ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Βρετανικό ποδαρικό στον Λευκό Οίκο

Επίσκεψη με μεγάλη σημασία για την Ευρώπη πραγματοποιεί σήμερα η Τερέζα Μέι στον Λευκό Οίκο, την ίδια ώρα που Τραμπ και Μεξικό επιδίδονται σε φραστικό πόλεμο για το τείχος στα σύνορα, ενώ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραιτήθηκε η ηγετική ομάδας του υπουργείου, Περιπολίας των Συνόρων.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός γίνεται ο πρώτος ηγέτης χώρας που επισκέπτεται τον νέο Αμερικανό πρόεδρο προσδοκώντας στην αναζωογόνηση της παλιάς ισχυρής φιλίας ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου.

«Η Τερέζα Μέι ξέρει τι θέλει από τον Ντόναλντ Τραμπ, όμως δεν ξέρει ακόμη το τίμημα», σχολίαζε χθες το Politico, εν όψει της σημερινής συνάντησης των δύο ηγετών στην Ουάσινγκτον.

Χθες η ίδια υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει στους διεθνείς θεσμούς -τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ- τους οποίους ο νέος Αμερικανός πρόεδρος έχει επικρίνει επανειλημμένα.

Σε ομιλία της την Τετάρτη δήλωσε το εξής: «Δεν φοβάμαι να μιλήσω ανοιχτά στον Αμερικανό πρόεδρο».

Οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν σήμερα κοινή συνέντευξη Τύπου, η οποία θα είναι θα είναι η του Ρεπουμπλικανού προέδρου μετά την ορκωμοσία του, πριν μία εβδομάδα.

Ένθερμος οπαδός του Twitter το οποίο χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση, ο Τραμπ έχει συμμετάσχει σε μία και μοναδική συνέντευξη τύπου τους τελευταίους έξι μήνες.

Και στη μέση ο Πούτιν

Η Μέι προειδοποίησε τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ να μην εμπιστεύεται τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει επαναπροσέγγιση.

«Όταν μιλάμε για τη Ρωσία, είναι συνετό να μιμούμαστε το παράδειγμα του προέδρου Ρίγκαν, ο οποίος στις διαπραγματεύσεις του με τον τότε ρώσο ομόλογό του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ εφάρμοζε την παροιμία “εμπιστέψου, αλλά επαλήθευε”. Όσον αφορά τον πρόεδρο Πούτιν, η συμβουλή μου είναι “συνεργαστείτε, αλλά προσέχετε”», σημείωσε η Μέι.

Έκρινε δε ότι τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να συνεργάζονται, αλλά από «θέση ισχύος», με τη Ρωσία.

Πάντως, Τραμπ και Πούτιν αναμένεται να έχουν αύριο την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του πρώτου, σύμφωνα αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης στο CNN.

Θέλει συνάντηση ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να συναντηθεί σύντομα με τον Αμερικανό ομόλογό σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, όπως δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοινώνοντας ότι σκοπεύει να συναντηθεί με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σύντομα.

«Επιθυμία μου είναι να συναντηθώ με τον Τραμπ χωρίς καθυστέρηση. Μεταξύ των βασικών θεμάτων που θα εγείρουμε όταν συναντηθούμε θα είναι να υπάρξει μια επανεκτίμηση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων σε ένα στρατηγικό πλαίσιο. Οι στρατηγικές μας σχέσεις είναι υγιείς τώρα; Όχι, θα πρέπει να τις κάνουμε υγιείς», δήλωσε ο Ερντογάν στην εφημερίδα Hurriyet.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας σκοπεύει να συζητήσει μια σειρά θεμάτων με τον Τραμπ, περιλαμβανομένης της ανάγκης να βελτιωθούν οι οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, κυρίως στην αμυντική βιομηχανία, και η έκδοση του ισλαμιστή πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999 και θεωρείται από την Άγκυρα ότι οργάνωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Ακόμη εκτίμησε ότι μέχρι τώρα οι ΗΠΑ δεν έχουν καταφέρει να υποστηρίξουν επαρκώς την Τουρκία και τα συμφέροντά της αναφορικά με τη μάχη κατά του Ισλαμικού κράτους στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, οι ΗΠΑ και η Τουρκία, ως δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να επιδεικνύουν «μεγαλύτερο βαθμό αλληλεγγύης». Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα ήθελε να μάθει τι εννοούσε ο Τραμπ όταν χαρακτήρισε «παρωχημένο» το ΝΑΤΟ.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version