Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Βουλή-νομοσχέδιο για ραδιοτηλεοπτικά

Να διατηρηθεί αναλλοίωτος ο αριθμός των εργαζομένων στους αδειοδοτημένους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας ζήτησε ο κλάδος των δημοσιογράφων, κατά τη διαδικασία ακρόασης φορέων στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που συζητεί το σχέδιο νόμου με τις ρυθμίσεις της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς στα ΜΜΕ.

Την ίδια ώρα, η Ένωση των Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας επικαλέστηκε μείωση εσόδων 50% την περίοδο της πανδημίας και διαβεβαίωσε ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου δεν πρόκειται να οδηγήσουν στη μείωση του μόνιμου προσωπικού στα κανάλια. Ο εκπρόσωπος των Ιδιωτικών Σταθμών επισήμανε όμως ότι ο ελάχιστος αριθμός εργαζομένων για τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας θεσμοθετήθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη για την πραγματική κατάσταση των τηλεοπτικών σταθμών.

Στην επιτροπή της Βουλής που εξελίσσεται η συζήτηση και επεξεργασία των νέων διατάξεων, υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Επιφυλάξεις για την Ολομέλεια διατηρούν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25. «Κατά» δήλωσε το ΚΚΕ.
ΠΟΕΣΥ
«Εδώ και μια δεκαετία ο κλάδος των δημοσιογράφων έχει χτυπηθεί αλύπητα από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που έφερε ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, μείωση των αποδοχών και αύξησε τα ήδη σημαντικά υψηλά ποσοστά ανεργίας», επισήμανε η πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Έλενα Ριζεάκου και τόνισε πως ενώ «με πολύ κόπο και προσπάθεια, το 2016 ο κλάδος κατόρθωσε να επιτύχει την πρόβλεψη ελάχιστου αριθμού εργαζομένων στα κανάλια, ως αναγκαίο όρο για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ως μέσο διασφάλισης της ποιότητας της ενημέρωσης, σήμερα, με τις προτεινόμενες διατάξεις, ο αριθμός των εργαζομένων με συμβάσεις εργασίας στους αδειούχους σταθμούς μειώνεται και πλέον στον συνολικό αριθμό θα προσμετρώνται και εργαζόμενοι με συνδεδεμένες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών παραγωγής».

Η κ. Ριζεάκου αναγνώρισε ότι η διάταξη κατατέθηκε βελτιωμένη στη Βουλή, σε σχέση με τη διάταξη που αρχικά είχε τεθεί σε διαβούλευση, αφού εισάγει περιορισμό 15% του ετήσιου μέσου όρου προσωπικού. Υπογράμμισε όμως, ότι και η διάταξη αυτή αποτελεί πρόβλημα γιατί θα οδηγήσει, με μαθηματική ακρίβεια, σε μείωση του αριθμού των άμεσα εργαζομένων, επιφέροντας πλήγμα στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των δημοσιογράφων. Προέβλεψε ότι οι δημοσιογράφοι θα πιεστούν να δεχθούν μειώσεις αποδοχών και ελαστικοποίηση των εργασιακών τους σχέσεων, ενώ προειδοποίησε ότι το πλήγμα θα είναι ισχυρό και στον ασφαλιστικό φορέα, τον ΕΔΟΕΑΠ. Η πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ ζήτησε να διατηρηθεί αναλλοίωτος ο αριθμός των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

ΕΣΗΕΑ
Το νομοσχέδιο δημιουργεί μείζονα προβλήματα στον χώρο της ενημέρωσης, ανέφερε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, και επισήμανε ότι ο νόμος που βρίσκεται σήμερα σε ισχύ προβλέπει 400 θέσεις εργασίας, ως ελάχιστο αριθμό εργαζομένων αλλά θα μειωθεί στους 340. Όπως είπε η Μαρία Αντωνιάδου, 60 δημοσιογράφοι που σήμερα εργάζονται σε κάθε τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας αντιμετωπίζουν τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης και όλοι βιώνουν την ανασφάλεια, καθώς δεν γνωρίζουν εάν και πότε θα κληθούν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς να μεταφερθούν στις εταιρείες παραγωγής.

«Καλούμε τον αρμόδιο υπουργό να αφαιρέσει τη διάταξη την οποία απορρίπτει στο σύνολό του το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ», είπε η Μαρία Αντωνιάδου και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να δεχθούμε επίσης να αφεθούν τα δελτία ειδήσεων και εν γένει οι ενημερωτικές εκπομπές, σε εταιρείες παραγωγής, όπου οι συνάδελφοί μας σε καθεστώς πλήρους εργασιακής ανασφάλειας θα κληθούν να υπηρετήσουν την ενημέρωση η οποία αποτελεί πυλώνα για τη λειτουργία της δημοκρατίας. Αυτό θα συμβεί την ίδια ώρα που με άλλη διάταξη, οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, αντί να καταβάλουν τη δόση για τις τηλεοπτικές άδειες, ευνοούνται με επενδυτικά κίνητρα».

Αναφερόμενη στις ρυθμίσεις για τις αποδοχές στελεχών στην ΕΡΤ, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ είπε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει αυξήσεις στις αμοιβές στελεχών από την αγορά, αλλά οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ ανέμεναν να αναγνωριστεί ο χρόνος προϋπηρεσίας τους, αλλά αυτή δεν αναγνωρίζεται, με συνέπεια να μην μπορούν να ενταχθούν στα μισθολογικά κλιμάκιά τους.

«Πρέπει να τεθούν ποσοτικά και ποιοτικά όρια, αξιοκρατικά κριτήρια για τις επιπλέον αμοιβές στελεχών και τα πρόσωπα που θα τις λάβουν, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος, με υπέρογκους μισθούς τα οποία αξιοποιήθηκαν από όσους επιθυμούσαν να στοχοποιήσουν τη δημόσια τηλεόραση και το στελεχιακό της δυναμικό, σε βάρος του συνόλου των εργαζομένων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων δεν είχε και δεν έχει καμία σχέση με τις αμοιβές αυτές», είπε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ.

