ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρέθηκε λύση στην ΔΕΣΜΟΣ με παρέμβαση Άδωνι Γεωργιάδη !

Βρέθηκε τελικά λύση στο πρόβλημα που υπήρχε τους τελευταίους μήνες όσον αφορά την λειτουργία της ΔΕΣΜΟΣ που είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερεί υπερβολικά η απορροφητικότητα των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλλά και να μην μπορεί να χορηγηθεί στις επιχειρήσεις της περιφέρειας η μη επιστρεπτέα προκαταβολή, που τόσο μεγάλη ανάγκη την έχουν οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία.

Η ΔΕΣΜΟΣ είναι η εταιρία που διαχειρίζεται όλα τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα ΕΣΠΑ και στην οποία συμμετέχουν μετοχικά όλα τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης και η οικεία Περιφέρεια.

Η δικαστική διαμάχη μεταξύ Περιφέρειας και Επιμελητηρίων για τον έλεγχο της εταιρίας, είχε ως αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η λειτουργία της ΔΕΣΜΟΣ, με συνέπεια να καταστεί η περιφέρεια της ΑΜΘ μια από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, σε απορροφητικότητα των Ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Για το θέμα σήμερα το πρωί, ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης συναντήθηκε διαδοχικά με τον Περιφερειάρχη κύριο Μέτιο, τους Προέδρους των Επιμελητήριων της Περιφέρειας αλλά και τον πρόεδρο του ΕΦΕΠΑΕ, που είναι η προϊστάμενη αρχή των κατά τόπους διαχειριστικών αρχών όπως η ΔΕΣΜΟΣ που “τρέχουν” τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, με σκοπό να βρεθεί κάποια λύση στο πρόβλημα.

Η πρόταση του Υπουργού ήταν να δημιουργήσει άμεσα παράρτημα ο ΕΦΕΠΑΕ στην Αν. Μακεδονία και Θράκη, ώστε να “τρέξει” τα ευρωπαϊκά και την μη επιστρεπτέα προκαταβολή, μέχρι να υπάρξει τελεσίδικη απόφαση για την ΔΕΣΜΟΣ, κάτι που αποδέχτηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Εκτιμάτε ότι ο ΕΦΕΠΑΕ θα προχωρήσει σε προσλήψεις του υπάρχοντος προσωπικού της ΔΕΣΜΟΣ αλλά και επιπλέον ατόμων που θα βοηθήσουν την βελτίωση της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ.

Για το θέμα δόθηκαν στην δημοσιότητα δυο δελτία τύπου από το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων που σας παραθέτουμε παρακάτω…

Συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη με τον Περιφερειάρχη Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης, κ. Χρ. Μέτιο

O Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης συναντήθηκε σήμερα, Τρίτη 11 Μαΐου, με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, κ. Χρήστο Μέτιο.

Μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός κ. Γεωργιάδης δήλωσε:

«Συναντήθηκα με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, κ. Χρήστο Μέτιο, με τον οποίο συζητήσαμε για τη λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων λόγω της  ΔΕΣΜ-ΟΣ (Διαχειριστική Έργων Στήριξης μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, Οικονομική-Συμβουλευτική) Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Με κοινή συναίνεση, βρίσκουμε λύση μέσω ΕΦΕΠΑΕ για να μην χαθούν τα χρήματα και να λάβουν οι δικαιούχοι όσα δικαιούνται».

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης, κ. Μέτιος επισήμανε:

«Εκφράζω την απόλυτη ικανοποίησή μου για τη λύση που επέλεξε να δώσει ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης στο θέμα της ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ μέσω της ΕΦΕΠΑΕ, μέχρι η δικαστική υπόθεση να τελεσιδικήσει. Μπαίνει έτσι οριστικό τέλος στην απαράδεκτη κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε η ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ λόγω των επιλογών συγκεκριμένων προσώπων.

Τώρα είμαι βέβαιος ότι τα χρήματα της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης, που διαθέτει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από το ΕΣΠΑ για να ενισχύσει τους αυτοαπασχολούμενους και τους επιχειρηματίες που επλήγησαν από την πανδημία, θα φτάσουν το συντομότερο δυνατό στους δικαιούχους που τα έχουν τόσο ανάγκη».

Συνάντηση Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη με το ΔΣ του ΕΦΕΠΑΕ

O Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης συναντήθηκε σήμερα, Τρίτη 11 Μαΐου, παρουσία του προέδρου της Μονάδας Οργάνωσης & Διοίκησης (ΜΟΔ), κ. Γιώργου Παπαδημητρίου με τον Πρόεδρο, κ. Πλάτωνα Μαρλαφέκα και το  ΔΣ του Ενδιάμεσου Φορέα Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας & Επιχειρηματικότητας (ΕΦΕΠΑΕ).

Μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός κ. Γεωργιάδης δήλωσε:

«Συναντηθήκαμε με την διοίκηση του ΕΦΕΠΑΕ και βρήκαμε άμεση λύση έτσι ώστε να εξασφαλιστεί πως τα χρήματα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και θα απορροφηθούν και θα ξεκινήσει άμεσα η εκταμίευσή τους».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ, κ. Πλάτων Μαρλαφέκας τόνισε:

«Ως διοίκηση του ΕΦΕΠΑΕ προχωράμε στην άμεση έναρξη λειτουργίας παραρτήματος στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη έτσι ώστε να διαχειριστούμε το τρέχον ΕΣΠΑ  προκειμένου το πρόβλημα που υπάρχει με την ΔΕΣΜ-ΟΣ (Διαχειριστική Έργων Στήριξης μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, Οικονομική-Συμβουλευτική) Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης να μην έχει αντίκτυπο στην αγορά και τους δικαιούχους κι έτσι να πάρουν τα χρήματά τους και να ενταχθούν στα επόμενα προγράμματα».

 Ακούστε τα όσα μετέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ENA Channel και στον Απόστολο Ατζεμιδάκη

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version