Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Βουλή | Ειδική συνεδρίαση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι γυναίκες πρόσφυγες αλλά και οι Ελληνίδες που στηρίζουν τον αγώνα τους.

Η ανάγκη ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στα πολιτικά και κοινωνικά κέντρα λήψης των αποφάσεων, επισημάνθηκε στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής που ήταν αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σε μια ολομέλεια που είχε κατακλυστεί από γυναικείες παρουσίες που έχουν διαπρέψει στον πολιτικό, αυτοδιοικητικό και πολιτιστικό τομέα.

Ανάμεσα τους, η πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάκου, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κοτζαμάνη, η αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Ερμίνα Κυπριανίδου, η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων Βάσω Κόλλια, καθώς και η πρώην γενική γραμματέας Φάνη Πάλη Πετραλιά.

Στο επίκεντρο της τιμητικής εκδήλωσης, βρέθηκαν οι γυναίκες πρόσφυγες αλλά και οι Ελληνίδες που στηρίζουν τον αγώνα τους για ένα καλύτερο μέλλον για αυτές και τις οικογένειές τους και είναι έντονα παρούσες σε όλες τις κοινωνικές δομές αλληλεγγύης.

«Το αίτημα της γυναικείας χειραφέτησης είναι παρόν και δυστυχώς είναι ανεκπλήρωτο», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη συλλογικής δράσης του γυναικείου κινήματος.

«Σε συνθήκες κρίσης, παρά τα σοβαρά βήματα που έγιναν, υπάρχει το στοιχείο που οδηγεί σε σοβαρές διακρίσεις μέσα στο κοινωνικό ιστό. Είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρξει ενθάρρυνση, για την ανασυγκρότηση ενός γυναικείου κινήματος στη χώρα μας. Και σε αυτό πρέπει όλοι να βοηθήσουμε και να συνδράμουμε», υπογράμμισε ο κ. Βούτσης.

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου, που εκπροσώπησε το προεδρείο της Βουλής, σημείωσε ότι «οι γυναίκες δεν ήταν ποτέ απούσες από όλα τα ιστορικά γεγονότα είτε σε περίοδο ειρήνης είτε σε περίοδο πολέμου». Ταυτόχρονα, θέλησε να αφιερώσει την σημερινή μέρα στις γυναίκες πρόσφυγες, «στις σύγχρονες ηρωίδες», όπως τις χαρακτήρισε, που όχι μόνο φέρνουν στο κόσμο μια νέα ζωή αλλά και γιατί αγωνίζονται και ρισκάρουν να την χάσουν με την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο για τις οικογένειές τους.

«Σύμφωνα με ευρωπαϊκά στοιχεία, το 34% που εισέρχονται στην Ευρώπη είναι γυναίκες και παιδιά που σε όλη τη διαδρομή τους για να φτάσουν στο παράδεισο αντιμετωπίζουν τη βία, αντιμετωπίζουν κινδύνους. Τίποτα δεν είναι βέβαιο για αυτές. Και πρέπει να τις έχουμε στο νου μας εμείς οι γυναίκες που είμαστε στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, εμείς οι προνομιούχες, ενώ η δική τους ζωή είναι στο σκοτάδι», υπογράμμισε η κ. Χριστοδουλοπούλου και κατέληξε: «Ένα αίτημα ενώνει όλες τις γυναίκες από ανατολή σε δύση από βορρά σε νότο. Ειρήνη και ελευθερία».

Εκ μέρους της κυβέρνησης, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, τόνισε ότι η κρίση στην Ευρώπη έπληξε κυρίως τις γυναίκες, ιδιαίτερα σε χώρες που εφάρμοσαν πολιτικές παρατεταμένης λιτότητας. Σημείωσε δε, ότι στη χώρα μας απέδειξαν ότι όχι μόνο δεν αποχωρούν αποθαρρημένες από την εργασία αλλά κινητοποιούνται. Και έφερε ως παράδειγμα τον αγώνα που έκαναν οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών μέχρι να δικαιωθούν χαρακτηρίζοντάς τες «μεγάλες μαχήτριες».

Τέλος, χαρακτήρισε «εξαιρετικά ελπιδοφόρο ότι στο προσφυγικό πρόβλημα της χώρας, οι γυναίκες ηγούνται και είναι η ραχοκοκαλιά όλων των κοινωνικών δομών αλληλεγγύης».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής Αφροδίτη Σταμπουλή, υπογράμμισε ότι όλες οι γυναίκες και σε όλα τα επίπεδα εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις.

Από τη ΝΔ η Άννα Καραμανλή μίλησε για τις δυσκολίες και τα δεινά που αντιμετωπίζει η γυναίκα πρόσφυγας, εκφράζοντας την ευχή να αναδειχθούν ανάλογες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης όπως αυτές που επέδειξαν οι γιαγιάδες της Λέσβου.

Για φαυλότητα που χαρακτηρίζει το φεμινισμό και για κίβδηλη ισότητα, έκανε λόγο η βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ελένη Ζαρούλια.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Θεοδώρου υπογράμμισε ότι έχει αρνητικό πρόσημο για τις γυναίκες η έμπρακτη και ουσιαστική ισότητα, ενώ σημείωσε ότι είναι ανάγκη με συγκεκριμένες πράξεις να πάρει η γυναίκα τη θέση που της αξίζει, τόσο στην κοινωνία όσο και στην πολιτική.