Σε σχέση με τις διατάξεις για τη συνδρομητική τηλεόραση, η Μαρία Αντωνιάδου είπε ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων και τις εργασιακές σχέσεις.

Αναφορικά με τις διατάξεις για την ενίσχυση του έντυπου τύπου, η κ. Αντωνιάδου επισήμανε ότι η ΕΣΗΕΑ είχε προτείνει μέτρα εδώ και 4,5 χρόνια, αλλά μολονότι όλα τα πολιτικά κόμματα συμφωνούσαν, το υπουργείο καθυστερούσε, χωρίς προφανή λόγο. Σήμερα, τόνισε, απαιτείται διάλογος με την ΕΣΗΕΑ και τις δημοσιογραφικές ενώσεις, προκειμένου η εφαρμογή των μέτρων να προχωρήσει αντικειμενικά, με αξιοκρατικά και όχι συγκυριακά κριτήρια. Ένα από τα μέτρα αυτά, είπε, θα μπορούσε να είναι η μείωση του ΦΠΑ στην κυκλοφορία των εφημερίδων στο ίδιο επίπεδο που εφαρμόζεται σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία.

Σε σχέση με την Οδηγία που ενσωματώνεται στο σχέδιο νόμου για τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ είπε ότι οι νέες ρυθμίσεις θα επηρεάσουν σημαντικά και τη λειτουργία των ΜΜΕ στην Ελλάδα. Ιδίως για τα ζητήματα προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων, η Μαρία Αντωνιάδου ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα η κυβέρνηση τον διάλογο για τη νομοθέτηση ειδικού φόρου στους παρόχους του διαδικτύου, προκειμένου τα δικαιώματα που παράγονται να αποδίδονται στους δημιουργούς τους, όπως είναι οι δημοσιογράφοι και οι φωτορεπόρτερς.

ΕΙΤΗΣΕΕ
Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, Πάνος Κυριακόπουλος, έσπευσε να επισημάνει ότι η διάταξη για τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων για τους αδειοτημένους σταθμούς (σ.σ. νόμος Παππά), δεν είχε μελέτη επιπτώσεων ούτε και μελέτη πραγματικής κατάστασης. Όπως τόνισε ο κ. Κυριακόπουλος, το άρθρο που φέρνει σήμερα προς ψήφιση η κυβέρνηση, δεν αφορά το μόνιμο προσωπικό.

«Το προσωπικό των 400 ατόμων που αναφέρει ο ισχύων νόμος δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι κάθε τηλεοπτικός σταθμός έχει περίπου 250 με 270 άτομα μόνιμο προσωπικό, το οποίο απασχολείται σε συγκεκριμένες διοικητικές, τεχνικές και δημοσιογραφικές θέσεις, για την παραγωγή των δελτίων ειδήσεων, για τη μετάδοση του τηλεοπτικού προγράμματος, για τη διοίκηση του τηλεοπτικού σταθμού. Το υπόλοιπο προσωπικό που απασχολείται στις παραγωγές, μπορεί να φτάσει με τους προαναφερόμενους στα 600 με 700 άτομα. Αυτό το προσωπικό αλλάζει ανά εξάμηνο, αλλάζει με βάση το πρόγραμμα που αποφασίζει κάθε τηλεοπτικός σταθμός ότι θα μεταδώσει», είπε ο κ. Κυριακόπουλος και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα τροποποιείται σε κάθε τηλεοπτική σεζόν.

Όπως είπε, η διάταξη που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή, αφορά την προαναφερόμενη κατηγορία προσωπικού και διαβεβαίωσε ότι «ουδείς εργαζόμενος στους τηλεοπτικούς σταθμούς θα έχει οιαδήποτε επίπτωση, λόγω του νομοσχεδίου» και πρόσθεσε ότι «εκείνοι που θα έχουν επίπτωση θα είναι όσοι προσλαμβάνονται με συμβάσεις 6 μηνών, όσοι δηλαδή είναι μια τηλεοπτική σεζόν, οι οποίοι απασχολούνται σε προγράμματα όπως τα ριάλιτι, οι σειρές κ.ο.κ. Τα άτομα αυτά μπορεί να είναι πιθανόν και ηθοποιοί που εργάζονται για μια σειρά και μετά εργάζονται για μια άλλη σειρά ενδεχομένως».

«Το άρθρο που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο, σας διαβεβαιώ ότι δεν αφορά κανένα δημοσιογράφο, τεχνικό ή διοικητικό υπάλληλο των τηλεοπτικών σταθμών. Αυτό θα το δούμε και στην πράξη», είπε ο κ. Κυριακόπουλος.

Αναφερόμενος στη διάταξη για τη μείωση της δόσης του τιμήματος που οφείλουν να καταβάλουν οι αδειοδοτημένοι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας, ο κ. Κυριακόπουλος υπογράμμισε ότι οι σταθμοί είχαν μείωση εσόδων 50% την περίοδο του Covid. Και ενώ, όπως σημείωσε, υπήρξαν οριζόντια μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, σε κανένα από τα μέτρα αυτά, δεν μπόρεσαν να ενταχθούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί επειδή τα μέτρα αυτά χρηματοδοτήθηκαν από ευρωπαϊκούς πόρους.

«Οι τηλεοπτικοί σταθμοί λόγω μεγέθους και λόγω οικονομικών στοιχείων, δεν υπάγονται σε αυτή την κατηγορία. Αρα δεν υπήρξε καμία ενίσχυση του κλάδου. Ενώ όλοι οι άλλοι κλάδοι της οικονομίας είχαν κάποιου είδους ενίσχυση. Η λύση των 3,5 εκατομμυρίων ήταν μια λύση η οποία είχε εφαρμοστεί και σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως στις φαρμακοβιομηχανίες. Αρα δεν είναι ένα μέτρο ειδικό για την τηλεόραση. Έχει εφαρμοστεί και σε άλλους τομείς», παρατήρησε ο πρόεδρος της ΕΙΤΗΣΕΕ και προειδοποίησε ότι «εάν δεν ενισχυθούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί, θα υπάρξει πρόβλημα στο πρόγραμμα που θα πρέπει να μειωθεί».

