπου ρευστοποιούνται κέρδη και γίνεται αλλαγή σκυτάλης – τα επενδυτικά fund παίρνουν τη θέση επιθετικών κερδοσκοπικών χαρτοφυλακίων.

Η σεναριολογία για (μη) ένταξη στο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης της ΕΚΤ επιδεινώνει το κλίμα και χρησιμοποιείται παράλληλα ως αφορμή-πρόσχημα για την αποθέρμανση της αγοράς.

Θετικές οι εκτιμήσεις διεθνών οίκων για τις προοπτικές των ελληνικών επιχειρήσεων και του ΧΑ, “μιά στο καρφί και μιά στο πέταλο” για τις προοπτικές και τις αδυναμίες των τραπεζών. Προβληματισμό για τον κλάδο προκαλεί και η αναζωπυρούμενη συζήτηση σχετικά με τον τρόπο διευθέτησης των δανείων σε ελβετικό φράγκο. Επί του θέματος αναμένονται δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέοσυν απώλειες-επιβαρύνσεις στις τράπεζες.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται τώρα στα χαμηλά ημέρας, στις 818 μονάδες, με απώλειες 0,65%, κινούμενος σε καθοδική κατεύθυνση.

 Ο FTSE 25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 0,75% στις 2.158 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης βυθίζεται στο -4%, στις 1013 μονάδες. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου, πλην της Τρ. Ελλάδος (+0,3%). Attica -5,8%, Πειραιώς -5,3%, Eurobank -4,5%, Alpha -4,1%, Εθνική -3,2%.

 Στα εμποροβιομηχανικά blue chips τις εντυπώσεις κερδίζουν η ΔΕΗ, που ανακάμπτει  θεαματικά (+4,3%), και ο ΑΔΜΗΕ (+4%). Ακολουθούν Aegean (+2,9%), ΟΤΕ και Motor Oil (+1,8%).

Στο κόκκινο Follie -2,2%, ΕΛΠΕ και Βιοχάλκο -1,6%.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version