Ο Εμμανουήλ Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, τόνισε ότι «είναι από τις πιο σημαντικές μέρες η 8η Μαρτίου, καθώς υπενθυμίζει την ανάγκη διαρκούς αγώνα για την κατάκτηση της ισοτιμίας και τη χειραφέτηση των γυναικών».

Για αρνητικά στερεότυπα που υπάρχουν ακόμα και σήμερα που δεν επιτρέπουν στις γυναίκες να έχουν ισότιμες ευκαιρίες, έκανε λόγο η βουλευτής του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου.

«Η παγκόσμια ημέρα για τη γυναίκα, έχει νόημα και περιεχόμενο ως μια ευκαιρία επαναδιατύπωσης των ίσων ευκαιριών που πρέπει να έχουν όλες οι γυναίκες. Να είναι αφετηρία για να γίνουν περισσότερα από αυτά που δεν έχουν γίνει ακόμα. Και η κατοχύρωση των ίσων δικαιωμάτων αφορά όλον τον πλανήτη», επεσήμανε η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, Μαρία Κόλια Τσαρουχά, που εκπροσώπησε τους ΑΝΕΛ.

Για την ανάγκη ουσιαστικής ισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα, μίλησε η βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Γατάκια, εγώ γκαντέμης;;» | Ο Μητσοτάκης αυτοσαρκάζεται για τις προκρίσεις Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στο Final-4-

Στην ευχή και πρόβλεψή του για πρόκριση Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στο Final-4 της Euroleague, αλλά και στον χαρακτηρισμό «γκαντέμης», αναφέρθηκε μέσω TikTok ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή: sport-fm.gr

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Δράμα | Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Την Τετάρτη 9 Μαΐου 2024, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας δέχτηκε, στο Γραφείο του (Διοικητήριο Δράμας, 3ος όροφος) τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και ακολούθησε σύσκεψη με φορείς του Νομού για θέματα της Δραμας, παρουσία των Βουλευτών Ν. Δράμας Ν.Δ. κ. Δημήτριου Κυριαζίδη και ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Θεόφιλου Ξανθόπουλου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Α.Μ.Θ. κ. Αργύρης Πατακάκης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Α.Μ.Θ. για Θέματα Επαγγελματικής Κατάρτισης κ. Κωνσταντίνος Κόντος, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος,, ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Γεώργιος Βογιατζής, ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης, ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Ελευθέριος Ταμπουριδης και ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αναστάσιος
Καγιάογλου, οι οποίοι και τοποθετήθηκαν για ζητήματα της αρμοδιότητάς τους.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα της συγκοινωνιακής απομόνωσης της Δράμας, γεγονός που σχετίζεται με την ανάπτυξη της περιοχής. Ο Υπουργός στην τοποθέτησή του έθεσε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και σαφείς ημερομηνίες-ορόσημα των ενεργειών, διαδικασιών και εργασιών που απαιτούνται έως την περαίωση και παράδοση στους πολίτες των έργων κατασκευής των οδικών αξόνων Δράμας-Αμφίπολης και Δράμας-Καβάλας, ενώ υπογράμμισε ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα θεμελιωθεί, από τον ίδιο, το νέο Δημοτικό Σχολείο Κ. Νευροκοπίου.

Τέλος, ανέφερε ότι είναι στις προθέσεις μας η λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής στην επικράτεια του Νομού Δράμας. Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Μιχαήλ Μουρβετίδης, αφού αναφέρθηκε σε ζητήματα-παρεμβάσεις-έργα οδικών αξόνων και υποδομών περιφερειακής αρμοδιότητας, είπε ότι : «Η οδική και σιδηροδρομική απομόνωση και η συνεχής υποβάθμιση της Δράμας προκαλεί την καχυποψία και την απογοήτευση των πολιτών για το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Ευχόμαστε η προσπάθεια αυτή, στην οποία αναφέρθηκε ο Υπουργός, για την ολοκλήρωση αυτών των έργων-οδικών αξόνων, προβλήματα που χρόνια ταλανίζουν τον τόπο μας, να συνεχιστεί απρόσκοπτα, με απτά αποτελέσματα».

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Δράμα | Εξασφάλιση 15 Εκατομμυρίων Ευρώ για Έργα Υποδομών

O Δήμαρχος Δράμας, Γιώργος Παπαδόπουλος, υποδέχτηκε στο γραφείο του τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος επισκέφθηκε τη Δράμα στο πλαίσιο επίσκεψης στην ευρύτερη περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο έχει εξασφαλίσει ένα ποσό 15 εκατομμυρίων ευρώ για τη Δράμα. Έτσι, μέχρι το τέλος του 2025 αναμένεται να οριστεί ο ανάδοχος του έργου για τον δρόμο Δράμας-Αμφίπολης. Ανακοινώθηκε επίσης ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2026 θα παραδοθεί το τμήμα 8,5 χλμ της οδού Δράμας- Καβάλας.

Ο Δήμαρχος εξέφρασε αισιοδοξία για την εξέλιξη και δήλωσε: «Η ανάπτυξη των δύο έργων, που αποτελεί σταθερό αίτημα της Δράμας, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κινητικότητα και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή τους, αν και μακροπρόθεσμο. Ωστόσο, αυτό μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης και επενδύσεων στην περιοχή.»

Στη συνάντηση του Δημάρχου Δράμας με τον Υπουργό συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής Συγκοινωνιακών Υποδομών, Δ. Αναγνώπουλος, ο Βουλευτής Δράμας, Δ. Κυριαζίδης και ο Γεν. Γραμματέας του Δήμου Δράμας, Δ. Αμαραντίδης.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en