ΕΔΟΕΑΠ
Ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ, Σταύρος Καπάκος, κάλεσε όλες τις πλευρές να αναλογιστούν την απόφαση του ΣτΕ για την εισφορά υπέρ ΕΔΟΕΑΠ και υπογράμμισε ότι πρέπει να μείνει αναλλοίωτος ο ελάχιστος αριθμός των εργαζομένων στους αδειοδοτημένους τηλεοπτικούς σταθμούς «γιατί, άλλωστε, διαφορετικά μειώνεται η ασφαλιστική ύλη με μείωση του αριθμού των εργαζομένων».

Ο κ. Καπάκος χαρακτήρισε σημαντικές τις διαβεβαιώσεις της ΕΙΤΗΣΕΕ ότι δεν θα μειωθεί ο αριθμός, «άλλο όμως οι διαβεβαιώσεις και άλλο ο νόμος». Ο κ. Καπάκος επανέφερε το αίτημα να θεσμοθετηθεί πρόγραμμα ενίσχυσης του έντυπου Τύπου (οικονομικά και θεσμικά μέτρα). Αναφορικά με το πρόγραμμα άμεσης οικονομικής ενίσχυσης, επικαλέστηκε το γαλλικό πρότυπο, με βάση το οποίο η στήριξη της Πολιτείας δίνεται με βάση τον αριθμό των εργαζομένων, με βάση την ιστορικότητα και με βάση τα φύλλα που εκδίδει κάθε έντυπο.

Σε σχέση με τη διάταξη για την απαλλαγή προστίμων και προσαυξήσεων για οφειλές προς τον ΕΔΟΕΑΠ, ο κ. Καπάκος ζήτησε διαβεβαιώσεις ότι «δεν θα γίνει αρχή μιας τακτικής του “δεν πληρώνω-δεν πληρώνω”». Σημείωσε δε, ότι ο ΕΔΟΕΑΠ θέλει να βοηθούν οι επιχειρήσεις επ’ ωφελεία των εργαζομένων και των ασφαλιστικών ταμείων. Πάντως, ο κ. Καπάκος υπογράμμισε ότι η Βουλή έχει με συντριπτική πλειοψηφία ψηφίσει τη στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ.

«Ο ΕΔΟΕΑΠ ανταπέδωσε αυτή τη στήριξη. Ο Οργανισμός έκανε τεστ Covid σε όλους τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, έκανε και δεύτερο και τρίτο πρόγραμμα τεστ. Αυτά είναι προγράμματα, μαζί με τις αλλαγές που έκανε ο Οργανισμός για να εξυπηρετήσει τους ασφαλισμένους του. Συνεπώς ο ΕΔΟΕΑΠ προετοιμάστηκε και ανταπέδωσε τη στήριξη», είπε ο Σταύρος Καπάκος και τόνισε πως σήμερα όσοι βρίσκονται σε μάχιμη ενημέρωση, βοηθούνται από τον ΕΔΟΕΑΠ, με τα τεστ που διενεργούνται. Σημείωσε τέλος, ότι ο ΕΔΟΕΑΠ εφαρμόζει εδώ δύο χρόνια, διεθνή λογιστικά πρότυπα, εκσυγχρονίζεται πιο γρήγορα από τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, έχει ετησίως αναλογιστική μελέτη, έχει έκθεση φερεγγυότητας, πρώτος εφάρμοσε την άϋλη συνταγογράφηση στην Ελλάδα, έχει κάνει ηλεκτρονική την υποβολή των αιτημάτων εργαζομένων πολύ νωρίτερα από τους υπόλοιπους.

ΕΕΤΕΠ
Ο Αντώνης Δημητρίου, πρόεδρος της Ένωσης Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας, υπογράμμισε τη συμβολή του κλάδου στην ενημέρωση και στην ανάπτυξη της περιφέρειας και εξέφρασε την ικανοποίηση του κλάδου για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που αποσκοπούν στην άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων που υφίστανται οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί, σημειώνοντας μάλιστα οι διατάξεις που έχουν περιληφθεί στο σχέδιο νόμου δίνουν μεγάλη ανάσα στους περιφερειακούς σταθμούς. Με το νομοσχέδιο, οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί απαλλάσσονται από την καταβολή του 1,5% και του ειδικού φόρου διαφήμισης συντελεστή ύψους 5% έως τις 31.12.2022. Ανάσα χαρακτηρίζει ο κλάδος και τις διατάξεις για τις οφειλές στον ΕΔΟΕΑΠ.

Ο κ. Δημητρίου αναφέρθηκε και στην αδειοδότηση των περιφερειακών σταθμών. «Είχαμε ενημερώσει και την προηγούμενη κυβέρνηση και το είχε αποδεχθεί, ότι εμείς με παλάσκες και σακίδια δεν θα πηγαίναμε σε κλειστά δωμάτια, ούτε τα χρήματα είχαμε, ούτε κονταροχτυπήματα θέλαμε για να πάρουμε μέρος σε μια δημοπρασία, για ένα δημόσιο αγαθό, που δεν είναι άλλο αυτό από τη δημόσια συχνότητα, η οποία ήδη έχει δοθεί, έχει πληρωθεί νομίμως με διαγωνισμό. Όπως μας διαβεβαίωσε ο κ. υπουργός και ήδη δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει διαγωνισμός. Έχουμε καιρό να μιλήσουμε και να καταλήξουμε γι’ αυτό», είπε ο κ. Αντωνίου.

ΣΗΠΕ
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων, Γιώργος Κατσαΐτης, χαιρέτισε τη διάταξη για τις οφειλές στον ΕΔΟΕΑΠ, που όπως τόνισε, «αφορά στη ρύθμιση των οφειλών απέναντι στον ΕΔΟΕΑΠ και τις οφειλές που προήλθαν από την επιβάρυνση του 2% και από τις οφειλές που προήλθαν από τις εργοδοτικές εισφορές». «Από την αρχή είχαμε δηλώσει ότι η επιβάρυνση με επιπλέον εισφορά του 2% είναι εκτός από άδικη, και δυσβάσταχτη. Έρχεται ο εισηγητής αυτού του νομοσχεδίου, το δυσβάσταχτο χαρακτήρα να τον αναγνωρίσει, διότι διαφορετικά για ποιο λόγο έρχεται να υποσχεθεί, ότι μέσω του προγράμματος στήριξης θα εξοφληθούν οι οφειλές της περιόδου 2017-2020», είπε ο πρόεδρος του ΣΗΠΕ, σημείωσε ωστόσο ότι ο περιφερειακός Τύπος πρέπει να εξαιρεθεί από την εισφορά αυτή, διαφορετικά να ενεργοποιηθεί πρόγραμμα στήριξης με ισόποση χρηματοδότηση. Υπενθύμισε εξάλλου, ότι κεντρική θέση του συνδέσμου είναι η δημιουργία μητρώου

ΠΟΣΠΕΡΤ
Ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης επέκρινε με δριμύτητα τις διατάξεις του νομοσχεδίου και κατηγόρησε την κυβέρνηση για παρεμβάσεις στην ΕΡΤ ρουσφετολογικού χαρακτήρα, με συνέπεια να στοχοποιείται όλο το προσωπικό της ΕΡΤ.

«Είναι οξύμωρο να λέτε ότι η ΕΡΤ πάει καλά, ενώ παραμένει βέβαια στο 5,8%. Σε τι πάει καλά; Πάει καλά, πράγματι, στην αδιαφάνεια, στη ρουσφετολογία, στη μονομέρεια, στη λογοκρισία στο ότι έχουν αποκλειστεί όλα τα κοινωνικά κινήματα, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, η δεύτερη φωνή. Ένας αόρατος αρχισυντάκτης βγάζει όλα τα δελτία ειδήσεων και των ιδιωτικών, αλλά και των δημόσιων στην ΕΡΤ για τις ειδήσεις», κατήγγειλε ο κ. Καλφαγιάννης και μίλησε για υπερκοστολογημένες παραγωγές, για «στρατιές αρίστων», για αναξιοκρατία, απουσία οργανογράμματος, απουσία συλλογικών συμβάσεων. «Η λέξη φέουδο της ΝΔ, είναι το λιγότερο που μπορώ να πω για όσα συμβαίνουν στην ΕΡΤ», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ. Ιδίως για την απελευθέρωση των αποδοχών στελεχών στην ΕΡΤ, ο κ. Καλφαγιάννης προειδοποίησε πως είναι μια θρυαλλίδα που θα φέρει την ΕΡΤ στις εποχές 2012-2013. «Εδώ θα υπάρχουν πατρίκιοι και πληβείοι και δυστυχώς ή ευτυχώς αυτό θα παραμείνει σε καθεστώς πραγματικότητας. ‘Αλλο που δεν θέλει διοίκηση να φύγει όλο το προσωπικό που το θεωρεί βαρίδι, να νοικιάζει όλες τις υπηρεσίες της, να μπορεί να έχει ευέλικτες μορφές εργασίας, να μην έχει συνδικαλισμό και βέβαια να μην καταγγέλλεται καμία ενέργειά της για όλα αυτά που γίνονται στην ΕΡΤ, τα οποία είναι πάρα πολλά», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ. Αναφερόμενος τέλος στο ανταποδοτικό τέλος, είπε ότι «ο σταθερός προσανατολισμός της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, από το 2012, είναι να δίνει το ανταποδοτικό τέλος, παράνομα και καταχρηστικά, με οποιονδήποτε τρόπο προς τους ανθρώπους της ενέργειας».

ΕΣΡ
Ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Αθανάσιος Κουτρομάνος, αναφερόμενος στη ρύθμιση για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, είπε ότι με το νομοσχέδιο οι ραδιοφωνικοί σταθμοί που περιλαμβάνονται στο οικείο μητρώο του ΕΣΡ, συνεχίζουν να εκπέμπουν νόμιμα έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία χορήγησης ραδιοφωνικών αδειών. Όπως όμως τόνισε, το μητρώο των ραδιοσταθμών έχει διαμορφωθεί «κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών, χωρίς εμπειρία με ισχυρές δόσεις αυτοσχεδιασμών και κατά τρόπο που δεν παρέχει μεγάλο βαθμό βεβαιότητας, για την ακρίβεια και την πληρότητα. Υπόκειται σχεδόν καθημερινά σε αλλαγές, τροποποιήσεις και συμπληρώσεις και επομένως δεν μπορεί να αποτελέσει ακλόνητη βάση δεδομένων για τον πρόσθετο λόγο της νομικής αβεβαιότητας, με την έννοια κάποιων καταγραφών».

Ο κ. Κουτρομάνος είπε ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν στο ΕΣΡ ευάριθμες αιτήσεις ενδιαφερομένων που ζητούν να εγγραφούν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί τους στο μητρώο. Σε εξέλιξη υπάρχουν εξάλλου και διαδικασίες διαγραφής ραδιοφωνικών σταθμών, από το μητρώο του ΕΣΡ και αιτήσεις χορήγησης βεβαιώσεων νομίμου λειτουργίας. Στο κλίμα αυτό, ο πρόεδρος του ΕΣΡ επισήμανε ότι το ΣτΕ έχει από ετών νομολογήσει ότι η παράταση της λειτουργίας των ραδιοφωνικών σταθμών με τυπικό νόμο είναι αντισυνταγματική και προειδοποίησε ότι η διάταξη που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο (άρθρο 40 παρ.1) μπορεί να προκαλέσει καταιγισμό αιτήσεων που θα θέτουν σοβαρά ζητήματα συνταγματικής τάξης. Με το άρθρο 40 παρ.1 του νομοσχεδίου,«οι ραδιοφωνικοί σταθμοί που περιλαμβάνονται στο οικείο μητρώο του ΕΣΡ, εποπτευόμενοι ως νομίμως λειτουργούντες, συνεχίζουν να εκπέμπουν νόμιμα έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία χορήγησης ραδιοφωνικών αδειών».

ΕΣΑμεΑ

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, Ιωάννης Βαρδακαστάνης, χαρακτήρισε σημαντικό το νομοσχέδιο, για τα άτομα με αναπηρία διότι «συνδέεται άρρηκτα με το δικαίωμα στην πληροφόρηση, την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση» και αυτό πρέπει να διασφαλίζεται από όλους τους παρόχους.

Ο κ. Βαρδακαστάνης είπε ότι η ΕΡΤ με τα κανάλια της και τους ραδιοφωνικούς της σταθμούς, όπως και το ΑΠΕ-ΜΠΕ πρέπει να γίνουν ναυαρχίδες της προσβάσιμης ενημέρωσης, και ως προς την προσβασιμότητα των κτιριακών τους εγκαταστάσεων και ως προς την ηλεκτρονική προσβασιμότητα στο προϊόν που παράγουν και μεταδίδεται. Ιδίως σε σχέση με την ΕΡΤ, είπε ότι υπάρχει έλλειμμα στοχευμένης πληροφόρησης-ενημέρωσης, στα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους.

Πηγή: https://www.iefimerida.gr/

 

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κεραμέως: Χωρίς την επιστολική ψήφο πολλοί συμπατριώτες μας δεν θα μπορούσαν να ψηφίσουν

«Χωρίς την επιστολική ψήφο οι Έλληνες πολίτες, πολλοί συμπατριώτες μας, δεν θα μπορούσαν να ψηφίσουν», ανέφερε η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως μιλώντας σήμερα στο ΕΡΤNews.

Επίσης η κ. Κεραμέως επισήμανε «πάνω από τρεις στους τέσσερις που έχουν γραφτεί έχουν ήδη παραλάβει το εκλογικό υλικό στο σπίτι τους, στο γραφείο τους, σε όποια διεύθυνση έχουν. Πάνω από εκατό χιλιάδες τα έχουν ήδη παραλάβει» και πρόσθεσε «αυτό είναι ένα μεγάλο κέρδος. Ό, τι και να ψηφίζει κανείς, σημασία έχει να ψηφίζει, νa ακούγεται, να μπορεί να ακουστεί ακριβώς η φωνή του».

Οι παραδόσεις προχώρησαν πάρα πολύ γρήγορα σημείωσε η υπουργός Εσωτερικών «Ξεκίνησαν πριν από μόλις λίγες μέρες και ήδη είμαστε σχεδόν πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της παράδοσης». Παράλληλα η κ. Κεραμέως έδωσε διευκρινίσεις και για το ποια είναι η τελευταία ημέρα για κατάθεση του φακέλου: «Εάν ζω στο εξωτερικό, η τελευταία μέρα για να έρθει η εταιρεία ταχυμεταφοράς να παραλάβει τον φάκελο είναι η 28η Μαΐου. Στην Ελλάδα, η τελευταία μέρα για να έρθει η εταιρεία ταχυμεταφοράς είναι η 3η Ιουνίου».

Τέλος, η κ. Κεραμέως τόνισε ό,τι «πρέπει να φέρουμε την επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες του εξωτερικού».

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κικίλιας: Θα είναι μια δύσκολη αντιπυρική περίοδος, χρειάζεται συστράτευση

Έκκληση προς τους πολίτες να στηρίξουν το έργο των πυροσβεστών και για συστράτευση των πάντων ώστε «να προστατεύσουμε το χωριό μας, το σπίτι μας, το νησί μας ή την πόλη μας», απηύθυνε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

«Είχαμε έναν άνυδρο χειμώνα. Θα είναι μία δύσκολη αντιπυρική περίοδος» δήλωσε στο Mega, υπογραμμίζοντας όμως πως «η δουλειά ενός υπουργού δεν είναι να παίρνει τη μάνικα και να σβήνει τις φωτιές, αλλά να προετοιμάζει την Πυροσβεστική και τις υπόλοιπες δυνάμεις γι αυτήν την προσπάθεια». Για αυτόν τον λόγο, όπως ανέφερε, από τον Δεκέμβριο του 2023 η Βουλή υπερψήφισε νόμο που κατέθεσε ο ίδιος με αντικείμενο την πρόληψη, η οποία όπως τόνισε είναι «ανώτερη της αντιμετώπισης».

Σχετικά με την υποχρέωση των ιδιοκτητών οικοπέδων για καθαρισμό που έληξε στις 30 Απριλίου και τον συνακόλουθο έλεγχο τους από τους δήμους, υπογράμμισε πως «βλέπω ότι αρκετοί συμπολίτες μας πειθαρχούν σε αυτό και βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση και αρκετοί δήμοι κάνουν ελέγχους. Υπάρχουν και αυτοί όμως που δεν πειθαρχούν και υπάρχουν και κάποιοι δήμαρχοι, πράγματι ομολογώ, που κρύβονται πίσω από -αν θέλετε- κάποια technicalities, όπως γιατί δεν έχει βγει η ψηφιακή πλατφόρμα για να δηλώνουν οι πολίτες τα οικόπεδά τους και λοιπά».

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το εξοπλιστικό πρόγραμμα πολιτικής προστασίας ΑΙΓΙΣ, επισήμανε πως «εντολή του πρωθυπουργού ήταν να ξεμπλοκάρω και να τρέξω με τάχιστες διαδικασίες το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, αξίας 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ», ενώ συμπλήρωσε αναφέροντας πως «θα αρχίσουμε να τα παραλαμβάνουμε από το καλοκαίρι του 2025 και θα ολοκληρωθεί η παραλαβή τους μέχρι το 2030».

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση των Σκοπίων να χρησιμοποιεί μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία

Προειδοποίηση προς το VMRO να σταματήσει τις προκλήσεις και να σεβαστεί πληρως τη Συμφωνία των Πρεσπών που προβλέπει το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» απηύθυνε ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για εξαιρετικά αρνητικά πρώτα δείγματα γραφής από τη νέα κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, τόνισε: «Θέλω να στείλω ένα μήνυμα προειδοποίησης στη νέα κυβέρνηση, να σεβαστεί την κεντρική πρόβλεψη της Συμφωνίας των Πρεσπών, να χρησιμοποιεί το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας, ειδάλλως θα δημιουργήσει πρόβλημα όχι στις σχέσεις Ελλάδος και Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και Ευρώπης και Βόρειας Μακεδονίας», ανέφερε, υπενθυμίζοντας τις καταδικαστικές δηλώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Σαρλ Μισέλ.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, υπήρξαν άμεσες παρεμβάσεις της κυβέρνησης «μέσα σε λίγες ώρες, αυτά δεν έγιναν από μόνα τους. Έκανα εγώ προσωπικά παρεμβάσεις για να ενημερώσω την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις δηλώσεις της Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας. Υπήρξαν καταδικαστικές δηλώσεις και από την Πρόεδρο της Επιτροπής και από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου και από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Άρα θα ασκηθεί πιστεύω, μια συνολική πίεση στην ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να μην κάνουμε ένα σημαντικό πισωγύρισμα».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησ ηδεν θα φέρει προς κύρωση τα τρία μνημόνια. «Αυτό το οποίο θα κάνουμε μετά βεβαιότητας είναι ότι δεν πρόκειται να φέρουμε προς κύρωση τα τρία μνημόνια τα οποία απορρέουν από τη συμφωνία. Και τώρα δικαιώνεται απόλυτα και η δικιά μας στάση να καθυστερήσουμε αυτή την κύρωση», είπε χαρακτηριστικά.

«Εμείς βλέπαμε εδώ και καιρό τι γινόταν στη Βόρεια Μακεδονία. Ακούγαμε αυτό το εθνικιστικό παροξυσμό του VMRO, ξέραμε το VMRO θα κερδίσει τις εκλογές και θέλαμε να διατηρήσουμε κι εμείς κάποια ουσιαστικά διαπραγματευτικά όπλα σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πήγαιναν όπως ενδεχομένως κάποιοι περίμεναν. Και θεωρώ αδιανόητο στα όρια του πολιτικού και διπλωματικού παραλογισμού να έρχεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι αυτός που μας φόρτωσε αυτή τη συμφωνία με τα προβλήματα και να ζητάει τώρα που βλέπουμε ότι τα Σκόπια ακολουθούν μια τελείως διαφορετική γραμμή, να κυρώσουμε τώρα τα μνημόνια. Τι λογική έχει αυτό; Πραγματικά δυσκολεύομαι να το αντιληφθώ. Το δεύτερο το οποίο θα κάνουμε είναι ότι θα ήδη το έχουμε κάνει. Θα καταστήσουμε απολύτως σαφές ότι καμία πρόοδος σε αυτήν την πορεία, τη μακρά πορεία των Σκοπίων προς την Ευρώπη, δεν μπορεί να συντελεστεί εάν δεν υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση με τη συμφωνία των Πρεσπών στο ζήτημα του ονόματος», πρόσθεσε.

Για το ψηφιακό φροντιστήριο

Αναφερόμενος στο ψηφιακό φροντιστήριο, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι την περίοδο της πανδημίας, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στην τηλεκπαίδευση. Τώρα δημιουργούμε ένα συμπληρωματικό ψηφιακό βοήθημα και δίνουμε δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο σε μαθητές Γ’ Λυκείου από έμπειρους καθηγητές. «Είναι μία τεράστια πρωτοβουλία που μειώνει τις ανισότητες μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου σχολείου», ανέφερε. Παράλληλα, το ψηφιακό φροντιστήριο θα βοηθήσει να μειωθούν και οι μεγάλες περιφερειακές ανισότητες.

«Πήγαμε στα Ριζώματα, ένα πανέμορφο χωριό στην ορεινή Ημαθία, στα Πιέρια Όρη. Εκεί τα παιδιά για να πάνε φροντιστήριο πρέπει να πάνε στη Βέροια, 45 λεπτά, ένα λεωφορείο την ημέρα, κακές καιρικές συνθήκες. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι και για τα πιο απομονωμένα μέρη της πατρίδας μας, τα νησιά μας, τα μικρά νησιά, τα ορεινά χωριά, είναι ένα πολύ σημαντικό βοήθημα το οποίο παρέχεται δωρεάν στους μαθητές, σημείωσε.

Για τα φαινόμενα βίας

Ερωτηθείς για τη βία στα σχολεία, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για έξαρση φαινομένων βίας και εγκληματικότητας μετά την πανδημία εντός και εκτός σχολείου. «Δεν παρατηρούμε απλά το φαινόμενο, έχουμε αντιδράσει», τόνισε, υπενθυμίζοντας τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, που ελήφθησαν μετά από σύσταση επιτροπής με ανθρώπους εγνωσμένου κύρους. «Αλλά φυσικά χρειάζεται ευαισθητοποίηση από τις οικογένειες, το σχολείο και τα παιδιά, που πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να είναι απλοί παρατηρητές σε τέτοια φαινόμενα». Προανήγγειλε επίσης τη δημιουργία panic button για εφήβους, εφόσον θεωρεί ότι δέχεται απειλή bullying ή βίας εκτός σχολείου.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην έμφυλη βία, σημείωσε ότι το Panic Button έχει χάσει εκατοντάδες ζωές και ζήτησε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση από αστυνομικές και δικαστικές αρχές. Το πιο δύσκολο, ανέφερε, είναι να πάρει κάποιος την απόφαση όχι να καταγγείλει, αλλά να φύγει από το κακοποιητικό περιβάλλον. Όσο δεν φεύγει από το σπίτι, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος. Εκεί χρειάζεται ψυχολογική στήριξη και νομική στήριξη. Πάντως ο αριθμός των καταγγελιών λέει ότι η γειτονιά, οι γυναίκες, μιλούν πιο εύκολα και εμπιστεύονται το κράτος, αν και στην περίπτωση των Αγίων Αναργύρων όλα έγιναν λάθος. «Η περίπτωση της Kυριακής ήταν μία τραγωδία η οποία κατέδειξε πως ότι και να κάνουμε πρέπει πάντα να κάνουμε περισσότερα. Τίποτα δεν λειτούργησε σωστά όμως υπάρχουν χιλιάδες άλλες περιπτώσεις που τα πράγματα λειτουργούν σωστά, είπε.

Για τη βία στα γήπεδα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι στο παρελθόν η κυβέρνηση πήρε μέτρα. Η εικόνα στα γήπεδα σήμερα είναι τελείως διαφορετική. Είναι εικόνα που μοιάζει με τα ευρωπαϊκά γήπεδα. Κι αυτό έγινε επειδή μπήκε το πλαίσιο, αλλά και επειδή προβλέφθηκαν αυτοματοποιημένες ποινές. Και μετά την τραγική δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη, υπήρξε συστηματική δουλειά από την αστυνομία για μια ουσιαστικά οργανωμένη συμμορία που ασκούσε βία συστηματικά. «Θα αποδοθούν ευθύνες και θα καταδικαστούν άνθρωποι, πιστεύω, είπε.

Όσον αφορά τον τελικό κυπέλου, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Δεν είχε καμία ανάμειξη η ελληνική κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό. Ήταν αποκλειστικά αρμοδιότητα της ΕΠΟ και των ομάδων. Εμείς θα διασφαλίζαμε την ασφαλή τέλεση του τελικού και με φιλάθλους, όπως το κάνουμε και για τον τελικό του Conference. Είναι μια επιχείρηση που έχει τις προκλήσεις της, αλλά έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην αστυνομία».

Σε αυτό το πλαίσιο, κατηγόρησε τον Στέφανο Κασσελάκη για λαϊκισμό, με αφορμή την ανάρτησή του για το νοσοκομείο αναφοράς που πρέπει να υπάρχει στον τελικό. «Ορίστηκε βάση του πρωτοκόλλου της UEFA, ένα νοσοκομείο, ο «Ευαγγελισμός», ως το νοσοκομείο αναφοράς σε περίπτωση που οι επίσημοι, που θα έρθουν για τον αγώνα, χρειαστούν περίθαλψη και πάνω σε αυτό έσπευσαν κάποιοι να κάνουν κριτική, ότι δήθεν έχουμε νοσοκομεία δύο ταχυτήτω

Για το ΕΣΥ

Για το ΕΣΥ, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, που προέκυψαν από τη δεκαετή οικονομική κρίση, αλλά και την πανδημία, που πολλά πράγματα πήγαν πίσω. «Έχουμε προτάξει την αναμόρφωση του ΕΣΥ ως κεντρικό στόχο τετραετίας», ανέφερε. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι προληπτικές εξετάσεις είναι μια τεράστια αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη Δημόσια Υγεία. Όπως οι εξετάσεις για καρκίνο για τις γυναίκες. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε έκκληση στις γυναίκες που δέχονται μήνυμα να μην το αγνοήσουν, ενώ ζήτησε να γίνει το εμβόλιο κατά του HPV από αγόρια και κορίτσια, για να εξαλειφθεί ο καρκίνος του τραχήλου. Στη συνέχεια τα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων θα συνεχιστούν. «Θα δώσουμε μεγάλη έμφαση στα νοσοκομεία, αλλά δημόσια υγεία δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία», είπε.

Για τις ευρωεκλογές, άφησε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που ζητούν από τους πολίτες να καταψηφίσουν την κυβέρνηση. Αντίθετα, ο ίδιος βάζει ευρωπαϊκό πρόταγμα, και ζητά η ΝΔ να έχει ισχυρή φωνή στην Ευρώπη, γιατί μπορεί να ωφελήσει τους Έλληνες πολίτες. «θα έχουμε επόμενο Ταμείο Ανάκαμψης; Και αν ναι, ποιος θα το διαπραγματευτεί; Θα έχουμε κοινό αμυντικό ταμείο; Έχω καταθέσω την πρόταση και θα την εξιδεικεύσω ότι ένα κοινό ταμείο θα πρέπει να ξεκινήσει για να υπάρξει μία κοινή αεράμυνα, ένα ευρωπαϊκό Iron Dome», είπε, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις.

Παράλληλα, ανέφερε ότι σε εσωτερικό επίπεδο, η κυβέρνηση νιώθει ισχυρή, με το 41%, χωρίς αλαζονεία. Όμως μία εθνική κάλπη παραμένει εθνική κάλπη. Και δεν θέλω να δώσω πάτημα στην αντιπολίτευση, που θέλει να μετατρέψει τις εκλογές σε κάλπη κατά της κυβέρνησης. «Οι πολίτες δεν αντιμετωπίζουν αυτές τις εκλογές ως εθνικές εκλογές, αλλά θα πρέπει να ξέρουν τι ψηφίζουν», ανέφερε, υπενθυμίζοντας και την επιστολική ψήφο, την οποία χαρακτήρισε τομή για τη δημοκρατία. «Μόνο η ΝΔ ψήφισε την επιστολική ψήφο», ανέφερε, προαναγγέλλοντας ότι μετά τις ευρωεκλογές θα υπάρξει πρωτοβουλία για την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές.

Για τα δημοσκοπικά ποσοστά των κομμάτων δεξιότερα της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι στις εθνικές εκλογές υπήρξαν 3 κόμματα. Το ένα δεν υφίσταται, στην περίπτωση της Νίκης αποδείχθηκε η χυδαία εργαλειοποίηση της πίστης. «Για την Ελληνική Λύση, δεν έχω να πω πολλά. Οι εθνικιστικές κορώνες συγκρούονται με την πραγματικότητα. Η κυβέρνηση έχει υπεύθυνο πατριωτισμό», σημείωσε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ εξακολουθούν να τη στηρίζουν. «Το κλίμα που εισπράττω είναι πολύ καλό. Βλέπω μία συσπείρωση των ψηφοφόρων και είμαι αισιόδοξος για τις εθνικές εκλογές».

Ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις πρακτικές των πολυεθνικών στην Ελλάδα

Παράλληλα, ανέφερε ότι η ακρίβεια είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. «Το καταλαβαίνουμε, προσπαθούμε να το διαχειριστούμε, εκεί έχουμε στρέψει την προσοχή μας», ανέφερε. Η κυβέρνηση, ανέφερε, έχει φρενάρει τις αυξήσεις, όμως στα τρόφιμα η βάση των τιμών είναι υψηλότερη απ’ ότι πριν τρία χρόνια. Ωστόσο, είπε, πολλές εταιρείες αλλάζουν συσκευασίες. «Θα παρέμβουμε. Αλλάζει η συσκευασία; Θα μου το λες με μεγάλη ένδειξη», είπε, κάνοντας λόγο για διαρκή μάχη. Όμως πραγματική απάντηση είναι η αύξηση των μισθών και των συντάξεων.

«Οι φόροι έχουν μειωθεί και οι μισθοί έχουν αυξηθεί. Το σημαντικό είναι όχι μόνο να αυξάνεται ο κατώτατος μισθός αλλά ο μέσος μισθός», επισήμανε, κάνοντας αναφορά και στη μείωση της ανεργίας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων. «οι αυξήσεις των μισθών δεν καλύπτουν όλες τις αυξήσεις. Αλλά δεν μιλάμε για την ηλεκτρική ενέργεια, γιατί το λύσαμε το θέμα», είπε. Παράλληλα,σημείωσε ότι έχει στείλει επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητώντας ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις πρακτικές των πολυεθνικών στην Ελλάδα και τη διαφορετική τιμολόγηση των προϊόντων.

Σχολιάζοντας την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για μειώσεις φόρων, υπενθύμιζε ότι θα πάει στο Γενικό Λογιστήριο, που θα τις κοστολογήσει. «Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν στη χώρα. Το να τάζουμε χρήματα που δεν υπάρχουν, είναι ο ορισμός του λαϊκισμού», είπε. Μάλιστα, απάντησε και στην κριτική για τα επιδόματα, διερωτώμενος αν η αντιπολίτευση θέλει να κοπούν επιδόματα όπως το επίδομα γέννας, τέκνων ή των σχολικών γευμάτων.  Αναφερόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη, ανέφερε ότι στο θέμα των δημόσιων οικονομικών φαίνεται ότι δεν έχει ιδέα τι προτείνει ή αν έχει ιδέα, δεν είναι υπεύθυνος.

«Η δεύτερη τετραετία πρέπει να είναι μία τετραετία μεγάλων αλμάτων»

«Η δεύτερη τετραετία πρέπει να είναι μια τετραετία μεγάλων αλμάτων. Δεν συμβιβάζομαι με τη νίκη, να απολαύσω τα καλά της εξουσίας. Είναι εντολή ευθύνης για μένα. Αλλά θέλω να βάλω ένα πλαίσιο στην υλοποίηση αποφάσεων. Δεν πατάμε ένα κουμπί και να αλλάξει η Ελλάδα. Γι’ αυτό μιλάω πάντα για ορίζοντα τετραετίας. Τρέχουμε πολλά πράγματα και η κυβέρνηση είναι συντονισμένη, χωρίς να λογαριάζει το βραχυπρόθεσμο πολιτικό κόστος», είπε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι νιώθει ότι σήμερα είναι πιο αποτελεσματικός πριν από 5 χρόνια. Δεν αρκεί κάτι απλώς να ψηφίζεται, αλλά να εφαρμόζεται, χρειάζεται μεγαλύτερη λογοδοσία των υπουργών. Ερωτηθείς για τα λάθη, ανέφερε ότι έχει κάνει και έχει ζητήσει συγγνώμη για λάθη. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι θα ολοκληρώσει τη δεύτερη θητεία και η ΝΔ θα επιδιώξει και τρίτη. «Είμαι πρωθυπουργός εν ενεργεία, είμαι πρόεδρος της ΝΔ. Έχει να κάνει με το πόσο χρήσιμος και δημιουργικός αισθάνομαι. Είναι η πιο τιμητική θέση που μπορούσα να φανταστώ. Γι’ αυτό απέρριψα κάθε σενάριο για ευρωπαϊκή θέση. Το 2027 είναι ακόμη μακριά και η προσοχή μου είναι πώς θα υλοποιήσουμε το έργο μας.

«Με βάζετε να προβάλλω στο μέλλον τις δυσκολίες του παρόντος. Έχω στόχους να γίνουμε κανονική ευρωπαϊκή χώρα, να πρωταγωνιστούμε εκεί που μπορούμε να πρωταγωνιστούμε, να μην υπάρχει ποτέ το φάσμα της χρεοκοπίας. Να έχουμε μειώσει τις κοινωνικές ανισότητες και να δίνουμε πραγματικές ευκαιρίες στους ασθενέστερους να μπορούν να διακριθούν. Έχω μιλήσει πολλές φορές για τους στόχους», είπε. Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ελλάδα έγινε η δεύτερη φτωχότερη χώρα επειδή χάσαμε το 25% του πλούτου μας, όχι επί των ημερών της ΝΔ και λόγω του λαϊκισμού που επικράτησε αργότερα. Κάνοντας λόγο για πατριωτική γιαλαντζί αντιπολίτευση εκ δεξιών και λαϊκισμό εξ αριστερών, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο τοξικός και ακοστολόγητος λαϊκισμός δεν θα πρέπει να σηκώσει ξανά κεφάλι στην Ελλάδα. Ερωτηθείς για τον Στέφανο Κασσελάκη, ανέφερε ότι θα τον κρίνει ο ελληνικός λαός και οι ευρωεκλογές είναι η πρώτη του εκλογική μάχη.

Ερωτηθείς για το εάν θα παραστεί στον τελικό του Final Four, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε καταφατικά με μία προϋπόθεση, ότι θα προκριθούν και θα διεκδικήσουν το ευρωπαϊκό τρόπαιο και οι δύο ελληνικές ομάδες.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en